Objavljeno: 14.12.2015 01:00

Toyota Prius – prvi avto ki komunicira z okolico

Nova generacija Toyote Prius bo prvi velikoserijski avtomobil, ki bo imel vgrajeno tehnologijo za brezžično komunikacijo z drugimi avtomobili in cestno infrastrukturo. Cilj je seveda povečanje varnost z opozarjanjem o spreminjajočih spremembah v prometu okoli vozila.

V križiščih, kjer bodo semaforji opremljeni s primernimi oddajniki, bo avtomobil tako samodejno zaznal spremembo signalizacije, zmanjšal hitrost in zavrl, če voznik tega ne bo sam pravočasno zaznal. Načrtujejo tudi posebna tipala, ki bodo voznike obveščala o pešcih, ki prečkajo prehod na cesti.

Novi Prius bo znal komunicirati tudi z drugimi vozili. Tako bo avtomobil znal samodejno posredovati podatke o hitrosti, pospeševanju in zaviranju avtomobilom za njimi. Prav tako bo elektronika opozorila na bližanje drugega vozila pri zavijanju v križišču. Toyotin avtomobil bo znal tudi razpoznati prihajajoče interventno vozilo in voznika pravočasno opozoril, da se mora umakniti.

Sistem, ki mu pravijo Intelligent Transportation System (ITS) bodo sprva odprli v javnosti na Japonskem, kjer so v ta namen sprostili komunikacijsko frekvenco 760 MHz. Kasneje naj bi izkušnje iz Japonske prenesli tudi na druge konce sveta.

uwLE3csyDAc

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji