Objavljeno: 16.12.2015 01:00

EU namerava dvigniti starostno mejo za uporabo družabnih omrežij na 16 let

Evropski parlament je v zadnjem trenutku v obravnavo sprejel amandma za spremembo direktive o varstvu podatkov, ki bi družabna omrežja in druge storitve, denimo Facebook in Snapchat, omejil za uporabnike mlajše od 16 let, če ti nimajo eksplicitnega dovoljenja staršev.

Doslej so tako v ZDA, kot v Evropski uniji veljale direktive, ki posebej ščitijo najstnike s starostjo do 13 let. Skupina poslancev meni, da bi bilo treba to starostno mejo dvigniti in preprečiti zlorabe nedovoljenega zajema in zbiranja podatkov. Družabna omrežja bi mlajši od 16 let lahko še naprej uporabljali, vendar bi morali ponudniki storitev poskrbeti za sistem, ki bi zahteval eksplicitno avtorizacijo staršev.

Predlog je že na samem začetku sprožil burne reakcije, tako nasprotnikov v samem parlamentu, kot zlasti vpletenih ponudnikov storitev. Ta hip poteka intenzivna kampanja lobiranja, da amandma ne bi bil sprejet.

Poleg tega so nasprotniki objavili odprto pismo parlamentu, v katerem trdijo, da bi dvig starostne meje starejše najstnike prikrajšal na številne načine, brez da bi pri tem dejansko povečal zaščito. Našli so celo strokovnjake, ki menijo, da družabna omrežja predstavljajo pomembno življenjsko nit za mnoge najstnike z motnjami pri odraščanju, brez katere se ne bi odprli in vprašali za pomoč.

Zdi se, da je nasprotnikov predloga več, kot zagovornikov, vendar imajo tudi slednji tehtne razloge za vsebino predloga. Predlagatelji s tem želijo predvsem omejiti nenadzorovano zbiranje podatkov, profiliranje in prodajo teh podatkov tretjim ponudnikom, kar je danes postala že ustaljena praksa. Z direktivo želijo dobiti možnost, da se starši in najstniki strinjajo za tovrstno početje podjetij, ki to zdaj regulirajo zgolj z objavo pravic v splošnih pogojih rabe.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji