Objavljeno: 13.12.2015 13:00

Napadi s šifriranjem datotek vse kompleksnejši

V spletu se pojavlja vse več zlonamernih programov, ki šifrirajo datoteke uporabnikov in jih izsiljujejo za denar. Eden izmed takih, razmeroma nov program Chimera, naj bi pri tem uporabnikom grozil, da bodo njihove datoteke (dokumenti, slike), če ne plačajo, objavljene v spletu. Zahtevajo plačilo nekaj čez 600 dolarjev, seveda v bitcoinih. Trenutno še ni znan primer, kjer bi grožnjo dejansko izvršili.

Druga novost je nova, že četrta različica programa CryptoWall. Ta po novem zamenja imena šifriranih datotek z naključnimi črkami in števili, kar uporabnike še dodatno zmede. Uporablja 2048-bitni šifrirni ključ ki naj bi bil v tem trenutku praktično nemogoč za razbiti. Uporablja tudi razmeroma učinkovite mehanizme za skrivanje pred proti-virusnimi programi.

Za zaščito pred tovrstnimi napadi se priporočajo vse standardne metode. Potrebno je redna namestitev varnostnih popravkov, uporaba proti-virusnega programa, najbolj pa redna izdelava varnostnih kopij, ki so na fizično ločenem disku (torej na disku, ki ni ves čas priklopljen na računalnik).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji