Objavljeno: 19.11.2015 01:00

Odprtokodni množično financirani usmerjevalniki

V internetnih inkubatorjih je v zadnjem času moč opaziti kar nekaj novih projektov povezanih z internetnimi brezžičnimi usmerjevalniki za domačo rabo, področjem, kjer izdelki sicer ne blestijo po inovativnosti ali drugačnosti. V inkubatorju Indiegogo lahko od nedavnega spremljamo predlog češkega startupa CZ.NIC s projektom usmerjevalnika Turris Omnia, ki je naletel na presenetljivo dober odziv javnosti. Pričakovali so 100.000 dolarjev, za kar so bili pripravljeni čakati 60 dni, vendar so jih nabrali že skoraj 200.000 v samo šestih dnevih.

Turris Omnia je povsem odprtokoden projekt, tako s plati programske, kot strojne opreme. Za strojno opremo avtorji nudijo popolno dokumentacijo in omogočajo dograditev osnovnega sistema. Strojna oprema ni od muh, saj so v usmerjevalnik vgradili procesor ARM z dvojnim jedrom in taktom 1,6 GHz, 1 GB RAM, 4 GB Flash RAM, 5 gigabitnih ožičenih vrat, 1 gigabitni vmesnik WAN, za nameček pa napravica premore dvojna vrata USB ter dvojne reže Mini PCI Express (eden celo s podporo za pomnilniške enote mSATA).

Bolj neobičajni so vgrajena reža za kartice SIM (usmerjevalnik se lahko poveže neposredno z telekomunikacijskimi podatkovnimi omrežji), poseben čip za pohitritev šifriranja podatkov ter statusne diode LED, ki jim lahko nastavimo stopnjo svetlosti (nekateri sovražijo lučke, ki utripajo celo noč).

A dodana vrednost je zlasti v programski opremi. Za odprtokodni usmerjevalnik so naredili nov, odprtokodni operacijski sistem TurrisOS, ki izhaja iz odprtokodnega projekta OpenWRT. Na Turris OS delujejo tudi vsi dodatni programi za OpenWRT, s katerimi usmerjevalnik lahko uporabimo tudi kot NAS, tiskalniški strežnik DLNA, FTP strežnik in celo virtualni strežnik. Avtorji načrtujejo tudi širitev v smeri nadzornega sistema za domače naprave IoT.

Posebnost vmesnika je način posodabljanja. Medtem, ko je mora pri praktično vseh usmerjevalnik za posodobitve sistemske programske opreme skrbeti uporabnik sam, CZ.NIC ponuja možnost samodejnega posodabljanja na daljavo, čim je napisan nov popravek ali dodatek za krepitev pred novimi ranljivostmi ali napadi. Po drugi strani pa lahko usmerjevalnik preprosto nadzorujemo tudi prek namenske mobilne aplikacije.

Prvi podporniki projekta bodo lahko usmerjevalnik Turris Omnia dobili že za 189 dolarjev, plus nekaj dodatnih stroškov za dostavo, ki bo predvidoma v aprilu 2016. Redna končna cena bo 285 dolarjev.

Na istem področju kot CZ.NIC vlagatelje nagovarja tudi priznani proizvajalec protivirusnih programov AVG. Na inkubatorju Indiegogo so predstavili svojo vizijo hišnega usmerjevalnika prihodnosti, ki stavi predvsem na enostavnost rabe v domačem okolju. Če bo Turris Omnia zanimiv predvsem za poznavalce, bo usmerjevalnik AVG Chime skušal nasloviti manj izkušene uporabnike, pri čemer stavijo predvsem na varnost.

Udarna lastnost usmerjevalnika je podpora za omrežja Mesh Wi-Fi, pri katerih lahko zelo preprosto med sabo povežemo več usmerjevalnikov z brezžično dostopno točko, da bi s tem bolje pokrili področje rabe, denimo celotno površino stanovanja ali hiše.

Usmerjevalnik ima vgrajene tudi številne varnostne funkcije, med katerimi tudi varovanje zasebnosti. Chime zna tako celotno domače omrežje povezati z znamenitim omrežjem Tor, pa tudi mrežo strežnikov podjetja AVG, prek katerih lahko anonimiziramo povezavo v internet. Kot bi lahko pričakovali od družbe AVG, je v Chime vgrajen tudi protivirusni program in program za odkrivanje napadov, ki ščitijo vse naprave v domačem omrežju.

Odziv javnosti je pri usmerjevalniku Chime bolj konservativen, saj so doslej zbrali le majhen drobec od 650.000 dolarjev, kolikor pričakujejo za izdelavo usmerjevalnika. V kolikor bodo uspešni, bodo podporniki usmerjevalnik dobili za 125 dolarjev, brez stroškov dostave. Chime bo nared septembra 2016.

3ATAFufg_pY

142393876

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji