Objavljeno: 17.11.2015 01:00

Googlov prepočasni avto

Saj ni res, pa je. Medtem, ko Google intenzivno testira delovanje sistema za samodejno vožnjo avtomobilov, policija ne deli vselej njihovega navdušenja in načrtov. V mestu Mountain View v Kaliforniji je tako policist opazil vozilo, ki je s počasno vožnjo povzročalo zastoje za sabo in motilo promet.

Vozilo in izločili iz vožnje in hitro opazili, da gre za prototip Googlovega avtomobilčka, s katerim lahko inženirji delovanje sistema preizkušajo na javnih cestah. Avtomobil so namreč zalotili pri vožnji 39 km/h in sicer na odseku ceste, kjer je sicer spodnja omejitev 56 km/h zaradi potrebe po pretočnost prometa.

Google je namreč iz varnostnih razlogov svoje prototipe omejil na najvišjo hitrost 39 km/h, ki omogoča, da oseba v vozilu lahko prevzame nadzor, v kolikor bi prišlo do neprevedenih okoliščin in bi algoritmi za varno samodejno vožnjo odpovedali. Google kljub temu ni dobil prometne kazni, izmuznili so se zgolj z opozorilom. Google je sicer zelo ponosen, da po številnih mesecih javnega testiranja še ni prišlo do dogodka ali nesreče, v katerem bi krivdo lahko pripisali samovozečemu vozilu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji