Objavljeno: 18.11.2015 01:00

Intelov superračunalnik z 72 jedri v delovni postaji

Intel želi imeti pomembnejšo vlogo na področju delovnih postaj, ki jih uporabljajo strokovnjaki za video produkcijo, animacije, projektiranje in čedalje bolj tudi za znansvtene raziskave. V prvi polovici naslednjega leta bodo objavili poseben modul za delovne postaje, ki bo vseboval procesor Xeon Phi (Knights Ferry), ki premore kar 72 jeder.

Z zmogljivostjo približno 3 TeraFLOPS bo tovrstni računalnik po zmogljivosti primerljiv s tistimi, ki so uporabljeni v današnjih najhitrejših superračunalnikih, tudi takih za masovne izračune in simulacije. Intel s tem vstopa na področje, kjer že nekaj časa kraljuje Nvidia s svojimi enotami GPU (na temelju procesorjev Quadro) kot temelji za zahtevne računske naloge.

Za razliko od pristopa Nvidie, ki v računalnikih svoje računalnike uporablja kot koprocesorje, bo Intelov modul edini procesor v računalniku in bo poganjal tudi operacijski sistem ter pohitril delovanje vseh programov v sistemu. Poleg zmogljiv procesnih jeder prinaša še nekaj drugih inovacij, v prvi vrsti 16 GB vgrajenega pomnilnika MCDRAM, kjer so mudili povezani na poseben način z kratkimi žičnimi povezavami. Rezultat je kar petkrat večja prepustnost podatkov v primerjavi z prihajajočimi pomnilniki DDR4 in okoli trikrat večja gostota pomnilnikov, kot pri grafičnih pomnilnikih GDDR5.

Na začetku bo Intel ponudil javnosti omejeno število tovrstnih modulov in bo celo sam skrbel za distribucijo tovrstnih delovnih postaj. Poleg operacijskega sistema bodo prenaslovili tudi vse potrebna programska razvojna in operativna orodja za izkoristek zmogljivost superračunalniškega modula. Za zdaj gre torej bolj za eksperiment kot pa za širšo smer razvoja delovnih postaj. Kljub temu upajo, da bodo izkušnje pozitivne in bi v tem primeru dostop do tehnologije ponudili tudi drugim proizvajalcem osebnih računalnikov in delovnih postaj

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji