• Vzpon Azije, zaton Evrope in ZDA

    Izdelovalcem računalniških izdelkov (pa tudi drugim) je že nekaj časa jasno, da je za uspeh v današnjih časih treba nasloviti predvsem azijske trge, zlasti Kitajsko. Toda zahodnjakom to uspeva le delno, saj so krajevni ponudniki vse močnejši. Tam se transformacija dogaja celo hitreje kot drugod po svetu: na Kitajskem je bilo, denimo, v zadnjem četrtletju več internetnih uporabnikov z mobilnimi napravami kot tistih z osebnimi računalniki. Zlasti po zaslugi krajevnih znamk. Medtem se v ZDA in v Evropi še vedno kitimo z dragimi izdelki podjetij, kot sta Apple in Google. Kdo ima zdaj najboljšo strategijo?

    Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2014
  • Internetne stvari kot mrčes

    Če gre verjeti napovedim, nas v bližnji prihodnosti čaka prava invazija najrazličnejših napravic, ki so tako ali drugače povezane prek interneta. Vsi so si enotni, da bo rast zelo hitra, morda celo prehitra. Z okoli 900 milijonov naprav z začetka tega desetletja bomo konec desetletja dosegli kvoto kar 26 milijard naprav IoT. Skupna vrednost trga teh izdelkov naj bi bila tam leta 2020  neverjetnih 7100 milijard dolarjev. Vse več strokovnjakov pa opozarja, da bomo na številnih segmentih pri tem ostali povsem nepripravljeni na učinke, ki jih bodo te naprave imele na vsakdanje življenje. Predvsem s stališča varnosti, zasebnosti, pa tudi zmožnosti obdelave zajetih podatkov. Toda nekateri že snujejo povsem drugačne izdelke, ki bodo potrebni za dobo IoT.

    Objavljeno: 24.6.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2014
  • Konec zasebnosti

    Sodobne mobilne naprave in tipala omogočajo zajem čedalje večjega števila informacij o početju in stanju uporabnikov, te pa pogosto prenašajo v takšne in drugačne spletne storitve. Ponudniki storitev sicer vsi v en glas trdijo, da pri tem spoštujejo zasebnost ali vsaj anonimnost, toda vsak dan je več dokazov, da pogosto ni tako. Tudi če spoštujejo nerazširjanje konkretnih osebnih podatkov in ne vohunijo za posameznikom, je sporno že to, da v ozadju tretjim stranem prodajajo podatke, pridobljene s takimi storitvami. V še večjih dvomih bomo, ko se bo našla nova zvrst storitev, kjer bo taka širitev podatkov po eni plati pravzaprav dobra tako za skupnost kot posameznika. Denimo zbiranje podatkov za boljšo optimizacijo transportnih poti ali preventivno ukrepanje pri motnjah v življenjskih signalih (vzorec vrednosti pri meritvah pritiska, utripa). Najbrž se bomo morali kaj kmalu posloviti od zasebnosti, kakor smo jo pojmovali nekoč.

    Objavljeno: 27.5.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2014
  • Nove ograje v oblaku

    Kot kaže, se odnosi med ZDA in drugimi državami po svetu, tudi EU, krhajo zaradi odvisnosti od komunikacijskih poti in storitev v oblaku. Afera, povezana z agencijo NSA, je razkrila, da imajo Američani presenetljivo velik nadzor nad svetovnimi internetnimi komunikacijami, tudi kadar te ne potekajo s storitvami ali točkami v ZDA. EU zato vse glasneje govori o nekoliko bolj ograjenem območju komunikacij, kjer bi podatkovni promet ostal le znotraj članic. To je že povzročilo oster odziv ameriške trgovinske agencije USTR, ki se sklicuje na neupravičeno izključevanje ameriških ponudnikov storitev. To je najbrž dokaz, da so zadeli v bistvo. Svet morda le ne bo kar tako dovolil, da mu v internetni dobi tempo narekujejo ZDA.

    Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2014
  • Denar, sveta vladar

    Vizija elektronske denarne enote, ki ne bi imela matične države oziroma klasične banke, je eno, resnica pa drugo. Bitcoin je postal tako rekoč čez noč uspešnica, z ambicijo, da bi postal prevladujoče svetovno (elektronsko) plačilno, pa tudi naložbeno sredstvo. Toda po zlomu borzne hiše Mt.Gox se je marsikdo zgrozil, kako naivno in preveč poenostavljeno posredniki ravnajo s tujim denarjem. Z neustreznimi tehničnimi zaščitami, brez zavarovanj poslovanja itd. Predvsem pa pri tem nihče ni obvezan, da bi jih nadziral. Izpuhtelo je skoraj za pol milijarde dolarjev bitcoinov. Čeprav zagovorniki trdijo, da je Mt.Gox eno, bitcoin pa drugo, zgodbe z drugih borz elektronskega denarja tega ne potrjujejo. Tako Bitstamp, Flexcoin kot Blockchain so v samo nekaj dneh doživeli nepojasnjene izpade, ki nedvomno ne vlivajo zaupanja v denarno enoto. Mar je zgolj prezgodaj za tak korak ali pa so v ozadju mračne sile, ki si na vse kriplje prizadevajo, da bitcoinu ne bi uspelo?

    Objavljeno: 25.3.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2014
  • Komercializacija zdravja

    Če lahko verjamemo prodajnim podatkom in napovedim, bo letošnje leto zaznamovala še ena nova kategorija izdelkov – pametne zapestnice. Ti pripomočki so namenjeni ljubiteljem športa, za zbiranje zanimivih podatkov o dosežkih in napredku, pa tudi tistim, ki potrebujejo nekaj spodbude za več gibanja in boljše zdravje. Napredek na področju tipal skupaj z najnovejšimi dosežki mobilnih tehnologij omogoča zbiranje osupljive količine podatkov – od merjenja utripa, zaznavanja vsakega giba do analize spanja. Nenehno. Izdelovalcem je uspelo najti eno tistih šibkih točk skoraj vsakega potrošnika. Le kdo ne bi vložil nekaj v svoje zdravje? Prihod bo zato sunkovit – nekaj več kot 2 milijona izdelkov lani, 8 milijonov letos, 23 milijonov naslednje leto in 45 milijonov leta 2017. Morda še več kot to.

    Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2014
  • Chromebook!

    Še pred nekaj meseci bi si težko predstavljali, da bodo prenosniki z operacijskim sistemom Chrome OS ena največjih prodajnih uspešnic v predbožični nakupovalni mrzlici. Po zamisli in tehnični plati močno spominjajo na nekoč uspešne netbooke, a vemo, kako so ti končali. Zato tudi začetna pričakovanja niso bila velika. Toda v ZDA so dosegli v prodaji večji delež kot tablice z okolji Android in Windows 8.1. Največje presenečenje je, da so Chromebooki predstavljali kar petino vseh prodanih prenosnikov v poslovna okolja, odlično se prodajajo tudi šolam. Nizka cena in povsem dostojne alternative (dragim) programom za okolje Windows so, kot kaže, sodu končno izbile dno. Obenem je delež prodaje osebnih računalnikov PC (prenosnikov in namiznih) v letu dni zdrknil s 77,8 na 63,7 %. Neuspeh okolja Windows 8 se torej neposredno kaže v uspehu Chrome OS.

    Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2014
  • Čas za robote

    Amazonov vodilni, Jeff Bezos, je presenetil javnost z izjavo, da podjetje eksperimentira z možnostjo hitre dostave pošiljk ob pomoči robotsko vodenih mini helikopterčkov. Kmalu zatem je pricurljala informacija, da nekaj podobnega snuje tudi UPS, in sicer za hitro dostavo z letališč na določene prevzemne točke v velikih mestih. Sliši se kot znanstvena fantastika, pa vendar se očitno nekaj na tem področju pospešeno dogaja. Celo Google je priznal, da se Andy Rubin, oče operacijskega sistema Android, sicer nekdanji strokovnjak za robotsko proizvodnjo v podjetju Carl Zeiss, ukvarja z novimi projekti, ki zajemajo robotiko. Ali se lahko zgodi, da bodo roboti naslednja velika platforma, na kateri se bodo lomila kopija in kamor bodo vlagali razvojni trud velikani?

    Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2014
  • Združeni proti vladi

    Velikani, kot so Google, Apple, Microsoft, Yahoo, Facebook in AOL, so v enem redkih takih poizkusov staknili glave in politikom napisali skupno protestno pismo proti početju ameriške vlade oziroma varnostne agencije NSA. Vsi so, vsaj javno, ogorčeni nad prakso NSA, ki so jo razkrili žvižgači s tajnimi dokumenti. Po drugi strani pa si je težko predstavljati, da ti velikani vsaj posredno niso vedeli za to početje. Bolj verjetno je, da so razgaljeni, z dejstvi na dnevni svetlobi, ukrenili, kar se ukreniti da, da bi ohranili tuje, pa tudi domače uporabnike. Distanciranje in obtoževanje. Vse v interesu ljudstva, mar ne?

    Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2013
  • Četrta plat digitalnega življenja

    Po pametnih telefonih, televizorjih in še kakšnem kosu vse bolj računalniško podprte opreme se nam v prihodnjih letih obetajo pametni avtomobili, med drugim taki, ki bodo pod določenimi pogoji vozili sami. Čeprav se zdi, da jih ne gre metati v isti koš z računalniki, telefoni in tablicami, bodo v prihodnje imeli precej več skupnega, kot se zdi. Google novo generacijo vozil že imenuje »četrta plat digitalnega življenje«, levji del napredka pa bo ravno v elektroniki in pametnih programih. Zato ne smemo biti presenečeni, če bodo na področje avtomobilov prišli tudi velikani, ki so doslej obvladovali elektroniko. Koliko, bo pokazal čas. Vodilo nam je lahko to, kar se je zgodilo s fotoaparati, po tem, ko je na to področje vstopila digitalizacija.

    Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2013
  • Velik trg s pomanjkanjem prostora

    Mobilne naprave so v zadnjih letih po prodaji povsem zasenčile druge računalniške izdelke in na prvi pogled se zdi, da je prav tu prostor za uresničitev sanj starih in novih izdelovalcev. V praksi pa se kaže nasprotno – število ponudnikov se hitro zmanjšuje. Nedavno se je iz igre prostovoljno izločil Panasonic, trda prede HTCju, še bolj pa BlackBerryju. Za nameček je Microsoft prevzel Nokio in to za skoraj smešno malo denarja. Toda tudi velikani, ki so spravili v obup manjše tekmece, se borijo s temno platjo lastnega uspeha. Rast ne more trajati v nedogled in že je v »tehnološkem raju« opaziti prva znamenja težav.

    Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2013
  • Kdo je veliki brat?

    Letošnje poletne dni so zaznamovala razkritja o vohunjenju po internetnih povezavah in programih s strani ameriške varnostne agencije NSA, ki so razburila tako ameriško kot preostalo svetovno javnost. A po trditvah same agencije ta spremlja »le« 1,6 % celotnega internetnega prometa, od tega nadalje obravnavajo le 0,00004 % podatkov. Malo? Veliko? Odvisno od tega, na kateri strani preiskave se znajdete. Morda pa bi moral postati bolj skrb vzbujajoč naslednji podatek: Google s svojimi storitvami ustvari v teh časih že okoli 25 % celotnega svetovnega internetnega prometa! Povprečno si na dan z Googlovimi strežniki podatke izmenjuje okoli 60 % vseh v internet priključenih naprav. Srhljivo! Kdo je torej Veliki brat?

    Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2013
  • Boj za prostor pred televizorjem

    Prostor pred domačim televizorjem ali pod njim zaseda vedno več naprav, a zdi se, da kmalu ne bo več prostora za vse. Tako kot so iz domačih omar skoraj izginili videorekorderji, se to morda obeta tudi igralnim konzolam. Microsoft in Sony sta zato zavihala rokave in želita z novo generacijo konzol Xbox in PlayStation obuditi ali vsaj ohraniti zanimanje za to nekdaj zelo dobičkonosno skupino naprav. A nova generacija kljub vsemu ni tako zelo drugačna od dosedanje, pojavljajo pa se preteči tekmeci, kot so male in poceni konzole z Androidom, ki jih utegne kdo jutri vgraditi kar v same televizorje. Še bolj pa konzole ogrožajo tablice in pametni telefoni, ki ponujajo vse bolj tudi najbolj vroče naslove iger. Ali je naložba v konzolo še smiselna?

    Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2013
  • Prehod v najemništvo

    Storitve v oblaku so, kot kaže, trajno spremenile poslovni model, s katerim izdelovalci ponujajo programsko opremo. Podjetje Adobe se je nedavno odločilo, da bo odslej programe iz paketa Creative Suite, med katerimi je tudi znameniti slikarski program Photoshop, ponudilo le v obliki naročnine, prek dveri v oblaku Creative Cloud. Drugače povedano, Photoshopa v prihodnje ne bo več mogoče zgolj »kupiti«. Microsoft je skoraj obenem oznanil pričakovanje, da bo večina uporabnikov prostovoljno preklopila na storitve v oblaku najkasneje do konca tega desetletja. Med vrsticami brano, pa precej prej. Ali je to za uporabnike res bolje, je stvar razprave. Zagotovo pa ni ceneje.

    Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2013
  • Naslednja velika stvar

    V časih, ko so pametni telefoni in tablice deležni skoraj celotne pozornosti kupcev in strokovnjakov, osebni računalniki pa strmo izgubljajo tržni delež, se lahko upravičeno vprašamo – kaj pa pride za tem? Po mnenju mnogih so to naprave, ki jih lahko »oblečemo«, denimo projekt Google Glass. Ta dobiva vsak dan bolj zanimive zmožnosti in obenem tudi vse več posnemovalcev. Nekaj podobnega očitno razvijajo pri Microsoftu (za leto 2014), ogrevajo pa se tudi pri kitajskem spletnem velikanu Baidu in menda tudi v družbi Apple. Na račun koga? Tablice, telefona ali računalnika? Je morda v našem življenju prostora še za četrto platformo?

    Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2013
  • Mešanje vlog

    Današnje procesorske tehnologije omogočajo, da lahko domala vsaka naprava opravlja vloge drugih, doslej ločenih izdelkov. Telefoni so dovolj zmogljivi, da opravljajo vlogo računalnikov, televizorji pa premorejo vse več funkcij računalnikov in igralnih konzol. Povprečno gospodinjstvo ima danes procesno moč, ki bi mu jo še pred desetletjem zavidali podatkovni centri. Toda to mešanje vlog hkrati pomeni, da za nekatere izdelke zmanjkuje prostora. Po mnenju nekaterih so to igralne konzole, kot jih poznamo danes. Bo Sony PlayStation 4 zadnji iz slavne dinastije?

    Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2013
  • Ko denar premaga poštenje

    Ameriška zvezna trgovska komisija (FTC) je 19 mesecev preiskovala družbo Google in ugotovila, da ne krši protimonopolnih zakonov. No, skoraj, saj gre tehnično za zunajsodno poravnavo in »sveto« obljubo googlovcev, da bodo odslej bolj pošteni, kar zadeva varovanje zasebnosti in oglaševanja. Patente, ki so jih kot obsedeni kupovali (beri: Motorola) zadnje mesece, bodo drugim ponujali pod poštenimi pogoji. Nekateri kritiki so zahtevali spremembe Googlovih algoritmov, vendar je FTC ocenil, da Google pač ne zlorablja svojega položaja. Tresla se je gora, rodila se je miš. Skratka, vse lepo in prav za Google. Le ena podrobnost – nekaj dni zatem so mediji zapisali, da je Google porabil za lobiranje 25 milijonov dolarjev. Poštenost pa taka …

    Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2013 | Teme: google
  • Novi časi, nove zamisli, stari temelji

    Tranzicija. To je v zadnjih časih zelo priljubljen, a pogosto zlorabljen pojem, tudi v računalništvu. Toda prav to se zdaj dogaja na trgu računalniških izdelkov, kjer se prehod iz starih v nove čase dogaja hitreje od pričakovanega, seveda pogosto z bolečimi posledicami. Včerajšnji izdelki, kar celotne tehnologije, se čez noč zdijo pomembni toliko kot lanski sneg. Intel je, denimo, napovedal, da se poslavlja iz posla izdelave matičnih plošč. Glavni konkurent AMD pa se ubada z 32 % zmanjšanjem prodaje in skoraj pol milijarde dolarske izgube. Gartner navaja, da je trg PCjev v zadnjem četrtletju upadel za 4,9 %, kar niti ni toliko, a je bistveno bolj izraženo pri izdelovalcih sestavnih delov. Vsi iščejo novo osnovo, a kaj, ko večina izhaja iz starih temeljev.

    Objavljeno: 19.2.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2013 | Teme: windows 8
  • Ko denar premaga poštenje

    Ameriška zvezna trgovska komisija (FTC) je 19 mesecev preiskovala družbo Google in ugotovila, da ne krši protimonopolnih zakonov. No, skoraj, saj gre tehnično za zunajsodno poravnavo in "sveto" obljubo googlovcev, da bodo odslej bolj pošteni, kar zadeva varovanje zasebnosti in oglaševanja. Patente, ki so jih kot obsedeni kupovali (beri: Motorola) zadnje mesece, bodo drugim ponujali pod poštenimi pogoji. Nekateri kritiki so zahtevali spremembe Googlovih algoritmov, vendar je FTC ocenil, da Google pač ne zlorablja svojega položaja. Tresla se je gora, rodila se je miš. Skratka, vse lepo in prav za Google. Le ena podrobnost - nekaj dni zatem so mediji zapisali, da je Google porabil za lobiranje 25 milijonov dolarjev. Poštenost pa taka ...

    Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2013 | Teme: google
  • Konec za brezplačna kosila

    Pred leti je računalniška industrija, zlasti del, ki je povezan s spletnimi storitvami, odkrila poslovno taktiko, ko storitev ponujajo povsem brezplačno, v zameno za oglase in uporabnikovo zvestobo. Ali, povedano drugače, povečevanje tržnega deleža. Vsi smo se spraševali, do kdaj bodo vzdržali, od česa sploh živijo ... Kot strela z jasnega je prišla novica, da Google opušča brezplačno različico svoje storitve Apps za mala podjetja. Mar to pomeni, da so želeni tržni deleži že pridobljeni? Je mar čas za drugi del taktike - postopno opuščanje brezplačnosti za že "navezane" uporabnike? Ne bi se čudil, glede na ta korak in siceršnje razmere, če bi Googlu kmalu sledili tudi drugi. In s tem končali dobo zgolj na videz "brezplačnega kosila".

    Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2013 | Teme: google
  • V prvi vrsti

    Oktobra smo bili priča neverjetnemu prerivanju za sedež v prvi vrsti na odru pred svetovno javnostjo. Apple, Google in Microsoft, če odmislimo še nekatere manjše, a tudi pomembne novosti drugih, so nas dobesedno zasuli z novimi izdelki. Zato da bi obudili potrošniško porabo in polnjenje blagajn, predvsem pa zato, da bi preusmerili (in če je le mogoče, tudi ohranili) pozornost od dogajanja pri tekmecih. Celo Apple, ki v zadnjih letih slovi po doziranju novosti po kapljicah, se je spozabil in razgrnil več, kot smo pričakovali. Toda vse te bleščeče novosti predvsem prikrivajo strah večine, da bi njihova pot navzgor kmalu spremenila smer. Zato je "image" pomembnejši od substance. Morda se izkaže, da tudi na škodo uporabnikov.

    Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2012
  • Najprej krav'ca, potlej štal'ca

    Zdi se, da velika računalniška podjetja postajajo vsak dan bolj podobna znamenitim korejskim velikanom, ki v okviru peščice megakorporacij delajo vse, od kavnih mlinčkov do čezoceanskih ladij. Apple, Google in Microsoft skušajo v eni sapi ponujati programsko opremo, strojno opremo, storitve v spletu in celo digitalne vsebine. Če smo še kaj pozabili, potem bodo verjetno to čez čas dodali v ponudbo. Lep zgled je Microsoft, ki se je očitno ob opazovanju dogajanja pri mogočnih tekmecih zbal za prihodnost in presekal desetletja trajajočo ločnico med programsko in strojno opremo. Če je bil Xbox posebnost, potem bo tablica Surface vsekala dosedanje partnerje neposredno med oči. Zdaj pravijo, da bodo razvijali in izdelovalci svoje telefone, tablice in morda tudi - računalnike. Pa je to za potrošnike res bolje?

    Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2012
  • Odraščanje pametnih telefonov

    Očitno je, da vstopamo v novo fazo razvoja pametnih telefonov. Ne samo s stališča tehnologije, temveč tudi rabe. Po zadnjih raziskavah bodo pametnih telefoni v naslednjem letu prvič presegli polovico vseh mobilnih telefonov, obetamo pa si lahko tudi pomembne tehnološke izboljšave, kot so brezžično napajanje in tehnologija NFC. Presenečenje je, da se uporabniki vse pogosteje odločajo za telefone z zares velikimi zasloni (več kot 4,5 palca), čeprav ti več kot očitno niso primerni za nošnjo v žepu. Odraščajo pa tudi uporabniki. Raziskava Pew Internet je pokazala, da več kot polovica ljudi ne namesti ali celo odstrani programov, ki ogrožajo njihovo zasebnost. Da, res prihajajo novi časi.

    Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2012 | Teme: windows 8
  • Kar povej, saj te razumem

    Prepoznavanje govora v računalništvu že več desetletij označujemo kot "naslednjo veliko stvar", pa se kljub temu leto za letom na tem področju bolj malo zgodi. Toda v zadnjem času več novic daje slutiti, da so znanstveniki vendarle našli pravo smer: zajem in predvajanje na lokalni napravi, prepoznavo pa v oblaku. Ob tem se strežniki "učijo" z analizo milijonov narekovanih besedil in inkrementalno izboljšujejo točnost prepoznavanja. Točno to pot je ubral Apple s pomočnico Siri, ki se menda v novi različici kiti zlasti z naučenim pri poslušanju narekov v svojem prvem letu obstoja. Nuance, ki je partner pri projektu, je nedavno objavil, da se je v njihov razvojni program vključilo že 10.000 neodvisnih razvijalcev. Najbrž zato ni treba ugibati, kaj bo znal naslednji val mobilnih aplikacij.

    Objavljeno: 28.7.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: google
  • Vsak v svojem oblaku

    Dropbox je prvi, četudi precej na tiho, osvojil uporabnike po vsem svetu z brezplačnim prostorom v oblaku, pa čeprav je za prgišče evrov ponudil manj kot tipičen USB ključek. Nato je prišel Apple z iCloudom, zdaj se je zganil tudi Google z Drivom. Microsoft je obenem potrdil, da bo SkyDrive postal pomemben člen naslednjega rodu Oken. V vsega nekaj tednih so se nato odzvali še številni drugi in danes skoraj ne najdemo večje družbe, ki ne bi snovala take ali drugačne, toda lastne oblike pomnilniškega prostora v oblaku. Vsaj delček obvezno brezplačnega. Zakaj? Mar je taka konkurenca res potrebna? Ne, toda prepričati uporabnika, da zaupa podatke prav določeni storitvi, je šele začetek. Le kdo bi selil podatke iz oblaka v oblak, ko zmanjka prostora in bo treba plačati zanj? Čim več imate (brezplačnih vsebin), tem večja je verjetnost, da boste ostali za vselej z njimi.

    Objavljeno: 26.6.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2012 | Teme: google
  • Prehitevanje po levi in desni

    Najnovejše raziskave analitskih družb vnovič napovedujejo, da se nam bliža konec obdobja osebnih računalnikov PC, kot smo ga poznali doslej. Pošteno povedano, smo take napovedi redno srečevali že pred desetimi in več leti, pa je PC danes še vedno najbrž osrednji računalniški sistem večine zemljanov. Kljub temu se število kandidatov za prestol nenehno povečuje, zato mnogi menijo, da se bo transformacija najbrž zgodila v naslednjih petih letih. Prav verjetno je tudi, da prevladujoča platforma ne bo več ena sama, le PC se bo premaknil na nižja mesta in vodilno vlogo prepustil mlajšim.

    Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2012
  • Po vzponu lahko sledi le padec

    V zadnjem času je slišati vse več komentarjev, namigov in odprtih vprašanj, ali se zlati časi družbe Google bližajo koncu. Podjetje je v vseh teh letih ustvarilo imperij, ki se ukvarja z neverjetnim številom dejavnosti, to pa zmanjšuje osredotočenost na nekaj pomembnih, ključnih področij. Googla, kot smo ga po izdelkih in vrednotah poznali še do včeraj, menda že lep čas ni več. Nasloviti skuša vsakogar in vsako storitev, ki bi lahko ogrozila njegovo spletno prevlado. V zadnjem času je gromozansko vložil v družabno omrežje Google+, to pa odžira energijo in tudi ustvarjalnost na drugih področjih. Vse skupaj je lepo opisal nekdanjih microsoftovec, od nedavna tudi nekdanji googlovec, James Whitaker, ko je v javnem pismu povzel srž problema, ki pesti Google.

    Objavljeno: 20.4.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2012
  • Menjava vodilne platforme

    Ob branju zadnjih poslovnih rezultatov družbe Intel bi lahko brez težav zatrdili, da je s to družbo vse v najlepšem redu. Letni promet 54 milijard dolarjev, čisti dobiček 12,9 milijarde. Sami rekordi. Toda vodstvo družbe najbrž kljub vsemu zaskrbljeno zre v prihodnost. Ultrabookom, ki naj bi oživili zanimanje za PC platformo, nekako ne uspe poleteti, vsaj ne tako močno kot izdelkom družb Apple in Google. Še bolj skrb vzbujajoče novice pa prihajajo z Daljnega vzhoda, kjer se izdelovalci računalnikov vse bolj pritožujejo nad cenami in zdaj že javno pozivajo družbo Intel, pa tudi AMD, naj znižata cene. Več kot očitno je, da je ARM s svojo strategijo tisti, ki žanje v zadnjem času največji uspeh. Kolikšna je resnična razlika v cenah sestavnih delov v velikih količinah, ne ve nihče, saj so dobro varovana skrivnost. Ali se res lahko zgodi, da bi bil Intel ob prestol? Po dolgih desetletjih prevlade se zdi, da je kaj takega prav zdaj najbolj mogoče.

    Objavljeno: 27.3.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2012 | Teme: google
  • Čiščenje interneta

    Nedovoljeno prenašanje glasbe, filmov, programov in drugih vsebin je že vrsto let svetovno razširjena folklora, ki je doslej še z nobenim ukrepom ni uspelo ugonobiti. Kljub temu lastniki pravic, tudi s pomočjo državnih organov, ne odnehajo. Včasih so njihova pričakovanja nerazumna, kot v primeru predloga zakona SOPA (Stop Online Piracy Act), ki je zaradi orwellovske zasnove pogorel (uradno: prestavljen) še pred glasovanjem v ameriškem senatu. Drugič tako kot vojaške posebne enote udarijo v srž dogajanja: skoraj sočasno so opravili racijo pri lastnikih spletne storitve MegaUpload, kjer so menda s početjem zaslužili bajno bogastvo: doslej so jim zasegli že 42 milijonov dolarjev nezakonito pridobljenega premoženja! Dovolj, da so pognali strah v kosti tudi drugim podobnim storitvam. Le malo manj znani FileSonic je zato čez noč izključil možnost deljenja vsebin med uporabniki. Toda dosedanje izkušnje so jasne - zelo verjetno jim ne bo uspelo. Uporabniki se bodo pač preselili drugam.

    Objavljeno: 28.2.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2012 | Teme: google
  • Boj za privržence

    Zdi se, da prihajamo v čase, ko ustvarjamo nove oblike delitve družbe. Na vseh ravneh in področjih, tudi v digitalnem svetu. V ozadju poteka srdit boj za privržence, tako med politiki na eni strani kot tudi izdelovalci izdelkov in ponudniki storitev drugod. Dogajanje v nastajajočem svetu digitalne mobilnosti, denimo, pomeni, da skuša vsak izdelovalec ustvariti svojo skupnost (trgovine App Stores) in pritegniti k sebi kritično mejo razvijalcev, podpornikov. Pri tem seveda rade volje zavrnejo tiste, ki drugače razmišljajo in si želijo več odprtosti, lahko bi rekli tudi pravičnosti. V tolažbo je za zdaj le to, da je ponudba zaenkrat zelo bogata, tako da imamo potrošniki, uporabniki, državljani, razmeroma široko izbiro. Toda kaj, ko zgodovina dokazuje, da v takem okolju praviloma preživijo le najbolj agresivni. Seveda na škodo svobode, izbire in drugačnega razmišljanja. Ali bo tokrat drugače?

    Objavljeno: 31.1.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2012 | Teme: google
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji