Objavljeno: 17.12.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2014

Čas za robote

Čas za robote

Amazonov vodilni, Jeff Bezos, je presenetil javnost z izjavo, da podjetje eksperimentira z možnostjo hitre dostave pošiljk ob pomoči robotsko vodenih mini helikopterčkov. Kmalu zatem je pricurljala informacija, da nekaj podobnega snuje tudi UPS, in sicer za hitro dostavo z letališč na določene prevzemne točke v velikih mestih. Sliši se kot znanstvena fantastika, pa vendar se očitno nekaj na tem področju pospešeno dogaja. Celo Google je priznal, da se Andy Rubin, oče operacijskega sistema Android, sicer nekdanji strokovnjak za robotsko proizvodnjo v podjetju Carl Zeiss, ukvarja z novimi projekti, ki zajemajo robotiko. Ali se lahko zgodi, da bodo roboti naslednja velika platforma, na kateri se bodo lomila kopija in kamor bodo vlagali razvojni trud velikani?

❘❙❚❘❙❘❘  22 - 11 - 2013

Roboti so že nekaj časa uveljavljeni pripomočki za množično proizvodnjo izdelkov. Nekaj podobnega se utegne v bližnji prihodnosti zgoditi tudi s specializiranimi 3D tiskalniki. Motorola je tako nedavno sklenila razvojni dogovor z izdelovalcem takih naprav, družbo 3D Systems, kjer bodo njihove tiskalnike uporabili za izdelavo poosebljenih ohišij in dodatkov za njihove mobilne telefone. Iz kalifornijske družbe Kateeva pa prihaja sporočilo, da jim je s 3D tiskalnikom YieldJet uspelo natisniti zaslon OLED, primeren za sodobne ultratanke televizorje. Revolucija se začne tu.

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 12 - 2013

Živimo v času, ko nam življenje krojijo statistike, čeprav včasih kažejo zelo nenavadne rezultate. Zlobneži bi dodali, da lahko s statistiko dokažeš karkoli. Čeprav je to več kot očitno že nekaj časa, je javnost presenetil podatek družbe IDC, da bo leta 2013 upad prodaje računalnikov PC presegel 10 %, napoved za naslednja leta pa ni nič boljša. Zanimivo, da so v istem poročilu zapisali, da se tudi tablice ne prodajajo tako dobro, »kot so pričakovali«. Prodaja bo manjša za dobrih 6 milijonov, pa čeprav se je ta segment povečal za 53 % glede na 2012. Želite vedeti, kaj ima zagon? Tiskalniki! Trg se je v tretjem četrtletju povečal za 2,6 %, pri HPju kar za 12,2 %. Tako je, leta 2013, v času zaslonov na dotik in žepnih naprav, pričakovanja presegajo le tiskalniki. Hm.

❘❙❚❘❙❘❘  26 - 12 - 2013

Ko govorimo o statistikah, NPD DisplaySearch navaja, da se prenosniki z zasloni na dotik prodajajo precej slabše od pričakovanj. V prvem polletju 2013 je bilo skupno le 7 % prodanih prenosnikov opremljenih s tehnologijo na dotik, to je precej manj, kot so upali izdelovalci z Microsoftom na čelu. Očitno ljudje prenosnike strogo ločujejo od tablic in jih mešanica, ki je »pol miš, pol tič« ne navdušuje preveč. Analitiki sicer menijo, da k takim rezultatom botrujejo tudi višje cene teh izdelkov in razmeroma malo mamljivih programov, ki bi upravičevali uporabo dotika.

❘❙❚❘❙❘❘  26 - 11 - 2013

Kot kaže, se v Evropi končno nekaj dogaja na področju poenotenja upravljanja avtorskih pravic, tudi prek meje posameznih držav. Če bo najnovejši predlog evropskega parlamenta v začetku 2014 izglasovan, bodo ponudnikom pretočnih in drugih vsebin odprta vrata za ponujanje vsebin v vseh državah članicah. Doslej je bilo treba to reševati in plačevati licenčnine raznim lokalnim avtorskim agencijam v vsaki državi posebej. Najbolj so bili zato prikrajšani uporabniki v najmanjših državah, tudi Sloveniji. Menda je danes v Evropi kar 250 agencij za upravljanje avtorskih pravic. To se zdi evroposlancem (končno) odločno preveč. Sumimo pa, da tudi tokrat ne bo šlo brez prerekanja in varovanja (lokalnih) interesov. No, zdaj potrebujemo še podoben dogovor čez Atlantik.

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 12 - 2013

Po predstavitvi operacijskega sistema Windows 8.1 iz Redmonda prihajajo prvi signali, povezani z naslednjo generacijo Oken. Interno se projekt menda imenuje Threshold (prag), obenem pa v okviru tega snujejo osvežitve za platforme Windows, Windows Phone in konzole Xbox One. To nakazuje, da bodo ti sistemi imeli v prihodnje precej več skupnih prvin. Za zdaj še ni jasno, ali bo Prag tisti mejnik, ki bo združil Windows Phone in Windows RT, kar se zdi smiseln korak. Ohlapno omenjajo podatek, da bi bil Threshold lahko nared spomladi 2015. Glede na dogodke na trgu pa ne bi bil presenečen, če bi se to zgodilo celo prej.

❘❙❚❘❙❘❘  27 - 10 - 2013

Upravljanje računalniških naprav z optičnim prepoznavanjem kretenj je očitno zelo perspektivna tehnologija. Apple je tako kupil podjetje, ki je Microsoftu pomagalo razviti uspešnico Kinect. Microsoft je razvil naslednika v lastni režiji, Samsung in Google pa eksperimentirata z lastnimi zamislimi. Medtem z univerze MIT prihajajo informacije, da smo v resnici naredili šele prve korake na tem področju. Najnovejši prototip tamkajšnjih razvijalcev namreč deluje med sneženjem, v dežju, v slabih svetlobnih razmerah in za nameček prepozna prosojne predmete ter omogoča premikanje predmetov v 3D prostoru. Vse skupaj za menda le okoli 500 dolarjev vredne opreme. Najbrž bomo o tem še dolgo pisali in govorili.

❘❙❚❘❙❘❘  25 - 11 - 2013

Že lep čas napovedujemo, da se področji televizijske in internetne zabave vse bolj zbližujeta in prepletata. Še nikoli pa tako, kot si je začrtala prva dama družbe Yahoo, Marissa Mayer. V ZDA so tako dosegli prestop medijsko zelo priljubljene voditeljice kontaktnih oddaj Katie Couric, ki bo za Yahoo vodila za zdaj neimenovano »interaktivno« oddajo. Yahoo se tako namerava spopasti za občinstvo neposredno s televizijskimi omrežji, ni pa edini. Amazon in Hulu že lep čas financirata lastne TV nanizanke in oddaje, menda to načrtujejo tudi v družbi Google. Kako se bodo zdaj odzvala TV omrežja?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji