Objavljeno: 26.3.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor April 2013

Mešanje vlog

Mešanje vlog

Današnje procesorske tehnologije omogočajo, da lahko domala vsaka naprava opravlja vloge drugih, doslej ločenih izdelkov. Telefoni so dovolj zmogljivi, da opravljajo vlogo računalnikov, televizorji pa premorejo vse več funkcij računalnikov in igralnih konzol. Povprečno gospodinjstvo ima danes procesno moč, ki bi mu jo še pred desetletjem zavidali podatkovni centri. Toda to mešanje vlog hkrati pomeni, da za nekatere izdelke zmanjkuje prostora. Po mnenju nekaterih so to igralne konzole, kot jih poznamo danes. Bo Sony PlayStation 4 zadnji iz slavne dinastije?

08 - 03 - 2013

Izdelovalcem pametnih telefonov počasi zmanjkuje svežih idej. Pred leti so stavili na kar se da majhne telefone, zdaj jim niti 5-palčni zasloni niso dovolj. Toda za vsako generacijo si je treba izmisliti nekaj novega. Na obzorju so sekundarni zasloni, ki jih izvlečemo iz ohišja in povečamo površino (Microsoft, Samsung), ter telefoni, ki jih krmilimo preprosto s stiskanjem (Apple, Samsung) na določenih mestih. Povsem upogljivi telefoni (ne samo zasloni) so morda tudi na vrsti, vendar nekoliko kasneje, kot so nekateri napovedovali. Vprašanje pa je – ali bodo vse te nove tehnologije zmanjšale zanesljivost delovanja? Zdi se, da so bili telefoni pred petimi in celo desetimi leti bolj trpežni kot današnji superpametni izdelki. Na veselje izdelovalcev in žalost uporabnikov.

06 - 03 - 2013

Zasloni na dotik kraljujejo med telefoni in tablicami, širijo pa se pospešeno tudi med namizne in prenosne računalnike. Toda dotik zaslona ni edina alternativa za krmiljenje s kretnjami. Samsung in LG že nekaj časa ponujata televizorje, ki jih lahko upravljamo s kretnjami, igralne konzole pa to uporabljajo za doživeto igranje iger. Microsoft je nedavno predstavil prototip nadgradnje za njihov sistem Kinect, ki omogoča krmiljenje okolja Windows 8 na podoben način, kot da bi se dotikali zaslona. Z novim algoritmom znajo ugotoviti, ali je dlan na roki zaprta ali odprta, in s tem pričarajo različne ukaze, značilne za večkratni dotik. Morda pa se kaj podobnega počasi naseli tudi v telefone. V zadovoljstvo tistih, ki sovražijo dotik na »packasti« zaslon in zanje nenehno kupujejo zaščitne folije.

28 - 02 - 2013

Čeprav se zdi, da filmska industrija izdeluje vse več filmov, dokumentarnih serij in animiranih filmov v 3D tehniki, prodaja združljivih televizorjev ne gre tako dobro, kot so si zamislili izdelovalci. Nedavne raziskave kažejo, da večina kupcev 3D zmogljivost ne jemlje kot odločilni dejavnik pri nakupu novega televizorja. Še več, prihod novih zaslonov s še večjo ločljivostjo (4K) in tehnologijo OLED utegne 3D prikaz zopet potisniti v pozabo. Večina teh televizorjev sploh ne podpira 3D prikaza ali pa je ta drugotnega pomena.

01 - 03 - 2013

Iz preteklosti vemo, da vsak nov standard prodre na trg hitreje kot njegovi predhodniki. Čeprav se zdi, da so televizorji 4K pregrešno dragi in zanje manjka dobrih vsebin (beri: ni jih), se stvari menda razvijajo noro hitro. Španska družba Telefonica je tako na konferenci MWC prikazala predvajanje pretočnega video zapisa v ločljivosti 4K prek razmeroma običajnega optičnega omrežja 100 Mb/s. Menda razmišljajo, da bi tehnologijo razvili, da bi bila primerna za novo generacijo povezav DSL, ki bo delovala s hitrostjo 40 Mb/s proti uporabnikom.

27 - 02 - 2013

1 TB podatkov na dan. Toliko menda prenesejo dnevno vdiralci v najrazličnejše dobro varovane informacijske sisteme, pretežno v ZDA. Danes najbrž ni nobeno presenečenje, da večino teh podatkov ponikne nekam na Daljni vzhod, tipično na Kitajsko in v države vzhodne Evrope. Vpleteni seveda tako početje redno zanikajo, toda analize prometa in prenesenih logov kažejo, da to drži.

28 - 02 - 2013

Če mislite, da so prihajajoči tiskalniki 3D fascinantna tehnologija, počakajte šele na tiskalnike 4D. Take, ki znajo generirati materiale, ki se znajo sami sestaviti v poljubno obliko. Tu ne gre za navadne snovi, temveč za »pametne« nano delce, ki se znajo na ukaz ali kak drug dražljaj spremeniti v določeno obliko in v nekaterih primerih celo ostati v taki obliki. Kje drugje bi snovali take stvari kot na znameniti univerzi MIT.

01 - 03 - 2013

Pomnilniške enote SSD morda le niso tako zanesljive, kot nam zatrjujejo. Univerza v Ohiu je skupaj z laboratorijem HP Labs opravila test 15 različnih izdelkov SSD, med katerimi so nekateri namenjeni tudi za poslovno in celo strežniško rabo. Pri teh napravah so simulirali nenaden izpad elektrike in ugotavljali posledice. Kar pri 13 od 15 izdelkov so ugotovili, da je v teh primerih prišlo do izgub podatkov, nezaželenih zapisov in okvare že zapisanih vsebin. Srhljivo!

07 - 03 - 2013

Medtem ko se bitka med Samsungom in Applom vse bolj spreminja v hladno vojno, ameriški izdelovalec dobiva neslutene evropske zaveznike. V spor na ameriških sodiščih se je vmešala finska Nokia, ki se je pridružila zahtevi za trajno prepoved nekaterih Samsungovih izdelkov. V ozadju je menda bojazen, da bo korejsko podjetje preprosto poteptalo patente in prekopiralo dosedanji razvoj, v katerega je Nokia menda doslej vložila skoraj 50 milijard dolarjev. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji