Objavljeno: 29.1.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Januar 2013 | Teme: google

Konec za brezplačna kosila

Konec za brezplačna kosila

Pred leti je računalniška industrija, zlasti del, ki je povezan s spletnimi storitvami, odkrila poslovno taktiko, ko storitev ponujajo povsem brezplačno, v zameno za oglase in uporabnikovo zvestobo. Ali, povedano drugače, povečevanje tržnega deleža. Vsi smo se spraševali, do kdaj bodo vzdržali, od česa sploh živijo ... Kot strela z jasnega je prišla novica, da Google opušča brezplačno različico svoje storitve Apps za mala podjetja. Mar to pomeni, da so želeni tržni deleži že pridobljeni? Je mar čas za drugi del taktike - postopno opuščanje brezplačnosti za že "navezane" uporabnike? Ne bi se čudil, glede na ta korak in siceršnje razmere, če bi Googlu kmalu sledili tudi drugi. In s tem končali dobo zgolj na videz "brezplačnega kosila".

24. 11.

Nisem si mislil, da bom po mnogih letih spremljanja visoke tehnologije in intelektualnih razprav na to temo napisal kaj takega: FINANČNIKI, pustite ljudi, podjetja, države že enkrat pri miru, da lahko delajo in tam, kjer so v težavah, okrevajo. Nehajte dajati ocene, kot da ste bogovi (pojdite raje sadit krompir ...). Sklicujem se na njihove ugotovitve, da so japonske družbe, kot sta Sony in Panasonic, vredne toliko kot smeti (junk). Se še spomnite, ko so lani Japonsko prizadeli potres, cunami in za povrh še jedrska katastrofa? Pozabljeno, mar ne? Apple pa doživlja velik padec vrednosti delnic zgolj zato, ker ne izpolnjuje predvidene rasti s strani finančnikov (kljub temu da še naprej tolče absolutne rekorde). Narobe svet! Čas je že, da temu nesmislu rečemo dovolj.

10. 12.

Zdi se, da se računalniška industrija in spremljajoči analitiki kar ne morejo poenotiti o tem, ali je Windows 8 uspešnica ali polom. Novembra in decembra smo prebrali vsaj toliko zgodb v prid eni kot tudi drugi trditvi. Od tega, da je Microsoft izjavil, da se Windows 8 prodaja hitreje kot Windows 8 v primerljivem obdobju, do tega, da je prodaja še sveže tablice Surface daleč pod načrtovanimi količinami. Še posebej se zdi zanimiva teza, da Microsoft prodajo svoje tablice umetno omejuje, da s tem ne bi preveč razjezil svojih partnerjev, izdelovalcev računalnikov. Da, ko "duh" pobegne iz stekleničke, ga je težko spet spraviti vanjo.

6. 12.

Morda nam dogajanje na področju PC računalnikov lahko pojasni početje podjetja AMD. V začetku decembra so nepričakovano za tri četrtine (!) zmanjšali naročilo silicijevih rezin pri svojem dobavitelju Globalfoundaries. Res je, da izdelovalci procesorjev običajno rezervirajo nekaj več, da ne bi otežili dobave, toda tako zmanjšanje bi težko šteli med običajne "popravke" naročil. Očitno je AMD izračunal, da se bo prodaja računalnikov PC zmanjšala še bistveno bolj, kot smo predvidevali doslej. Zato bodo raje plačali 320 milijonov dolarjev pogodbene kazni, kot da jim ostanejo v roku neprodane zaloge.

3. 12.

Ali se Intel pripravlja, da bo tudi sam izdeloval procesorje ARM, ki jih sicer danes obravnavamo kot njihovo konkurenco? V zadnjem mesecu sta prišli na dan dve zanimivosti - Intel je, kot kaže, licenciral nekatere tehnologije in patente, povezane s procesorji ARM, od podjetja ZiiLabs, sicer v lasti podjetja zatipkano????

5. 12.

Kljub temu da je Apple iPad še vedno vzor za vse izdelovalce tablic, Google več kot očitno dohiteva prvega na lestvici. Sodeč po projekciji družbe IDC, naj bi tablice z okoljem Android letos imele delež 42,7% v primerjavi z 39,8% v lanskem letu. Obenem je Apple s 56,3 % zdrknil na 53,8 %. Več kot očitno se Googlova strategija, da napada z več koncev, na dolgi rok bolj izplača.

1. 12.

Včasih ima odločitev enega podjetja za celotno industrijo zelo velike posledice. Denimo Applova odločitev, da v svoj še novi iPhone 5 ni vgradil komunikacijskega čipa za NFC. V družbi Juniper zdaj ocenjujejo, da so samo s to potezo podaljšali čas rasti za to tehnologijo za najmanj dve leti in oškodovali prihodke, povezane z NFC, ki so bili pred objavo v letu 2017 ocenjeni na 180 milijard dolarjev, zdaj pa "le" 110 milijard dolarjev. Ne glede na to, kaj bosta s tehnologijo počela Google in Microsoft.

7. 12.

Še eno področje, ki se očitno ohlaja, so igralne konzole in z njimi povezane igre. V ZDA so novembra, ki je menda eden najbolj vročih mesecev za prodajo teh zadev, skupno prodali za 13 % manj igralnih konzol kot lani. Še bolj zaskrbljujoč je podatek, da se je za 11 % zmanjšala tudi prodaja iger, kljub temu da so ravno tedaj prišli na police nekateri udarni, dolgo pričakovani naslovi. Še ena zanimivost. Microsoft je v tem mesecu prodal 1,26 milijona konzol Xbox 360, ki kljub letom solidno obvladujejo trg. Nintendo pa je svoj Wii U prodal komaj 425.000 kupcem. Sony pa o številkah kar molči.

28. 11.

Nekateri poznavalci razmer v Silicijevi dolini opozarjajo, da se morda približujemo poku novega "milnega mehurčka", podobnega zlomu pikakom industrije okoli leta 2000. Vse preveč mladih in majhnih podjetij se osredotoča predvsem na ustvarjanja vzhičenja (hype) nad izdelki in zelo malo na vsebino. Nekaj podobnega je bilo pred dvanajstimi leti in se je hipoma vse podrlo, ko so vlagatelji ugotovili, da je v ozadju ... praznina. Ali bo tokratni pok povzročil Google?

"Ali se Intel pripravlja, da bo tudi sam izdeloval procesorje ARM, ki jih sicer danes obravnavamo kot njihovo konkurenco? Nekateri viri nakazujejo, da bi Intel za Apple utegnil izdeloval procesorje A (sedanji je, denimo, A6), ki sicer temeljijo na arhitekturi ARM."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji