Objavljeno: 26.8.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2014

Vzpon Azije, zaton Evrope in ZDA

Vzpon Azije, zaton Evrope in ZDA

Izdelovalcem računalniških izdelkov (pa tudi drugim) je že nekaj časa jasno, da je za uspeh v današnjih časih treba nasloviti predvsem azijske trge, zlasti Kitajsko. Toda zahodnjakom to uspeva le delno, saj so krajevni ponudniki vse močnejši. Tam se transformacija dogaja celo hitreje kot drugod po svetu: na Kitajskem je bilo, denimo, v zadnjem četrtletju več internetnih uporabnikov z mobilnimi napravami kot tistih z osebnimi računalniki. Zlasti po zaslugi krajevnih znamk. Medtem se v ZDA in v Evropi še vedno kitimo z dragimi izdelki podjetij, kot sta Apple in Google. Kdo ima zdaj najboljšo strategijo?

❘❙❚❘❙❘❘  14 - 08 - 2014

Izdelovalci pametnih telefonov so dosegli nov rekord in v zadnjem četrtletju prodali več kot 300 milijonov pametnih telefonov, to je 25 % več kot lani. Toda resnično zanimiv je podatek, da je kar 58,6 % prodanih izdelkov cenejših od 200 dolarjev, prodaja pa se veča predvsem v Aziji in na drugih trgih, lačnih pametnih telefonov. To je glavni razlog, da uspevajo predvsem kitajski Huawei, Lenovo in Xiaomi. Na drugi strani pa se je tu najbolj opekel Samsung, ki si je v zadnjih letih prizadeval požeti predvsem uspeh pri najdražjih izdelkih, a ti uspevajo pretežno le v ZDA in delno v Evropi. Stranski učinek je tudi ta, da je s tem Android osvojil skoraj 85 % trga. Vredno razmisleka.

❘❙❚❘❙❘❘  12 - 08 - 2014

Poslovni rezultati kitajske družbe Lenovo so razkrili zanimivo podrobnost: v zadnjem četrtletju so prodali več telefonov (15,8 milijona) kot pa osebnih računalnikov (14,5 milijona). To je doseglo podjetje, ki se je na področje mobilnih telefonov podalo šele pred nekaj leti, a zato dosega neverjetno rast (okoli 40 % na leto) v vseh letih aktivnosti na tem področju. Če to velja za Lenovo, ki je tako rekoč eden izmed temeljev osebnih računalnikov, potem se morajo drugi predstavniki te industrije globoko zamisliti. Kje so zdaj HP, Dell, celo sosednja Acer in Asus, ki s svojo strategijo mobilnih naprav močno zaostajajo?

❘❙❚❘❙❘❘  06 - 08 - 2014

Microsoftova tablica Surface Pro 3 je, kot kaže, končno dosegla želeni cilj, saj jo prodajajo bistveno bolje kot prejšnji modeli in bolje kot druge tablice z okoljem Windows. Toda za dosego tega cilja je Microsoft plačal zelo visok davek: v dveh letih je z lastnimi tablicami izgubil kar 1,7 milijarde dolarjev. Med tem je prišla na plan tudi informacija o odpisu nekaterih razvojnih stroškov, ki so povezani z zdaj že opuščeno mini tablico Surface po zgledu iPada Mini. Vse kaže, da je Microsoft pripravljen to izgubo sprejemati še kar nekaj časa, da bi le dosegel cilj. Verjetno je prvi cilj zmaga, zadovoljilo pa bi ga bržkone že preživetje.

❘❙❚❘❙❘❘  13 - 08 - 2014

Drobna tipala v internetnih stvareh (IoT) obljubljajo revolucijo na številnih področjih življenja, toda izdelovalci večinoma še vedno niso razrešili glavne težave – porabe energije, ki je imajo drobne naprave na voljo razmeroma malo, zlasti za brezžične komunikacije. Na pomoč utegne priskočiti izum univerze UCLA in laboratorija Jet Propulsion Labs, ki izkorišča odboj WiFi signalov usmerjevalnikov in dostopnih točk za modulacijo komunikacij. Znanstvenikom je uspelo ustvariti povezavo s hitrostjo 3 Mb/s na razdalji 2,5 metra praktično brez uporabe oddajnika na ciljni napravi. V nekaterih primerih menda sploh ni potrebna niti uporaba baterije. Čeprav smo še razmeroma daleč od praktične rabe, je zamisel nadvse obetavna, računajo celo na to, da bi delovala na območju 20 metrov.

❘❙❚❘❙❘❘  16 - 08 - 2014

V časih, ko strokovnjaki za varnost kot za stavo odkrivajo razpoke v varnosti tudi v najosnovnejših komponentah sodobnih računalniških naprav (recimo vmesnikih USB), je prišla na plan nova, skoraj neverjetna zgodba. Skupini znanstvenikov z univerze Stanford je uspelo pokazati, kako lahko hekerji ob pomoči digitalnega žiroskopa v mobilnem telefonu pridejo do možnosti prisluškovanja pogovorom v bližini naprave. Izkoriščajo namreč lastnosti žiroskopa, ki zaznava drobne vibracije, med njimi seveda tudi zvok. Uporabniku ostane to prikrito, saj za razliko od pravega mikrofona operacijski sistem ne zahteva odobritve uporabnika za rabo tega tipala. Menda so še posebej ranljivi žiroskopi v androidnih napravah, ki lahko zajamejo frekvence na območju 80 in 250 Hz (torej tam, kjer je tudi človeški govor), iPhone pa je bolj na varnem, saj žiroskop tam uporablja le frekvence pod 100 Hz.

❘❙❚❘❙❘❘  25 - 07 - 2014

Pametni telefoni bodo v bližnji prihodnosti zlahka imeli okoli 1 TB pomnilniškega prostora. Eden od načinov za dosego tega cilja je nova vrsta pomnilnika RRAM (Resisitve RAM), ki uporablja poseben porozen silicijev oksid, kjer pore zapolnjujejo izbrane kovine (denimo zlato ali platina, a v majhnih količinah). Rezultat je bistveno boljši izkoristek prostora (hramba 9 bitov na celico proti trem pri sedanjih pomnilnikih flash), manjša poraba energije in 100-krat daljša življenjska doba, zlasti v okoljih z visokimi temperaturami. Taki pomnilniki bi zavzeli prostor, ki je primerljiv z današnjo manjšo poštno znamko.

❘❙❚❘❙❘❘  24 - 07 - 2014

Avtomobili so vsak dan varnejši, večinoma po zaslugi računalniške tehnologije. Toda videti je, da najbolj zanimivo šele prihaja. Evropski projekt Harken tako predvideva uporabo drobnih tipal v prevleki sedeža in varnostnem pasu voznika, s katerimi lahko merijo srčni utrip in hitrost dihanja voznika. Če se upočasni, se v vozilu sproži alarm, v skrajnem primeru morda celo prisilno zaviranje. Nič manj ni zanimiv projekt univerze Santa Catarina v Braziliji, kjer uporabljajo video kamero, usmerjeno proti vozniku. S posebnim algoritmom znajo zaznati roko (ki drži telefon) in celo premik oči zunaj predvidene smeri gledanja (očitno prebiranje sporočil SMS) in na podlagi uspešnega zadetka sprožiti alarm, podobno kot v prejšnjem primeru. Toda, ali ne bi bilo lažje in ceneje v vsako vozilo vgraditi sistem, ki bi samodejno spojil telefon z vozilom in začasno onesposobil delovanje  mobilca? 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji