Objavljeno: 26.2.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2013 | Teme: google

Ko denar premaga poštenje

Ko denar premaga poštenje

Ameriška zvezna trgovska komisija (FTC) je 19 mesecev preiskovala družbo Google in ugotovila, da ne krši protimonopolnih zakonov. No, skoraj, saj gre tehnično za zunajsodno poravnavo in »sveto« obljubo googlovcev, da bodo odslej bolj pošteni, kar zadeva varovanje zasebnosti in oglaševanja. Patente, ki so jih kot obsedeni kupovali (beri: Motorola) zadnje mesece, bodo drugim ponujali pod poštenimi pogoji. Nekateri kritiki so zahtevali spremembe Googlovih algoritmov, vendar je FTC ocenil, da Google pač ne zlorablja svojega položaja. Tresla se je gora, rodila se je miš. Skratka, vse lepo in prav za Google. Le ena podrobnost – nekaj dni zatem so mediji zapisali, da je Google porabil za lobiranje 25 milijonov dolarjev. Poštenost pa taka …

❘❙❚❘❙❘❘ 04 - 01 - 2013

Apple morda res rahlo izgublja nekoč nemogoče visok tržni delež pri prodaji tablic, seveda zaradi izdelkov z Androidom, toda analiza uporabe teh tablic daje zopet drugačno sliko. Če ima iPad med tablicami danes nekako 54 % tržni delež, pa njegovi lastniki zdaj ustvarijo kar 87 % vsega spletnega prometa pri tablicah. Zanimivo, da je na drugem mestu Amazon Kindle Fire (s samo 4,25 %), Samsung z Galaxyji je tretji (2,65 %) in Google z Nexusi četrti (1,06 %). Razlika je več kot očitna.

❘❙❚❘❙❘❘ 04 - 01 - 2013

Windows 8, kot kaže, še vedno ni »vzletel«. Od vsepovsod prihajajo informacije, da so prodajni rezultati osebnih računalnikov vseh vrst z najnovejšimi Okni pod pričakovanji. V ZDA so tako v mesecu po začetku prodaje izmerili 21 % manjše povpraševanje kot v enakem obdobju leta 2011. Fujitsu je napovedal, da bo za 16 % zaostal za svojimi napovedmi (6 namesto 7 milijonov prodanih računalnikov), zaskrbljeni pa so tudi v Acerju, Sonyju, Toshibi in Dellu. Edina svetla točka je solidna prodaja prenosnikov z zasloni na dotik (hibridov), a jih je količinsko še zelo malo.

❘❙❚❘❙❘❘ 05 - 01 - 2013

Po podatkih TorrentFreaka je Google leta 2012 s seznama spletnih strani iskalnika odstranil kar 51 milijonov (da, milijonov!) spletnih strani, ki so tako ali drugače vsebovale ali kazale na avtorsko zaščitene vsebine. Samo decembra so dobili 13 milijonov prijav od 1200 različnih organizacij in več kot 2000 posameznikov. Še bolj šokanten je podatek, da se je število prijav in izbrisov v letu 2012 povečalo kar za 10-krat glede na leto prej.

❘❙❚❘❙❘❘ 18 - 12 - 2012

Videti je, da se javna omrežja Wi-Fi vse bolj vrivajo na področje mobilnega interneta, kjer bi sicer pričakovali mobilno telefonijo. Skupina velikih ponudnikov, med katerimi so AT&T, Boingo Wireless, BT in China Mobile, so oznanile pobudo, po kateri bo precej lažje gostovati v tujih omrežjih (roaming) kot danes, prednost za uporabnike pa bodo višje hitrosti in nižji stroški. Odbor Wi-Fi Roaming Interoperability Compliancy Program (ICP) si je zadal za cilj ustvariti mednarodni standard, ki bo olajšal izbor omrežja, prehod med dostopnim točkami, avtentikacijo uporabnikov in obračunavanje storitev. Kdo pravi, da je LTE edina prihodnost za mobilne storitve? Tudi telefonijo …

❘❙❚❘❙❘❘ 02 - 01 - 2013

Vojna med družbama Apple in Samsung vstopa v novo fazo. Doslej so spore reševali predvsem prek sodišč in redkeje za skupno mizo, zdaj pa sta se začela medsebojno izločevati iz proizvodne verige. Tu je glavno seme razdora zasejal Apple, ki se je odločil, da bo Samsunga odstranil s seznama dobaviteljev. Že v prvem četrtletju bodo začeli s proizvodnjo procesorjev A6X pri tajvanski družbi TSMC in pričakovati je, da je to začetek konca sodelovanja s korejskim velikanom, ki je bilo doslej kljub sporom donosno za obe strani.

❘❙❚❘❙❘❘ 20 - 12 - 2012

Vse kaže, da vmesnik NFC prihaja tudi v izdelke družbe Apple. Podjetje je nedavno vložilo zahtevek za patent, s katerim bo mogoče z njihovim programom za mobilne kupone (beri: predhodnik digitalne denarnice) Passbook podatke izmenjevati tudi prek vmesnika NFC. Toda analitiki menijo, da utegne biti NFC v resnici še večja uspešnica sprva izvedenega digitalnega plačevanja. Denimo, kot ključ za odpiranje vrat, uparjanje in konfiguracijo naprav, celo zagon avtomobila.

❘❙❚❘❙❘❘ 03 - 01 - 2013

Privlačnost poceni prenosnikov je kljub uspehu tablic in porazu netbookov še vedno zelo velika. Medtem ko Asus in Acer opuščata proizvodnjo nekdanjih prodajnih uspešnic, se na drugi strani dogaja nekaj zelo nenavadnega. Googlov Chromebook, ki ga izdeluje Samsung, je bil v zadnjem mesecu v spletni trgovini Amazon celo najbolj prodani prenosnik sploh. Zaloge so presahnile in različni preprodajalci za vroče prenosnike zahtevajo tudi do 30 % več od uradnih 250 dolarjev.

❘❙❚❘❙❘❘ 06 - 01 - 2013

Medtem se analitiki sprašujejo, ali bosta pri Googlu res dolgoročno obstala tako Android kot Chrome OS. Nedvomno ima prvi večje možnosti, a je videti, da platforma za prenosnike ni čisto brez možnosti. Še več, platforme za tablice in telefone se še naprej množijo. Pred kratkim so se na to področje podali Ubuntu, Firefox OS in Tizen. Razvijalci menijo, da je trg še vedno dovolj mlad, da je prostora tudi zanje. Resnici na ljubo so v preteklosti to trdili mnogi, a so se praviloma opekli.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji