Objavljeno: 28.1.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Februar 2014

Chromebook!

Chromebook!

Še pred nekaj meseci bi si težko predstavljali, da bodo prenosniki z operacijskim sistemom Chrome OS ena največjih prodajnih uspešnic v predbožični nakupovalni mrzlici. Po zamisli in tehnični plati močno spominjajo na nekoč uspešne netbooke, a vemo, kako so ti končali. Zato tudi začetna pričakovanja niso bila velika. Toda v ZDA so dosegli v prodaji večji delež kot tablice z okolji Android in Windows 8.1. Največje presenečenje je, da so Chromebooki predstavljali kar petino vseh prodanih prenosnikov v poslovna okolja, odlično se prodajajo tudi šolam. Nizka cena in povsem dostojne alternative (dragim) programom za okolje Windows so, kot kaže, sodu končno izbile dno. Obenem je delež prodaje osebnih računalnikov PC (prenosnikov in namiznih) v letu dni zdrknil s 77,8 na 63,7 %. Neuspeh okolja Windows 8 se torej neposredno kaže v uspehu Chrome OS.

❘❙❚❘❙❘❘  23 - 12 - 2013

Težavo za Microsoft pa ne predstavljajo le prenosniki Chromebook. Vse kaže, da so izdelovalci navadnih prenosnikov siti čakanja, da bi prodaja nove generacije programov za Windows 8 prinesla novo rast in zanimanje kupcev. Zato lahko pričakujemo, da bodo številni začeli ponujati alternativo z dvojnim zagonom ali pa virtualizacijo programov za Android. Še en dokaz več, da platforma, pa naj je še tako tehnološko popolna, brez privlačnih programov ne more biti uspešna. Nekateri analitiki se že sprašujejo, ali se Microsoftu sploh še uspe izkopati iz te zagate, saj tudi neodvisni razvijalci platformo Windows vse pogosteje postavljajo šele na tretje mesto, za Android in iOS, ko gre za razvoj novih, inovativnih programov.

❘❙❚❘❙❘❘  05 - 12 - 2013

Da je z Windows 8.x nekaj narobe, kaže tudi analiza prodajnih podatkov družbe TheNextWeb, ki razkriva, da se je pred koncem leta prejšnja različica Windows 7 še vedno prodajala bolje kot Windows 8.0 in 8.1 skupaj. V prvem primeru je bila rast skromna (0,22 % glede na mesec pred tem), a še vedno boljša kot pri Windows 8.x (0,05 %). Najbrž ni normalno, da se več kot leto dni po predstavitvi stari operacijski sistem še vedno prodaja hitreje kot novi.

❘❙❚❘❙❘❘  03 - 12 - 2013

Po zadnjih statističnih podatkih družabna omrežja danes uporablja že vsak sedmi zemljan. Skupno je bilo konec lanskega leta že okoli 1,61 milijarde ljudi, ki uporabljajo Facebook, Google+, Instagram, Twitter in podobne storitve. Obet je, da se bo to število do leta 2017 povečalo celo na 2,33 milijarde. Obenem pa je zanimiva sorodna raziskava, ki kaže na to, da le okoli 30 % direktorjev podjetij uporablja družabna omrežja. Med najbolj znanimi brez družabnih »sledov« so direktorji družb Microsoft, Intel, Amazon in Cisco. Kdo je tu na boljšem?

❘❙❚❘❙❘❘  27 - 12 - 2013

Videti je, da so procesorji, modelirani po človeških možganih, vse bliže resničnosti. Po navedbah New York Times naj bi družba Qualcomm, sicer znana po svojih izdelkih za mobilne naprave, še letos predstavila povsem nov procesor, ki ima za vzor povezave med nevroni v človeških možganih, čeprav še zdaleč ne bo dosegal kompleksnosti, ki jo ustvarja narava. Procesor bo sprva po vsej verjetnosti rabil za nadaljnji razvoj koncepta in ne za splošno komercialno rabo. Kasneje pa naj bi prišli na vrsti nasledniki, ki bodo delovali kot koprocesorji v računalniških napravah za naloge, ki so težavne za računalnike, a »preproste« za ljudi, kot so prepoznavanje vida in govora, predmetov, odločanje. Menda bodo tudi temeljni kamen za prihodnost robotov in pametnih avtomobilov.

❘❙❚❘❙❘❘  19 - 12 - 2013

Medtem ko se konkurenca pri mobilnih napravah na področju procesorjev počasi usmerja s štirih na osem jeder, v Intelu načrtujejo še večje število jeder za običajne računalnike in strežnike. Po sedanjih načrtih naj bi s prihodnjo generacijo procesorjev Broadwell skočili z današnjih največ 12 (Xeon) na kar 18 jeder. Obenem naj bi namizni procesorji preskočili z danes tipično 4–6 jeder na 8–10 jeder. Prve primerke lahko pričakujemo konec letošnjega ali v začetku naslednjega leta.

❘❙❚❘❙❘❘  11 - 12 - 2013

V Gartnerju so objavili zaskrbljujočo napoved. Po mnenju analitikov naj bi letos kar 25 % ponudnikov storitev v oblaku izginilo. Bodisi jih bodo kupili večji ponudniki ali tekmeci, še več pa jih bo na račun konkurence moralo zapreti vrata. Poznavalci sistemov financiranja z rizičnimi skladi menijo, da bo velikemu številu storitev letos presahnil vir financiranja in nekateri se ne bodo mogli postaviti na lastne noge.

❘❙❚❘❙❘❘  30 - 12 - 2013

Ne boste verjeli, a vdreti je mogoče tudi v take male napravice, kot so kartice mikroSD. Kot večina pomnilnikov Flash RAM imajo vgrajen mikrokrmilnik ARM, pri katerih je mogoče sistemsko programsko opremo po potrebi posodabljati. Toda poceni (stanejo od 15 do 30 centov) mikrokrmilnik je daleč od tega, da bi bil opremljen z zadostnimi varnostnimi mehanizmi, tako da je mogoče vanj namestiti tudi zlonamerno kodo, na primer za prestrezanje in posredovanje podatkov. Hekerji so podrobnosti razkrili na konferenci Chaos Computer Congress in odprli novo poglavje v odkrivanju zarotništva.

❘❙❚❘❙❘❘  24 - 01 - 2013

IBM nikakor ni bil zadovoljen s prodajo last­nih strežnikov in pomnilniških izdelkov, zato se je odločil za enako potezo kot leta 2005, ko je prodal svoj oddelek osebnih računalnikov PC. Tokrat je prodal oddelek za strežnike nižjega cenovnega ranga (System x, BladeCenter, Flex System, NeXtScale, iDataPlex), kupec pa je isti - kitajski Lenovo. Prevzem jih bo olajšal za 2,3 milijarde ameriških dolarjev, kar je približno 4× manj, kot je Microsoft odštel za Skype…

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji