Objavljeno: 23.4.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2013

Naslednja velika stvar

Naslednja velika stvar

V časih, ko so pametni telefoni in tablice deležni skoraj celotne pozornosti kupcev in strokovnjakov, osebni računalniki pa strmo izgubljajo tržni delež, se lahko upravičeno vprašamo – kaj pa pride za tem? Po mnenju mnogih so to naprave, ki jih lahko »oblečemo«, denimo projekt Google Glass. Ta dobiva vsak dan bolj zanimive zmožnosti in obenem tudi vse več posnemovalcev. Nekaj podobnega očitno razvijajo pri Microsoftu (za leto 2014), ogrevajo pa se tudi pri kitajskem spletnem velikanu Baidu in menda tudi v družbi Apple. Na račun koga? Tablice, telefona ali računalnika? Je morda v našem življenju prostora še za četrto platformo?

Naslednja velika stvarV časih, ko so pametni telefoni in tablice deležni skoraj celotne pozornosti kupcev in strokovnjakov, osebni računalniki pa strmo izgubljajo tržni delež, se lahko upravičeno vprašamo – kaj pa pride za tem? Po mnenju mnogih so to naprave, ki jih lahko »oblečemo«, denimo projekt Google Glass. Ta dobiva vsak dan bolj zanimive zmožnosti in obenem tudi vse več posnemovalcev. Nekaj podobnega očitno razvijajo pri Microsoftu (za leto 2014), ogrevajo pa se tudi pri kitajskem spletnem velikanu Baidu in menda tudi v družbi Apple. Na račun koga? Tablice, telefona ali računalnika? Je morda v našem življenju prostora še za četrto platformo?

11 - 04 - 2013

Industrija osebnih računalnikov je priča enemu največjih upadov prodaje računalnikov PC (ne glede na vrsto in cenovni razred), odkar analitske družbe merijo ta gibanja. Zanimivo je predvsem spremljati odziv vodilnih izdelovalcev železnine. Večina ne pripisuje krivde telefonom in tablicam, ki jih v večinoma tudi sami izdelujejo, temveč s prstom kažejo na Microsoft in najnovejši operacijski sistem Windows 8. Ta je po njihovem mnenju »upočasnil« prodajo, namesto da bi jo pohitril. S tem so mnogi preskočili sicer redne cikle zamenjave in vse je že narobe. Svet se je nehal vrteti!

08 - 04 - 2013

Apple se medtem spopada s svojimi demoni, večinoma korejskega izvora. V ozadju poteka pravcata hladna vojna s Samsungom, ki ga želijo povsem izločiti kot dobavitelja v »prehranjevalni« verigi ponudnikov sestavnih delov za svoje izdelke. Nedavno so sklenili pogodbe z drugimi izdelovalci zaslonov, zdaj pa pravkar končujejo izbor novega izdelovalca v lastni hiši oblikovanih procesorjev. Junija naj bi bili Applovi izdelki že povsem brez Samsungovih delov.

03 - 04 - 2013

Tudi Samsung se po drugi strani želi rešiti neudobnih partnerjev - konkurentov. Ne diši jim Google, kar je paradoksalno, glede na to, da je prav Android eden glavnih razlogov za družino izdelkov Galaxy. V ozadju menda potekajo pogovori, da bi se strateško povezali z Mozillo in njihovim prihajajočim operacijskim sistemom Firefox OS. Googla seveda ne bi takoj izločili, toda tudi ne želijo biti preveč odvisni od njega.

10 - 04 - 2013

Obenem se za Apple nadaljuje kalvarija, povezana s pretiranimi pričakovanji. Prav smešno je, da je iPhone še vedno najbolj prodajan model pametnega telefona na svetu, v ozadju pa vsi stokajo. Foxconn, ki izdeluje Applove telefone, je objavil, da jim je prihodek v zadnjem četrtletju upadel kar za 19 % zaradi manj prodanih kosov od pričakovanega. iPhone in iPad sicer danes prineseta kitajskemu izdelovalcu skoraj 60 % prihodkov. Videti je, da je le še vprašanje časa, kdaj bo tudi Apple priznal, da ni vse čisto OK.

05 - 04 - 2013

Čeprav bi glede na dogajanje in razmere na področju spletnega oglaševanja pričakovali, da velikana, kot sta Google in Apple povečujeta tržni delež, se dogaja ravno nasprotno. V ospredje zopet prihajajo tretji ponudniki, pretežno založniki informacij v lastni režiji, kot so Facebook, Pandora, Twitter in Weather Channel. Še leta 2011 so obvladovali le 39 %, lani pa že 52 % trga spletnega oglaševanja. Zanimivo bo spremljati, kaj to dolgoročno pomeni za brezplačne storitve, ki so praviloma financirane iz tega naslova.

 22 - 03 - 2013

Tablice in veliki telefoni so dosegli še eno zmago – za spremljanje TV programov v domačih spalnicah so prehiteli televizorje! 36 % vprašanih v globalni raziskavi družbe Motorola Mobility je navedlo, da gledajo TV programe tudi pred spanjem, presenečenje pa je, da se je klasični televizor tu uvrstil šele na tretje mesto. Drugače pa se v internetnih zlatih čas spremljanje TV programa še vedno povečuje, in to drastično. Podobna raziskava je pokazala, da so leta 2011 vprašani v povprečju gledali TV programe 15 ur na teden. Leta 2013 se je to povečalo že na 25 ur na teden.

20 - 03 - 2013

Sodeč po informacijah blizu družbe Google oziroma hčerinske družbe Motorola se nam bližajo časi posamezniku prilagojenih telefonov. Uporabniki bi lahko kar izdelovalcu naročili obliko, barvo ohišja, tehnično sestavo, količino pomnilnika in nabor programov, ki bo že naložen. Google menda že eksperimentira z informacijsko podporo, ki bi omogočala take personalizirane telefone.

24 - 03 - 2013

Ena izmed bitk, ki poteka ta hip, je boj za uporabnike spletnih pomnilnikov. Družba Strategy Anaytics je tako vprašala 2300 uporabnikov teh storitev, kaj uporabljajo vsak dan. Nekoliko presenetljivo je na prvem mestu Apple iCloud s 27 % uporabnikov, sledi Dropbox s 17 %, za njim pa Amazon Cloud Drive in Google Drive s 15 %. Analitiki napovedujejo, da smo šele na začetku tekme, kjer bo ponujeno še več »brezplačnega« pomnilnika, a to je lahko tudi past, če se pogoji ponudnika s časom spremenijo.

02 - 04 - 2013

Najbrž je le vprašanje časa, kdaj bomo tudi na pametnih telefonih zasuti z bolj ali manj nezaželenimi reklamami. Ne samo sporočili in prikazi spletnih oglasov, temveč tudi s pravimi interaktivnimi programi, ki se z nami celo pogovarjajo. Podjetje Nuance, sicer zelo znano na področju prepoznave govora, pripravlja novo storitev, ki se z uporabnikom pogovarja in celo razume njegova vprašanja ali odgovore. Kar pripravite se.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji