Objavljeno: 18.12.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2012

V prvi vrsti

V prvi vrsti

Oktobra smo bili priča neverjetnemu prerivanju za sedež v prvi vrsti na odru pred svetovno javnostjo. Apple, Google in Microsoft, če odmislimo še nekatere manjše, a tudi pomembne novosti drugih, so nas dobesedno zasuli z novimi izdelki. Zato da bi obudili potrošniško porabo in polnjenje blagajn, predvsem pa zato, da bi preusmerili (in če je le mogoče, tudi ohranili) pozornost od dogajanja pri tekmecih. Celo Apple, ki v zadnjih letih slovi po doziranju novosti po kapljicah, se je spozabil in razgrnil več, kot smo pričakovali. Toda vse te bleščeče novosti predvsem prikrivajo strah večine, da bi njihova pot navzgor kmalu spremenila smer. Zato je "image" pomembnejši od substance. Morda se izkaže, da tudi na škodo uporabnikov.

8. 11.

Ali je Apple dosegel vrhunec in je zdaj že na poti navzdol? Če bi verjeli "strokovnjakom" na Wall Streetu, skoraj ni več prostora za nadaljnjo rast ali pa je to le vtis finančnikov. Kljub temu da so v zadnjem četrtletju dosegli rekordne rezultate, se je vrednost delnic od predstavitve telefona iPhone 5 znižala kar za 21 %. Analitiki so namreč pred tem dobesedno podivjali in objavljali pričakovanja, ki jih Apple preprosto ne more več izpolniti. Ne glede na to, da še naprej povečuje prodajo. Ponorel svet z norimi vrednotami, ni kaj.

5. 11.

Ne glede na napovedi finančnikov in rekorde v prodaji razmere za Apple postajajo nekoliko težje, kot so bile. Predvsem se je zbudila konkurenca, ki ni več tako nemočna kot pred letom ali dvema. Tržni delež iPadov je v tretjem četrtletju zdrknil s 65,5 % na samo 50,4 %. Se še spomnite časov, ko se je delež med tablicami bližal 100 %? Po prvih podatkih se je tudi zanimanje za četrto generacijo ohladilo na "normalno" raven precej prej kot v preteklosti. Edino upanje za podiranje rekordov sta iPhone 5 in iPad Mini.

22. 10.

Seveda ni samo Apple tisti, ki se spoprijemlje z upadanjem deležev. Microsoft je menda leta 2008 dosegel vrhunec s skoraj 70 % deležev med operacijskimi sistemi za računalniške naprave. Štiri leta kasneje je ta delež zdrknil na samo 30 %, če med računalniške naprave zajamemo tudi tablice in pametne telefone. Je zdaj jasno, zakaj je tako ključnega pomena, da so skoraj hkrati predstavili Windows 8, Windows 8 RT in Windows 8 Phone? Vprašanje pa je, ali bo zaleglo. V Gartnerju so celo izračunali, da bo Android leta 2016 dokončno prehitel vse pojavne oblike Windows 8 in postal najbolj razširjeni OS.

4. 11.

Microsoftu je v tolažbo to, da je s svojimi novimi tablicami Surface danes iztrži več kot Apple, Google in Amazon s svojimi izdelki. Proizvodni stroški za Surface v različici 32 GB naj bi bili 284 dolarjev, to pomeni 53 % zaslužek. Apple iPad tretje generacije stane 333 dolarjev, torej je marža "samo" še 44 %. V iPadu Mini je zaslužek še manjši, okoli 40 %. Oboji pa se lahko le režijo Amazonu, ki za svoje Kindle Fire HD v tovarni plača 207 dolarjev, prodaja pa jih po 199 dolarjev. Da, načrtna izguba v zameno za prodajo vsebin. Ali se bo zato Amazon smejal zadnji?

26. 10.

Med tistimi, ki bodo svoje izdelek prodajali pod ceno, da bi dosegli cilje, bo Nintendo, ki bo svojo prihajajočo konzolo Wii U prodajal po zelo agresivni ceni, podobno, kot je bil prisiljen leta 2007 Sony s svojo konzolo PlayStation 3. Težava je v tem, da so časi drugačni in morda cilj ne bo nikoli dosežen. Ustanovitelj znamenite hiše iger Electronics Arts, denimo, meni, da bo trg specializiranih konzol kmalu zelo upadel in postal zgolj le majhna tržna niša. Zadnji podatki namreč kažejo, da že 23 % vseh iger uporabniki konzumirajo na tablicah ali pametnih telefonih.

2. 11.

Microsoft se v zadnjem času na vse kriplje trudi, da bi našel nove smeri za zagon (ali ublažitev padca). Nedavno je postalo znano, da že razvijajo Windows za 64-bitno različico procesorjev ARM, potrdili pa so tudi, da bodo kmalu predstavili nove strojne izdelke z lastnim imenom. Medtem ko mnogi pričakujejo Microsoftov lasten pametni telefon, vse kaže, da bo prva naslednja novost prenosna igralna konzola, ki bo križanec med tablico Surface in konzolo Xbox 360.

25. 10.

Črni oblaki se zgrinjajo tudi nad Google. V ZDA vse bolj grozi, da bo zvezna trgovinska komisija FTC proti družbi vložila protimonopolno tožbo. Menda so v leto dni trajajočem opazovanju dobili dovolj dokazov, da Google nezakonito izkorišča svojo prevlado na področju iskalnikov. Od petih preiskovalcev se štirje strinjajo s tožbo, eden pa je še vzdržan. Tožbo utegnejo objaviti še pred koncem letošnjega leta. Vprašanje pa je, kakšne ukrepe bi ob tem predlagal FTC, če bi dosegel obtožbo ali poravnavo.

22. 10.

Po nekajletnem obdobju, ko je bilo videti, da so virusi in zlorabe preskočili telefone in tablice, se žal ta nadloga seli tudi v žepe. Svetovalna družba za varnost Bit9 je ocenila, da kar 290.000 aplikacij v trgovini Google Play ni zadostno zaščitenih pred napadi. Obenem so na univerzi v Hanovru naredili analizo programov za Android in ugotovili, da je vsaj približno 8 % povsem ranljivi za napade prek protokolov SSL in TLS. Trdijo celo, da bi lahko na teh napravah vsakdo z malo znanja brez težav prišel do zasebnih informacij. Se zgodovina zopet ponavlja?

28. 10.

Kdor misli, da se bližamo mejam, kaj je mogoče narediti z miniaturizacijo elektronskih elementov na čipih, se seveda (zopet) moti. Raziskovalci družbe IBM so uspešno naredili čip z več kot deset tisoč tranzistorji, ki so bili narejeni z nanocevkami iz ogljika. Za povrh s povsem običajnimi proizvodnimi procesi. Za napredek miniaturizacije elektronike je ta dosežek tolikše kot preskok v razumevanju fizike, ko so ugotovili, da so še manjši delci od atoma. Odprli so povsem novo obdobje v znanosti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji