Objavljeno: 29.5.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2012

Prehitevanje po levi in desni

Prehitevanje po levi in desni

Najnovejše raziskave analitskih družb vnovič napovedujejo, da se nam bliža konec obdobja osebnih računalnikov PC, kot smo ga poznali doslej. Pošteno povedano, smo take napovedi redno srečevali že pred desetimi in več leti, pa je PC danes še vedno najbrž osrednji računalniški sistem večine zemljanov. Kljub temu se število kandidatov za prestol nenehno povečuje, zato mnogi menijo, da se bo transformacija najbrž zgodila v naslednjih petih letih. Prav verjetno je tudi, da prevladujoča platforma ne bo več ena sama, le PC se bo premaknil na nižja mesta in vodilno vlogo prepustil mlajšim.

26. 3.

Še pred nekaj leti smo trdili, da je PC postal osrednji člen domače zabave, pa naj gre za glasbo, video ali splet. Gartner meni, da se kritična masa mobilnih naprav na področju digitalne zabave povečuje tako hitro, da bo sprememba zgodila hitreje, kot nemara pričakujemo. Storitve v oblaku naj bi že nekako do leta 2014 postale osrednji del domačega digitalnega okolja. Če torej doma kopičite gigabajte posnetkov na zunanjih diskih USB, je čas, da se zamislite.

28. 3.

Po drugi strani IDC meni, da bo računalnike PC in okolje Windows nadomestil Google Android. To naj bi se zgodilo nekako do leta 2016, ko se bo vloga obeh platform zamenjala. Platforma PC naj bi s 35,9 % trga leta 2011 zdrknila na vsega 25,1 % leta 2016. V istem obdobju naj bi se Android dvignil z lanskih 29,4 % na 31,1 %, torej bi prevzel vodilni položaj. Zanimivo, da kljub nori uspešnosti družbe Apple (edini ponudnik naprav s svojim operacijskim sistemom) ne bi dosegel večje rasti od lanskih 17,3 %.

2. 4.

... toda stari dobri Windows XP se ne da! Kljub temu da je Microsoft od njegove predstavitve objavil že dve novi različici, v pripravi pa je že tretja, je XP še vedno najbolj priljubljen operacijski sistem za osebne računalnike (vseh vrst) s skupno 46,85 % tržnega deleža. Zanimivo, da je marca 2012 Windows XP celo pridobil na priljubljenosti - po zaslugi Windows 7. Dokaz več, da stari izdelki počasi umirajo in da morda ne gre vselej verjeti napovedim analitskih družb.

24. 3.

Apple po Stevu Jobsu počasi, a vztrajno dobiva novo, nekoliko drugačno podobo. Spremembe v načinu razmišljanja družbe lepo ponazarja komentar enega izmed nekdaj vodilnih inženirjev v Applu. Ko je podjetje letos predstavilo nov rod predvajalnika Apple TV, je menda uporabilo obliko uporabniškega vmesnika, ki so jo razvili že pred petimi leti, le da jo je tedaj Jobs spravil v predal, ker mu videz ni bil všeč. Zdaj teh zavor ni več, tako da Apple utegne obuditi še marsikatero zamisel, ki jo je bil karizmatični vodja zavrnil. Obenem prihaja trenutek resnice - kdo je bil pravi vodja inovativnosti: Jobs osebno ali vsi drugi v Applu?

25. 4.

Danes nihče več ne dvomi, da digitalne naprave in storitve močno posegajo v našo zasebnost. Toda bojazen je, da utegnejo v prihodnje še bistveno bolj. V brazilskem mestu Vitória da Conquista v zvezni državi Bahia so v osnovnih šolah učencem v oblačila vgradili oznake RFID, s katerimi spremljajo njihovo navzočnost. Če izostanejo od pouka, dobijo starši obvestilo prek sporočila SMS. Gre za čisto resen projekt, ki bo, če bo uspešen, razširjen na druga brazilska mesta in morda nekega dne državo v celoti. Tako je, sindrom velikega brata je vselej tu, pa če se še tako borimo proti temu.

26. 4.

Raziskovalci z univerze UCLA v Kaliforniji menijo, da so našli zanimivo alternativo za konvencionalne akumulatorje. Namesto drage in do okolja manj prijazne tehnologije so posegli po tako imenovanih superkondenzatorjih. Dokazali so, da lahko sodobni kondenzatorji hranijo vsaj toliko električne energije kot akumulatorji, a s pomembno razliko - omogočajo bistveno hitrejše polnjenje. Znanstveniki so uporabili nov, sodoben material grafen, ki ima odlične električne in mehanske lastnosti in omogoča kar tisočkrat hitrejše polnjenje kot pri danes značilnih mobilnih napravah.

22. 3.

Podjetje RIM, ki razvija pametne telefone BlackBerry, je kljub zamenjavi v vodstvu še vedno v precejšnjih težavah. Eden od izhodov v sili bi bila možnost, da bi svoj operacijski sistem licencirali tudi drugim izdelovalcem, kar so doslej vztrajno zavračali. V zadnjem času pa so se okrepile govorice, da bi lahko zavezništvo prišlo od Samsunga, ki je tudi zaradi velikosti nelojalen partner in se dogovarja praktično z vsemi po vrsti. Analitiki so ugibanje podkrepili s tem, da med partnerji družbe Google, kjer ima Samsung pomembno mesto, še vedno vlada nelagodje zaradi nakupa družbe Motorola. Če bi Google svoje prihodnje podjetje obravnaval preferenčno, bi se utegnil zgornji scenarij hitro udejanjiti.

24. 3.

Najnovejša raziskava internetnega prometa kaže, da že več kot polovico (51 %) prometa ustvarjajo naprave ali samodejni programi, ki niso povezani z neposredno interakcijo ljudi. Sem sodijo najrazličnejše pametne naprave, iskalniški pajki (spiderji), pa tudi spam in najrazličnejši hekerski internetni promet. Zaskrbljujoč je predvsem podatek, da je večina tega nečloveškega prometa potencialno škodljivega (v celotni zgodbi okoli 31 %), le 20 % pa za neškodljive samodejne dejavnosti. Raziskava družbe Incapsula gre celo tako daleč, da ocenjujejo, da je 19 % prometa ustvarjenega za vohunjenje, 5 % pa za vdiranje. Zdaj veste, zakaj je vaša internetna povezava nekoliko počasnejša, kot bi morala biti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji