Objavljeno: 30.10.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2012 | Teme: windows 8

Odraščanje pametnih telefonov

Odraščanje pametnih telefonov

Očitno je, da vstopamo v novo fazo razvoja pametnih telefonov. Ne samo s stališča tehnologije, temveč tudi rabe. Po zadnjih raziskavah bodo pametnih telefoni v naslednjem letu prvič presegli polovico vseh mobilnih telefonov, obetamo pa si lahko tudi pomembne tehnološke izboljšave, kot so brezžično napajanje in tehnologija NFC. Presenečenje je, da se uporabniki vse pogosteje odločajo za telefone z zares velikimi zasloni (več kot 4,5 palca), čeprav ti več kot očitno niso primerni za nošnjo v žepu. Odraščajo pa tudi uporabniki. Raziskava Pew Internet je pokazala, da več kot polovica ljudi ne namesti ali celo odstrani programov, ki ogrožajo njihovo zasebnost. Da, res prihajajo novi časi.

7. 9.

V teh časih, ko so okoli nas le propad, strah in obup, je lepo videti, da se vsaj na drugem koncu sveta morda nekaj premika v pozitivno smer. Septembra se je, denimo, vrednost delnic Nasdaq dvignila do najvišjih vrednosti od daljnega leta 2000. K temu so največ prispevala prav visokotehnološka podjetja, predvsem Apple, Amazon in Google. To, da Apple še naprej neutrudno raste (ob pisanju je bila vrednost že neverjetnih 680 dolarjev na delnico), pravzaprav ni nobena skrivnost, lepo pa je videti, da raste zaupanje tudi v druge ponudnike. Amazon je dosegel svoj lasten rekord, Google pa največjo vrednost delnic od leta 2007. Zdaj bo zanimivo spremljati, ali se jim bo kmalu pridružil tudi Microsoft, ko bodo na trgu končno izdelki z okoljem Windows 8.

8. 9.

Najbrž je poseben tip ironije, da medtem ko tehnološka podjetja končno dosegajo vnovično rast, obeti za trg računalnikov PC kažejo na to, da utegne biti letošnje tretje četrtletje najslabše v zgodovini teh naprav. Ne glede na to, kdo ocenjuje, so vsi pesimisti. Očitno prav v teh mesecih delamo dokončni obračun med preteklostjo in prihodnostjo. V prihodnje bodo zastavo napredka in uspeha nosile tablice, pametni telefoni, priložnost pa bo tudi za nove tipe naprav, ki jih še ne poznamo. PC pa postaja to, kar smo nekoč trdili za televizorje. Toda ti so se s prihodom LCD zaslonov sredi zatona vnovič pomladili. Ali se lahko vrne tudi PC?

28. 8.

Poslavlja se Lexmarkova navzočnost na področju brizgalnih tiskalnikov. Čeprav ne gre ravno za vznemirljivo kategorijo izdelkov, je novica presenetljiva, saj so brizgalniki že lep čas na isti ravni prodaje in se je zdelo, da so položaji razdeljeni in stabilni. Toda vse kaže, da je Lexmark v zadnjih dveh letih izgubil priključek in predvsem cenovno vojno. Prihodki so se v prvi polovici leta znižali za 66 % in glede na to je bilo najbrž le vprašanje, kdaj bodo dvignili belo zastavo. Vprašanje je, kako bo Lexmark lahko nadaljeval brez tega pomembnega segmenta. Nekateri že trdijo, da bo končal tako kot Kodak in bo moral kmalu prodati še kaj od "družinske srebrnine".

29. 8.

Tehnologija, ki jo velja v naslednjem letu še posebej pozorno spremljati, je brezžično napajanje. Letos bo naprodaj nov val telefonov s tovrstnim sistemom napajanja, drugo leto pa, kot kaže, tudi ustrezno prirejeni ultrabooki. Intel je namreč napovedal, da bomo brezžično napajanje našli v prihodnjih sistemskih naborih kot osnovno funkcionalnost prenosnikov že v prvi polovici leta 2013.

7. 9.

Samo ugibamo lahko, ali se bodo izdelovalci navzeli zamisli, ki jo je začel uporabljati Amazon za nižanje cen svojih tablic in bralnikov elektronskih knjig. V novi generaciji, denimo, vse tablice Kindle Fire ob vklopu na zaklenjeni strani (lock screen) prikazujejo oglas in posebno ponudbo v spletni trgovini Amazon.com. Zaradi tega je lahko tablica seveda cenejša, saj izdelovalec pričakuje zaslužek od drugod. Novost je žal ta, da tovrstne reklame ni mogoče izklopiti. Vprašanje pa je, kako se bodo na to odzvali uporabniki. Zgodovinsko gledano, so namreč vsi poizkusi z reklamno subvencijo bolj klavrno propadli.

5. 9.

Pred mnogimi leti, ko so bili laserski tiskalniki še razmeroma dragi, so po večjih svetovnih mestih uspevale specializirane trgovine, ki so po razumni ceni natisnili gradivo, ki smo jim ga dostavili. V prihodnje se utegne to ponoviti, toda tokrat s 3D tiskalniki. Ker so ti razmeroma dragi, vsaj ko govorimo o tistih višjega kakovostnega razreda, je morda tak način izdelave 3D predmetov celo smiseln. Storitve gredo že celo tako daleč, da lahko predmet in njegove barvne podrobnosti izberemo iz spletnega kataloga in se domenimo za dostavo na dom. Jutri bodo morda sprejemali celo prilagojene načrte in omogočili še večjo stopnjo personalizacije predmetov. Seveda le dotlej, ko se bodo 3D tiskalniki tako pocenili, da bodo lahko vstopili v vsak dom.

27. 8.

Ali je v današnjih časih še prostor za nove izdelovalce zabavne elektronike? Če si ogledamo velikost in moč podjetij, kot sta Apple in Microsoft, ter cenovno prodornost kitajskih družb, bi bili zadržani. Toda videti je, da volja in dobre zamisli kljub temu omogočajo možnost poznega vstopa v globalno tekmo. Ameriško podjetje Visio je lep dokaz, da je uspeh novinca možen tudi v teh časih. Zdaj pa je slišati govorice, da se mislijo v tekmo s pametnimi telefoni in pametnimi televizorji vmešati tudi v ameriški družbi Beats Audio, izdelovalcu modnih slušalk, bolj znanem po tem, da je eden od lastnikov znani raper Dr. Dre. Lahko jim le zaželimo vso srečo. Nekaj sveže konkurence ne bi škodilo.

4. 9.

Sodeč po raziskavi raziskovalcev z univerze v Birminghamu, je danes velika možnost, da je že praktično vsak prenos datotek prek omrežja BitTorent nadzorovan in zabeležen. Raziskovalci trdijo, da so bili presenečeni nad obsegom te aktivnosti in podrobnosti, ki jih beležijo. Menda ne spremljajo le tistih, ki BitTorent uporabljajo za masovno širjenje takšnih in drugačnih vsebin, temveč tudi tiste, ki so prenesli doslej le eno samo datoteko. Raziskava je pokazala tudi to, da je tovrstnih organizacij vse več, preseneljiva pa je njihova sestava. V nekaterih primerih gre za podjetja, ki se ukvarjajo z varnostjo, nekaj je takih, ki za nosilce avtorskih pravic preverjajo nedovoljene vsebine. Toda večina takih, ki beležijo torrent prenose, dela za velike ponudnike storitev v oblaku in zanje išče morebitne nove kupce.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji