Objavljeno: 26.11.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor December 2013

Združeni proti vladi

Združeni proti vladi

Velikani, kot so Google, Apple, Microsoft, Yahoo, Facebook in AOL, so v enem redkih takih poizkusov staknili glave in politikom napisali skupno protestno pismo proti početju ameriške vlade oziroma varnostne agencije NSA. Vsi so, vsaj javno, ogorčeni nad prakso NSA, ki so jo razkrili žvižgači s tajnimi dokumenti. Po drugi strani pa si je težko predstavljati, da ti velikani vsaj posredno niso vedeli za to početje. Bolj verjetno je, da so razgaljeni, z dejstvi na dnevni svetlobi, ukrenili, kar se ukreniti da, da bi ohranili tuje, pa tudi domače uporabnike. Distanciranje in obtoževanje. Vse v interesu ljudstva, mar ne?

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 11 - 2013

Kako destruktivna je politika vohunjenja agencije NSA za ugled nekaterih podjetij, se kaže v nedavnem pozivu sindikata nemških novinarjev, naj člani nehajo uporabljati ameriške spletne storitve za elektronsko pošto, kot sta Google in Yahoo. Če se bo val ogorčenja širil še naprej, oziroma bodo prišle na dan nove podrobnosti o vohunjenju, se utegne zgoditi zasuk v priljubljenosti ameriških spletnih storitev v celoti. Tega se ameriški spletni mogotci bojijo bolj kot česarkoli drugega.

❘❙❚❘❙❘❘  13 - 11 - 2013

Evropska letalska agencija (EASA) je napovedala, da bodo na letalih evropskih prevoznikov kmalu omilili omejitve uporabe elektronskih naprav. Po novem naj bi mobilne naprave lahko uporabljali tudi med vzletom in pristankom, torej od letališča do letališča. Zanimivo, da agencija ne navaja posebnih razlogov, kaj je botrovalo spremembi, prav tako čudi podatek, da to ne bo veljalo za tuje letalske družbe pri gostovanju v Evropi. Več kot očitno je, da je desetletja stara omejitev temeljila predvsem na administrativnih, ne pa tehničnih razlogih, kar so vsi nenehno zanikali. Kajti v vsem tem času se vpliv elektronike na delovanje letal ni nič kaj povečal ali zmanjšal.

❘❙❚❘❙❘❘  11 - 11 - 2013

Nedavno finančno poročilo družbe Apple je razkrilo, da nameravajo vložiti več kot 10 milijard (!!) dolarjev v napredno proizvodno opremo za neimenovane bodoče izdelke. Novica preseneča tako zaradi visokega vložka kot tudi tega, da je v preteklosti Apple ta del prepustil pogodbenim partnerjem. Še bolj zanimiv je namig, da je Apple z nekaterimi izdelovalci dosegel dogovor, da bodo tehnologijo, ki jo nekateri označujejo za enako stopnji vojaške, lahko uporabljali ekskluzivno. Vse, da bi le ostali unikatni in bi jih bilo težko ali nemogoče posnemati.

❘❙❚❘❙❘❘  10 - 11 - 2013

Google je široki skupnosti razvijalcev odprl storitev App Translation Service, ki omogoča razvijalcem razmeroma preprost prevod in lokalizacijo mobilnih aplikacij v širok nabor tujih jezikov. Kdorkoli je kdaj razvijal programsko opremo za globalni trg, najbrž dobro ve, kako stresno, dolgotrajno in drago je to početje, ki ga je treba ponoviti pri vsaki novi različici programa (pač glede na spremembe). Po desetletjih nadvlade angleškega in peščice drugih velikih jezikov je končno nekdo v računalniški industriji naredil ta velik korak naprej. Bravo, Google, pa čeprav je treba za storitev plačati.

❘❙❚❘❙❘❘  10 - 11 - 2013

V Gartnerju trdijo, da bodo pametni telefoni v naslednjih letih postali pametnejši od lastnikov (z malce sarkazma bi lahko rekli, da je v nekaterih primerih tako že danes …). Opirajo se na še veliko neizkoriščenih priložnosti pri luščenju konteksta iz različnih virov in tipal. Zgled: če bo na cesti gneča, bo telefon uporabnika zbudil nekoliko prej, tisti v gneči pa bodo lahko računali na telefone, da jim bodo sami napisali opravičilo za zamudo. Strokovnjaki opozarjajo, da lahko pričakujemo še precej bolj koristne »pametne posege« telefonov v naše vsakdanje življenje.

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 11 - 2013

Kljub sodobnejšim tehnologijam so tiskalniki in tiskanje še vedno trdno zasidrani v naše življenje. Če je verjeti statistikam, danes še precej bolj kot pred, denimo, desetimi leti. HP je nedavno sporočil, da so doslej naredili že kar 200 milijonov laserskih tiskalnikov. Še pomenljivejši je podatek, da smo za prvih 100 milijonov potrebovali 22 let (od leta 1984 do 2006), za podvojitev tega števila pa samo sedem. Si še kdo upa napovedati skorajšnji zaton tiskalnikov?

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 11 - 2013

Kaj prihaja za 3D tiskalniki? Ameriški velikan General Electric eksperimentira s tehniko 3D risanja. Za razliko od 3D tiskalnikov, ki material nanašajo s taljenjem, GE skuša nanose narediti s tako imenovanim »hladnim sprejem«, kjer se delci nanašajo na površino z zelo visoko hitrostjo. Tehnika naj bi bila zelo obetavna predvsem za popravila mehanskih komponent, kot so na primer obrabljeni zobniki. Poleg tega nova tehnika ni omejena na velikost predmeta, ki ga želimo ustvariti ali popraviti, kar je pri 3D tiskalnikih omejeno z velikostjo naprave.

❘❙❚❘❙❘❘  28 - 10 - 2013

Videti je, da bodo zmogljivejši pametni telefoni kmalu posvojili 64-bitno arhitekturo in se po zmogljivostih celo kosali z osebnimi računalniki. Po Applovi predstavitvi novih iPhonov in iPadov s 64-bitno arhitekturo je le malo zatem iz Južne Koreje pricurljala novica, da ima Samsung že nared 64-bitni procesor za bodoči telefon Galaxy S5. Po neuradnih specifikacijah naj bi bil precej zmogljivejšega od Appleve platforme A7, imel bo 8 jeder in bo narejen v zelo napredni 14 nm arhitekturi. No, če k takemu telefonu dodamo še monitor, miško in tipkovnico …

❘❙❚❘❙❘❘  06 - 11 - 2013

Motorola je nedavno patentirala zamisel o mikrofonu in oddajniku, ki ga preprosto tetoviramo na kožo uporabnika. Če bi ga postavili na pravo mesto, denimo na vrat, bi lahko računali na odličen sprejem glasu brez šumov iz ozadja. Kljub skromnim meram naj bi čip omogočal brezžični prenos signala prek vmesnikov bluetooth ali NFC. Zamisel je primerna tudi za »druge živali«. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji