Objavljeno: 24.9.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Oktober 2013

Velik trg s pomanjkanjem prostora

Velik trg s pomanjkanjem prostora

Mobilne naprave so v zadnjih letih po prodaji povsem zasenčile druge računalniške izdelke in na prvi pogled se zdi, da je prav tu prostor za uresničitev sanj starih in novih izdelovalcev. V praksi pa se kaže nasprotno – število ponudnikov se hitro zmanjšuje. Nedavno se je iz igre prostovoljno izločil Panasonic, trda prede HTCju, še bolj pa BlackBerryju. Za nameček je Microsoft prevzel Nokio in to za skoraj smešno malo denarja. Toda tudi velikani, ki so spravili v obup manjše tekmece, se borijo s temno platjo lastnega uspeha. Rast ne more trajati v nedogled in že je v »tehnološkem raju« opaziti prva znamenja težav.

❘❙❚❘❙❘❘ 11 - 09 - 2013

Lep zgled težav velikih se kaže v Applu, ki je naletel na dokaj hladen odziv javnosti ob predstavitvi telefonov iPhone 5S in 5C. Tako zelo, da je naslednji dan vrednost delnic zdrknila za 5 %, kljub temu da so pravkar prikazali nove modele. To se Applu ni zgodilo že dolgo vrsto let. Analitike, kupce in vlagatelje najbolj moti to, da je novi 5C, ki naj bi Applu odprl pot v nižje razrede izdelkov, vse prej kot poceni telefon. Po dolgih letih presežkov je, kot kaže, končno prišel čas, ko je jabolko padlo nekoliko dlje od drevesa.

❘❙❚❘❙❘❘ 12 - 09 - 2013

Kdor misli, da bo to izkoristil predvsem Samsung, se nemara moti. Čeprav je ta hip še vodilni na večini trgov, s Kitajskega prihajajo prva znamenja, da se utegne to v prihodnje (hitro) spremeniti. Grožnja prihaja predvsem s strani »lokalnih« ponudnikov, kot so Xiaomi, Lenovo, Huawei, ZTE, pa tudi Coolpad, Meizu in Vivo. Znamke, ki so delno znane, če pa še niso, bodo kmalu postale tudi drugod po svetu.

❘❙❚❘❙❘❘ 06 - 09 - 2013

Kaj pravite na 3D fotokopirni stroj? Ob vse številčnejših 3D tiskalnikih in 3D bralnikih je bilo najbrž le še vprašanje časa, kdaj se bo nekdo spomnil tega. AIO Robotics Zeus je Kickstarterjev projekt, za ceno okoli 2500 dolarjev pa bomo lahko dobili napravo, v katero najprej postavimo izvirnik, ki ga 3D bralnik prebere in spremeni v 3D načrt, nato pa natisne še njegovo kopijo. Ne, 3D faksiranje ni zajeto, se pravi, da 3D premeta ne morete »poslati« drugam. Za zdaj.

❘❙❚❘❙❘❘ 10 - 09 - 2013

64-bitne procesorske arhitekture, kot kaže, množično prihajajo tudi med mobilne naprave. Po tem, ko je Apple predstavil svoj procesor A7 za najnovejši iPhone 5S, je tudi Samsung naznanil prehod na 64-bitno osnovo. Pomagal bo seveda ARM, ki je lani predstavil arhitekturo ARMv8, na kateri temelji tako A7 kot napovedani Samsungov procesor. Zanimiva je tudi napoved, da se bodo obenem glavni pomnilniki telefonov in tablic povečali na 3 oziroma že kar 4 GB. Še kdo dvomi, da so mobilne naprave dohitele osebne računalnike?

❘❙❚❘❙❘❘ 03 - 09 - 2013

ARMu gre vse kot po maslu, v Intelu pa so medtem vedno bolj nervozni in skušajo na različne načine dokazati, da so še vedno glavni igralec. Njihov glavni adut nosi oznako Bay Trail in v naslednjih mesecih prihaja v nekatere obetavne mobilne naprave, pa tudi klasične osebne računalnike. Da bi pokazali svojo vizijo in naprednost, so napovedali še miniaturne procesorje Quark, s katerimi merijo celo na nastajajoče računalnike, ki si jih lahko nadenemo. Toda videti je, da danes Intelove novosti vzbudijo precej manj zanimanja kakor nekdaj.

❘❙❚❘❙❘❘ 03 - 09 - 2013

Kdor misli, da so v časih interneta optični nosilci stvar preteklosti, se bržkone nekoliko moti. Glavni razlog za razmeroma lagoden obstoj v prihodnosti so čedalje višje ločljivosti video posnetkov, pri katerih tudi najsodobnejše superhitre internetne povezave niso dovolj. Nemški izdelovalec diskov Singulus je tako že napovedal možnost izdelave blu-ray nosilcev s trojnim slojem, ki zmorejo hraniti 100 GB podatkov na plošček. To je menda kakor nalašč za hrambo in predvsem (poceni) distribucijo video vsebin v ločljivosti 4K. Toda Sony med tem načrtuje posebno spletno storitev za prenos 4K vsebin po internetu, Samsung pa oddajanje 4K kanalov prek satelitske povezave. Lahko optični nosilci torej kljub vsemu preživijo?

❘❙❚❘❙❘❘ 10 - 09 - 2013

Brezžični standardi se množijo kot gobe po dežju. V prihodnje zna marsikatere načrte tekmecev porušiti brezžična različica vmesnika USB. Združenje izdelovalcev je začelo namreč pripravljati specifikacijo, ki bo omogočala brezžični prenos podatkov s hitrostmi tja do 1 Gb/s. Z drugimi besedami, naprave USB bodo v prihodnje povezane kar brez kablov. Lepota pristopa je v tem, da bo rešitev nazaj združljiva z zdajšnjimi napravami USB, ki bodo potrebovale le ustrezne prilagojevalnike.

❘❙❚❘❙❘❘ 12 - 09 - 2013

Še bolj futuristična brezžična tehnologija pa prihaja iz družbe Disney. Eksperimentalna tehnologija Ishin-Den-Shin omogoča prenos zvoka kar prek dotika teles. Dovolj je, da se s prstom dotaknemo drugega v bližini ušesnega kanala, pa zasliši zvok, ki ga predvaja »pošiljateljeva« naprava, denimo predvajalnik MP3. Prst in uho se spremenita v nekakšen zvočnik, vse skupaj pa deluje po enakem načelu prenosa zvočnih vibracij kot mikrofoni pri slušalkah bluetooth.

❘❙❚❘❙❘❘ 29 - 08 - 2013

Microsoft je vselej trdil, da so tipkovnice pomembne za uspeh vsake mobilne naprave. Znana je napoved Steva Ballmerja, da Applovemu (prvotni) iPhonu ne bo uspelo, ker nima tipkovnice. Danes pa Andy Wilson, eden glavnih raziskovalcev družbe iz Redmonda trdi, da bodo tipkovnice počasi postale nišni izdelek. Ne samo pri telefonih, temveč tudi pri tablicah in nekega dne celo pri prenosnikih. Razvoj programske opreme in alternativni načini vnosa podatkov (med drugim tudi prepoznava govora) zahtevajo vse manj rabe tipkovnic, kot jih poznamo danes. Toda, ali smo res že tam?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji