Objavljeno: 28.7.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2012 | Teme: google

Kar povej, saj te razumem

Kar povej, saj te razumem

Prepoznavanje govora v računalništvu že več desetletij označujemo kot "naslednjo veliko stvar", pa se kljub temu leto za letom na tem področju bolj malo zgodi. Toda v zadnjem času več novic daje slutiti, da so znanstveniki vendarle našli pravo smer: zajem in predvajanje na lokalni napravi, prepoznavo pa v oblaku. Ob tem se strežniki "učijo" z analizo milijonov narekovanih besedil in inkrementalno izboljšujejo točnost prepoznavanja. Točno to pot je ubral Apple s pomočnico Siri, ki se menda v novi različici kiti zlasti z naučenim pri poslušanju narekov v svojem prvem letu obstoja. Nuance, ki je partner pri projektu, je nedavno objavil, da se je v njihov razvojni program vključilo že 10.000 neodvisnih razvijalcev. Najbrž zato ni treba ugibati, kaj bo znal naslednji val mobilnih aplikacij.

11. 6.

Nedavna predstavitev nove generacije operacijskega sistema Apple iOS je razkrila del taktike podjetja. Prvi je ta, da skušajo sčasoma v operacijski sistem vgraditi vse več funkcionalnosti, ki so jih do tega trenutka ponujali tretji izdelovalci. Taktika, ki je podobna tisti s strani Microsofta, zaradi katere so pred leti v ZDA sprožili preiskavo tožilstva, kasneje dolgotrajen sodni proces in vse skupaj končali s poravnavo. Ali je Apple naslednji? Poleg tega je Apple nakazal tudi kruto resnico - ko kupite novo jabolčno mobilno napravo, lahko z novimi popravki uživate dve leti. Potem vas bodo prisilili, da kupite novo generacijo naprav, pa čeprav je vaša še povsem brezhibna.

3. 6.

Kot kaže, se bliža obdobje, ko se bomo poslovili od kablov za povezovanje računalniških in mobilnih naprav z zasloni (monitorji, televizorji, projektorji). Ne samo, da so danes brezžične povezave dovolj zmogljive, da prek njih prenašamo tudi najbolj zahtevne video posnetke v visoki ločljivosti, industrija se na tem področju vse bolj standardizira. Novi standard Miracast, ki nastaja v okviru združenja Wi-Fi Alliance, naj bi nadomestil lastniške standarde, kot sta AirPlay (Apple) in Wi-Di (pretežno Intel) z enotnim standardom ne glede na napravo in operacijski sistem. Če jim uspe, utegnejo nadležni kabli postati stvar preteklosti.

5. 6.

Igre, ki so tesno povezane z družabnim omrežjem Facebook, niso nobena novost, toda analitiki menijo, da smo šele na začetku nove smeri razvoja. V to omrežje, denimo, zdaj prihaja znameniti naslov iz preteklosti - SimCity, za katerega se zdi Facebook skoraj idealna platforma. Izgradnja in simulacija virtualnega mesta je še posebej mikavna, če so pri tem udeleženi številni uporabniki. Nekateri celo menijo, da bi družabne igre, povezane z družabnimi omrežji, utegnile že v nekaj letih prehiteti tiste, ki jih danes igramo posamično.

13. 6.

Samsung ima večje ambicije, kot le (p)ostati številka ena na področju strojne opreme. Kot kaže, želijo Korejci postati naslednji Apple ali Microsoft. Po pisanju krajevnih časopisov naj bi Samsung zdaj veliko vložil v razvoj programske opreme, menda pa pripravlja svojo izvedbo družabnega omrežja po zgledu Facebooka. Če je verjeti navedbam, naj bi svojo storitev predstavili v začetku naslednjega leta. Mnogi sicer dvomijo, da bi jim pri tem uspelo, saj azijska podjetja tradicionalno niso bila nikoli uspešna na področju programske opreme oziroma storitev. Toda v to jih sili smer, ki so jo ubrali ameriški tekmeci, ki vsi po vrsti snujejo svoj "popoln nabor" - od strojne opreme do storitev.

29. 5.

Samsungovo družabno omrežje lahko razumemo tudi kot preventiven korak, če bo Facebook nekega dne res predstavil svoj mobilni telefon. Govorice o tem so vse glasnejše in nekateri viri navajajo, da je v ozadju ekipa nekdanjih inženirjev družbe Apple, ki so delali na projektu iPhone. Še bolj drzna je govorica, da bi prav Facebook utegnil kupiti oslabljeno družbo Nokia. Namig je zabaven tudi s stališča pricurljanih informacij, da je še nedavno o tem razmišljal Microsoft, vendar je od namere odstopil, ko je pogledal računovodske knjige družbe. Vprašanje je - ali ima Facebook, tudi glede na trenutne borzne nevšečnosti, res dovolj denarja, da mu uspe veliki met?

25. 5.

Staro pravilo v računalniški industriji je, da prej ali slej pride trenutek, ko je možno lastnosti strojne opreme preprosto nadomestiti s programi. To se, kot kaže, danes dogaja na področju omrežnih izdelkov. Podjetje Cisco, ki je tako rekoč kralj omrežnih izdelkov, vse bolj krepi svoje razvojne ekipe programske opreme na račun razvoja tradicionalno strojnih izdelkov. Še bolj nazorno pa je dogajanje pri izdelovalcih videokonferenčnih in VoIP izdelkov. Skoraj vsi po vrsti opuščajo drage strojne rešitve in se umeščajo kot ponudniki programske opreme. Drugače bi jih (cenejša) konkurenca zlahka prehitela, ne glede na ugled in moč znamke.

12. 6.

Analitiki s področja informacijskih tehnologij se vse bolj glasno sprašujejo, ali bo okolje Windows 8 uspeh ali polom. Čeprav mnogi menijo, da Microsoft dela prave korake, je zelo veliko takih, ki menijo ravno nasprotno. Med njimi znameniti analitik in dolgoletni komentator John C. Dvorak, ki je Windows 8 označil kot neizbežno katastrofo. Še več poznavalcev pa meni, da je Microsoft ubral napačno smer pri različici za procesor Arm - nedavno je prišla na dan informacija, da Microsoft za Windows 8 RT od izdelovalcev strojne opreme pričakuje okoli 85 dolarjev, to pa je velik odstotek glede na pričakovano ceno tablice kot končnega izdelka. Sploh če to primerjamo s strategijo družbe Google, ki svoj Android ponuja izdelovalcem brezplačno. Kdo je avtor takih strategij?

8. 6.

Računalniške naprave imajo tradicionalno na sebi kup vmesnikov, na katere lahko priključimo dodatne naprave ali pa jih tako povezujemo med seboj. Toda ali res potrebujemo toliko različnih standardov, kot jih sprejemajo razni standardizacijski odbori po svetu? Tu je USB (3.0), pa Thunderbolt, pa DisplayPort in kmalu tudi SATA-IO, nov tip vmesnika za priključitev zunanjih pomnilniških enot na ultrabooke in potencialno tudi tablice. Glede na prepustnost bi danes lahko kateregakoli od teh standardov uporabili domala za vse namene povezljivosti, računalniki pa bi lahko bili še tanjši, lažji in seveda - cenejši.

"Kot kaže, se bliža obdobje, ko se bomo poslovili od kablov za povezovanje računalniških in mobilnih naprav z zasloni (monitorji, televizorji, projektorji)."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji