Objavljeno: 27.8.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor September 2013

Kdo je veliki brat?

Kdo je veliki brat?

Letošnje poletne dni so zaznamovala razkritja o vohunjenju po internetnih povezavah in programih s strani ameriške varnostne agencije NSA, ki so razburila tako ameriško kot preostalo svetovno javnost. A po trditvah same agencije ta spremlja »le« 1,6 % celotnega internetnega prometa, od tega nadalje obravnavajo le 0,00004 % podatkov. Malo? Veliko? Odvisno od tega, na kateri strani preiskave se znajdete. Morda pa bi moral postati bolj skrb vzbujajoč naslednji podatek: Google s svojimi storitvami ustvari v teh časih že okoli 25 % celotnega svetovnega internetnega prometa! Povprečno si na dan z Googlovimi strežniki podatke izmenjuje okoli 60 % vseh v internet priključenih naprav. Srhljivo! Kdo je torej Veliki brat?

❘❙❚❘❙❘❘ 30 - 07 - 2013

Čeprav je Microsoft nedavno vnovič potrdil svojo zavezo, da bo kljub težavam tudi v prihodnje podpiral platformo ARM, izdelovalci z vzhoda Azije množično zapuščajo platformo Windows, zlasti različico RT. Asus je napovedal, da bo opustil prodajo tablic z Windows RT, HTC pa svojo namero, da bi sploh predstavil izdelek na tej osnovi. Zadnji pobeg je uprizoril Acer, ki se s celotno mobilno platformo (tudi pri telefonih) pospešeno seli iz Microsoftovega v Googlov objem.

❘❙❚❘❙❘❘ 18 - 07 - 2013

Ob množičnih prebegih s platforme Windows na Android se mnogi še vedno sprašujejo, zakaj je Nokia, nekoč vodilni ponudnik telefonov, izbrala prav Microsoftovo platformo. Ob številnih zavajanjih je morda zdaj prišla na plan prava resnica: Nokia se je ustrašila Samsunga. Že pred leti so ugotovili, da je le eno podjetje, ki lahko dolgoročno uspe na področju Androida, in to je menda Samsung, ki je že tedaj imel denar, kanal in znanje, da to stori. Windows na telefonih je Nokia torej vzela, da bi bila drugačna! Toda težko je verjeti, da se bo to nekega dne pokazalo za pametno izbiro. Ali pač?

❘❙❚❘❙❘❘ 15 - 07 - 2013

Ob vseh težavah, ki jih ima Microsoft v teh časih, jim je treba priznati precejšnjo vztrajnost pri iskanju formule, ki bi prinesla uspeh. Če je verjeti zgodnjim govoricam, je interno v družbi že padla odločitev o razvoju mobilnega sistema Windows Phone 9. To naj bi bil projekt na povsem novih temeljih, ki ne bo imel veliko skupnega z dosedanjimi različicami. Menda imajo razvijalci ta hip povsem proste roke tudi kar zadeva uporabniški vmesnik. To daje slutiti, da Microsoft vendarle išče alternativo dosedanjemu ne prav uspešnemu vmesniku Modern UI (Metro). Novi operacijski sistem naj bi bil namenjen tako telefonom kot tablicam. Tudi to je zanimiv zasuk od sedanje ponudbe, ki izhaja iz namizne različice Oken.

❘❙❚❘❙❘❘ 09 - 08 - 2013

Kaj se dogaja z digitalnimi denarnicami in vmesniki NFC? Po tem, ko je že bilo videti, da je to »naslednja velika stvar«, so se na vseh žariščih pobude kar precej ohladile. Tudi glavni zagovornik, Google, ima, kot kaže, resne težave, da bi naredil vse tako, kot bi moralo biti za vse vpletene strani. Lep dokaz je nedavna hitra odločitev, da v operacijskem sistemu Android izključijo možnost prenašanja podatkov o nagradnih točkah in darilnih bonih prek vmesnika NFC. Odločitve sploh niso pospremili z razlogom ali razlago, temveč so le pripisali, da skupaj s trgovci iščejo druge možnosti zbiranja točk. Zdaj lahko le ugibamo, ali je prišlo do zlorab ali konflikta interesov. Najbrž kar obojega.

❘❙❚❘❙❘❘ 16 - 07 - 2013

Če je verjeti napovedim telekomunikacijskega združenja ITU, naj bi že v naslednjem letu dočakali tehnologijo širokopasovnih podatkovnih povezav s hitrostmi blizu 1 Gb/s ali celo višjimi. Razvoj standarda, ki ga za zdaj imenujejo G.fast, predvideva doseganje velikih hitrosti po navadnih bakrenih telefonskih povezavah. 1 Gb/s naj bi bilo po nekaterih ocenah možno dosegati na razdaljah do 250 metov, dovolj, da povežemo tistih zadnjih nekaj metrov od vozlišč do domov, in to brez kopanja jarkov. Vsi, ki ste v zadnjih letih „izviseli“ pri modernizaciji internetnega omrežja prek optičnih vlaken, ne obupujte! Tehnologija dela za vas, tudi če država ali lokalna skupnost ne.

❘❙❚❘❙❘❘ 05 - 07 - 2013

Ameriški znanstveniki so se dokopali do zanimive ugotovitve, da prebiranje tablic in pametnih telefonov pred nočnim počitkom zmanjšuje kakovost spanca in s tem tudi kasnejšo produktivnost uporabnikov. Veliko svetlobe pred spancem menda zmanjšuje produkcijo hormona melatonina, ki sicer vpliva na spanje. Svetli zasloni mobilnih naprav pa ustvarjajo več svetlobe, kot si predstavljamo (tipičen telefon približno polovico tega, kar normalno osvetljuje prostor). Še posebej je problematična kratkovalovna svetloba v modrem spektru, ki jo množično ustvarjajo prav zasloni LCD. Ugotovitev sicer ni novost v celoti, saj so znanstveniki že pred časom odsvetovali gledanje televizije pred spanjem, toda pri mobilnih napravah je prav zaradi bližine zaslona ta problem še bolj akuten. Bo že res, čeprav marsikdo zaspi ravno med gledanjem televizorja ali prebiranjem tablic.

❘❙❚❘❙❘❘ 18 - 07 - 2013

Ljubitelji serije Zvezdne steze se nedvomno spominjajo Tricorderja, elektronskega medicinskega pripomočka, s katerim je ladijski zdravnik McCoy v hipu ugotovil, kaj je narobe s pacientom, in ga z njim celo pozdravil. V sedanjosti se zdi, da je vsaj prvi del bliže dejanski izvedbi. Napravici je ime Scandau in omogoča, da v samo desetih sekundah preberemo ključne vitalne podatke, kot so utrip, temperatura, krvni tlak, frekvenca dihanja, EKG in celo stopnja stresa. Scandau prislonimo ob čelo in v nekaj sekundah preberemo rezultate na brezžično povezanem telefonu Android ali iOS. Ko bi le znali težavo še pozdraviti …

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji