Objavljeno: 29.10.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2013

Četrta plat digitalnega življenja

Četrta plat digitalnega življenja

Po pametnih telefonih, televizorjih in še kakšnem kosu vse bolj računalniško podprte opreme se nam v prihodnjih letih obetajo pametni avtomobili, med drugim taki, ki bodo pod določenimi pogoji vozili sami. Čeprav se zdi, da jih ne gre metati v isti koš z računalniki, telefoni in tablicami, bodo v prihodnje imeli precej več skupnega, kot se zdi. Google novo generacijo vozil že imenuje »četrta plat digitalnega življenje«, levji del napredka pa bo ravno v elektroniki in pametnih programih. Zato ne smemo biti presenečeni, če bodo na področje avtomobilov prišli tudi velikani, ki so doslej obvladovali elektroniko. Koliko, bo pokazal čas. Vodilo nam je lahko to, kar se je zgodilo s fotoaparati, po tem, ko je na to področje vstopila digitalizacija.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 10 - 2013

Brezžično napajanje telefonov in drugih mobilnih naprav se zdi zelo zanimiva in uporabna možnost, a kaj, ko se industrija ne zna poenotiti o skupnem standardu. Trenutno delujejo kar tri združenja (PMA, WPC, A4WP), od katerih vsako navija za svojo različico standarda. Rezultat: med sabo nezdružljivi polnilci in sprejemniki. Zdaj se je v ospredje prebil Qualcomm, ki bo skušal prek združenja A4WP poenotiti še druge tabore. Če bodo uspešni, bo leto 2014 zagotovo v znamenju brezžičnega napajanja.

❘❙❚❘❙❘❘  01 - 10 - 2013

Čeprav se zdi, da Applu trenutno ne gre čisto vse kot po maslu, so učinki večletnih uspehov še kako opazni. Kljub uspehu so v preteklosti skrbno varčevali in zdaj je na dan prišla presenetljiva ocena, da ima Apple kar okoli 10 % gotovine, ki jo premorejo ameriška podjetja, če izvzamemo finančne ustanove. Drugače povedano, po ocenah ima Apple neverjetnih 147 milijard dolarjev »zalog«, celotno nefinančno ameriško gospodarstvo pa spravi skupaj le 1,48 bilijona privarčevanih sredstev. Impresivno, ni kaj.

❘❙❚❘❙❘❘  03 - 10 - 2013

Kljub temu da nas ponudniki prepričujejo o nasprotnem, slepo zaupanje v storitve v oblaku ni vselej najboljša strategija. Nekaj več znajo o tem povedati uporabniki storitve za varnostne kopije v oblaku Seagate Dashboard, ko so od ponudnika dobili obvestilo, da bo storitev nedosegljiva zaradi vzdrževanj – 14 dni! Še bolj klavrno spoznanje je doletelo uporabnike oblačnih pomnilniških sistemov družbe Nirvanix. V začetku oktobra so dobili obvestilo, da morajo zaradi zaprtja podatke »pospraviti« v dveh tednih. Menda bodo tem primerom v bližnji prihodnosti sledili tudi nekateri drugi, ki so izčrpali investirani kapital. Skratka, oblak potrebuje  alternativo zunaj oblaka. Narobe svet.

❘❙❚❘❙❘❘  24 - 09 - 2013

Sistem komentiranja spletnih prispevkov se zdi na prvi pogled ena najbolj demokratičnih oblik izmenjave mnenj. Toda komentarji se večinoma izrodijo, pa tokrat ne mislimo le na vroče politikantske intrige. Priznana ameriška revija Popular Science, ki ima 141-letno zgodovino in navaja kot svoje poslanstvo popularizacijo znanosti, se je odločila, da bo povsem opustila možnost komentiranja znanstvenih prispevkov. Analiza dogodkov je pokazala, da so bili komentarji v preteklosti skoraj redno zlorabljeni in so naredili njihovemu poslanstvu več slabega kot dobrega. Tudi Google je začel močno omejevati dosedanji način komentiranja, predvsem posnetkov YouTube, kjer zdaj postavlja  v ospredje relevantne, ne pa najnovejših komentarjev, avtorjem pa omogoča moderiranje. Skratka, svoboda govora ni najbolj zaželena niti v državi, ki se z njo najbolj hvali.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 10 - 2013

Z Japonskega prihajajo namigi, da utegne Panasonic opustiti proizvodnjo plazemskih televizorjev. Uradno sicer tega ne komentirajo, toda vse kaže na to, da bo marca 2014 prišel iz tovarn zadnji tak Panasonicov televizor. Korak se zdi nenavaden predvsem zato, ker Panasonic na tem področju povsem prevladuje, za povrh pa se njihovi izdelki redno uvrščajo tudi med najboljše televizorje na svetu, ne glede na tehnologijo zaslonov. Toda temelj za obstoj na trgu je prodana količina in plazemski modeli so tu drastično zaostali za televizorji LCD/LED. Nekateri menijo, da bi ta korak utegnil povsem izločiti plazemske zaslone s trga. Samsung in LG, ki sta še med ponudniki, bosta razvoj verjetno osredotočila na tehnologijo OLED.

❘❙❚❘❙❘❘  05 - 10 - 2013

BlackBerry, kot kaže, dokončno razprodajajo. Poteza finančnega sklada, sicer največjega delničarja, ki je napovedal odkup delnic in umik z borze, je glede na dogodke zgolj pametna poteza, ki preprečuje nadaljnje usihanje vrednosti podjetja. Lastniki pa iščejo ustrezne končne kupce in so v resnici pripravljeni prodati podjetje tudi po delih, samo da bi bilo čim prej opravljeno. Menda je ne glede na prosti pad BlackBerryja zanimanje za posamezne oddelke in predvsem patente podjetja zelo veliko, saj na vrata trkajo družbe, kot so Cisco, Google, Intel, LG, Samsung, Microsoft in celo SAP.

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 10 - 2013

V Microsoftu se bije hud boj za nasledstvo. Ne samo Ballmerja, temveč tudi ustanovitelja in predsednika, Billa Gatesa. Po več zaporednih spodrsljajih Ballmer odhaja, kar nekaj delničarjev pa meni, da bi moral oditi tudi Gates. Upravni odbor sicer uradno še vedno podpira oba, vendar je vedno več takih, ki menijo, da podjetje potrebuje sveže možgane. Medtem skušajo delničarje pomiriti z enim največjih notranjih odkupov delnic doslej, vrednim kar 40 milijard dolarjev. S tem naj bi umetno povečali dividende na delnico. Do kdaj bo še šlo tako, ne da bi priskrbeli novo uspešnico med izdelki?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji