Objavljeno: 26.6.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Julij-avgust 2013

Boj za prostor pred televizorjem

Boj za prostor pred televizorjem

Prostor pred domačim televizorjem ali pod njim zaseda vedno več naprav, a zdi se, da kmalu ne bo več prostora za vse. Tako kot so iz domačih omar skoraj izginili videorekorderji, se to morda obeta tudi igralnim konzolam. Microsoft in Sony sta zato zavihala rokave in želita z novo generacijo konzol Xbox in PlayStation obuditi ali vsaj ohraniti zanimanje za to nekdaj zelo dobičkonosno skupino naprav. A nova generacija kljub vsemu ni tako zelo drugačna od dosedanje, pojavljajo pa se preteči tekmeci, kot so male in poceni konzole z Androidom, ki jih utegne kdo jutri vgraditi kar v same televizorje. Še bolj pa konzole ogrožajo tablice in pametni telefoni, ki ponujajo vse bolj tudi najbolj vroče naslove iger. Ali je naložba v konzolo še smiselna?

❘❙❚❘❙❘❘  06 - 06 - 2013

Prekletstvo prenapihnjenih finančnih pričakovanj se, kot kaže, seli iz Amerike v Južno Korejo. Po tem, ko je Zlato Jabolko padlo v nemilost finančnih analitikov, ker ni več dosegalo nemogočih stopenj rasti, se zdi, da se ohlaja navdušenje tudi nad Samsungom. Zadnja gibanja delnic na borzi kažejo, da vlagatelji niso več prepričani, da bo Samsung lahko dosegal to, kar želijo špekulanti. Paradoksalno, ravno v trenutku, ko iz ZDA prihaja novica, da je Galaxy S4 prvič pri vseh treh največjih operaterjih po prodaji prehitel Applov iPhone 5. Narobe svet!

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 06 - 2013

Naslednja inovacija, na katero bomo že v naslednjem letu naleteli pri prenosnih računalnikih, so sistemi za prepoznavanje kretenj rok, v grobem podobni Microsoftovemu Kinectu. Na različnih koncih sveta nastajajo programske različice prepoznavalnika, za potrebno prostorsko kombinacijo video kamer pa bo menda poskrbel kar sam Intel. Tako bi lahko prenosnike krmilili zgolj z gibanjem rok po zraku pred kamero. Zakaj bi potem še potrebovali zaslone na dotik?

❘❙❚❘❙❘❘  28 - 05 - 2013

Iz Francije prihaja informacija, da je znanstvenikom uspelo razviti tehnologijo, ki bo omogočila izdelavo elektronskih vezij s povezavami, manjšimi od 10 nm. To je veljalo doslej za nekakšen praktični mejnik še smiselnega, da bi vezje pravilno delovalo. Namesto klasičnih povezav so uporabili snop nanožic, ki imajo skupna elektronska vrata. Lepota pristopa je v tem, da ne zahteva  proizvodnih procesov z zapletenimi litografskimi postopki, kar naj bi za povrh pocenilo celoto. Kdo je že rekel, da se bližamo koncu veljave Moorovega zakona?

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 06 - 2013

Računalništvo v oblaku je priložnost tudi za nove poslovne modele. Podjetje Box, eden pomembnejših ponudnikov pomnilnika v oblaku, je predstavilo poslovno ponudbo za razvijalce, po kateri bi ti dobili del dobička od prodaje pomnilnika, če bi uporabniki s programi razvijalcev hranili podatke v storitvi Box. Po načelu vsi zadovoljni, vsi imajo nekaj od tega. Temu se reče, da si odtrgaš košček oblaka.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 06 - 2013

Videti je, da je Microsoft že prešel na izvajanje »rezervnega načrta« na področju mobilnih naprav. Če prodaja ne gre, poskušaj pač s cenovno politiko. V samo nekaj dneh so naredili dve strateški potezi glede partnerjev in posledično  kupcev. Najprej so pocenili operacijski sistem, obenem pa naznanili, da bodo pri tablicah z zasloni, manjšimi od 8 palcev (te naj bi bile v prihodnje najbolj »vroče« blago), brezplačno priložili paket Office. Bomo videli, ali ta recept za okrevanje tržnega deleža res prinaša želene rezultate.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 06 - 2013

Sodeč po navedbah večjih trgovskih verig iz Velike Britanije, zanimanje za televizorje s 3D tehniko opazno upada. Čeprav ljudje še vedno kupujejo televizorje z vgrajeno podporo 3D posnetkom (v resnici najbrž sploh nimajo izbire, saj večina modelov srednjega in višjega razreda ni moč dobiti brez tega), pa je 3D vse manj pomemben dejavnik pri odločitvi za ta ali oni model. Kot glavni razlog navajajo nezadovoljstvo nad nošenjem posebnih očal in sliko, ki prej utruja kot sprošča.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 06 - 2013

Intel ima, kot kaže, notranji konflikt med različnimi družinami procesorjev. Po predstavitvi nove generacije Haswell so namignili, da bo zaradi bistveno boljše izrabe energije postala temelj za domala vse procesorske družine. To bi pomenilo, da bodo morda postopoma opustili družine, kot so Atom, Celeron in Pentium. Težava je v tem, da je najnovejši Atom »Bay Trail« vmes postal po zmogljivosti tako zanimiv, da ogroža družino Core, zlasti zato, ker ga ponujajo po bistveno nižji ceni. Nekateri celo menijo, da se bo Intel odločil in namenoma omejil zmogljivost procesorjev Atom, da bi ohranil dobro prodajo dražjih modelov.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 06 - 2013

Medtem se Apple vedno bolj podaja v razvoj mikroprocesorjev. Prvi koraki s procesorji »A« bodo menda dobili še bistveno zmogljivejše naslednike. V zadnjem času je največ govor o grafičnem procesorju z delovnim imenom »Orlando«, ki bo poganjal cel spekter različnih izdelkov. Pri tem ni moč zanemariti podatka, da so nedavno zaposlili 12 nekdanjih inženirjev družbe AMD (beri: ATI), da bi pomagali pri razvoju grafičnega prvaka.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 06 - 2013

Čeprav danes na trgu skoraj ne najdemo izdelkov z upogljivimi zasloni, je pred to tehnologijo še zelo svetla prihodnost. Po analizi družbe IHS naj bi do leta 2020 trg s takimi napravami dobesedno zacvetel in se v nekaj letih povečal za skoraj 250-krat (s 3,2 milijona enot leta 2013 na kar slabih 800 milijonov čez sedem let). Poleg upogljivosti naj bi bili ti zasloni tudi nadvse poceni in ekološko obnovljivi kot vir. Strokovnjaki trdijo, da je to ena najobetavnejših tehnologij, ki jih velja spremljati v naslednjih letih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji