Objavljeno: 22.4.2014 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Maj 2014

Nove ograje v oblaku

Nove ograje v oblaku

Kot kaže, se odnosi med ZDA in drugimi državami po svetu, tudi EU, krhajo zaradi odvisnosti od komunikacijskih poti in storitev v oblaku. Afera, povezana z agencijo NSA, je razkrila, da imajo Američani presenetljivo velik nadzor nad svetovnimi internetnimi komunikacijami, tudi kadar te ne potekajo s storitvami ali točkami v ZDA. EU zato vse glasneje govori o nekoliko bolj ograjenem območju komunikacij, kjer bi podatkovni promet ostal le znotraj članic. To je že povzročilo oster odziv ameriške trgovinske agencije USTR, ki se sklicuje na neupravičeno izključevanje ameriških ponudnikov storitev. To je najbrž dokaz, da so zadeli v bistvo. Svet morda le ne bo kar tako dovolil, da mu v internetni dobi tempo narekujejo ZDA.

❘❙❚❘❙❘❘  03 - 04 - 2014

Microsoft se je pod novim vodstvom zelo hitro začel obračati v novo smer. Za razliko od preteklosti precej bolj odprto gleda na druge platforme, ki niso Windows, celo druge izdelovalce. Ključna mantra med razvijalci je ta hip razvoj univerzalnih aplikacij, ki se jih bistveno lažje prenaša iz osebnega računalnika v telefon, pametno uro, očala, igralno konzolo ali pa celo napravo IoT. Menda bo tu imel pomembno vlogo interni »Projekt N«, pod katerim nastaja prevajalnik za programe .Net (Native) v C# na poljubno ciljno platformo. Taktika je pametna, toda ali jim bo s tem uspelo dohiteti in prehiteti konkurenco?

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 04 - 2014

Računalnike, ki si jih lahko nadenemo, čaka menda zelo svetla prihodnost. Po oceni družbe IDC naj bi v naslednjih petih letih doživeli izjemno rast – z ocenjenih 19,2 milijona kosov leta 2014 na kar 111,9 milijona leta 2018. Največ možnosti pripisujejo preprostejšim napravam (imenujejo jih kompleksni pripomočki), kot so športne zapestnice in druga tipala. Zanimivo, da so analitiki zadržani nad možnostmi uspeha pri zahtevnejših pametnih pripomočkih, kot so ure in očala, ki še iščejo svoj prostor na trgu.

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 04 - 2014

Kljub temu da Google Glass še vedno ni v redni prodaji, so tekmeci že začeli pripravljati obrambo pred morebitnim uspehom. Facebook je kupil družbo Oculus Rift (čeprav so tu naprave mišljene bolj za navidezno resničnost), Microsoft pa se je okrepil z intelektualno lastnino družbe Osterhout Design Group (ODG), ki je v preteklosti veliko delala za projekte ameriške vojske. Videti pa je, da ima skoraj vsak ponudnik nekoliko drugačno vizijo, kaj naj bi pametna očala dejansko omogočala.

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 04 - 2014

Amazon je s svojimi storitvami v oblaku nadvse uspešen, saj v Severni Ameriki že okoli 31 % vsega internetnega prometa ustvarjajo podatkovne storitve AWS. Toda nekoč trgovinski, danes kar spletni velikan je nedavno dobil zaušnico okoljske organizacije Greenpeace, ki trdi, da Amazon zelo malo vlaga v uporabo do okolja prijazne energije. Najbrž zato, da bi lahko nadaljeval z agresivnim nižanjem cen. Na nedavni lestvici okoljske energijske ustreznosti so jih s 15 % postavili na rep seznama velikih IT podjetij. Google in Facebook sta, denimo,  nekje pri 50 %, Microsoft pri 30 %. Glede okoljske ozaveščenosti je vzornik družba Apple, ki ji je Greenpeace podelil laskavi indeks 100 %.

❘❙❚❘❙❘❘  26 - 03 - 2014

Operacijski sistem Android doslej ni bil najbolj priljubljen za rabo v podjetjih. Skrbniki IT mu očitajo predvsem, da je preveč ranljiv, preveč odprt in s premalo možnostmi za osrednji nadzor. To se utegne kaj kmalu spremeniti, saj Google za naslednjo različico pripravlja kopico novosti, s katerimi želi povečati privlačnost za poslovno rabo. Predvsem bodo poostrili avtentikacijo, skupaj s podporo  biometričnim bralnikom, varno hrambo podatkov v pomnilniških enotah, za povrh  pa lahko pričakujemo nove zmožnosti za nadzor na daljavo.

❘❙❚❘❙❘❘  31 - 03 - 2014

Lep del razlogov za uspeh pametnih telefonov in tablic, zlasti Android in iOS, je v tem, da je za te platforme na voljo veliko število dobrih brezplačnih programov in iger. Na začetku je bila brezplačnost predvsem vaba za nove uporabnike, toda zdaj postaja stalnica. Nedavna raziskava med uporabniki iOS je pokazala, da ima kar 86 % vprašanih raje brezplačne igre, pa četudi opremljene z reklamami ali možnostmi za dokup funkcionalnosti, in le 14 % išče zlasti boljše plačljive igre, čeprav je cena običajno zelo nizka. Če je kdo mislil, da lahko z brezplačnim modelom privabi poznejše plačnike, se moti. Prihodnost je predvsem v oglaševanih programih.

❘❙❚❘❙❘❘  10 - 04 - 2014

Ameriška trgovska veriga Staples očitno zelo verjame v 3D tiskalnike. Po tem, ko so jih kot prvi postavili na police trgovin in kasneje ponudili storitev tiskanja po pošti, v ZDA zdaj uvajajo 3D tisk na zahtevo kar v trgovinah. Kupci bodo lahko izbirali med sedmimi tiskalniki in šestimi materiali za projekte različnih velikosti, po potrebi pa bo mogoče najeti tudi specialista za pripravo 3D modelov. Nekateri menijo, da je to prihodnost maloprodaje, Staples pa bo menda kmalu dobil posnemovalce, tudi zunaj ZDA.

❘❙❚❘❙❘❘  04 - 04 - 2014

Kako se počuti družba, ko ji ključno napako v izdelku najde komaj petletni deček? Prav to se je zgodilo Microsoftu, ko je malček iz San Diega našel kritično napako v verifikaciji gesla za storitev Xbox Live. Ob napačno vnesenem geslu se odpre drugo okno, tam pa je bilo doslej očitno dovolj, da se ga je napolnilo s presledki za nadaljevanje. Neprijetno napako so seveda odpravili, dečku pa, značilno ameriško, dali 4 igre, 50 dolarjev in leto dni naročnine na Xbox Live. Hm, kakšne standarde že uporabljajo velika podjetja za preizkušanje svojih izdelkov?

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 04 - 2014

Blackberry se potiho spreminja v izdelovalca programske opreme. Sedanji direktor družbe je javno potrdil, da so pripravljeni opustiti proizvodnjo pametnih telefonov, če se ti ne bodo izkazali za dobičkonosne. Interni cilj je menda postavljen za leto 2016, vendar nekateri menijo, da se utegne to zgoditi že prej. Blackberry zdaj stavi zlasti na operacijski sistem QNX in utegne se celo zgoditi, da se čez čas povsem izloči iz ponudbe za pametne telefone ter preusmeri na druga področja, kot so avtomobili in naprave IoT.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji