Objavljeno: 19.2.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Marec 2013 | Teme: windows 8

Novi časi, nove zamisli, stari temelji

Novi časi, nove zamisli, stari temelji

Tranzicija. To je v zadnjih časih zelo priljubljen, a pogosto zlorabljen pojem, tudi v računalništvu. Toda prav to se zdaj dogaja na trgu računalniških izdelkov, kjer se prehod iz starih v nove čase dogaja hitreje od pričakovanega, seveda pogosto z bolečimi posledicami. Včerajšnji izdelki, kar celotne tehnologije, se čez noč zdijo pomembni toliko kot lanski sneg. Intel je, denimo, napovedal, da se poslavlja iz posla izdelave matičnih plošč. Glavni konkurent AMD pa se ubada z 32 % zmanjšanjem prodaje in skoraj pol milijarde dolarske izgube. Gartner navaja, da je trg PCjev v zadnjem četrtletju upadel za 4,9 %, kar niti ni toliko, a je bistveno bolj izraženo pri izdelovalcih sestavnih delov. Vsi iščejo novo osnovo, a kaj, ko večina izhaja iz starih temeljev.

31. 1.

Kljub vsemu so na obzorju številne nove tehnologije, ki obljubljajo vnovičen tehnološki skok v računalništvu, med njimi pa je eden najobetavnejših grafen. Razmeroma nova snov ima odlične električne in mehanske lastnosti, uporabna pa bo tako v elektroniki kot v ogrodjih bodočih naprav. Zato preseneča novica, dokaj onkraj pozornosti medijske javnosti, da je Nokia skupaj s konzorcijem Graphene Flagship Consortium nedavno pridobila kar milijardo evrov razvojnih sredstev za razvoj nove tehnologije prihodnosti. Investicija naj bi veljala za naslednjih deset let, vendar lahko prve rezultate pričakujemo že bistveno prej.

3. 2.

Ko govorimo o pametnih materialih, velja omeniti raziskave japonskega podjetja Fujitsu, ki pripravlja upogljive zvočnike. Da, prav ste prebrali. Gre za zamisel, da bi uporabili tanek upogljiv film, podobno kot pri bodočih upogljivih zaslonih, in ga pripravili za reprodukcijo zvoka. Preboj so tako imenovani visko-elastični polimeri, ki imajo to lastnost, da "otrdijo" pri slišnih frekvencah (20 Hz-20 kHz), sicer pa omogočajo dovolj veliko prožnost za upogibanje. Polimer ima vgrajene piezo elemente, ki vibrirajo in s tem povzročajo zvok. Otrditev je potrebna za kakovost zvoka. Kdo ve, morda bosta jutri zaslon in zvočnik ena sama naprava, za povrh tanka kot film in upogljiva.

23. 1.

Naslednja zanimiva zamisel je koncept "spremenljivih procesorjev" (transformable CPU), kjer se mikroprocesor samodejno prilagaja nalogam, ki so pred njim. Po tej zamisli bi se procesor samodejno prilagodil za energijsko varčno delo v eni niti, po potrebi pa bi se spremenil v zmogljivejši večnitni procesor, sposoben zahtevnih procesnih nalog. Kot znamenita igrača Transformers, le da tokrat na mikroskopski ravni. Intel je se je glede tega povezal z univerzami, ocenjujejo pa 10 % boljšo zmogljivost in 22 % nižjo porabo energije kot pri rabi dosedanjih principov, ob hkrati bistveno nižjih proizvodnih stroških.

29. 1.

Uspešnost v poslovanju praviloma še ni jamstvo, da ljudje podjetju tudi zaupajo. Potrditev tega lahko vidimo v letošnjem poročilu organizacije Ponemon Institute, ki že vrsto let meri zaupanje uporabnikov v posamezne (ameriške) znamke, zlasti kar zadeva varovanje zasebnosti. Odmevna novost je predvsem to, da se ne Apple ne Google letos nista uvrstila med prvih 20 najbolj zaupanja vrednih ponudnikov. Če bi to za Google lahko še pričakovali (lani je bil uvrščen na dokaj nizko, 19. mesto), je presenečenje Apple, ki je s 14. mesta (na lestvici je bil v zadnjih treh letih že na osmem mestu) zdrknil iz dvajseterice. Zanimivo pa se je Microsoft vrnil na seznam na 17. mesto, lani pa ga še ni bilo. Med tehnološkimi podjetji sicer najviše kotirajo HP, Amazon in IBM na mestih 2, 3 in 4.

28. 1.

Trg tablic se še vedno izrazito veča. Po IDC so samo v zadnjem četrtletju 2012 prodali 52,5 milijona tablic, kar 74,3 % več kot lani. Obenem se tržni delež družbe Apple vztrajno niža - zdaj je pri 43,6 % (zadnje merjenje: 46,4 %). Toda na trgu še vedno močno obvladujeta Apple in Google. Drugih za zdaj skoraj ni na radarju. Zanimivo je, kako se na to evolucijo odziva Apple. Menda so za prvo četrtletje praktično prepolovili količino naročil 9,7-palčnih zaslonov za tradicionalne iPade. Ocenjujejo namreč, da bo kmalu več kot polovica novih kupcev posegla po manjšem in znatno lažjem iPadu Mini, zlasti ko bo ta kmalu dobil opevani zaslon Retina.

2. 2.

Glede na odlično prodajo tablic bi človek pričakoval, da bodo izdelovalci množično podprli novi procesorski nabor Nvidia Tegra 4, saj kar nekaj vrhunskih tablic temelji na predhodniku Tegra 3. Toda dogaja se ravno nasprotno. Menda je z družbo Nvidia za zdaj podpisala le Toshiba. Drugi se še odločajo, bodisi za alternativne (tudi lastne!) procesorje, pomembna je predvsem cena. Menda zmogljivejše 10-palčne tablice niso več "in", prihodnost je v manjših in predvsem cenejših 7-palčnih. Ali res? Zdi se, da se je industrija zopet nekam zaletela ...

31. 1.

Najnovejši iPad s pomnilnikom 128 GB je po mnenju analitikov Applov taktični odgovor na prihod Microsoftove tablice Surface Pro, ki bo prav tako na voljo v različicah 64 in 128 GB. Toda uporabniki bodo doživeli bistveno drugačno izkušnjo. Medtem ko iOS zavzame le okoli 3 % pomnilnika SSD, Windows 8 za svoje delovanje na tablicah Surface Pro zahteva kar 45 GB prostora! Drugače povedano, pri 64 GB različici je to kar 70 % prostora. Zanimivo bo videti, kako se bo zaščitil Microsoft. Že pri tablici Surface z okoljem Windows 8 RT so bili namreč deležni tožbe skupine uporabnikov, češ da so zavajali glede oglaševane zmogljivosti 32 GB (tam OS zavzema približno 50 % prostora). Se spomnite starih debat, ali je npr. na "120 GB" disku resnično 120 GB prostora zaradi uporabe različnih decimalnih namesto dvojiških enot?

"V raziskavi zaupanja uporabnikov se ne Apple ne Google letos nista uvrstila med prvih 20 najbolj zaupanja vrednih ponudnikov. Uspešnost v poslovanju navadno še ni jamstvo, da ljudje podjetju tudi zaupajo."

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji