Članki - Pisma bralcev

 • Pisma bralcev

  Z zanimanjem sem prebral kratko Anžetovo kolumno z naslovom »Kateri telefon kupiti –  osebno mnenje«, ki je  bila objavljena v junijski številki Monitorja (junij/2016). Z avtorjevim mnenjem se ne morem strinjati,  ker je res zelo, zelo ozko. Torej, Anže, zapisal bom, »ne, hvala«. Kot je mogoče razbrati  iz prispevka, Anže za 99 % populacije, ki menda ne zna (ali se ji ne ljubi) menjavati »launcherjev in ROMov«, svetuje okronanega Jabolčnika (iPhone 6S), iz nasprotnega tabora pa tisto, kar je vredno ogleda, prihaja samo iz Nexusovega »hleva«. Vsa druga nadvse pestra ponudba telefonov je torej namenjena preostanku populacije.

  Objavljeno: 28.6.2016 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Žal lahko le potrdimo, da imamo enake težave tudi mi, in sicer prav z vsakim testnim avtomobilom, ki ga dobimo v uredništvo (Nissan, Škoda, BMW, Volkswagen, Mercedes). Brskanje po spletu razkrije, da je krivec Google s svojim Androidom 6.0, ki ustreznega popravka kar nekako noče in noče narediti. Tudi ko ga bo, bo seveda trajalo, da ga bodo uporabili vsi mogoči izdelovalci telefonov, od Samsunga naprej …

  Objavljeno: 26.4.2016 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Glede monitorjev – po pravici povedano, so vsi ti trije LGji odlični. Vsi so pač zelo široki (razmerje stranic je pri vseh 21 : 9) in ponujajo ločljivost 2560 × 1080 pik, vsi imajo matriko IPS in premaze, zaradi katerih ni težav z nezaželenimi odboji. Prvi model je načeloma bolj namenjen igričarjem, ima programske funkcije, ki so namenjene boljšemu odzivu v igrah. Med preizkušanjem v Monitorju bistvenih razlik nismo opazili. Srednji med tremi naštetimi (torej 29UB67) ima sicer višjo svetlost (300 cd/m2 namesto 250 cd/m2), a tudi to v praksi ni preveč pomembno, saj monitorje ponavadi uporabljamo tam nekje okoli 100 do 120 cd/m2. Pri kakovosti slike bi rekli, da ne bi smelo biti večjih razlik. Morda v spletu preverite še, katere vmesnike ima kateri monitor.

  Objavljeno: 23.2.2016 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Ne, ni izvedljivo, ker se ključa Ki načeloma ne da prebrati s kartice SIM. Pri nekaterih starejših karticah (v1) se je to dalo, pa še tam je bila verjetnost, da se bo kartica SIM ob tem uničila, danes pa so zaščite že bistveno boljše. V2 SIM kartic so sicer nekaj skušali analizirati s posebno opremo – rezanje z laserjem, analiza z elektronskim mikroskopom itd., a to je povsem nepraktično.

  Objavljeno: 26.1.2016 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Samsungove težave z brezžičnim signalom so resda precej razširjene, kot ste ugotovili že sami, niso pa vedno navzoče. Imamo Galaxy Note 10.1, ki WiFi točko lovi enakovredno z drugimi napravami. Imate težave s tablico še kje drugje ali zgolj med stenami doma? Ponavadi namreč pomaga že majhna sprememba nastavitev usmerjevalnika, na primer izklop Access Control ali menjava šifriranja povezave s TKIP na AES. Je sprejem enako slab, če točki izklopite preverjanje z geslom in jo popolnoma odprete? Razen navedenih smernic vam žal težko pomagamo. Poskusili bi v drugem okolju in ob morebitni šibki povezavi tablici omogočili še korenski dostop in nanjo naložili kak drug ROM.

  Objavljeno: 27.10.2015 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  OnePlus One ima sicer odstranljivo zadnjo stranico, a baterije ni mogoče menjati.

  Objavljeno: 29.9.2015 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Glede LG-jevih telefonov poudarjamo, da zapišemo različico operacijskega sistema, ki je ob preizkusu na voljo. Kar se lahko spremeni kaj kmalu, morda že takoj po oddaji članka.

  Objavljeno: 26.5.2015 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Baterije so kljub intenzivnim eksperimentalnim in računskim raziskavam še vedno v precejšnji meri »black-box« sistemi, za katere smo ugotovili določene zakonitosti, a je natančno obnašanje še vedno nemogoče docela predvideti. Zato se večinoma zanašamo na empirične podatke, ki pa imajo fizikalne utemeljitve. Splošne smernice so naslednje:

  Objavljeno: 24.2.2015 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Računalniki vse v enem (AiO – All In One) so nekaj vmes med klasičnimi, škatlastimi računalniki in prenosniki. Prednost glede na navadne računalnike je predvsem v tem, da zasedejo občutno manj prostora, hkrati imajo tudi manj kablov, načeloma imajo vgrajene tudi brezžične povezave (bluetooth, WiFi). Slabost v primerjavi z navadnimi računalniki pa je v tem, da jih je težje popravljati in (ali) nadgrajevati. To je seveda odvisno od modela do modela, nekateri dragi modeli omogočajo, da zamenjamo vse, a bomo morali kupiti komponente neposredno od izdelovalca, to pa zna biti drago. Spet drugi modeli (Applovi, recimo) ne dopuščajo zamenjave praktično ničesar (vsaj doma, torej moramo računalnik nesti na servis).  

  Objavljeno: 27.1.2015 | Kategorija: Pisma bralcevveč
 • Pisma bralcev

  Imam laptop Dell Vostro 1710N, 17-palčni zaslon (še vedno Windows XP Professional), na katerega nameravam priključiti večji monitor. Poizkusil sem s Samsungovim Syncmastrom P2450H, a je slika na njem manj ostra kot na laptopu. Ali je vzrok razlika v ločljivosti med obema, Vostro ima 1440/900, Samsung pa 1920/1080? Ali tiči razlog kje drugje?

  Objavljeno: 25.11.2014 | Kategorija: Pisma bralcevveč