• Pisma bralcev

  Z zanimanjem sem prebral kratko Anžetovo kolumno z naslovom »Kateri telefon kupiti –  osebno mnenje«, ki je  bila objavljena v junijski številki Monitorja (junij/2016). Z avtorjevim mnenjem se ne morem strinjati,  ker je res zelo, zelo ozko. Torej, Anže, zapisal bom, »ne, hvala«. Kot je mogoče razbrati  iz prispevka, Anže za 99 % populacije, ki menda ne zna (ali se ji ne ljubi) menjavati »launcherjev in ROMov«, svetuje okronanega Jabolčnika (iPhone 6S), iz nasprotnega tabora pa tisto, kar je vredno ogleda, prihaja samo iz Nexusovega »hleva«. Vsa druga nadvse pestra ponudba telefonov je torej namenjena preostanku populacije.

  Objavljeno: 28.6.2016 | Monitor Julij - avgust 2016
 • Pisma bralcev

  Žal lahko le potrdimo, da imamo enake težave tudi mi, in sicer prav z vsakim testnim avtomobilom, ki ga dobimo v uredništvo (Nissan, Škoda, BMW, Volkswagen, Mercedes). Brskanje po spletu razkrije, da je krivec Google s svojim Androidom 6.0, ki ustreznega popravka kar nekako noče in noče narediti. Tudi ko ga bo, bo seveda trajalo, da ga bodo uporabili vsi mogoči izdelovalci telefonov, od Samsunga naprej …

  Objavljeno: 26.4.2016 | Monitor Maj 2016
 • Pisma bralcev

  Glede monitorjev – po pravici povedano, so vsi ti trije LGji odlični. Vsi so pač zelo široki (razmerje stranic je pri vseh 21 : 9) in ponujajo ločljivost 2560 × 1080 pik, vsi imajo matriko IPS in premaze, zaradi katerih ni težav z nezaželenimi odboji. Prvi model je načeloma bolj namenjen igričarjem, ima programske funkcije, ki so namenjene boljšemu odzivu v igrah. Med preizkušanjem v Monitorju bistvenih razlik nismo opazili. Srednji med tremi naštetimi (torej 29UB67) ima sicer višjo svetlost (300 cd/m2 namesto 250 cd/m2), a tudi to v praksi ni preveč pomembno, saj monitorje ponavadi uporabljamo tam nekje okoli 100 do 120 cd/m2. Pri kakovosti slike bi rekli, da ne bi smelo biti večjih razlik. Morda v spletu preverite še, katere vmesnike ima kateri monitor.

  Objavljeno: 23.2.2016 | Monitor Marec 2016
 • Pisma bralcev

  Ne, ni izvedljivo, ker se ključa Ki načeloma ne da prebrati s kartice SIM. Pri nekaterih starejših karticah (v1) se je to dalo, pa še tam je bila verjetnost, da se bo kartica SIM ob tem uničila, danes pa so zaščite že bistveno boljše. V2 SIM kartic so sicer nekaj skušali analizirati s posebno opremo – rezanje z laserjem, analiza z elektronskim mikroskopom itd., a to je povsem nepraktično.

  Objavljeno: 26.1.2016 | Monitor Februar 2016
 • Pisma bralcev

  Samsungove težave z brezžičnim signalom so resda precej razširjene, kot ste ugotovili že sami, niso pa vedno navzoče. Imamo Galaxy Note 10.1, ki WiFi točko lovi enakovredno z drugimi napravami. Imate težave s tablico še kje drugje ali zgolj med stenami doma? Ponavadi namreč pomaga že majhna sprememba nastavitev usmerjevalnika, na primer izklop Access Control ali menjava šifriranja povezave s TKIP na AES. Je sprejem enako slab, če točki izklopite preverjanje z geslom in jo popolnoma odprete? Razen navedenih smernic vam žal težko pomagamo. Poskusili bi v drugem okolju in ob morebitni šibki povezavi tablici omogočili še korenski dostop in nanjo naložili kak drug ROM.

  Objavljeno: 27.10.2015 | Monitor November 2015
 • Pisma bralcev

  OnePlus One ima sicer odstranljivo zadnjo stranico, a baterije ni mogoče menjati.

  Objavljeno: 29.9.2015 | Monitor Oktober 2015
 • Pisma bralcev

  Glede LG-jevih telefonov poudarjamo, da zapišemo različico operacijskega sistema, ki je ob preizkusu na voljo. Kar se lahko spremeni kaj kmalu, morda že takoj po oddaji članka.

  Objavljeno: 26.5.2015 | Monitor Junij 2015
 • Pisma bralcev

  Baterije so kljub intenzivnim eksperimentalnim in računskim raziskavam še vedno v precejšnji meri »black-box« sistemi, za katere smo ugotovili določene zakonitosti, a je natančno obnašanje še vedno nemogoče docela predvideti. Zato se večinoma zanašamo na empirične podatke, ki pa imajo fizikalne utemeljitve. Splošne smernice so naslednje:

  Objavljeno: 24.2.2015 | Monitor Marec 2015
 • Pisma bralcev

  Računalniki vse v enem (AiO – All In One) so nekaj vmes med klasičnimi, škatlastimi računalniki in prenosniki. Prednost glede na navadne računalnike je predvsem v tem, da zasedejo občutno manj prostora, hkrati imajo tudi manj kablov, načeloma imajo vgrajene tudi brezžične povezave (bluetooth, WiFi). Slabost v primerjavi z navadnimi računalniki pa je v tem, da jih je težje popravljati in (ali) nadgrajevati. To je seveda odvisno od modela do modela, nekateri dragi modeli omogočajo, da zamenjamo vse, a bomo morali kupiti komponente neposredno od izdelovalca, to pa zna biti drago. Spet drugi modeli (Applovi, recimo) ne dopuščajo zamenjave praktično ničesar (vsaj doma, torej moramo računalnik nesti na servis).  

  Objavljeno: 27.1.2015 | Monitor Februar 2015
 • Pisma bralcev

  Imam laptop Dell Vostro 1710N, 17-palčni zaslon (še vedno Windows XP Professional), na katerega nameravam priključiti večji monitor. Poizkusil sem s Samsungovim Syncmastrom P2450H, a je slika na njem manj ostra kot na laptopu. Ali je vzrok razlika v ločljivosti med obema, Vostro ima 1440/900, Samsung pa 1920/1080? Ali tiči razlog kje drugje?

  Objavljeno: 25.11.2014 | Monitor December 2014
 • Pisma bralcev

  Rad bi se vam zahvalil za vse zelo dobre in natančne teste v reviji Monitor. Prav zaradi tega sem se obrnil na vas za pomoč pri nakupu fotoaparata, ki bi ga lahko uporabil tudi za snemanje visoko kakovostnega videa, na primer predavanja ali kakšnega simpozija. Pripravljen sem odšteti okoli tisoč evrov, a izbire je kar nekaj, sam pa nisem prepričan, kaj je najboljši nakup. Že vnaprej se vam zahvaljujem za pomoč.

  Objavljeno: 30.9.2014 | Monitor Oktober 2014
 • Pisma bralcev

  Tokrat je test malo krajši, a smo v preteklosti preizkusil tudi to rešitev. Hitrosti so bile res višje, najbolj nas je presenetila hitrost postavitve polja RAID, recimo po odpovedi enega diska. S tega stališča bi rekli, da je kombinacija več SSDjev varnejša od kombinacije več »HDDjev«. Hkrati postane NAS s SSDji praktično neslišen – pri NASih se sliši vrtenje diskov, tudi ventilator, ki se vklaplja glede na segrevanje, SSDji pa so seveda neslišni in se obenem občutno manj segrevajo (zaradi velikosti je tudi več prostora za zračenje). Skratka, zamisel se nam zdi načeloma dobra, tudi izdelovalci dopuščajo to možnost, le pozorni morate biti, da ima NAS možnost vgradnje 2,5-palčnih diskov (to piše tudi v podatkih izdelovalca). Nekateri (recimo Synology, Drobo) podpirajo možnost vgradnje enega diska SSD kot predpomnilnika, poleg klasičnih HDD, seveda pride to v poštev le pri napravah s štirimi ali več diski.

  Objavljeno: 24.6.2014 | Monitor Julij-avgust 2014
 • Pisma bralcev

  Načeloma se na Macih Okna dobro znajdejo. OSX ima že vgrajeno orodje Bootcamp, ki omogoča hitro in enostavno nastaviti dvojni zagon, obenem tudi naredi paket gonilnikov za vse, kar potrebujemo. Torej ni treba po spletu ločeno iskati gonilnikov. Nam deluje super, čeprav bolj redko preklopimo na Windows (največkrat za kako igro ali test). Je pa težava z visoko ločljivostjo (»retina«) in Windows 7, ki je ne podpirajo najbolje. Ali je besedilo pravilno veliko in je vse videti zelo čudno kockasto ali pa nastavimo pravo ločljivost in je vse tako majhno, da je komaj kaj videti. To je nekoliko rešeno šele v novem Windows 8.x.

  Objavljeno: 27.5.2014 | Monitor Junij 2014
 • Pisma bralcev

  Po namembnosti sta si oba dva tiskalnika približno enaka. Je manjša razlika v ceni (140 evrov za 4625 in 95 evrov za 2645), a je razlika tudi v ceni izpisa, ker ima dražji model cenejši izpis. Cena črno-bele strani je pri modelu 4625 en cent, pri modelu 2645 pa tri cente. Če bi tiskali samo črno-belo, bi se pri približno dva tisoč straneh razlika med tiskalnikoma izenačila – pri barvnih izpisih je ta razlika še nekoliko večja. Dražji model je sicer tudi malenkost hitrejši, vgrajeno ima še povezavo WiFi, kar pomeni, da lahko nanj tiskamo s tablic (iPad, android tablice) in pametnih telefonov (iPhone, Android).

  Objavljeno: 25.2.2014 | Monitor Marec 2014
 • Pisma bralcev

  V članku nisem nikjer zaničeval uporabnikov, ki pri vstopnih aparatih gledajo predvsem na ceno – to se mi zdi povsem normalno, tudi sam večkrat priporočam vstopni DSLR (ta hip Nikonov D3200, recimo). Povsem jasno mi je, da si glavnina uporabnikov želi najboljše razmerje med (potencialno) kakovostjo slike in ceno – to ponujajo ravno vstopni DSLRji. Če dobiš zraven še kak objektiv in torbo, še toliko bolje. V članku sem želel (no, se mi zdi, da tudi sem) opisati razloge, zaradi katerih po mojem mnenju brezzrcalni aparati enostavno niso dobili resnejšega pogona. Če povzamem – v nizkem segmentu zaradi cene in mnenja uporabnikov, da so zaradi videza zmogljivejši od brezzrcalnih aparatov (sem bi lahko vključil tudi kake ultrazume in podobno). Torej bi lahko bil brezzrcalni model enako dober, a bi se slabše prodajal tako zaradi cene kot zaradi ugleda DSLRjev in njih izdelovalcev. Počasi pa jim uspeva v višjih segmentih, kjer je kar nekaj uporabnikov, ki se jim teža profesionalne opreme Nikona ali Canona zdi pretežka glede na to, kaj ponuja, in so preklopili na brezzrcalne aparate Sonyja, Panasonica in Olympusa. Razumem, da vi niste med njimi, tudi večina profesionalnih fotografov ne. A rdeča nit članka je to, da če bo brezzrcalnim aparatom uspelo, se bo to začelo pri zahtevnih uporabnikih. Sicer pa sem sam že pri tretjem DSLRju, zraven imam pa še nekaj klasičnih SLRjev (no, pa tudi kak analogni rangefinder se najde, med drugim). V rokah sem držal in seveda slikal s praktično vsakim fotoaparatom, ki je bil izdelan v zadnjih letih, od najcenejših žepnih modelov pa do najdražjih DSLRjev (aparatov srednjega formata pa le analognih, do digitalnih Hasselbladov še nisem prišel). Natanko vem, čemu imajo tisti, ki pokrivajo šport, svoje D4ke (ali 1Djke) in 200+-milimetrske objektive. Obenem tudi razumem, zakaj je legendarni plezalec, hribolazec in fotograf Galen Rowell rad poudarjal lahko in enostavno opremo. Za to, kar počnem sam, in za kar nas največkrat sprašujejo bralci revije, nas je več na strani lažje in manjše opreme. V zadnjih letih, odkar pišem za Monitor, se vedno bolj zavedam, da absolutnih odgovorov ni. Za vsako napravo se najde uporabnik, za vsakega uporabnika naprava. Skušamo vse tehnične novosti opisati tako, da se lahko naši bralci laže odločijo, kaj je zanje in kaj ni. Obenem pa pišemo tudi o industriji, o tem, v katere smeri bi lahko krenila in zakaj.

  Objavljeno: 28.1.2014 | Monitor Februar 2014
 • Pisma bralcev

  V vaši reviji št. 10/13 sem si prebral pismo bralca Boštjana. Spominja me na zgodbo, ki jo je pred časom objavil gospod Ž. v svojem blogu:

  Objavljeno: 26.11.2013 | Monitor December 2013
 • Pisma bralcev

  Bravo! In še enkrat bravo za mnenje v deveti številki, ki jo pravkar prebiram.

  Objavljeno: 24.9.2013 | Monitor Oktober 2013
 • Pisma bralcev

  Zanima me, ali je velika razlika v kakovosti tiska, vsaj za običajnega uporabnika, med tiskalniki z lasersko tehnologijo in tistimi, ki uporabljajo tehnologijo LED? Bi lahko pripravili kak članek, ki bi se  bolj posvetil temu vprašanju?

  Objavljeno: 28.5.2013 | Monitor Junij 2013
 • Pisma bralcev

  Naše podjetje ima pri Autodesku kupljenih veliko licenc za Autocad, med njimi tudi devet inačic različice Autocad Architecture. Vsako leto po nakupu moramo plačati osveževalne pogodbe, ki znašajo od 10 % do 15 % cene nakupa, kar je normalno v računalniškem svetu. To nam med drugimi omogoča, da vsako leto dobimo novo verzijo programa.

  Objavljeno: 26.3.2013 | Monitor April 2013
 • Pisma bralcev

  Pozdravljeni! Naprej velika pohvala vaši reviji, imam pa vprašanje: zanima me, ali lahko siol boxa priklopim tale izdelek (www.adbglobal.com/products/iptv/adb-5721wnx.html), pa ali bi tale izdelek deloval, ker s temi siol boxi so sami križi in težave, ali pa kakšen drug izdelek. Drugače bi rad videl, da bi se v prihodnje malo razpisali o tem, kaj nam ponujajo slo operaterji za iptv televizijo – same bedne kanale, ki so namenjeni za balkanski oz. romunski trg. Lep pozdrav, Marko

  Objavljeno: 26.2.2013 | Monitor Marec 2013
 • Pisma bralcev

  "Čudaškim" zamislim iz Redmonda se kar ne morem načuditi in ena takih je, da je v novih Oknih 8 umanjkala neposredna podpora ad hoc brezžičnim omrežjem. Računalnik lahko prek ukazne vrstice po ovinkih z ukazom netsh pripravimo to tega, da ustvarimo ad hoc brezžično omrežno povezavo, vendar pa nisem našel načina, kako povezati drug računalnik, tablico, pametni telefon (npr. telefon, kjer teče Wi-Fi dostopna točka na ad hoc način - recimo JoikuSpot za Symbian OS) na računalnik z operacijskim sistemom Windows 8 Pro.

  Objavljeno: 26.2.2013 | Monitor Februar 2013
 • Pisma bralcev

  Hvala, ker ste na test procesorjev vnesli tudi preizkus z Adobe Lightroomom. Ni sicer tisto, kar sem želel (preview rendering), a dovolj blizu, da ste potrdili moj sum.

  Objavljeno: 18.12.2012 | Monitor December 2012
 • Pisma bralcev

  Enkrat sem se že obrnil na vas (ob nakupu novega DSLR) in priznati moram, da sem dobil odličen odgovor. Tudi zato vas spet prosim za pomoč - kupujem nov prenosni računalnik, ki ga bom uporabljal za vse mogoče (šola - urejanje dokumentov, pisanje seminarskih, oblikovanje PWP predstavitev; nažiganje špilov - DIII, Fallout, Skyrim; gledanje filmov; poslušanje glasbe; morda občasno delo s Photoshopom ali Pinnaclom in morda še kaj). 15 palcev bo povsem dovolj, ker pa ga kupujem za nekaj let, bi rad, da ima procesor Ivy Bridge, vhode USB 3.0 in kar je še teh novotarij. Trenutno se odločam med Asusovim G55VW in Y580 firme Lenovo. Kakšno je vaše mnenje o obeh? Imate v mislih še kaj boljšega?

  Objavljeno: 30.10.2012 | Monitor Oktober 2012
 • Pisma bralcev

  Razmišljam o nakupu cenejše tablice in po daljšem brskanju se mi zdi tablica Yarvik najboljša izbira. Imam dve vprašanji:

  Objavljeno: 24.9.2012 14:35 | Monitor September 2012
 • Pisma bralcev

  Glede na to, da sem resen bralec Monitorja, sem se znašel v dvomih, kateri fotoaparat kupiti. Listam in listam, a nikjer ne piše, kateri je najboljši zame. Nasvet.

  Objavljeno: 4.9.2012 09:22 | Monitor Julij-avgust 2012
 • Pisma bralcev

  Imel bi vprašanje, za katero zaenkrat nisem našel odgovora oz. aplikacije v reviji ali v internetu. Zanima me, ali je na voljo program ali več programov za androidne naprave, ki bi omogočal predvsem dvoje: pregled naprav, ki so priključene v domače WiFi omrežje, in delo s podatki na podatkovnih medijih v priključenih napravah (in sd karticah), priključenih zunanjih diskih ipd. (predvsem kopiranje, premikanje datotek in morda predvajanje ...). Z okenskimi napravami je to lažje, z androidnimi napravami pa vsaj meni ne uspeva ...

  Objavljeno: 28.5.2012 10:59 | Monitor Maj 2012
 • Pisma bralcev

  Dobil sem nov računalnik, vanj bi moral vgraditi le še disk. Dobil sem ga od strica in njemu je deloval. Ko sem ga prižgal, mi je deloval 10 sekund, nato pa se je izklopil in tako se je nadaljevalo. Ne vem, kako naj rešim problem.

  Objavljeno: 27.3.2012 | Monitor Marec 2012
 • Pisma bralcev

  Kupujem si prvi fotoaparat, pa sem se znašel v hudi zagati. Ne bi rad zapravil preveč in kupil "stroja", ki ga sploh ne bom sposoben izkoriščati, se pa hitro učim in v svoje hobije vlagam precej (časa in denarja). Trenutno se odločam med Nikonovim D3100 in D5000 (oz. D5100). Katerega od teh bi Vi priporočali začetniku, ki namerava slike obdelovati tudi s Corel PAINTom in se res nekaj naučiti. Bil sem že nekako odločen za Nikon D3100 z objektivom 18-55, a so mi na številnih forumih svetovali, naj se odločim za kaj boljšega (D90, D5100 ipd.). Prav tako bi bil tudi objektiv 18-105 verjetno boljši za začetnika. Kaj naj storim? Je ta ponudba res slabša? Za svoj denar bi namreč rad iztržil čim več.

  Objavljeno: 28.2.2012 | Monitor Februar 2012
 • Pisma bralcev

  Med pismi bralcev sem zasledil, da bralec Domen sprašuje o varnem shranjevanju podatkov na naprave NAS, predvsem pa ga skrbi odpoved krmilnika.

  Objavljeno: 31.1.2012 | Monitor Januar 2012
 • Pisma bralcev

  Nekaj tv postaj (npr. ARD, France2) oddaja tudi HbbTV (izboljšan teletekst). Kakšni so razlogi, da naši kabelski operaterji tega še ne posredujejo?

  Objavljeno: 20.12.2011 12:17 | Monitor December 2011
 
 • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
 • Pošlji