Objavljeno: 24.6.2014 | Monitor Julij-avgust 2014

Pisma bralcev

Tokrat je test malo krajši, a smo v preteklosti preizkusil tudi to rešitev. Hitrosti so bile res višje, najbolj nas je presenetila hitrost postavitve polja RAID, recimo po odpovedi enega diska. S tega stališča bi rekli, da je kombinacija več SSDjev varnejša od kombinacije več »HDDjev«. Hkrati postane NAS s SSDji praktično neslišen – pri NASih se sliši vrtenje diskov, tudi ventilator, ki se vklaplja glede na segrevanje, SSDji pa so seveda neslišni in se obenem občutno manj segrevajo (zaradi velikosti je tudi več prostora za zračenje). Skratka, zamisel se nam zdi načeloma dobra, tudi izdelovalci dopuščajo to možnost, le pozorni morate biti, da ima NAS možnost vgradnje 2,5-palčnih diskov (to piše tudi v podatkih izdelovalca). Nekateri (recimo Synology, Drobo) podpirajo možnost vgradnje enega diska SSD kot predpomnilnika, poleg klasičnih HDD, seveda pride to v poštev le pri napravah s štirimi ali več diski.

Spletne goljufije

Dobil sem elektronsko sporočilo nemškega Telekoma, s katerim seveda nimam nič. Predvidevam, da gre za goljufijo, pa vseeno – kaj menite vi?

Kako naj ugotovim, ali gre za resno sporočilo ali ne?

Marjan

Takoj, ko vidite, da je pošiljatelj z nekega naslova, ki nima zveze z Deutche Telekom (v konkretnem primeru je bil to post@btv-neukoelln.de), je jasno, da gre za goljufijo.

Drugič, uradna sporočila nikoli ne vsebujejo povezav in, tretjič, morebitne povezave seveda nikakor ne bi kazale nekam ven iz Deutche Telekoma. Konkretna kaže na college-de-baillif.com/wordpress/data_telekomde, kjer je, predvidevamo, »virusna« koda, ki vas bo poskušala okužiti.

Omrežni diski s pogoni SSD?

V poletni izdaji sem na koncu zasledil napoved testa omrežnih diskov NAS. Če testiranje še vedno poteka, predlagam, da preizkušate tudi s pogoni SSD. Zelo me zanima tudi ta del primerjalnih rezultatov (pa četudi testirate samo z dvema ali pa le z enim SSDjem), saj nameravam v kratkem kupiti nov NAS. Potrebujem NAS na dva diska, dovolj mi je približno 100 GB in, ker imam 1 GB/s omrežje, sem takoj pomislil na SSD RAID. Delovne postaje že imajo SSDje, v kratkem pa sledi tudi nadgradnja krajevnega strežnika s SSD-RAID.

Blaž

Domače omrežje v hiši

Počasi si zamišljam omrežje in druge pritikline za novo hišo. A sem v tem malo bos, zato me zanima, ali mi da kdo kak nasvet. Razmišljam, da bi dal vprašanje na kak forum, a večina forumskih debat zapade v prerekanja. Zato najraje zaupam konkretnim ljudem:-)

Zadeva je taka:

Do hiše bo vodil kabel, zaenkrat verjetno Telemachov, da bom lahko kanale nastavljal neposredno na tv (set top tv-boxi me delajo živčnega).

V ropotarnici bo najprej modem, od tam pa gre kabel (UTP ali kakorkoli se mu po novem že reče) do stikala, 16-vratnega.

Na stikalo bodo prek že razpeljanih kablov priključeni računalniki, kaka naprava AV in wifi ter NAS.

Odvisno od stabilnosti električnega omrežja, si bom morda nekoč nabavil tudi UPS.

Zdaj pa k vprašanjem:

Kakšno stikalo? Najbrž hitrost Giga (od viška ne boli glava). Po internetu sem gledal D-linke, npr. D-Link DGS-1016D s ceno okoli 100 €. Glede na to, da sem nezahteven (kljub navodilom v reviji si še vedno nisem omislil Netflixa ali Chromecasta!), se mi zdi to okay. Na kaj moram paziti (razen očitnega, da mi ne zmanjka vrat)? Budžet je ravno 100 EUR.  

Kak Wifi za doma? Trenutno imam doma en Asus (500Gv2 ali nekaj podobnega), s katerim sem razmeroma zadovoljen. Morda bi si želel še dvojno omrežje za goste, a to mislim, da je skoraj standard. Kakih vrtoglavih hitrosti ne potrebujem, ker nameravam večino stvari prenašati po kablih. Ali je mogoče dobiti kaj za 50 EUR? In ali je greh uporabljati originalno strojno opremo? (Se opravičujem, če nisem vreden revije Monitor, a zadnje čase ugotavljam, da se mi ne ljubi ukvarjati z milijon nastavitvami; na večini predmetov: avto, fotoaparat, modem, mikser, odpirač za steklenice, hladilnik ipd., imam originalno strojno opremo.)

Ogledal sem si test NAS v eni od prejšnjih revij. Synology 213j se zdi okay, a zadnje čase preseneča Zyxel 325 v2. Za ceno okoli 100 EUR  se mi zdi precej optimalna zadeva.

No, to je to. Najbrž si bom privoščil še dodaten monitor, čeprav nisem več prepričan, da je to optimum. Prihajajo cenejši 4k TVji, 40 col je že pod 1000 EUR (Samsung), manj ugledne firme, npr. Blaupunkt) pa jih imajo že pod 500 EUR.

Hvala lepa za vsak namig. Ne potrebujem ravno najboljše tehnologije, le da ne bom naredil kake večje neumnosti.

Mare

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji