Objavljeno: 28.1.2014 | Monitor Februar 2014

Pisma bralcev

V članku nisem nikjer zaničeval uporabnikov, ki pri vstopnih aparatih gledajo predvsem na ceno – to se mi zdi povsem normalno, tudi sam večkrat priporočam vstopni DSLR (ta hip Nikonov D3200, recimo). Povsem jasno mi je, da si glavnina uporabnikov želi najboljše razmerje med (potencialno) kakovostjo slike in ceno – to ponujajo ravno vstopni DSLRji. Če dobiš zraven še kak objektiv in torbo, še toliko bolje. V članku sem želel (no, se mi zdi, da tudi sem) opisati razloge, zaradi katerih po mojem mnenju brezzrcalni aparati enostavno niso dobili resnejšega pogona. Če povzamem – v nizkem segmentu zaradi cene in mnenja uporabnikov, da so zaradi videza zmogljivejši od brezzrcalnih aparatov (sem bi lahko vključil tudi kake ultrazume in podobno). Torej bi lahko bil brezzrcalni model enako dober, a bi se slabše prodajal tako zaradi cene kot zaradi ugleda DSLRjev in njih izdelovalcev. Počasi pa jim uspeva v višjih segmentih, kjer je kar nekaj uporabnikov, ki se jim teža profesionalne opreme Nikona ali Canona zdi pretežka glede na to, kaj ponuja, in so preklopili na brezzrcalne aparate Sonyja, Panasonica in Olympusa. Razumem, da vi niste med njimi, tudi večina profesionalnih fotografov ne. A rdeča nit članka je to, da če bo brezzrcalnim aparatom uspelo, se bo to začelo pri zahtevnih uporabnikih. Sicer pa sem sam že pri tretjem DSLRju, zraven imam pa še nekaj klasičnih SLRjev (no, pa tudi kak analogni rangefinder se najde, med drugim). V rokah sem držal in seveda slikal s praktično vsakim fotoaparatom, ki je bil izdelan v zadnjih letih, od najcenejših žepnih modelov pa do najdražjih DSLRjev (aparatov srednjega formata pa le analognih, do digitalnih Hasselbladov še nisem prišel). Natanko vem, čemu imajo tisti, ki pokrivajo šport, svoje D4ke (ali 1Djke) in 200+-milimetrske objektive. Obenem tudi razumem, zakaj je legendarni plezalec, hribolazec in fotograf Galen Rowell rad poudarjal lahko in enostavno opremo. Za to, kar počnem sam, in za kar nas največkrat sprašujejo bralci revije, nas je več na strani lažje in manjše opreme. V zadnjih letih, odkar pišem za Monitor, se vedno bolj zavedam, da absolutnih odgovorov ni. Za vsako napravo se najde uporabnik, za vsakega uporabnika naprava. Skušamo vse tehnične novosti opisati tako, da se lahko naši bralci laže odločijo, kaj je zanje in kaj ni. Obenem pa pišemo tudi o industriji, o tem, v katere smeri bi lahko krenila in zakaj.

Komentar na prispevek »Zakaj jim ne uspe?«

Besedilce – tu ga je slaba polovica – odlikuje iskreno zaničevalen odnos do skopušne drhali, ki z »napačnim dojemanjem« daje prednost »vstopnim DSLRjem«, ki da jih skorajda brezplačno ter s torbicami in kupom objektivov delijo v supermarketih. Strinjam se, da je velikost pomembna. V mojih velikih in od vsega prestanega že nekolikanj tresočih se šapah je videti »vstopni DSLR« kot krhka, neresna igračka. Zato rade volje plačam na tisoče evrov za večji, robustnejši aparat in objektive, s kakršnimi bi človek, če bi bil ravno sitne volje, lahko tudi koga ubil. Izbira, katerih bremen se znebiti, je velika. Če pustim doma avto, dedca, telefonček, prenosnik, tablico, grebljico in roštilj, imam obe roki prosti za fotografiranje in še tretjo, Krpanovo, za odpiranje morebitnih vrat. Predlagam, da dodelite mlademu (bodočemu) novinarju delo, ki mu bo kos, ko se bo naučil obnašati, pa naj se vrne s svojimi brezzveznimi kamericami.

fani_p (prek spleta)

Ojačevalnik GSM

Zanima me, ali je na voljo naprava za ojačanje signala GSM, kjer ni dobrega niti notranjega ali zunanjega signala. Signal je le na določenih mestih, in to pa eno do dve črtici. Prosim za pomoč, saj sem poizkusil že vse.

Primož

Kateri usmerjevalnik?

Glede testov usmerjevalnikov, ki ste jih opravili ne dolgo tega, me zanima kateri usmerjevalnik priporočate?

Pogoji so naslednji:

• Pokrival bo celotno dvonadstropno hišo in še vsaj 50 m okoli hiše.

• Notranji zidovi so debeli 20 cm, zunanji pa 45 cm.

• Hitrost ni tako pomembna zunaj in nadstropje niže in više, kajti usmerjevalnik bi bil v srednjem nadstropju ...

• Naprava naj ne bi bila dražja od 150 evrov.

Ali mi priporočate kakšno zunanjo anteno? Kajti v srednjem nadstropju bi še vedno rad imel polno hitrost. Zdaj imam 3 usmerjevalnike, ki se nimajo najbolj radi med seboj in si nagajajo (motnje, ker niso enakega standarda), pa smešno se mi zdi imeti doma toliko omrežij.

Filip

Premestitev mape Moji dokumenti

Dolga leta sem uporabljal Windows XP. Ko sem prešel na sedmico, sem takoj naletel na težavo, ki je ne zna nihče, ki ga poznam, rešiti. Tudi v vaši reviji, ki jo redno kupujem, sem skušal najti odgovor, a ga nisem našel ali pa sem ga spregledal.

V čem je težava? V XP sem lahko Moje dokumente preprosto prestavil na drugo particijo in vse dejavnosti drugih programov (Word …) preusmeril tja. V sedmici pa mi to ne uspeva. Moral sem ustvariti novo mapo. Žal je prejšnja ostala nekje na sistemskem disku, verjetno se ob obnovi npr. z Acronisom novejše datoteke tudi zgubijo. In vse datoteke na disku C so zmeraj v nevarnosti. Če se kaj pokvari v računalniku, je to programje na sistemskem disku. In če moraš obnavljati, povoziš tudi podatke. Zato imam za podatke drug disk.

Zanima me, ali sploh je kakšna možnost prenosa knjižnice Moji dokumenti na drug disk ali particijo. Glede te in takih »prijaznosti« se mi zdi novi Windows vedno bolj neumen. Morda je za Američane to potrebno, za nas gotovo ni.

Če ste odgovor že objavili, bi bil hvaležen zanj, običajno shranim nekaj zadnjih številk, ne pa tudi starejših. Če pa ga boste v kateri od naslednjih številk, bom z veseljem prebral, da se enkrat rešim tega nenehnega iskanja.

Franko

Podnapisi k filmom na tablici

Kot dokaj reden bralec revije Monitor še nisem zasledil, kako se predvajajo filmi s podnapisi na tablicah, konkretno na Prestigio quantum 7,85? Ali morda vsi formati AVI podpirajo datoteke divx-xvid in podnapise? Največkrat namreč zasledim pri tablicah samo – »video AVI« in pa »podnapisi SRT, SUB« ... Ali so podnapisi  lahko ločeni ali morajo biti integrirani v film?

Brane

Čiščenje računalnika

Pozdravljeni, zanima me, ali je treba kaj pomembnega vedeti za čiščenje elektronike z zrakom pod pritiskom? Gre predvsem za notranjost računalnika. Se dobijo tudi take pločevinke, ki jih je mogoče po uporabi znova napolniti? Kje pa se sploh dobijo?

Matija

Tablica za otroke

Na vas se obračam kot dolgoletni bralec Monitorja – zadnje čase sicer pridelujem zaostanek tudi na tem področju :). Doma imamo namreč skoraj dveletnega nadobudnega sinčka. Ker je iz člankov v vaši reviji razbrati, da ste večinoma (mladi) očetje, si mislim, da mi boste lahko svetovali.

Torej, naš malček se že zelo zanima za črke, številke in vse drugo, tako da njegova starša meniva, da bi mu bila zelo uporabna kakšna tablica za najmlajše. Rad tudi še meče stvari, tako da bi jo seveda uporabljal pod nadzorom. Toda katero kupiti?

Nekaj zahtev/želja v zvezi z njo:

• nalaganje zadev (lastnih slik ...) nanjo – USB

• pregledovanje fotografij

• filmčki, risanke

• tipkanje

• primerne igre, poučne naloge

• bolj robusten

• govori slovensko

Če ste morda ravno pred kratkim pisali o podobni temi, se vam opravičujem za tratenje časa (v opravičilo moji površnosti glej prvi stavek).

Jure

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji