Objavljeno: 23.2.2016 | Monitor Marec 2016

Pisma bralcev

Kateri monitor in katero ohišje?

Rad bi začel s pohvalo nove grafične podobe revije – pozitivna osvežitev in trud se je izplačal. Ko smo že pri grafičnem oblikovanju, moje prvo vprašanje: pred kratkim sem se odločil za menjavo monitorja. Ker se ukvarjam z grafiko in videom, mi velikost monitorja dosti pomeni, obenem pa moram biti previden tudi pri barvah.

Eden od cenovno ugodnih monitorjev je LG monitor 29UM57, medtem pa sem opazil drug model, ki je sicer malo dražji (LG monitor IPS 21:9 29UB67), a ne razumem razlike med njima. Ali pa LG LED 29UB55-B. Tako da vas prosim za nasvet glede nakupa monitorja, ki je 29« ali večji, ni pa nujno, da je eden izmed zgoraj omenjenih.

Moje drugo vprašanje se nanaša na računalniško ohišje. Gre za malo starejši računalnik, ki ima osnovno ploščo Micro ATX. Zanima me vaš nasvet o nakupu ohišja, ki bi bilo v dnevni sobi in ne bi preveč odstopalo od drugih stvari, obenem pa bi bilo dovolj prostorno za 4 navadne diske.

Ermin

Glede monitorjev – po pravici povedano, so vsi ti trije LGji odlični. Vsi so pač zelo široki (razmerje stranic je pri vseh 21 : 9) in ponujajo ločljivost 2560 × 1080 pik, vsi imajo matriko IPS in premaze, zaradi katerih ni težav z nezaželenimi odboji. Prvi model je načeloma bolj namenjen igričarjem, ima programske funkcije, ki so namenjene boljšemu odzivu v igrah. Med preizkušanjem v Monitorju bistvenih razlik nismo opazili. Srednji med tremi naštetimi (torej 29UB67) ima sicer višjo svetlost (300 cd/m2 namesto 250 cd/m2), a tudi to v praksi ni preveč pomembno, saj monitorje ponavadi uporabljamo tam nekje okoli 100 do 120 cd/m2. Pri kakovosti slike bi rekli, da ne bi smelo biti večjih razlik. Morda v spletu preverite še, katere vmesnike ima kateri monitor.

Kar zadeva ohišja, jih že dolgo ne preizkušamo. Bolj znani izdelovalci ohišij ponujajo kup različic, a večinoma merijo na igričarje, tako da imajo dražja ohišja praviloma veliko barvnih LEDic in velikih ventilatorjev. Za dnevno sobo bi se sami raje ozrli po čim tišjih ohišjih – podjetje Fractal Design ima, recimo, linijo »Define« ... Recimo, model Define Mini, ta je namenjen ploščam MicroATX in ima dovolj prostora za šest diskov, obenem pa je narejen z mislijo na tišino. Na videz je povsem preprosta črna škatla brez LEDic in podobnega.

Windows na izmenljivem disku?

Ali Windows 10 Home omogoča namestitev drugega operacijskega sistema na izmenljivem disku SATA?

Na prvem/edinem disku imam Okna 10, ki pa mi ne dovolijo, da namestim kak drug OS? Lahko ga le zamenjam s tistim, ki ga želim namestiti, in s tem izbrišem Okna 10?!

Vgrajen imam tudi disk SSD, ki ga ne želim spreminjati.

Branko

Načeloma lahko drugi OS namestite že na prvi disk, le prej morate narediti na disku novo, prazno particijo. Na disku potrebujete dovolj praznega prostora, nato pa v Control Panel pod Administrative Tools -> Computer Managment -> Storage –> Disk Management izberete particijo (najbrž kar C:), z desnim klikom pa »Shrink partition«. Predvidevam, da nameravate namestiti kak Linux, ta bo zdaj lahko uporabil prostor, ki ste ga sprostili s krčenjem obstoječe particije. Seveda moramo poudariti, da je nujno prej narediti varnostno kopijo vsega, kar je v računalniku pomembnega.

Deluje pa tudi možnost, po kateri sprašujete, se pravi, namestitev na drug disk. V tem primeru enostavno vstavite disk in ga med namestitvijo drugega operacijskega sistema izberete. Pri Linuxu vam bo načeloma namestil tudi t. i. »Boot Loader«, ki ob vklopu računalnika omogoči izbiro, kateri operacijski sistem zagnati.

Sicer so tu navodila, kako urediti dvojni zagon z Windows in Linux:

linuxbsdos.com/2015/08/18/how-to-dual-boot-linux-mint-17-2-windows-10-windows-8-1-on-a-pc-uefi-firmware/

Tu pa dvojni zagon dveh različic Windows:

www.winbeta.org/news/dual-boot-windows-10-windows-8-1-7

Kako utišati računalnik?

Z zanimanjem sem prebral prispevek Mirana Varge v zadnji številki (»Kaj uporabljamo«), v katerem omenja nadgradnjo na tihi »semipasivni« napajalnik.

Ker najbrž nisem edini, ki si srčno želim tišjega delovnega okolja, bi bilo morda lepo, ko bi lahko v kakšni prihodnji številki prebrali kaj več o tem. Če se vam tema ne zdi zadosti privlačna ali »množična«, pa bi vas prosil za krajši individualni nasvet.

Pri delu uporabljam HPjevo delovno živinče (gl. specifikacije spodaj!). Dobro mi služi, le glasno je za moj okus odločno preveč. (Menjavati ga za kak Asrock, Brix ali Nuc pa se mi zdi škoda.) Zanimalo bi me torej, kateri (pol)tihi napajalnik mi svetujete in kako se izvede nadgradnja (z zamenjavo ali morda »by-passom«?) – če se sme tak poseg sploh zaupati laikom, kakršen sem jaz.

Uroš

Semipasivni napajalniki so vrsta napajalnikov, ki pri manjših obremenitvah (praviloma do 20 %) sploh ne zavrtijo ventilatorja, nato pa obrate ventilatorja še vedno prilagajajo obremenitvi.

Sam uporabljam model Corsair HX750 (www.corsair.com/en-us/hx-series-hx750-power-supply-750-watt-80-plus-gold-certified-modular-psu), ki je med dražjimi, a se dobi tudi cenejše take napajalnike. Pri izbiri je pomembno predvsem to, da izračunate, koliko energije porabijo vaše komponente, in nato izberete napajalnik, ki mu dana obremenitev pade v omenjenih 20 % zmogljivosti (če želite absolutno tišino).

Med največjimi porabniki sta navadno procesor in grafična kartica, pri čemer se velja zavedati, da je tudi njuna poraba v mirovanju ali pri nizki obremenitvi nizka – zato morebiti sploh nimate potrebe po nakupu 750 W napajalnika. Ko izkoriščate polno moč (npr. ob igranju iger), pa verjetno tudi nekoliko več hrupa ni problematično ...

Poleg omenjene družine napajalnikov Corsair HX lahko pogledate tudi k drugim izdelovalcem. Zelo dobra izbira so, denimo, modeli SilverStone ST (Strider) Platinum, a tudi ti niso med cenejšimi. Je pa tako, da dober napajalnik zlahka preživi več računalnikov.

Še ena misel za konec – morebiti vaš napajalnik sploh ni glasen, saj ga morda preglasi mali ventilator na grafični kartici. Kot prvi ukrep bi vam vsekakor svetoval sesanje (ali pa spihanje) notranjosti računalnika in napajalnika in iskanje pravega krivca za glasno delovanje.

Miran

Kako povrniti datoteke – v Linuxu

V Linuxu sem brisal celoten imenik, pa nisem pogledal, kaj delam. Na koncu sem ugotovil, da sem si zbrisal kar lep kos particije Windows. Zdaj se seveda Windows XP ne zažene več. Ali je  kakšno orodje, ki bi ga zagnal v Linux Mint, in bi mi povrnilo izbrisane datoteke? Za pomoč se že vnaprej lepo zahvaljujem.

Matic

Vprašanje je, kako ste izbrisali – samo datoteke ali dejansko particijo? Tole je sicer že malo starejši zapis o reševanju Windows podatkov z Linuxovim živim CDjem, a bi načeloma moralo vse skupaj še vedno delovati:

www.howtogeek.com/howto/13706/recover-deleted-files-on-an-ntfs-hard-drive-from-a-ubuntu-live-cd

Takole se lahko poskusi rešiti težave s particijami NTFS (torej Windows):

linuxacademy.com/blog/linux/ntfs-partition-repair-and-recovery-in-linux

Pa še nekaj o reševanju datotek v Linuxu:

wiki.archlinux.org/index.php/file_recovery

Vmesnik Bluetooth za avtomobil

Zanima me cena za tole igračko? In še – jo lahko prek radia ali ne? Se da vanjo kartica SD ali kako?

Boštjan

Napravo smo kupili prek strani DealExtreme (www.dx.com), takrat smo zanjo plačali 16 evrov (s poštnino vred). Prek radia upravljamo le glasnost, preostalo pa prek telefona, ki ga z napravo povežemo po Bluetoothu. Naprava se obnaša kot bluetoothni zvočnik, torej glasbo moramo imeti na telefonu (oziroma imamo na telefonu kak Google Music ali kaj podobnega).

Težava z omrežno povezljivostjo

Zunaj sneži in ker človek nima kaj početi (vsaj tako se reče!), začne težiti drugim ...

Težava na mojem računalniku (OS je Win10), ki je prek usmerjevalnika Archer05 povezan v internet: pogosto se prikaže obvestilo, da stran ni dosegljiva, nekaj v povezavi z DNS. Prilagam zaslonsko sliko. Čez nekaj časa se stran pokaže. Na računalniku kaže, da je povezava z internetom vzpostavljena.

Kakšen napotek?

Robert

Po pravici povedano, težko rečemo, kaj točno je narobe, ker je možnih težav lahko zelo veliko. Smo pa občasno to opazili že tudi sami, nekje v Windows 8.1.

Sumimo, da je računalnik sicer res povezan z usmerjevalnikom, a še ni dobil relevantnih podatkov za strežnike DNS (ti skrbijo za povezavo med številko IP in naslovom neke spletne strani). Ko nekaj časa počakate, se ti podatki osvežijo. Lahko pa računalnik v osvežitev podatkov DNS prisilite ročno, v konzoli (Command Prompt) zaženete ukaz »ipconfig /flushdns«. To izbriše vse podatke DNS in računalnik prisili, da jih znova prenese.

Druga možnost je uporaba kakega drugega strežnika DNS. Tu pogosto uporabljajo Googlove strežnike (tudi sami jih tu in tam), a v tem primeru vam računalnik ne bo več našel drugih naprav v krajevnem omrežju, vsaj po imenih ne. Googlovi strežniki imajo namreč podatke za javne spletne strani, ne pa to, da je (recimo) domačemu strežniku ime »piki_jakob«. Povezava neposredno na naslov IP strežnika piki_jakob bi sicer še vedno delovala. Navodila o nastavitvi Googlovega DNSa so tu:

developers.google.com/speed/public-dns/docs/using?hl=en

Še ena možnost je, da v svojem usmerjevalniku preverite, kakšna je frekvenca osveževanja podatkov DNS. Kje točno v uporabniškem vmesniku usmerjevalnika bi to bilo, ne vemo, toda pri večini usmerjevalnikov je mogoče nastaviti, da pogosteje osvežujejo podatke DNS. Tudi v usmerjevalniku se lahko namesto privzetih strežnikov DNS (ti so načeloma od ponudnika, torej Amis, Telekom, Telemach itd.) nastavi Googlove. V tem primeru delujejo tudi povezave do krajevnih naprav (to bi v usmerjevalniku moralo biti nekje v nastavitvah WAN).

Upam, da bo kaj pomagalo. Saj pravimo, za to težavo je lahko veliko vzrokov ...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji