Objavljeno: 26.4.2016 | Monitor Maj 2016

Pisma bralcev

Avtomobili in telefoni

Vidim, da ste v Monitorju začeli pisati tudi o tehniki/elektroniki v avtomobilih, in prav o tem imam za vas vprašanje. Od zadnje nadgradnje na Android 6, ki jo je opravil moj telefon, moj avtomobil (VW Touran) ob povezavi Bluetooth s telefonom noče več prenesti telefonskega imenika. Oziroma prenese le tistih nekaj telefonskih številk, ki so se po nesreči nekoč znašle na samem telefonu in kartici SIM, ne pa tudi tistih, ki jih telefon prejme iz Googlovega oblaka in/ali Exchangea. Lahko pomagate?

Matjaž

Žal lahko le potrdimo, da imamo enake težave tudi mi, in sicer prav z vsakim testnim avtomobilom, ki ga dobimo v uredništvo (Nissan, Škoda, BMW, Volkswagen, Mercedes). Brskanje po spletu razkrije, da je krivec Google s svojim Androidom 6.0, ki ustreznega popravka kar nekako noče in noče narediti. Tudi ko ga bo, bo seveda trajalo, da ga bodo uporabili vsi mogoči izdelovalci telefonov, od Samsunga naprej …

Nič več Picase???

Tokrat je bila v moji priljubljeni reviji objavljena skopa, a žalostna novička: Google opušča Picaso! Dvakrat sem moral prebrati novičko, da sem res razumel bistvo.

In kaj je bistvo sporočila: zaradi uvajanja spletne arhivske storitve Google Photos bodo opustili tudi brezplačni namizni program Picasa (na voljo je bil za okolja Windows in OS X). Poglejmo, kaj je nam, povprečnim ljubiteljskim fotografom, ta program omogočal:

Prenos fotografij iz fotoaparata (ali pametnega telefona), skupaj z odstranitvijo dvojnikov  in po potrebi brisanja z izvirnega nosilca na krajevni disk računalnika.

Organiziranje albumov po določenih merilih (navadno po datumih) – uporabnik odloča o merilih, ne izdelovalec! Skupaj z dodajanem ključnih podatkov o ljudeh, dogodkih in podobnem, kar je potem zelo uporabno pri iskanju med tisoči fotografij.

Pošiljanje fotografij v zmanjšani obliki prijateljem neposredno iz programa, s tem da je imenik osvežen iz Gmaila.

Izdelava darilnega ploščka CD/DVD v samo treh korakih (brez dodatnih programov za pečenje).

No, pa seveda prepoznava obrazov in iskanje po različnih merilih – pri nekaj 10.000 fotografijah zelo uporabno!

Ali sem že omenil, da je originalna fotografija vedno nedotaknjena?

Pa slovenski uporabniški vmesnik?

No, zadnja točka je on-line arhiviranje, kar je bil očitno poglavitni razlog za opustitev. A to se lahko uredi drugače, tudi Dropbox je zelo primeren.

Google je kupil program Picasa leta 2004 od podjetja Lifescape in ga odtlej ni veliko spreminjal, samo dodajali so določene funkcionalnosti. To je bilo čudovito za uporabnike – manj je več!

Zdaj pa alternative, za tak denar seveda, ni. Za precej več denarja pa sta na voljo ACDsee in Adobe Lightroom, ki pa sta precej bolj zapletena programa, neprijazna in zapletena za povprečnega uporabnika. In seveda – ali sem že omenil, da nista zastonj?

Skratka, nauk zgodbe – ne zaupaj preveč multinacionalkam, še posebej ne oblačnim zgodbam, ko si enkrat njihov … se ne menijo več za tvoje želje in potrebe!

Andrej

Spreminjanje uporabniškega vmesnika

Imam nov PC in Windows 10. V Windows XP je bilo možno nastaviti vsak element uporabniškega vmesnika: velikost za vodoravni in navpični drsnik, barvo in velikost naslovne vrstice okna itd. Zdaj pa teh nastavitev nekako ne najdem.

Matic

Res je, kar nekaj teh nastavitev po novem ni več, oziroma jih ni ravno enostavno najti. Še vedno pa jih lahko nastavljamo v urejevalniku registra. Tam po­iščete:

HKEY_CURRENT_USER\Control Panel\Desktop\WindowMetrics

Popraviti je treba vrednosti »ScrollHeight« in »ScrollWidth«; privzeta vrednost je –250, več (do –100) pomeni ožji drsnik, manj (do –1000) pa debelejšega.

Barve oz. naslovno vrstico se spremeni v Settings -> Personalization -> Colors, kjer je treba aktivirati »Show color on Start, tackbar, action center and title bar«.

Kalibracija?

Listam po starejših številkah revije in v eni od njih iz leta 2014 najdem nasvet, da je neki Dellov monitor opazno boljši po kalibraciji. Lahko kalibracijo opravim sam ali potrebujem strokovnjaka?

Milan

Lahko jo opravite tudi sami, a potrebujete napravo, ki se ji reče kalibrator.

Smo pa na zadnjih testih opazili, da so razlike med kalibracijo in po njej dandanes bistveno manjše kot včasih.

Izmenjalna datoteka?

Že pred časom ste menda za Windows 7 svetovali, naj na disku SSD ne bo izmenjalne datoteke. Če že mora biti, naj bo na »pravem« disku. Zdaj pa imam Windows 10 in nastavljeno imam: »Sam upravljaj velikost odstranjevalne datoteke za vse pogone.« Saj je to pagefile.sys? Ta je trenutno na enoti C:. To je SSD. Naj preklopim na ročno upravljanje navideznega pomnilnika, da bom lahko določil disk D – to je HD – za pagefile.sys?

Matic

Da, izmenjevalna datoteka je pagefile.sys. Nasvet je morebiti veljal za stanje pred nekaj leti, ko so SSDji imeli še malo več začetnih težav, danes pa je vseeno. Na starejših, manjših SSDjih je ta datoteka lahko predstavljala kar velik delež zasedenosti diska, bila so tudi vprašanja vzdržljivosti SSDjev (torej je bila prisotna želja po manj pisanja in branja). Zdaj pa so SSDji že dovolj veliki, da tistih nekaj GB ni težava, obenem tudi vzdržijo dovolj dolgo. Načeloma bi priporočali, da omenjeno datoteko pustite kar na SSDju in pustite oknom, da določajo velikost po potrebi (torej točno tako, kot imate zdaj).

Animacije

Vnuk išče programsko orodje, ki ni plačljivo, za izdelavo filmčkov. Zgled plačljivega je, recimo, Stopmotionpro Eclipse. Ali lahko pomagate? Matej Huš npr. je junija 2014 objavil članek Kako nastane risanka, kar presega tisto, kar išče vnuk, pa vendar. Vnuk bi rad naredil filmček iz slik premikov avtomobilov LEGO.

Zdravko

Kolega Matej pravi, da sta še najboljša AnimatorDV in Synfig Studio.

Nov prenosnik

Prosil bi vas, če mi pomagate pri nakupu novega računalnika. Na Mimovrste sem gledal cenovni razred od 500 do 600 € in našel računalnik Asus, ki je strojno odličen, velikost zaslona idealna, saj ga mislim prenašati v nahrbtniku. Prijatelj mi je rekel, da je ločljivost nizka, a ima zaslon, ki se ne blešči.

Po mojem mnenju je računalnik za ceno 600 EUR idealen, saj ima dober procesor (Core i5), grafično kartico (nVidia GeForce 940M) in kar 1TB diska + 250 GB SSD.

Kakšno pa je vaše mnenje?

Simon

Načeloma se strinjamo z vami– za 600 EUR je to odlična ponudba, vsaj če sodimo po strojni opremi. Ločljivost je res najšibkejši del tega prenosnika, a je to žal še vedno nekako standardna ločljivost za prenosnike v tem cenovnem rangu. Če bi posegli po modelu, ki ima višjo ločljivost, bi bil prenosnik z enako sestavo takoj nekaj sto evrov dražji (ali pa bi imel slabšo sestavo). Ohišje je sicer zelo podobno ohišju modela K555 (v tujini je naprodaj pod oznako X555), ki smo ga preizkusili že pred časom (www.monitor.si/clanek/asus-k555/162274/).

Wifi kartica

V zadnji številki revije mi je bil zelo všeč članek o usmerjevalnikih, s tega področja je tudi moje vprašanje. Zanima me, katero različico kartic WiFi mi bolj priporočate za moj namizni računalnik – USB ali PCI? Na voljo je velika izbira kartic, tako da iskreno potrebujem in cenim vaš nasvet. Potrebujem kartico, ki ima hiter prenos podatkov znotraj omrežja, saj ta računalnik deluje kot nekakšen glavni nosilec vseh medijskih podatkov – nekakšen NAS za vse druge računalnike. Problem je v tem, da če več uporabnikov predvaja nekaj z računalnika, prihaja do zamika ali upočasnitve. Predvidevam, da bi bil kabel gotovo najboljša rešitev, a mi prostorska ureditev tega za zdaj ne omogoča.

Ermin

Kartic WiFi kot takih sicer že dolgo nismo preizkušali, na splošno pa se po naših izkušnjah kartice PCI rahlo bolje obnesejo od USB, imajo namreč večje antene, kar nekaj je celo takih, ki imajo možnost antene povezati s kratkim kablom in jih postaviti na pisalno mizo ali na kako polico, recimo Asusov PCE-AC68 (ta je sicer drag, a ga vseeno omenjamo). Na voljo so sicer tudi vmesniki USB, ki imajo podobno možnost, a jih v naših spletnih trgovinah ta hip ne najdemo. Prednost USBjev je seveda v lažji in hitrejši namestitvi in prestavitvi (torej ga hitro odstranimo in uporabimo v kakem drugem računalniku, recimo). Se pa pri uporabi teh mimogrede zgodi, da ga kak nepazljiv uporabnik ponesreči iztakne, sploh če je na sprednji strani namiznega računalnika. Na voljo so tudi zelo majhni vmesniki USB (takega smo preizkusili tudi na našem zadnjem preizkusu, Linksysov model AE6000-EE), a imajo pač manjše antene.

Glede zahtev, torej računalnika, ki deluje v vlogi NASa za več uporabnikov, pa težko rečemo, kako se bo WiFi odrezal. Preveč je spremenljivk, da bi lahko vnaprej predvideli od tega, katera kartica bo boljša, pa do usmerjevalnika, točnega števila uporabnikov, kaj natanko predvajajo (torej kako »velik« video) itd. Kot ste sami omenili, bi bil kabel vsekakor bistveno boljša izbira. Za WiFi pa priporočamo, da kupite kartico, ki podpira tudi omrežje pri 5 GHz (standard »n« ali novejši »ac«), saj je to omrežje bistveno manj zasičeno z drugimi motilnimi viri (torej drugimi omrežji WiFi, pa povezavami Bluetooth itd). To sicer deluje dobro le na krajše razdalje, a za predvajanje videa v sosednji sobi je bistveno boljše kot omrežje pri 2,4 GHz. Spet pa je vprašanje, ali druge naprave (prenosniki, tablice) podpirajo 5 GHz.

Sami imamo nekako podobno postavitev – NAS je prek kabla priključen na usmerjevalnik, do njega pa prek WiFi dostopajo tablica, prenosnik in TV. Predvajanje videa po TV je najšibkejši člen, saj višja kakovosti kar hitro odpove (zatikanja in podobno). V tej zgodbi večino krivde sicer nosi TV, ki ima očitno bistveno premalo pomnilnika, drugje (na tablici in prenosniku) delujejo stvari bistveno bolje. Povezava med namiznim računalnikom in NASom, oba na kabel, pa je noro hitra.

Skratka, načeloma svetujemo kartico PCI, težko pa ocenimo, kako dobro bo delovalo.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji