Objavljeno: 28.5.2013 | Monitor Junij 2013

Pisma bralcev

LED ali laser?

Zanima me, ali je velika razlika v kakovosti tiska, vsaj za običajnega uporabnika, med tiskalniki z lasersko tehnologijo in tistimi, ki uporabljajo tehnologijo LED? Bi lahko pripravili kak članek, ki bi se  bolj posvetil temu vprašanju?

Gorazd

Razlike so bile včasih minimalne, danes bi pa rekli, da jih bolj ali manj ni. O tem smo že večkrat pisali, je pa tega zagotovo že vsaj 5 let.

Teorija gre takole:

Tiskalniki LED naj ne bi znali tiskati vmesnih pik, s katerimi »pravi« laserji zagotovijo nekoliko mehkejše črte oz. zgladijo žagaste poševne črte. HP tej tehnologiji pravi, recimo, ImageRET.

Toda to je le teorija, ki jo je opaziti le na specifičnih, v ta namen narejenih testnih vzorcih.

Danes, ko imajo tiskalniki tako ali tako ločljivost 1200 dpi, tega ni več opaziti.

Že leta 2005 smo zapisali, da so razlike neopazne: www.monitor.si/clanek/z-laserjem-na-papir

DSLR ali kompaktni model?

Na vaši spletni strani sem našel članek o tem, kako ste preizkusili fotoaparat Nikon Coolpix p7100.

Kupujem namreč fotoaparat za družinsko in hobi fotografiranje. Najprej sem imel ogledan DSLR D3100, zdaj pa sem nekako prešel na majhne kompakte (Nikon P7100).

Ker se ne morem odločiti, prosim, če mi lahko svetujete, katerega je bolje izbrati.

Pomembna se mi zdi predvsem hitrost fotografiranja posameznih posnetkov in velikost samega aparata.

Boštjan

To je vprašanje, s katerim se vedno bolj ukvarjamo. V zadnjih nekaj letih namreč nastaja vedno več res dobrih in zmogljivih kompaktov, obenem pa so tudi brezzrcalni modeli vedno zmogljivejši. Sami se vse bolj nagibamo k manjšim aparatom. Za nekoga, ki ima specifične potrebe (res veliko fotografiranja, resnejši makro, športna fotografija) in/ali se namerava ukvarjati tudi s Photoshopom, je DSLR boljša izbira (a tu se pogovarjamo o »resnih« modelih, kot je D7000).

Za popotno in družinsko fotografijo pa se nam zdi boljša izbira dober kompaktni model, kot je omenjeni P7100. Prednosti takega modela se začnejo pri velikosti in teži, obenem pa ponuja v enem kompletu zelo koristen objektiv (s 7-kratnim zumom). Pri DSLRju bi za to načeloma potrebovali bistveno več prostora, če ne kar dveh objektivov. Hkrati omenimo še to, da so vstopni DSLRji (kot je,  recimo, D3100) zelo omejeni s tipkami/kolesci na ohišju. To pomeni, da je treba za vsako nastavitev »skakati« po menujih – s tega stališča je P7100 bistveno boljša izbira.

Edina prednost DSLRjev (tudi D3100) je v tem, da so rahlo odzivnejši – se pravi, da se ob pritisku na sprožilec stvari zgodijo praktično v istem trenutku (čeprav so tudi tu kompakti že veliko boljši kot včasih). Sama hitrost zaporednih fotografij pa je višja pri kompaktu.

Če povzamemo: kompleksno vprašanje, a načeloma je kompaktni model boljša izbira :-)

Firefox na ključku USB

Za dostop do Klika uporabljam Firefox Portable, ki je na ključu USB (tam so tudi certifikati). Slišal sem, da se kljub temu da uporabljam program in certifikat, ki sta na ključu USB, certifikati zapišejo v register računalnika, v katerega je vtaknjen ključ USB. In da so tako ti certifikati še vedno v »nevarnosti«, da jih kdo sname iz registra tudi potem, ko ključ USB že iztaknem iz računalnika. Ali to drži in če drži, kakšni so varnostni ukrepi, da to preprečim?

Robert

Ne, Firefox svojih certifikatov ne shranjuje v registru (ne glede na to, ali je nameščen krajevno ali na ključku). Če je program nameščen, se shranjujejo v uporabniški profil, v datoteko cert8.db (ta profil je  v različnih imenikih, odvisno od operacijskega sistema). Pri Firefox portablu je shranjen na ključku USB. Skratka, certifikati se ne nalagajo v register.

Nexus iz Galaxy II

Imam Samsung Galaxy S2 (»rootan«). Zanima me, ali je kakšen »čisti« android ROM, po zgledu Nexusa. Obrnil sem ne vem koliko forumov in spletnih strani, pa mi ga ni uspelo najti.

Imate morda vi kakšne informacije ali pa celo kakšno povezavo do ROMa?

Luka

Absolutno, sami uporabljamo SuperNexus. Priporočamo!

forum.xda-developers.com/showthread.php?t=2076650

Kam s staro opremo?

V zadnji številki sem prebral vaš članek o monitorjih in sem se spomnil svojega starega katodnega. Žal se na njem že nekaj časa nabira prah, svojčas pa je bil vrhunski 17-palčni monitor. Imate morda kakšno zamisel, kaj storiti z njim? Škoda se mi ga zdi peljati na odpad, če bi bil lahko še koristen.

Grega

Predlagamo kar tole:

www.duh-casa.si/sodeluj/projekti/

racunalniki-za-socialno-ogrozene

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji