Objavljeno: 25.2.2014 | Monitor Marec 2014

Pisma bralcev

Po namembnosti sta si oba dva tiskalnika približno enaka. Je manjša razlika v ceni (140 evrov za 4625 in 95 evrov za 2645), a je razlika tudi v ceni izpisa, ker ima dražji model cenejši izpis. Cena črno-bele strani je pri modelu 4625 en cent, pri modelu 2645 pa tri cente. Če bi tiskali samo črno-belo, bi se pri približno dva tisoč straneh razlika med tiskalnikoma izenačila – pri barvnih izpisih je ta razlika še nekoliko večja. Dražji model je sicer tudi malenkost hitrejši, vgrajeno ima še povezavo WiFi, kar pomeni, da lahko nanj tiskamo s tablic (iPad, android tablice) in pametnih telefonov (iPhone, Android).

Premestimo Moje dokumente, prvič

Pred približno štirinajstimi dnevi sem bral o težavi bralca, ki bi v Windows 7 rad mapo Moji dokumenti premestil na drug disk. Pokazal bi, kako sem sam rešil problem premeščanja, morda bo koristilo še komu, upam, da tudi omenjenemu bralcu.

Imam stacionarni računalnik, omislil sem si SSD za namestitev operacijskega sistema in programja, množico podatkov pa sem želel premestiti na klasični, večji disk.

Rešitev sem našel na spletni strani:

www.starkeith.net/coredump/2009/05/18/how-to-move-your-windows-user-profile-to-another-drive

Omogoča uporabo profila, ki je na drugem disku. Profil sem prestavil kar s Total Commanderjem, uporabil pa sem profil upravitelja, ki sem  ga začasno odblokiral. Uporabljen je ukaz:

mklink /J C:\Users\UserName D:\Users\UserName

To je to! Meni deluje že več kot leto dni, vmes pa sem isto naredil še na treh drugih računalnikih. Problemi so bili le na enem, pa še tu se je izkazalo, da so bile napačne nastavitve v BIOSu, in tudi ta zdaj deluje. Moj sosed, ki je čisti računalniški laik, računalnika ne more prehvaliti, kako hiter je kar naenkrat. Še hitrejši bi seveda bil, ko bi uporabljal samo SSD, bi mu pa prej zmanjkalo prostora.

Matej

Kateri tiskalnik?

Zanima me vaše mnenje glede nakupa tiskalnika. Na razpolago imam:

HP DJ 4625 eAiO ali tiskalnik HP DJ 2645.

Mirjana

Težave v spletu

Na odprti internetni strani se prikažejo ali odprejo nova okna z oglasi, reklamami in podobno. Uporabljam Google Chrome. Kako naj rešim to težavo?

Aprila bodo nehali podpirati Windows XP. Ali je mogoče ta operacijski sistem nadgraditi na istem računalniku, ki dobro deluje in mi zadostuje za tisto, kar potrebujem? Na kateri OS? Kako?

Zdravko

Premestimo Moje dokumente, drugič

Preselitev celotnega profila je mogoče urediti tudi z nekaj hekanja po registru:

www.nextofwindows.com/how-to-change-user-profile-default-location-in-windows-7

Mi imamo to narejeno v računalniški učilnici, kjer je disk C zaklenjen z Deep Freeze, profili pa so na nezaklenjeni particiji. Je pa to treba narediti na začetku namestitve, ker so na novi lokaciji le novi profili.

Matic

Urejanje videa

Všeč mi je bil članek o konvertiranju video datotek. Imam pa vprašanje. Doma imam kamero in vedno,  ko konvertiram filme, da bi zmanjšal velikost, se mi kakovost drastično poslabša. Če primerjam 1,4 GB filme AVI, ki jih lahko prenesem iz spleta in so dolgi približno 120 minut, z mojimi, ki so praviloma še krajši, a zasedejo več prostora, je kakovost slabša. Imate kaj več izkušenj na tem področju?

Blaž

Monitor kot televizor ali narobe?

Rad bi imel televizor in monitor, vse v enem. Se pravi za delo na blizu (do enega metra) in isti zaslon za razdaljo do 3,20 m za gledanje filmov. Ali je to sploh realno smiselno oz. pametno?

Razmišljal sem, da bi kupil 82 cm LCD TV in povezal računalnik s kablom HDMI (je ta povezava dobra?). Nekako se mi je ta diagonala zdela najbolj »vmes«. Za to različico sem razmišljal, ko sem ugotovil, da so televizorji LCD tako poceni kot kar nekaj manjši monitorji.

Imam brezžično miško in tipkovnico in imam tudi željo med filmom preklopiti in kaj napisat na zaslon, seveda tako, da se bo tudi na malo daljši razdalji še kaj videlo.

Ali je ob diagonali 82 cm LCD TV težava za oči, če gledamo do razdalje enega metra, ali je bolj problem, če gledamo v 24-palčni monitor z razdalje 3,2 m? Razmišljal sem tudi o 27-palčnem monitorju, a stane toliko kot, recimo, 32-palčni LCD TV. Res bi vam bil hvaležen, ko bi mi dali koristen nasvet za ta moj predlog.

Rok

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji