Objavljeno: 27.5.2014 | Monitor Junij 2014

Pisma bralcev

Načeloma se na Macih Okna dobro znajdejo. OSX ima že vgrajeno orodje Bootcamp, ki omogoča hitro in enostavno nastaviti dvojni zagon, obenem tudi naredi paket gonilnikov za vse, kar potrebujemo. Torej ni treba po spletu ločeno iskati gonilnikov. Nam deluje super, čeprav bolj redko preklopimo na Windows (največkrat za kako igro ali test). Je pa težava z visoko ločljivostjo (»retina«) in Windows 7, ki je ne podpirajo najbolje. Ali je besedilo pravilno veliko in je vse videti zelo čudno kockasto ali pa nastavimo pravo ločljivost in je vse tako majhno, da je komaj kaj videti. To je nekoliko rešeno šele v novem Windows 8.x.

Mac ali PC?

Zamenjal bi prenosnik, ki ga uporabljam tudi kot namizni računalnik (imam priklopno postajo in zunanji monitor, tipkovnico itd. …). Dejansko mi je pomembno, da deluje dovolj hitro in da je praktičen, če ga vzamem s seboj. To se ne zgodi dostikrat, ko pa se, me moti, če je težak. Hiter je dovolj (i7, SSD, 8GB RAM, itd. …), edino teža in velikost nista po mojem okusu. Pa če imam zagnanih nekaj programov, začne vrteti ventilator (se pregreva) …

Glede na specifikacije sem se ogrel za Macbook Pro 13’’ (i7, 16 GB RAM, SSD 512 MB …). Nanj bi si namestil Windows, ker zaenkrat ne potrebujem OSX. Bi ga pa vseeno pustil, če ne drugega zaradi nadgradnje strojne programske opreme, pa če bi kdaj tudi kaj sprogramiral na njem …

Imate izkušenje, kako se kaj obnaša z Windows? Seveda bi ga imel priklopljenega na priklopno postajo in zunanji monitor (29-palčni Dell). Kako je s pregrevanjem in porabo, ko ni priklopljen na elektriko? Kajti po Applovih specifikacijah je avtonomija zelo dobra, a mi je jasno, da to velja za OSX …

Bi pa povečini poganjal Adobove programe (Indesign, Photoshop, Dreamviewer) in pa kak  VisualStudio. S tem, da bi včasih poganjal tudi kakšno virtualko (XP) in MSSQL z IIS …

Luka

Omejen dostop

Ker sem velik ljubitelj hokeja, predvsem kanadskega, sem iskal po posnetkih na njihovi nacionalni televiziji. Ko sem naletel na zanimivo povezavo, mi je brskalnik največkrat ni hotel odpreti.

www.ctvnews.ca/video?playlistId=1.1699824

Morda veste, zakaj?

Sandi

Prikaz na več monitorjih

Iiščemo rešitev za prikaz slike na štirih, petih ali šestih monitorjih. DVI-D, HDMI ali Display-port? Nam lahko kaj priporočite?

Andrej

Video s TV na računalnik

Nikakor mi ne uspe videa, ki je bil posnet na LCD TV (v mojem primeru Samsung 42F5500), predvajati na PC. TV ima namreč odlično funkcijo snemanja TV vsebine na ključek USB, a je slednji na PCju neberljiv.

Ali je način, kako posnetke, ki so na tem ključku USB, dobiti na PC in jih potem poljubno rezati in urejati?

Mimogrede, spremljam predvsem Monitor TV, ki je sicer solidno narejen, vendar bi lahko malo bolj pazili na WB (White Balance). Namestite ga na »manual« in bo pol težav rešenih.

Mitja

Kateri DLNA?

Kateri (brezplačni) program naj uporabim za strežnik DLNA, ki bo video datoteke predvajal na Siol BOXu?

Blaž

Katera tablica?

Kupujemo tablico. Tudi ob pomoči Monitorja smo najprej nihali med Google Nexusom in Toshibo Excite Pro in se zaradi nezmožnosti razširljivosti Nexusa odločili za Toshibo, a je ne prodajajo več. Cena (nekaj več kot 300 evrov) nam je bila za to kakovost pravšnja.

Ker pa v tem cenovnem razredu ne vidimo nobene izbire več, smo šli malo nižje (tja, žal, edino lahko). Opazili smo tablico Prestigio, a se je zanjo potem izkazalo, da ne teče gladko, in smo spet izgubljeni :)

Imate morda kakšno zamisel, kako pri veliki tablici dobiti kakovost po ugodni ceni? Uporabljali bi jo za enostavne izobraževalne otroške igre, otroško risanje s prsti, predvajanje fotografij, kakšnega filma in občasno povezavo v internet.

Android in ROMi

Imam zamisel za temo, ki je še nisem zasledil v vaši reviji (vsaj ne v večjem obsegu).

Najprej bi želel predstaviti svojo izkušnjo z Galaxy Note (1. generacije). Po nakupu pred dvema letom je zadeva letela kot blisk, sčasoma se sicer nabere nekaj »smeti«, a je bila uporaba še vedno prijetna. Po nekaj nadgradnjah OSa (nazadnje na Jelly Bean) pa je postalo neznosno: že če sem hotel nekoga poklicati, je trajalo nekaj sekund, da se je odprl imenik. Podobna zgodba je bila s SMSi. V glavnem: vse je delovalo po polžje. Takrat sem že resno razmišljal o novem telefonu.

Potem pa mi je prijatelj povedal, da je na svoj Galaxy Sa (tudi 1. generacije) namestil enega izmed custom ROMov, Cyanogenmod. Meni se je tako ali tako iztekala garancija, pa sem sklenil, da zadevo najprej malo podrobneje raziščem. Sprva sem menil, da se bom moral potem odpovedati S-penu, ki ga presenetljivo veliko uporabljam, a sem ugotovil, da ni nujno tako. Iz spleta sem potegnil potrebne datoteke (točno za moj model telefona), nato pa sem se ob pomoči raznih vodnikov (tudi na Youtube) uspešno in brez zapletov prebil skozi namestitev.

Moram reči, da sem bil nad zadevo zelo prijetno presenečen (kljub vsemu gre za skupino navdušencev, ki pa so res v zadnjem času naredili tudi komercialni izdelek – v navezi z OPPO).  Vse teče gladko in stabilno, pa še celo S-pen deluje. Edino grafika mi ni bila preveč po godu, zato sem si namestil brezplačno temo TuchWizz in sem praktično pri vmesniku, ki sem ga imel, s tem da vse tekoče teče. Samsungove aplikacije, ki sem jih uporabljal, sem že prej nadomestil z novimi s Tržnice, tako da preskok res ni bil boleč, prej nasprotno.

Torej! Predlagam, da premislite o članku na to temo. Če ne drugega: veliko ljudi ima (sploh v teh kriznih časih) težavo z dohajanjem najnovejše tehnologije in nimajo druge izbire, kot da se zadovoljijo s cenejšimi izdelki ali pa vztrajajo pri stari počasni napravi (ki ji je verjetno že potekla garancija, zato tveganje ni tolikšno). Poleg tega ima človek s tem veliko več svobode (če omenim samo videz uporabniškega vmesnika). Strinjam pa se, da so določeni zadržki, ker s takim početjem izgubiš garancijo.

Pa še nekaj: pred dvema letoma so se mi vsi smejali, ko sem kupil Note s 5,2-palčnim zaslonom.  Poglejte zdaj mere zaslonov paradnih konj vodilnih znamk!

Rok

E-bralnik ali tablica?

Prosim vas za nasvet, ali so tablice primerne za branje datotek pdf. Dejansko gre pri teh datotekah za skenirane zapiske, ki bi jih želel prebirati. Trenutno te datoteke prebiram na prenosnem računalniku, a je nepraktičen, saj me prostorsko veže. Je tablica sploh primerna za branje takih datotek ali je na voljo  kakšna druga enakovredna prenosna naprava (Kindle ali kaj podobnega)? Ali lahko priporočite kak  model?

Samo

SSD v strežniku?

Zanima me vaše mnenje o vgradnji diska SSD v strežnik, kjer teče Windows XP 64 bit, Intel i5-3570, 8 GB RAM, 2x HHD 1TB (RAID). Razmišljal sem tudi, da bi sistem kloniral na SSD RAID (SSD zaradi hitrosti, RAID zaradi redundance), a se mi zdi preveč tvegano in morda ne najbolj ustrezno glede na OS (XP). Načeloma bi rad samo pohitril delovanje aplikacije SAOP, ki na tem strežniku streže 5 PCjev (prvo pohitritev sem dosegel že s predelavo omrežja s 100 Mb/s v gigabitno – zagon SAOPa sem z 12–14 skrajšal na 5–7 sekund).

Blaž

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji