Objavljeno: 31.1.2012 | Monitor Januar 2012

Pisma bralcev

Bralec bralcu

Med pismi bralcev sem zasledil, da bralec Domen sprašuje o varnem shranjevanju podatkov na naprave NAS, predvsem pa ga skrbi odpoved krmilnika.

Naprave NAS, namenjene rabi doma, pogosto uporabljajo t. i. softverski RAID, kar pomeni, da je taka polja mogoče obnoviti v kakšni drugi napravi ali na računalniku z nameščenim Linuxom. Naprave QNAP imajo tako funkcijo že integrirano v uporabniški vmesnik, le diske je treba v reže vstaviti v enakem vrstnem redu.

Jani

Kateri Linksys?

Pred časom ste pisali o Linksysovem usmerjevalniku E2000 in ga prekleli, da je samo lep, ni pa uporaben. Izbiram router za optično povezavo, imeti mora Gb WAN in LAN, podpirati N standard in imeti dober domet po ne preveč zasoljeni ceni. Sicer se usb-ja in podobnih stvari ne branim, vendar jih ne potrebujem.

Na strani s strojno opremo DD-WRT sem preveril podporo in malo primerjal, najboljši se mi je zdel e3000, vendar me zanima še vaše mnenje, ali priporočate raje wrt3xx ali wrt1xx. Predvsem domet, stabilnost in cena je v igri, ker tega ne bom delal pri sebi, iščem best buy varianto.
Nisem pa omejen na blagovne znamke.

Tomaž

Na splošno je E3000 zmogljivejši od E2000, čeprav smo načelno nad Linksysovimi usmerjevalniki teh "oblikovanih" novih serij rahlo razočarani. Načeloma so zmogljivi in imajo veliko funkcionalnosti, težava je, da, v oblikovanju. Je sicer lepo, a so antene skrite v notranjosti in imajo tako slabši domet kot starejše naprave, recimo dobro znani WRT-54GL.

Na zadnjem preizkusu smo tako za najuporabnejšega (predvsem zaradi razmerja cena/zmogljivost) izbrali DLinkov DIR-815, ki pa nima gigabitnega omrežnega priključka. Tako je morda boljša izbira DLink DIR-655, ki ima gigabitno stikalo in najboljši domet na takratnem preizkusu, je pa malenkost dražji.

O celotnem preizkusu si lahko sicer preberete na naši spletni strani.

Kako namestiti Windows XP  SP2 disk SATA?


Matična plošča.ga-z68ma-d2h-b3
procesor; intel core i7-2600; 2tb sata hdd, 8gb rama;procesor in win7 pro so 64 bitni: plošča podpira win xp.

Sledila sem navodilom v priročniku (prekopirala 32 bit drajverje na disketo; uporabila usb disketni pogon; po F6 ne prepozna ničesar); s pomočjo nlite sem v kopijo originalnih win xp integrirala driverje za sata hdd in sp3, rezultat je vedno enak; win se naj bi inštaliral; nastopi restart; boot zagon spremenim na sata hdd, kjer naj bi bila win inštalacijska mapa, pa napiše le disk error. na sata hdd sem naredila tri particije. win xp bi rada imela zaradi hardware opreme (tiskalnik, zunanji hdd za varovanje podatkov .... preprosto izgubljam ideje. Je mogoče problem v biosu ali kje drugje? Potrebujete še kakšne informacije?


Ksenija

Če prav razumemo, imate nov računalnik, na njem nameščena Okna 7 in zdaj bi radi vzporedno namestili še Okna XP?
Po napisanem sodeč je najverjetneje težava v tem, da diskovni krmilnik deluje v načinu AHCI in ne IDE (Okna XP so le redkokdaj zaznavala diske v tem načinu). Težavo enostavno odpravite v BIOSu, iščite pa možnosti "HDD controller" ali kaj podobnega. Ste morda razmišljali o vzpostavitvi navideznih Oken XP znotraj Windows 7 (recimo z uporabo programskih orodij VirtualBox ali VMWare)? Menimo, da bi z manj truda dosegli enak rezultat, računalnik imate vsekakor dovolj zmogljiv.

Večji akumulator za HTC Desire

Imam HTC Desire, rootan, z neoriginalnim ROMom. Pred nekaj dnevi sem zanj naročil dodatno baterijo, 3700 mAh.

Sprva sem jo napolnil do konca, vendar je polnitev dosegla 99 %, zelena LEDica se ni prižgala. Po izklopu je padel status baterije kmalu na 80 %. Nato sem v "CM recovery" izbral "wipe battery status", vendar ni bilo nič bolje.

Pri ugasnjenem telefonu in priključenem polnilcu zelena LEDica lepo gori, vendar ob vklopu spet  pade na 99 %.

Zanima me, ali je mogoče opravit kalibracijo s kakšnim programom, ali je potreben poseben postopek?

Matej

V resnici ne vidimo težave, če vam le telefon dela 2,5x več časa kot do sedaj.

Tudi v uredništvu imamo nekateri dodatne, "debelejše", akumulatorje. Tudi z akumulatorjem za HTC Desire (3000 mAh) smo bili zelo zadovoljni, ravno tako s "custom ROMom" (Oxygen). Ne spominjamo pa se, če smo imeli težave s prikazom odstotkov. Vsekakor jih nimamo sedaj, ko imamo "debelejši" akumulator na telefonu Samsung Galaxy S II.

Telefonski klic

Poklical nas je bralec, ki pravi, da se je obrnil na F-Secure in so mu zatrdili, da njihov protivirusni program za Androide pravilno prepozna MobiStealth, ki smo ga opisali v prejšnji številki.

Ko smo o naših ugotovitvah pri pripravi članka povprašali slovensko izpostavo F-Secure, so nam odgovorili, da bodo ugotovitev takoj sporočili naprej. Lahko bi rekli, da je sporočilo delovalo ;)

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji