Objavljeno: 25.11.2014 | Monitor December 2014

Pisma bralcev

Zunanji monitor

Imam laptop Dell Vostro 1710N, 17-palčni zaslon (še vedno Windows XP Professional), na katerega nameravam priključiti večji monitor. Poizkusil sem s Samsungovim Syncmastrom P2450H, a je slika na njem manj ostra kot na laptopu. Ali je vzrok razlika v ločljivosti med obema, Vostro ima 1440/900, Samsung pa 1920/1080? Ali tiči razlog kje drugje?

In še nekaj. Monitor potrebujem za obdelavo fotografij. Oko sem vrgel na Dell U2414H, kot možno rešitev vidim tudi Dell professional P2414H, ker ga je mogoče pritrditi na zid. Ob tem se mi je porodilo vprašanje o skladnosti med mojim sorazmerno starim laptopom in modernim monitorjem. Bi moral pred nakupom monitorja zamenjati tudi laptop? Ali ga morda nadomestiti z namiznim računalnikom? Ali je za obdelavo fotografij res dovolj dobra srednje kakovostna grafična kartica?

Hvaležen vam bom, če me boste razsvetlili vsaj glede vprašanja o združljivosti naročajnika in monitorja.

Boris

Da, na zunanjem monitorju je treba nastaviti pravo ločljivost. To lahko z desnim klikom namizja (zadnja možnost na menuju, če se prav spomnim, piše »Settings«) ali pa prek Nadzorne plošče, kjer poiščete Display (Zaslon), tam greste na Settings, pa Screen resolution. Izbrati je treba zunanji monitor in mu nastaviti pravo ločljivost. Če to ne pomaga, oziroma če opazite še kakšne težave, pa zna biti problem tudi v priklopu – stari analogni VGA ima lahko težave pri višjih ločljivostih, priporoča se HDMI ali DVI, za katerega pa nisem čisto prepričan, ali ga vaš prenosnik ima.

Dellova monitorja, ki ju omenjate, sta odlična, kar zadeva menjavo prenosnika, pa ja, znale bi biti težave pri prej omenjenem vmesniku VGA. Za obdelavo fotografij grafična kartica ne igra bistvene vloge, pomembnejši so procesor, pomnilnik (ram) in hitrost diska (kak SSD bi tu občutno pohitril delo).

Airplay brez Appla?

Z mulcem imava telefon odveč in bi ga priklopila na še starejši stolp (prek žnore s činči). Pregledal sem vaš članek na to temo (Kam s starim Androidom), a imam še bolj čudne želje.

Na primer streamanje. Kot razumem, je tu glavni Airplay. Ali je Airplay kdo poskusil izvesti brez Applovih naprav? Kak tozadeven nasvet bi bil dobrodošel, hvala.

Ali Airplay deluje tudi, če gledam YouTube? In potem pretaka zvok na drugo napravo?

Gledal sem še par drugih sistemov za pretočno predvajanje, a zgledajo še hujši.

Mare

Airplay brez Applovih naprav deluje. Z običajnih računalnikov za to poskrbita programa Reflector in AirParrot, na Androidu pa imamo celo plejado pripomočkov za najrazličnejše potrebe (DoubleTwist, Allcast, Apple TV Airplay Media Player). Kateri od slednjih je pravšnji za nas, je odvisno od situacije in naprav, udeleženih pri povezovanju (kdo predvaja, kam predvaja). Ko je povezava vzpostavljena, na primer z računalnika na Apple TV (ali v vašem primeru zunanji zvočnik, ki podpira Airplay), deluje seveda tudi Youtube oziroma katerikoli zagnani program na predvajalnem sistemu.

Oddaljen dostop

Pred kratkim sem prvič preizkušal remote desktop z zasebnega adsla v pisarno, kjer je drugi adsl, ki ima statični IP. Po nastavitvi usmerjevalnika in modema, da prepuščata vrata 3389, sem preventivno nastavil še omejitev poizkusov prijave na 3x v 3min, z zaklepom na 60 min. Drugi dan sem naletel na zaklenjen računalnik, ki sem ga zbudil šele s spremembo datuma v biosu.

Nato sem takoj onemogočil omenjena vrata na modemu in routerju ... Zanima me, kaj predlagate kot učinkovito sredstvo za zvečanje stopnje varnosti za remote desktop, ob tem da bom seveda tudi spremenil številko vrat (če mi uspe tako vzpostaviti sejo). Rad bi omejil in preprečil nezaželene poizkuse, ni pa mi pomembno, ali bi bilo za vzpostavitev remote desktopa treba tudi trikrat vnašati geslo – pomembna mi je varnost!

Blaž

Najlaže bo nastaviti VPN, čez katerega gre Remote desktop (RDP), sploh če (ko?) boste kasneje dostopali še do česa drugega (kak skupni disk, tiskalnik, še kak računalnik). Za VPN sta najvarnejši možnosti L2TP in OpenVPN, najlažji za implementacijo pa je PPTP.

Lahko pa se tudi RDP nastavi s »port forwarding«, s tem, da bi res takoj zamenjali privzeta vrata (nekaj v okolici 64000). Lahko sicer poizkusite tudi še kak »port knocking«, čeprav je to mogoče že malo preveč, hkrati pa vprašanje, ali usmerjevalnik to sploh podpira.

Obenem bi izključili RDP za vse privzete uporabnike (to sta Administrator in Remote Desktop Users) in ga vključili samo za enega uporabnika, geslo pa bi nastavili na vsaj 12 znakov, številke itd. Se namreč najde že kar veliko »botov«, ki iščejo odprta vrata za RDP in poizkušajo srečo.

Glede težav z računalnikom pa – ste preverili prijave prek RDPja? V Event Viewer -> Applications and Service Logs -> Microsoft -> Windows -> TerminalServices-RemoteConnectionManager izberete drugega (Operational). Sicer bo kup zapisov, da se je service zagnal (pač z vsakim vnovičnim zagonom računalnika), a se hitro najde tudi zapis o prijavah (uporabnik, domena in naslov IP).

Vohunjenje na telefonu

Pred časom sem gledal vaš posnetek o tem, kako ti lahko nekdo v telefon namesti programsko opremo, ki sledi klicem, smsom in lokaciji, ne da bi jo ti sploh zaznal. In ker je prijateljica kupovala telefon iz druge roke, ki naj bi bil nov in ne v rabi, stvar pa še dokaj poceni, sem pomislil na vaš članek.

Zanima me, ali je že na voljo kak program, ki odkriva tako kodo?

Miha

Vsi bolj priljubljeni antivirusni in antispyware programi za Android so naše vohunske programčke odkrili in uporabnika opozorili nanje. Odličen pokazatelj čudnega dogajanja v ozadju je tudi poraba energije. Če čuden proces v ozadju popije večji delež elektrike, priporočamo pregled z antivirusnikom tipa Malwarebytes Anti-Malware.

SSD?

Vprašanje popolnega PC telebana: koliko bi pridobil, če bi v svoj PC (HP Elite, procesor i5, 6GB rama) vgradil SSD? Če sem prav razumel, glede hitrosti prav nič, če ne bi nadgradil ozkega grla (vodila SATA) z ustreznim kontrolerjem SSD. Kako je torej s tem. Kaj mi je storiti?

Uroš

Glede na strojno opremo (torej i5) ima računalnik že vodilo SATA 2 (verjetno celo SATA 3, odvisno od matične plošče), ozko grlo je torej trenutno disk, ne vodilo. Prehod na SSD je vsekakor smiseln in se bo pri hitrosti delovanja res močno poznal. Niti ne toliko pri hitrostih samih programov, temveč pri njihovem zagonu, zagonu operacijskega sistema, nalaganju dokumentov (recimo fotografij v Photoshopu, velikih Excelovih tabel itd.).

Tak uporabniški zgled prehoda oziroma razlik smo napisali pred tremi leti, ko smo tudi sami v uredništvu prešli na SSD (članek Kako sem presedlal na SSD in zaživel).

Linux Mint

Sledeč članku M. Varga v zadnji številki Monitorja sem v računalnik z Windows XP na čisto namestil Linux Mint. Vse deluje v redu, le dosedanjega tiskalnika ne morem namestiti. Gre za laserski tiskalnik Konica Minolta Page Pro 1400W. Našel sem, da naj bi si naložil Minolta-PagePro_1400W-min12xxw.ppd. A ko sem to skušal pognati, nekako ni šlo tako, kot gre v Windows. Naj pripomnim, da sem za Linux popoln zelenec. Se lahko priporočim za kak nasvet, kako naprej?

France

Podpora tiskalnikom v okolju Linux je resnično manjša kot v svetu Oken, kar še posebej velja za manj uveljavljene izdelovalce. Uradno na platformi Ubuntu (Mint) tiskalnika, ki ga navajate, še niso preizkusili, a bi kljub temu znal delovati bolj ali manj brezhibno. Na voljo je kar nekaj vodnikov, morda lahko poskusite tudi z vklapljanjem in izklapljanjem tiskalnika pred namestitvijo gonilnikov, če ga sistem ne bo samodejno prepoznal. Sicer 90 % strojne opreme prepozna, tudi če zanjo samodejno ne najde gonilnikov, v tem primeru pa uporabite datoteko, ki jo imate.

Drugače pa sledite temu vodniku (6 korakov), www.wikihow.com/Install-a-Printer-Driver-to-Ubuntu

Seznam tiskalnikov, ki delujejo v okolju Ubuntu, najdete na help.ubuntu.com/community/Printers

Dober vir informacij (in gonilnikov) za okolje Linux pa predstavlja tudi stran www.openprinting.org/printers

Kateri fotoaparat?

Doma imam čisto dober Canon, a ga nisem hotela nositi čez lužo (v ZDA), zdaj pa bi potrebovala kak majhen trotlc za turistične fotke (moj telefon je predpotopen).

Kaj je najbolje na trgu ta hip? Tam do 200 dolarjev sem pripravljena odšteti, raje manj kot več, ta reč pri meni ne bo dosti v rabi. Pa še to me zanima: kako se pri fotkanju obnese mini Ipad?

Jasna

200 dolarjev za fotoaparat je danes čisto prevelik strošek, če imate vsaj soliden (no, prav, dober) telefon. Mi fotoaparata/trotla sploh ne uporabljamo več, 99 % družinskih fotk naredimo s telefonom. Je pa res, da nima zuma in da je v mraku (še malo) slabši od »trotlov«. »Resni« Canon uporabljamo le za video (MonitorTV), za vse drugo pa kar iPhone. Pri fotografijah je težko opaziti razliko, ko/če jih damo razviti na papir, pa sploh.

To pomeni, da bo tudi iPad Mini OK, vendar slabši kot primerljiv telefon (se pravi kak iPhone, boljši Androidi, Nokie). Za turistične fotke bo dober, seveda pod pogojem, da vam ni vsaj rahlo čudno, da fotografirate s tablico :-)

Nakup fotoaparata je danes smiseln le ob posebnih željah. Recimo vodotesnost, veliiiik zum ali pa zelo dobra kakovost izdelkov. A to vse stane tam vsaj 300, še raje 400 evrov (no, le vodotesni so cenejši).

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji