Objavljeno: 4.9.2012 09:22 | Monitor Julij-avgust 2012

Pisma bralcev

Kateri fotoaparat?

Glede na to, da sem resen bralec Monitorja, sem se znašel v dvomih, kateri fotoaparat kupiti. Listam in listam, a nikjer ne piše, kateri je najboljši zame. Nasvet.

Morali bi narediti še programček, ki bi na podlagi nekih značilnih podatkov o "fotografu" izbral najprimernejši fotoaparat zanj ... Dokler tega nimate, pa prosim za nasvet. Oči sem vrgel na Olympus SP-800UZ, v spletu pa so mi pokazali že model 810UZ, ker je ta, ki ga omenjate, že prejšnji model.

PS: Začel se bom ljubiteljsko ukvarjati s fotkanjem, vendar ne bi kupil nič predragega (največ 300-400 EUR), saj ne vem, koliko časa se bom igračkal s tem.

Janez

Da, SP-800UZ se poslavlja. SP-810UZ je glede na predhodnika dobil še večji razpon objektiva, tako da je načeloma boljša izbira. Na splošno je dober aparat, je pa precej preprost, torej ima malo tipk in kolesc na ohišju. V praksi deluje bolj kot žepni aparat z bolj resnim objektivom - s tem ni nič narobe, je pač uporaba nekoliko enostavnejša, pa tudi cena je več kot konkurenčna. V tem razredu je trenutno najboljši Panasonicov Lumix DMC-FZ150, a je opazno dražji.

Kateri tiskalnik?

Kupujem nov tiskalnik za domačo rabo. Ker se mi razlika v ceni med navadnim in večnamenskim (MFP) ne zdi bistvena, možnost kopiranja pa zelo praktična (ne pa nujna), sem se odločila za slednjega. Potrebujem barvni izpis in omrežno povezljivost. Zelo uporabna se mi zdi možnost samodejnega tiskanja na obe strani. Pri izbiri sem posebej pozorna na stroškovni vidik (začetna cena, strošek tiska).

Glede na članke, ki jih prebiram, naj bi bili laserski tiskalniki nekoliko dražji, bili pa naj bi hitrejši in imeli bistveno nižji strošek tiska. Izbiro sem zato začela pri teh. Ugotavljam, da se cene začenjajo pri 250 evrih in pa, da imajo ti tiskalniki po mojem mnenju nič kaj poceni tisk, recenzije, ki jih prebiram v spletu, pa niso nič kaj obetavne. V nadaljevanju preverim, kakšni so kaj večnamenski brizgalni tiskalniki. V oko mi pade HP OfficeJet 6500A Plus, ki stane 170 evrov in je po mojem mnenju od nizkocenovnih barvnih MFPje bistveno cenejši, ima cenejši tisk, hitrejši izpis in možnost samodejnega tiska na obe strani ...

Pri tem ugotavljam, da stane potiskan črno-beli list omenjenega brizgalnega MFPja 2,26 centa (laser HP iz primerjave 4,48 centa, xerox 3,12), barvni list pa 1,79 centa (laser HP iz primerjave 5,21 centa, xerox 4,01).

Mi lahko navedete kakšno prednost laserja pred brizgalnikom, ki je nisem upoštevala/zaznala? Kar mi pade na pamet, je to, da se znajo pri brizgalniku kartuše zasušiti, vendar pa sama s tem nisem imela nikoli težav. Je morda kakovost tiska teh laserjev boljša kot pri brizgalnikih?

Glede na mojo analizo zgoraj se zdi, da je bistveno bolj smiselno kupiti nekoliko boljši brizgalni MFP kot pa nizkocenovni laser MFP. Bi bila ugotovitev, če bi gledala navadne tiskalnike, kaj drugačna?

Maja

Vse pomembnejše dejavnike ste že sami dovolj natančno obdelali, tako da nimamo ravno veliko dodati. Na splošno je (dolgoročno gledano) manj težav z laserji kot z brizgalniki, a je to odvisno tudi od sreče in od tega, koliko dejansko tiskamo. Pri kakovosti je vse manj razlik, pri besedilu so laserji malenkost boljši, a so razlike zadnjih nekaj let zelo majhne (so pa brizgalniki bistveno boljši pri grafiki). Morda še to, da porabijo brizgalniki manj električne energije kot laserji.

Je iPad OK?

Odločam se za nakup novega iPada, a sem o njem slišal veliko kritik (wifi, baterija ...). Zanima me, ali je to res ali so zgolj izmišljotine.

Vid

Sami smo bili nad novim iPadom kar navdušeni, kakih posebnih težav nismo imeli. WiFi je deloval brez težav, torej je bil signal ves čas dober, nič ni prekinilo ali kaj podobnega. Kar zadeva baterijo, pa težko rečemo, kako se drži na dolgi rok, a je v tem času, ko smo imeli iPad na preizkusu, deloval približno tako dolgo kot predhodnika, torej enica in dvojka. V praksi to pomeni slabih deset ur rabe, odvisno od tega, kaj počnemo (pri branju knjig, recimo, lahko pričakujemo še več). Se pa pozna, da je baterija toliko zmogljivejša, ker potrebuje bistveno dlje časa, da se napolni, če uporabljamo, recimo, računalnik.

Težave s telefonom

Imam vprašanje o Samsung Galaxy SII. Telefon sem dobil pred približno mesecem dni in sem na začetku lahko normalno prejemal in pošiljal MMSe, prav tako sem lahko normalno povezoval telefon prek bluetootha z drugimi napravami. Zdaj pa že kakšnih 14 dni ne morem pošiljati/prejemati MMSov, prav tako tudi prek bluetootha ne morem pošiljati in prejemati stvari iz drugih naprav. Bluetooth mi deluje normalno samo v avtomobilu za prostoročno klicanje. Že takoj prvi dan sem si gor naložil AVG antivirusni program, kakšne 3 dni zatem mi je prijatelj prek bluetootha poslal Android blackmarket, vendar je takrat še vse normalno delovalo.

Ko se je pokazala napaka, sem odstranil omenjeni aplikaciji, a še vedno ni nič bolje (sem mislil, če slučajno kaj od tega blokira). Prav tako smo nastavitve preverjali s še dvema enakima telefonoma, vendar je vse enako. Medtem ko na tistih dveh telefonih deluje, meni še vedno ne delujeta MMS in bluetooth.

Zanima me, kaj mi priporočate, naj naredim, oziroma ali ste imeli sami kakšne izkušnje s tem.

Iztok

Predvidevamo, da je na telefonu izvirni ROM brez korenskega dostopa? Težave z bluetooth povezavami so rakava rana Galaksij S2, vendar tole z vašim telefonom zveni bolj kot napaka v programski opremi (morebiti navezana na protivirusno zaščito). Ste že poskusili s povrnitvijo na tovarniške nastavitve? Za lažje kasnejše vračanje na trenutno stanje seveda poprej uporabite kakšno aplikacijo za varovanje, potem pa je najmehkejši način Nastavitve/Zasebnost/Ponastavitev na tovarniške podatke/Ponastavi telefone/Izbriši vse. Če tudi potem ne bi delovalo, gre za napako v strojni opremi.

Delnice Appla

Zanima me, kje v spletu bi lahko kupil Applovo delnico? Malo sem že brskal po Googlu, pa nisem našel nič pametnega.

Vid

Kolikor vemo, "prek interneta" ni mogoče trgovati. Predlagamo, da se oglasite v eni izmed (slovenskih) borznih hiš, ki trgujejo na NYSE, in vam bodo vse razložili.

Android 4?

Imam Samsungov telefon Galaxy S Plus, ki ima nameščen Android 2.3.5. Ker uradne nadgradnje za ta telefon (še) ni na voljo, imam vprašanje: ali je mogoče nadgraditi telefon na novejšo različico Androida (4.0) brez rootanja?

Žiga

Žal brez korenskega dostopa za zdaj ni mogoče namestiti nadgradnje ICS na telefon Galaxy S Plus. Priporočamo, da si po spodaj priloženih navodilih namestite root, posodobite sistem in odstranite korenski dostop. Dobili boste Ice Cream Sandwich brez korenskega dostopa :-)

budakmaran.blogspot.com/2011/12/tutorial-root-and-unroot-samsung-galaxy.html

O korenskem dostopu, nalaganju ROMov in še čem smo se razpisali tudi v naši posebni številki, ki je že naprodaj. Vabljeni k branju.

Je barva fotoaparata pomembna?

Rad prebiram vaše preizkuse fotoaparatov in me zanima, ali barva fotoaparata vpliva na fotografijo? Torej, ali se barva ohišja zrcali na cvetu rože ali hrošču, če ju slikamo od blizu? Slišal sem, da je tako, a po drugi strani ponujajo tudi drage profesionalne fotoaparate, ki imajo barvna ohišja.

Aleš

V teoriji se to seveda lahko zgodi, v praksi pa na to še nismo naleteli. Večja težava pri zrcaljenju so svetleči predmeti - ko sami fotografiramo televizorje, imamo težavo, da se tam vse zrcali, tudi fotograf. V naravi pa dvomimo, da se najdejo dovolj odbojni (in ravni) materiali, ki bi tako zrcalili barvo fotoaparata.

Pregrevanje

Sem naročnik revije Monitor in pred časom sem zasledil članek o navigaciji za pametne telefone.

Imam dva problema, za katera bi edino vi morda vedeli rešitev.

Na Kitajskem sem kupil najnovejši avtoradio z navigacijo, ki deluje na operacijskem sistemu Andriod 2.3.3 (www.gzwinmark.com/en/product_show.asp?id=68)

Namestil sem program za navigacijo iGO (8.4.2.139242). Vse deluje v redu, razen pri govornem usmerjanju kar "požre" besede. Enak program imam na telefonu Samsung Galaxy S2 in tam deluje vse v redu (razen, da se telefon zelo segreje).

Zdaj sem naložil novejšo različico (8.4.3.179971) in stvar deluje nekoliko bolje, a še ne dobro.

Drugi problem pa sem odkril šele zdaj, ko smo potovali po Italiji in je program za navigacijo deloval več ur. Po približno 3-4 urah se je avtoradio tako pregrel, da je zamrznil. Po večdnevnih testiranjih sem ugotovil, da se pregreje samo "tablica" z Androidom, in še to samo, kadar deluje navigacija. Če poslušam radio ali gledam vzvratno kamero, je vse v redu.

Vprašanje za vas bi bilo sledeče:

- Zakaj se radio ali telefon pregrejeta, kadar deluje navigacija? Predvidevam, da takrat procesor deluje z vso močjo in je to vzrok.

- Ali se je to dogajalo tudi vam na testiranju?

- Ali kateri od programov za navigacijo porabi manj procesorske moči in se tako manj pregreva?

- Kaj mi svetujete, da bi odpravil ta dva problema?

Janez

Bojim se, da je vzrok zamrzovanja v GPS modulu. Verjetno se greje ta in ne toliko procesor, to domnevo potrjuje tudi to, da npr. pri poslušanju glasbe ni pregrevanja, čeprav je procesor približno tako dejaven kot pri GPS.

Pri našem testiranju razen ogretja naprave zamrzovanja nismo opazili, smo pa uporabljali naprave uglednih izdelovalcev (Samsung, Motorola, HTC), kjer je verjetno nekaj več pozornosti namenjene končni kontroli, izdelki pa morajo biti tudi atestirani za ustrezne trge, kjer so naprodaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji