Objavljeno: 30.10.2012 | Monitor Oktober 2012

Pisma bralcev

Kateri prenosnik?

Enkrat sem se že obrnil na vas (ob nakupu novega DSLR) in priznati moram, da sem dobil odličen odgovor. Tudi zato vas spet prosim za pomoč - kupujem nov prenosni računalnik, ki ga bom uporabljal za vse mogoče (šola - urejanje dokumentov, pisanje seminarskih, oblikovanje PWP predstavitev; nažiganje špilov - DIII, Fallout, Skyrim; gledanje filmov; poslušanje glasbe; morda občasno delo s Photoshopom ali Pinnaclom in morda še kaj). 15 palcev bo povsem dovolj, ker pa ga kupujem za nekaj let, bi rad, da ima procesor Ivy Bridge, vhode USB 3.0 in kar je še teh novotarij. Trenutno se odločam med Asusovim G55VW in Y580 firme Lenovo. Kakšno je vaše mnenje o obeh? Imate v mislih še kaj boljšega?

Jan

Zadnja leta ugotavljamo, da so med podjetji razlike zelo majhne, vsaj če se držimo okvirov cenovnega razreda (torej naj bi bil Asus za 600 evrov približno enakovreden Lenovu, HPju, Acerju za podoben denar). A kljub temu prihaja do manjših odstopanj, ki so morda bolj subjektivne narave, a so. Tako se nam zdijo na splošno Lenovovi računalniki malenkost bolje sestavljeni (boljše tipkovnice, kakovost tečajev in podobno), vsaj v tem cenovnem rangu (pri poslovnih modelih od 1500 evrov naprej pa tudi to težko rečemo ...).

Načeloma sta torej oba prenosnika dobra (tudi cenovno), a mi bi raje vzeli Lenova. Za opisano se bosta dobro obnesla, seveda je najzahtevneje od vsega ravno igranje iger. Sicer pa, ker že omenjate Skyrim, toplo priporočamo ta izredno podroben vodnik po grafičnih nastavitvah. V primeru teh dveh računalnikov lahko sledite vsem njihovim priporočilom, igra pa je dejansko videti noro dobra (govorimo iz izkušenj ;-).

www.geforce.com/optimize/guides/the-elder-scrolls-v-skyrim-tweak-guide/#1

Kateri prenosnik, 2

Na vaši spletni strani sem si prebral nekaj smernic za nakup prenosnika. Sam spadam v kategorijo tistih, ki o računalnikih ne vedo prav veliko in se ob poplavi različnih modelov ne znajdem. Predvsem je problem, ker je toliko različnih podjetij. Iščem nekaj do 500 evrov. Še najbolj se zanimam za nakup Lenova IdeaPad G580 2,3 GHz. Zdi se mi cenovno ugoden glede na to, kaj ponuja. Če pa bi mi lahko še malo bolj svetovali, oziroma me usmerili, bom še bolj vesel.

Aleš

Načeloma je ta prenosnik povsem soliden za vsakdanje delo, torej za to, za kar ga potrebujete tudi vi. Velja pa omeniti, da v večini spletnih trgovin, kjer je naprodaj, nima nameščenega operacijskega sistema (se pravi Windows), torej boste morali to namestiti sami. Glede specifikacij pa so načeloma cenovno najugodnejši prenosniki, ki imajo zaslon tam okoli 15 palcev, glede drugega pa priporočamo 4 GB RAMa (to je ravno prav za udobno delo), če je mogoče, pa procesor Core i3 (hitrost v GHz je manj pomembna).

Kateri SSD

Imam vprašanje v zvezi z nakupom diska SSD. Ne vem, katerega kupiti, zato vas prosim za pomoč. Rad bi takega, ki je velik od 180 do 256 GB, odvisno od cene in "kakovosti" diska.

Vidim, da imajo nekateri npr. 200 Mb/s prenos in zapis podatkov, spet drugi več kot 500 Mb/s - ali so pri slednjih to res realne hitrosti ali je samo "nabijanje" prodajalcev o takšnih hitrostih?

Kako lahko izvem, kateri vhod imam v prenosniku (SATA 2, 3), kajti prebral sem, da je to pomembno pri doseganju hitrosti diska SSD?

Vem le, da je trenutno v mojem prenosniku disk SATA 2.

Dani

Te vrednosti so realne. V zadnji številki smo preizkušali model, ki smo mu namerili 503 MB/s (megabajtov/s!). Je pa dejstvo, da takih hitrosti z vmesnikom SATA 2 ne morete doseči.

Predlagamo, da si namestite program CPU-Z (najdete ga z Googlom), ki vam bo povedal, katero matično ploščo imate. Potem pa poguglajte po imenu matične plošče in v njenih specifikacijah preberite, ali imate SATA 2 ali 3.

Če ni plošča precej nova (lanska?), je zelo verjetno, da ima SATA 2.

Cene SSDjev so danes precej "linearne", tako da 100 GB stane okoli 100 evrov, 200 GB pa okoli 200 evrov. So pa 200 GB precej hitrejši. Če imate SATA 3, seveda ... Vendar se vam bo ob prehodu z navadnega na SSD prav vsak zdel zelo hiter ...

Katera tablica

Razmišljam o nakupu tabličnega računalnika. Pa me zanima, če mi lahko kaj svetujete pri nakupu? Odštel bi do 200 evrov, morda 250, če bi bil res dober. Zaslon večji od 7 palcev, to zagotovo, in pač najboljše specifikacije za to ceno. Uporabljal bi ga pa za brskanje, kdaj kakšno knjigo, predvsem pa za učbenike, za faks.

Tine

Med manjšimi tablicami je trenutno najboljša Nexus 7, ki se jo za dobrih dvesto evrov dobi na Ebayu (po možnosti iz Nemčije). Ker ste navedli, da mora biti večja od sedmih palcev, žal Nexus za vas odpade. Pri ceni od 200 do 250 evrov in večjem zaslonu ste tako v vodah cenejših kitajskih izdelkov. Nekaj o njih smo napisali tudi v tej ?????

V Evropo je prišel tudi sedempalčni Kindle Fire HD, pa še tega kot Slovenec ni mogoče kupiti (na Ebayu je seveda druga pesem). Devetpalčni Fire za zdaj ostaja v ZDA. Ko bo prišel na to stran velike luže, bo po izkušnjah sodeč stal nekako od 350 do 400 evrov. O kakovosti žal še ne moremo soditi, a se zdi, da bo boljša kot pri predhodniku, ki se z njo ni proslavil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji