Objavljeno: 28.5.2012 10:59 | Monitor Maj 2012

Pisma bralcev

Se računalnik pregreva?, drugič

Ravnokar sem prebral zadnjo rubriko "Pisma bralcev" in moram reči, da me je začel zanimati primer z nedelujočim računalnikom (ki je začel delovati, ko je uporabnik nanj priklopil omrežje, tiskalnik itd.), saj smo doma imeli podobne težave. Lahko rečem, da je problem rešil internet, saj so OS-i (predvsem Windows) lahko zelo neumni in si "zapomnijo", na kaj smo jih priklopili pred izklopom.
Pri nas se je dogajalo to: prenosnik sem izklopil, nesel k prijatelju in ga vklopil. Po približno minuti se je sesul. Rešitev je bila izklop brezžičnega omrežja pred izklopom ali priključitev na kabel ob naslednjem vklopu.
Dodaten dokaz je občasno nedelovanje tipkovnice/vseh vmesnikov USB, če ob zbujanju iz stanja pripravljenosti ne zazna miške, slušalk ali zunanjega diska. Ugibam, da je uporabnik, o katerem sem bral, računalnik zaprl in nato odklopil vse, kar je imel ob njem.


Erazem

Kako deliti datoteke na androidu?

Imel bi vprašanje, za katero zaenkrat nisem našel odgovora oz. aplikacije v reviji ali v internetu. Zanima me, ali je na voljo program ali več programov za androidne naprave, ki bi omogočal predvsem dvoje: pregled naprav, ki so priključene v domače WiFi omrežje, in delo s podatki na podatkovnih medijih v priključenih napravah (in sd karticah), priključenih zunanjih diskih ipd. (predvsem kopiranje, premikanje datotek in morda predvajanje ...). Z okenskimi napravami je to lažje, z androidnimi napravami pa vsaj meni ne uspeva ...

Emil

Nismo prepričani, ali smo vas dovolj natančno razumeli, toda predlagali bi kar ES File Explorer, ki zna gledati tudi po omrežju. Za deljenje datotek v nasprotni smeri, pa Samba Filesharing. O teh programih smo se razpisali ravno v tej številki.

3G ključki in tablice

V tujini sem kupila kartico SIM oz. jo napolnila enkrat na mesec (ca. 20 EUR) za neomejeno rabo interneta. Seveda ne deluje vedno (v dnevni sobi ne vleče, v "pisarni" še kar vleče, če je dobre volje :-), pa vendar. Modem oz. škatlica z USB ima možnost tudi WIFI. 

Zdaj pa dve vprašanji:

1. ali je kakšna možnost ta WIFI kako uporabiti za mojo tablico z Androidom?

2. ali pri nas v Sloveniji kdo ponuja tak način prenosa podatkov, kot ga imajo na Hrvaškem (kupiš pač nekaj GB ali česarkoli že, ne glede na to, v koliko dneh to porabiš) ali pa kot tu na Tajskem, kjer pač kupiš nekaj za ves mesec?

Pri nas vem, da je možno zadnje, a le z naročnino, torej si ne morem zmišljevati, kot si lahko npr. na Tajskem ali na Hrvaškem.

Nataša

V tablici podatkovnega ključka za internet ne morete uporabiti. Ker tablica pač nima Oken (ali Mac OS), za katere so ponavadi priloženi gonilniki, za Android ali Apple iOS (tega ima iPad) jih ni. Predlagamo raje nakup t. i. "WAN usmerjevalnika", majhne škatlice (cene se gibljejo okoli 100 evrov), ki iz mobilnega interneta "naredi" krajevno omrežje wi-fi. Nanj se boste lahko priklopili tudi s tablico.

Podatkovnega paketa, kot ga poznajo na Hrvaškem (in očitno tudi na Tajskem ;), pri nas, kolikor vemo, operaterji ne prodajajo.

Kateri GPS?

Rada bi kupila dobro napravo GPS. Segla sem v knjižnico pisarne po Monitorje, da bi našla zadnji primerjalni test takih naprav. A kaj, ko kazalo vaše revije nič ne pomaga. Morala bi prelistati vse revije zadnjega leta, da bi našla, kar iščem.

Torej vprašanje: kdaj ste imeli zadnji primerjalni test GPS naprav? Ali priporočate kakšen specifičen model? Potrebujem za uporabo med vožnjo in peš, za potovanja po Evropi, Južni in Severni Ameriki.

In še predlog: naslovi vaših člankov (ki so vidni v kazalu) so preveč kriptični in človek ne ve, kaj ga čaka.

Elizabeth

Najprej glede GPSa. Zadnji večji preizkus je tale:

http://www.monitor.si/clanek/gps-vas-pripelje/

Če na hitro povzamemo, smo bili najbolj zadovoljni z navigatorjem MIO, konkretno z Mio Spirit 480. Velja pa opozoriti, da se ob nakupu pozanimate, točno katere zemljevide ima navigator nameščene oziroma dodane, saj dobimo pri večini navigacij zemljevid Evrope (seveda skupaj s Slovenijo, Hrvaško ...), ne pa tudi ZDA oziroma Severne Amerike. Načelno pa so vse naprave podjetja Mio dobre, razlikujejo se bolj po velikosti zaslona in dodatnih funkcijah (bluetooth za povezljivost s telefonom, recimo). Tudi Garmin je pri nas zelo razširjen in soliden, a rad nekoliko večkrat zapelje na kak makadam.

Glede iskanja po revijah, pa je mogoče laže najti iskano na naši spletni strani, kjer imamo iskalnik, s katerim lahko po arhivu iščete po vseh člankih, starejših od enega meseca. Arhiv je na voljo tu:

http://www.monitor.si/clanek/gps-vas-pripelje/

Kupujem mačka v žaklju?

Kupujem cenejši tablični računalnik (android), pa se podatki na originalni škatli razlikujejo od tistih, ki so dodatno nalepljeni na isto škatlo. Računalnik bom kupil, zanima me, kako lahko najenostavneje potem dejansko preverim njegove karakteristike (ram, disk ... kakšno programje ali podobno?).

Romeo

Nanj namestite program, kot je npr. Android System Info.

Kateri disk?

Ali mi lahko namignete za dober nakup: sat disk 1 ali 2 TB?

Ksenija

Navadnih diskov že več let ne preizkušamo več, ker v praksi med njimi praktično ni razlik. Tako bi rekli, da enostavno kupite tistega, ki je med cenejšimi :)

No, če bo šlo za disk, na katerem bo nameščen operacijski sistem, vseeno priporočamo takega s hitrostjo vrtenja 7200 vrtljajev na minuto.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji