Objavljeno: 26.2.2013 | Monitor Februar 2013

Pisma bralcev

Windows 8

"Čudaškim" zamislim iz Redmonda se kar ne morem načuditi in ena takih je, da je v novih Oknih 8 umanjkala neposredna podpora ad hoc brezžičnim omrežjem. Računalnik lahko prek ukazne vrstice po ovinkih z ukazom netsh pripravimo to tega, da ustvarimo ad hoc brezžično omrežno povezavo, vendar pa nisem našel načina, kako povezati drug računalnik, tablico, pametni telefon (npr. telefon, kjer teče Wi-Fi dostopna točka na ad hoc način - recimo JoikuSpot za Symbian OS) na računalnik z operacijskim sistemom Windows 8 Pro.

Na sedmici je to delovalo brez vseh težav in brez poseganja v ukazno vrstico, tale "novost" v osmici pa me zelo moti in skoraj predstavlja neuporaben sistem. Sprašujem vas, ali ste morda Vi ali kdo izmed članov uredništva našli način, kako vzpostaviti povezavo z Wi-Fi dostopno točko v ad hoc načinu v Windows 8, saj že precej časa klikate v tem okolju, tj. že vse od prve preizkusne različice - Monitor 10/2011.

Za odgovor in morebiten namig se Vam najlepše zahvaljujem,

Tadej

Žal se z Windows 8 vedno manj ukvarjamo, na te težave pa še nismo naleteli. Morda bo znal pomagati kateri izmed bralcev in bo odgovor poslal na urednistvo@monitor.si?

Poceni tablica

Pred kratkim sem kupil androidno tablico. Namen je bil tablico preizkusiti in jo nato podariti staršem, ki niso računalniško ozaveščeni. Vzel sem si kar nekaj časa za spletno raziskavo. Pričakovanja so bila enostavna:

- enostavno brskanje, ne nujno najhitrejše,

- novice, vreme,

- enostavna raba storitve gmail,

- hiter vklop.

Ipad je odpadel, ker ni slovenščine. Po vašem nasvetu sem kupil tablico z zlatim Monitorjem Prestigio MultiPad 9.7 Ultra za 225 evrov, kar ni ravno poceni za ta razred, a sem po opisu sodeč v članku predvideval, da bo vredna tega denarja. Nad njo sem popolnoma razočaran. Ni mi jasno, kako je lahko dobila zlati Monitor. Morda sem imel prevelika pričakovanja.

Brskanje je popolnoma neuporabno, v popolnoma nezasedenem optičnem omrežju se samo začetna google stran nalaga občutno predolgo, več kot 10 sekund. Preizkušeno v več kot enem omrežju/usmerjevalniku. Ker si služim denar s področja IT, nisem ravno laik, želel sem zadevo temeljito preizkusiti, preden vsem po vrsti odsvetujem kaj podobnega. Brskanje je prepočasno, da bi bilo uporabno. Preizkusil sem še Chrome, zelo podobno.

Naprava gre samodejno v "spanje", a to "spanje" požre baterijo prej kot v enem dnevu. Kaj mi bo tablica, ki jo moram ugašati, prižiga pa se dlje kot notebook!

OK, zadevo je mogoče s programčki verjetno optimizirati, toda kje je tu zamisel enostavne naprave. Pozor: kljub izključenim sinhronizacijam in programom "autoairplanemode" je rezultat skoraj enak.

Vidi se, da je večina aplikacij narejena za IOS, na Androidu pa delujejo zelo slabo. Citrix receiver bi moral delovati brezhibno. Ker za prijavo uporablja privzeti brskalnik, zadeva ni delovala, dokler nisem vstopne strani odprl v Chrome, downloadal ica file in ga odprl v Receiverju. Šlamparija. Vsaj VPN in remote desktop je deloval solidno. Že naloženi Angry birds se nalaga zelo dolgo in se zatika. Ko sem igro za preizkus naložil na Iphone 4 (ne s!!), je delovala bliskovito. T-2 tv2go nikakor ni deloval, uspelo mu je izrisati kako sliko na sekundo ali manj. Šele pri najslabši kakovosti je nekako šlo, pa še to redko. Na Iphonu je tako prek istega omrežja kot prek 3g zadeva delovala tekoče, brez zatikanj. Ob nakupu namenoma nisem hotel primerjati z IOS, sem daleč od ljubitelja Appla, a žal ne gre drugače.

V članku ste navedli, da je delovala brez zatikanja. Morda res v primerjavi z drugimi najcenejšimi androidnimi tablicami, a moj občutek je, da se ZELO zatika.

Tablica je neuporabna, našel sem aplikacijo za novice za Siol (preizkusil sem kup teh programov), ki deluje tekoče in je mogoče besedilo povečevati s prsti. Morda bosta imela starša celo voljo čakati, da se naloži kakšna stran v brskalniku. Nastavil jima bom še mail, ki kot edino deluje zadovoljivo.

Imam občutek, da sem jima namesto naprave, ki bi jima pomagala pri internetni "socializaciji", podtaknil napravo, ki je sam nisem hotel niti do konca preizkusiti.

Ne pišem, da bi kritiziral vaše delo, saj se je večina vaših testov izkazala za super, tale tablica pa me je resnično razočarala.

Peter

Med poceni tablicami na preizkusu je bila najboljša Prestigio MultiPad in za oceno še danes stojim. Res pa je, da je sam ne bi nikoli kupil. Kot sem v članku omenil, bi raje dal sto evrov več in si privoščil cenejši Acerja, ki me je z nadgradnjo Jelly Bean in ceno precej bolj navdušil. Žal je pri nižjem razredu presegel zastavljeno mejo tristo evrov, med dražjimi modeli pa ni prišel do izraza.

Precej kritik na rovaš kupljene tablice, ki ste jih navedli v vašem sporočilu, drži. Baterija je pač postranskega pomena pri tablicah s takšno cenovno postavko (in velikim zaslonom), počasnejši zagon omrežja in nalaganje/delovanje nekaterih aplikacij pri poceni "Kitajcih" pa je žal nekaj običajnega. Prestigio MultiPad je za razliko od drugih poceni Androidov na testu ponujal tekoče delo z operacijskim sistemom (OS se je zatikal manj kot pri prejšnji generaciji Galaxy Taba, seveda pa te gladkosti ne gre primerjati z iOS), ni zmrzoval ali se naključno ugašal/prižigal in navsezadnje v roki ni deloval kot ničvreden kos plastike. Tako si je prislužil zlati Monitor. S tem, da je tablica ničvredna, se ne morem strinjati. Kot pri telefonih z Androidom, kjer so velike prodajne uspešnice razni malčki s podhranjenimi strojnimi značilnostmi, sem prepričan, da ima tudi tablica Prestigio Multipad svoje mesto pod soncem. V pomoč vašim staršem bi predlagal, da preverite prihajajoči članek o poceni pametnih telefonih (Monitor 02/13), kjer bomo objavili aplikacije, primerne za slabše androidne naprave.

Za pomoč v zvezi z vašo tablico se lahko obrnete neposredno name. Z veseljem vam bom pomagal po svojih najboljših močeh.

Boris Šavc

fotka kindle paperwhite

Kindle Paperwhite

Prosil bi vas za pomoč oz. informacijo o Kindlu Paperwhitu. Recimo, da ga kupim (prek Amazon.it), ali so kakšne omejitve glede rabe v Sloveniji - nakup knjig/revij, shranjevanje v oblaku, uporaba "Free 3G" (če imaš tak model Kindla) itd. Pač na splošno, ali so po vaših izkušnjah kakšne težave, ker nimamo "svojega" Amazona.

Z vprašanjem sem se seveda obrnil tudi na Amazon Help, a je informacija iz prve roke dostikrat več vredna :)

Blaž

Ne, prav nobene omejitve ni. V uredništvu smo kupili že kar nekaj Kindlov, nazadnje Paperwhite iz ZDA (prek ebay.com), in delujejo brez težav.

Požarni zid v Linuxu

Imam vprašanje v zvezi z vzpostavitvijo požarnega zidu v operacijskem sistemu Ubuntu Linux 12.04 LTS. Na računalnik (laptop) sem naložil operacijski sistem poleg operacijskega sistema Windows. Dodatni operacijski sistem nameravam uporabljati za spletno bančništvo (v družini smo precej pestri in uporabljamo NLB, Hypo in Sparkasse spletno bančništvo). Moje vprašanje se nanaša na vzpostavitev čim bolj restriktivnega požarnega zidu prek "iptables".

Laptop uporablja brezžično povezavo v svet (Wifi vmesnik "wlan0", statični IP "192.168.1.5", na internet se povezuje prek ruterja "192.168.1.1")

Sama sintaksa ukazov za iptables mi je znana (kak "genij" za Linux pa ravno nisem), vendar mi nikakor ne uspe ustrezno nastaviti požarnega zidu. Moja želja je, da bi lahko dostopal le do storitev spletnih bank (NetStik, HypoNet, NLB Klik), navznoter pa prav tako dovolil le nujno.

Moj (neuspeli) poizkus je bil v smislu (default policy pri vseh ACCEPT, čeprav sklepam, da bi FORWARD sekcijo lahko "droppal").

iptables -A INPUT -s 193.189.160.23 -j ACCEPT #dns nastavljeni DNS server na laptopu (na ruterju je drugi)

iptables -A INPUT -s 194.110.222.13 -j ACCEPT #ip naslov Net.Stika Sparkasse (vsaj upam, da je pravi)

iptables -A INPUT -j DROP #po logiki zadev bi moral tako zavrniti vse povezave navznoter, razen zgornjih dveh

Vendar ne deluje ... (spletno stran sem seveda bookmarkal, saj mi je jasno, da je prek Googla ne bi mogel znova najti). Zavedam se, da bi pravilom lahko dodal še podatek o vmesniku, portu in podobno, vendar je moj poskus že pri najosnovnejši sintaksi propadel (posledično nisem nadaljeval na OUTPUT in na bolj ozko definirane pogoje). Za vsak namig (ali usmeritev, kje bi ta namig lahko našel) bi bil zelo hvaležen (lahko je tudi drugačen pristop, zavedam se, da je vsako firewall pravilo boljše kot "sprejmi vse").

Aleš

Naš strokovnjak za Linux odgovarja:

Uporabite lahko katero od rešitev s firewalli v Ubuntuju in si zanje pogledate howtoje.

Za samo postavitev požarnega zidu pa se morate naučiti, kako deluje netfilter v Linuxu, in razumeti osnovno delovanje TCP/IPja.

Programi na hitro:

$ apt-cache search firewall gui

fwbuilder - Firewall administration tool GUI

uruk - Very small firewall script, for configuring iptables

firestarter - GTK program for managing and observing your firewall

pyroman - Very fast firewall configuration tool

shorewall - Shoreline Firewall, netfilter configurator

Najbolje, da si za omenjene programe malce ogledate opise in vzamete tistega, ki se vam zdi najuporabnejši.

Odnamestitev protivirusnika

Zadnjič sem pri sosedi skušal odstraniti NODov AV program. Že v samem Control panelu mi je bila  zadeva sumljiva, saj mi je namesto zavihka REMOVE ponujalo zavihek CHANGE.
V nadaljevanju sem dobival sporočila:
- dostop zavrnjen
- nezmožnost brisanja ključa
- nezmožnost dostopa do vira ipd.
Ker sam nisem našel nič uporabnega na Googlu, se za rešitev problema obračam na vas.


Sandi

Da, protivirusniki znajo biti včasih zelo težavni za odnamestitev. Vedno je dobro poizkusiti tudi v varnem načinu Oken, na voljo pa je tudi NODovo orodje, ki pomaga:

kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=soln2289

Tole pa je seznam za različne programe, ki znajo pomagati.

kb.eset.com/esetkb/index?page=content&id=SOLN146

Katera grafična kartica?

Trenutno sestavljam oz. dopolnjujem podarjen računalnik in potrebujem nasvet glede grafične kartice. Za moj žep so primerne kartice do 100 evrov (malo več tudi ni težava), zanima pa me vaš nasvet. Računalnik največ uporabljam za obdelovanje slik in videa, iger ne igram veliko.


Janez

Za video obdelavo potrebujete zmogljiv večjedrni računalnik. Ta naj bo predvsem uravnotežen, saj samo zmogljiva kartica ne bo naredila "prave" razlike. Torej: večjedrni procesor, ustrezna količina pomnilnika (4 GB ali več), grafična kartica z 1 GB ali več hitrega pomnilnika (priporočljivo GDDR5), pogon SSD itd. Ker niste navedli, katero programsko opremo uporabljate, lahko samo ugibamo, katera grafična kartica bi bila najprimernejša. Danes večina programov za pospeševanje obdelave videa podpira standarda OpenGL in GP CPU, ki omogočata strojno pospeševanje obdelave s strani grafičnih kartic. Po tej plati so za vas zanimive vse grafične kartice zadnje in predzadnje generacije, tako iz tabora AMD Radeon HD kot Nvidia GeForce. Slednje imajo vgrajeno tehnologijo CUDA, ki vam utegne prinesti večje pospeške pri starejši programski opremi za obdelavo videa. Sto evrov je in ni veliko denarja za grafično kartico - v tem primeru vam svetujemo nakup rabljene kartice (ki pa naj bo v garanciji), saj boste tako za svoj denar dobili kar največ zmogljivosti.

Težave s predvajalnikom

Pri vas sem zasledil članek predvajalnika Philips HMP5000. Omenili ste, da je kar dobro odziven, meni se pa zdi, da ni. Ne vem, najbrž nisem vajen, ker tako napravo uporabljam prvič, zdi se mi, da gre listanje po menujih zelo počasi, daljinec je obupen - večkrat je treba pritisniti tipko, da se kaj premakne, ko pa se že včasih zgodi, da se naenkrat izvede zadnjih n korakov. Ja, sploh pa uporaba spletnih storitev je zelo štorasta. A se da tu kaj izboljšati? Firmware imam posodobljen ... načeloma mi je napravica všeč, samo sem imel zelo veliko težav z njo. Kar trikrat sem jo že zamenjal v dveh dneh. Enkrat, ker so mi v Bigbangu prodali neko preizkusno inačico, ki je imela Merkatorjeve baterije, drugič, ker se je med sprehajanjem po menujih (predvsem po youtube) naprava kar ugasnila in je sploh nisem mogel prižgati. Pomagal je izklop iz omrežja?! Kaj je alternativa, da bi na primer imela enako vsebino, le da bi bila bolj odzivna. Z veseljem sem prebral vaš članek in lepo prosim za "še kaj dodatnega", če je mogoče še kaj povedati ...

Jani

Avtor članka, Anže Tomić, odgovarja:

Na našem preizkusu je bilo premikanje po menujih gladko in z daljincem nismo imeli težav, tako da so šle stvari lahko na slabše s katero od programskih posodobitev. Takrat sem imel doma še WD TV Live in mi je bila Phillipsova naprava bolj všeč. Sicer sem bil prej še uporabnik prvega WD TVja, zdaj pa že kako leto uporabljam Boxee Box. Po napisanem sodeč so vam pomembne tudi spletne storitve (vsaj Youtube), pri katerih Phillips in WDejevi izdelki resnično ne blestijo. Za gledanje Youtuba je daleč najboljša izbira Boxee Box. Ta ima tudi odličen daljinec, ki ima na zadnji strani tipkovnico (tako da je vnašanje črk bolj preprosto!) in možnost dodajanja Youtube video posnetkov v vrsto "watch later" iz namizniškega brskalnika. Je pa tudi tu treba opozoriti, da bi znalo priti do težav s flashem. Moja domača enota sicer deluje brezhibno, kolegova pa pri zagonu Youtuba zmrzne ... tako da je opozorilo na mestu.

O Boxeeju smo večkrat že pisali in tudi cena mu je že krepko padla:

www.monitor.si/clanek/video-skatlica

www.monitor.si/clanek/od-shrambe-do-televizorja

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji