Objavljeno: 24.9.2012 14:35 | Monitor September 2012

Pisma bralcev

Članek "Prva cenejša alternativa"

Razmišljam o nakupu cenejše tablice in po daljšem brskanju se mi zdi tablica Yarvik najboljša izbira. Imam dve vprašanji:

- V zadnjem Monitorju navajate, da se brez "... nenehnega igračkanja z ROMi" z njo ne da povezati z Google Play, spletna stran Mimovrste pa za tablico Yarvik GoTab Exxa 9,7", 8 GB (TAB465EUK), navaja "Vgrajena aplikacija Android Market vam omogoča nalaganje različnih aplikacij iz baze, ki zajema več kot 30000 aplikacij"; ali gre pri tablici na strani Mimovrste za drugačno tablico, kot jo opisujete v članku?

- Kamera na sprednji strani tablice ima ločljivosti le 0,3 megapike, za katero pravite, da bi se z njo "... ob obilo svetlobe morda dalo komunicirati prek ...." - ali to pomeni, da je s to kamero video povezovanje prek Skypa praktično nemogoče? Sam kar precej potujem po svetu in Skype je že skoraj osnovni način komunikacije z družino, zato mi je ob nakupu tablice ta podatek ključnega pomena.

Boris

Gre za isto tablico. Google play (oz. takrat še Market) se je po namestitvi "brez dodatnega igračkanja z ROMi", se pravi brez korenskega dostopa in drugih akrobacij, nenehno sesedal.

Prav tako na sami embalaži ni bil nikjer omenjen.

Pisalo je le, da je na voljo tržnica GetJar. Ikono za GetJar je mogoče videti tudi na slikah v opisu na Mimovrste. Prav tako je na Mimovrste omenjena številka 30.000 aplikacij na tržnici občutno prenizka za količino aplikacij na Google play. Bliže je količini aplikacij na tržnici GetJar.

Kar zadeva kamero - je resnično slabe kakovosti. Teoretično bi se sicer dalo pogovarjati po Skypu, a ima v primerjavi s konkurenco zelo slabo optično tipalo.

Kot smo zapisali v članku - gre za poceni alternativo, ki postane legitimen nakup šele v kombinaciji z znanjem foruma XDA in "igračkanju z ROMi".

V resnici menimo, da je od androidnih tablic smiselno kupiti edino Asusov Transformer (ki je najboljši), potem pa katerega izmed Samsungovih Galaxy TABov. Oziroma zdaj Google Nexus 7, če pobrskate po eBayu. Vse drugo je resda cenejše, a tudi veliko slabše, zato bi bili razočarani.

Dostop na daljavo

Zaradi večmesečnega dela na terenu vas prosim za rešitev dveh nalog:
1. Kako na službenem prenosniku ustvariti in zaščititi zasebno mapo z zasebnimi datotekami, kadar sta ime in geslo uporabnika "javna tajna"? 
2. Kako ustvariti dostop s službenega prenosnika do domačega računalnika za vzdrževanje in pomoč pri uporabi domačega računalnika (domačim uporabnikom) in kako omogočiti urejanje in prenos datotek med računalnikoma?
Po možnosti z brezplačnimi programi.

Gorazd

Žal niste napisali, kateri operacijski sistem uporabljate, oziroma katera Okna (predvidevamo) so nameščena v službenem računalniku, zato bi vam za zaščito imenika, kjer vsi poznajo prijavne podatke uporabniškega računa, svetovali program My Lockbox, ki v zastonjski različici omogoča skrivanje in zaščito enega imenika. Pri dostopu na daljavo nam je všeč plod slovenske pameti ISL Light, lahko pa uporabite kombinacijo LogMeIn (za dostop in pomoč na daljavo), ki ne zahteva posebnega odjemalca, saj deluje znotraj spletnega brskalnika, in Dropbox ali kakšno drugo spletno shrambo za deljenje datotek, česar zastonjski LogMeIn ne omogoča. Oziroma se odločite za brezplačno rešitev TeamViewer.

Grafika in Linux

Imam računalnik Dell Optiplex gx280 z grafično kartico ATI Radeon hd 4300, OS Linux mint 13. Ne uspe mi namestiti gonilnika fglrx (post release). Ali moram kupiti novejšo grafično kartico in katero?

Milan

Težko rečemo, katera kartica bo dobro delovala v Linuxu oziroma, konkretno, z omenjenim gonilnikom fglrx. Nam pred leti na dveh različnih ATI karticah ni nikoli povsem uspelo, da bi delovala 3D pospešena grafika (vsaj ločljivost je bila prava). Najbolje bo, da se obrnete na uporabniške forume distribucije Mint: forums.linuxmint.com

Po naših izkušnjah z Linuxom so prav forumi najboljši vir pomoči in informacij.

Kolikor vemo, pa novejše kartice (od HD4000 naprej) niso več podprte v gonilniku fglrx (vsaj tako pravi Wikipedija), tako da je vprašanje, ali bo nakup novejše kartice stanje kaj bistveno izboljšal.

Sami smo imeli pri grafiki vedno najboljše izkušnje z Ubuntujem, ki je že med namestitvijo samodejno prepoznal večino grafičnih kartic in jih pravilno nastavil.

Televizorji in tipkovnice

Pri novejših tv aparatih (t. i. SmartTV) je pogosto nerodno vnašati besedila. Ali bi bilo mogoče za to uporabiti kakšno cenejšo brezžično tipkovnico (npr. Logitech wireless)? Lastno preverjanje je žal odvisno od pripravljenosti prodajalca, da razdre embalažo za morda neuspešen poskus. Moj televizor je Samsung UE40D6770.

Ivo

Nekateri pametni televizorji omogočajo priklop brezžične tipkovnice, drugi ne (bodisi prek ključka USB bodisi ob pomoči povezave BT). V vsakem primeru imajo pametni televizorji povečini spodobne mobilne aplikacije, ki

med drugim omogočajo tudi lažji vnos besedila na TV ob pomoči telefona ali tablice.

Logitechove brezžične tipkovnice sicer delujejo s Samsungovo serijo E, žal pa ne delujejo s televizorji z oznako D (preverjeno, enega imamo). Zanje Samsung ponuja to:

www.samsung.com/us/video/tvs-accessories/RMC-QTD1AP2/ZA

Ker brezžične tipkovnice praviloma uporabljajo navadne HID (Human Interface Device) gonilnike, se zna zgoditi, da bo v prihodnosti lažje tudi drugim, saj bi za brskanje po spletu naši pametni televizorji potrebovali le ustrezen brskalnik, ki bi podpiral tako komunikacijo z brezžičnimi vnosnimi napravami.

Najboljši izdelki

V rubriki Najboljši izdelki/Večnamenske naprave imate strojno opremo iz leta 2008! Ali v štirih letih zares niso naredili nič boljšega?

Damjan

Da, dejansko razvoj tiskalnikov že leta bolj ali manj stoji. Zadnje čase sicer pridobivajo nekaj malenkosti, denimo zaslone, občutljive za dotik, in brezžične omrežne vmesnike, sama tehnologija pa je enaka že leta. Pri laserskih modelih je to še bistveno bolj izrazito (sploh pri dražjih), saj ostane isti tiskalnik naprodaj tudi po šest, sedem let. Pri teh večopravilnikih po mojem mislite na HPjev OfficeJet Pro L7590, ki smo ga preizkusili leta 2008 in je še vedno na voljo:

www.solo.si/racunalnitvo-10087/tiskalniki-10603/vefunkcijski/hewlett-packard-10618/hewlett-packard-officejet-pro-l7590/index.html

Gre za malce zmogljivejše naprave, namenjene pisarnam, domači modeli pa se hitreje menjavajo (čeprav so razlike velikokrat res majhne, če ne zgolj lepotne). V štirih letih torej res niso naredili nič takega, da bi bilo a priori boljše - kakovosti izpisov se razlikujejo bolj po cenovnemu razredu (pa še tu nas večina navadnih smrtnikov ne vidi razlik) kot po letih, cene izpisov so tudi bolj vezane na ceno naprave kot na letnico.

Gigabajti na grafičnih karticah

Zanima me, kakšna je razlika, če ima grafična kartica 1 GB ali 2 GB pomnilnika. Ali to kaj vpliva na igranje iger ali predvajanje filmov?

Jan 

Pozna se le pri najzahtevnejših igrah 3D, ki uporabljajo veliko grafično bogatih tekstur. Pri filmih in običajnem delu pa prav nič.

Težave z diskom

Imam WD prenosni disk 320 GB, ki že nekaj časa nagaja, in sicer tako, da kak dan nanj ni mogoče nič kopirati, z njega brisati ... Naslednji dan pa je morda vse ok. Tudi po vnovičnem zagonu ali izklopu včasih noče delovati. Preverjal sem tudi pravice dostopa, a dvomim, da je krivo to. Uporabljam ga redno že nekaj let; ko prižgem PC, se prižge tudi disk.

Pred kratkim sem izvedel formatiranje, a napaka ostaja. Mi lahko kaj svetujete? Ali mislite, da je disk povedal svoje?

Marjan

Seveda je možno, da bo počasi izdihnil ...

Alternativa - je mogoče, da ima premalo napajanja? Ste morda menjali matično ploščo ali napajalnik? Ste ga preizkusili na kakem drugem računalniku?

Povezava dveh naselij

Na vas se obračam, ker ste strokovnjaki za telekomunikacije. V Siolu in Amisu mi žal niso znali pomagati. Morda me boste lahko vi usmerili na pravi naslov.

Skratka, moj problem je med seboj povezati dve naselji s širokopasovno internetno povezavo - brezžično. 

V prvem naselju so priklopljeni v optično omrežje, ki jim omogoča pasovno širino po 20/20 Mb na gospodinjstvo (gradil Tritel, evropska sredstva, OŠOEK). V drugem naselju nimajo optike. Ti dve naselji sta po zračni črti oddaljeni 2 kilometra. Naselji sta v vidnem polju, torej se vidi iz enega v drugega, ker sta obe na hribčku. 

Iščem tehnološko možnost medsebojne povezave teh naselij z brezžičnim prenosom podatkov. Napeljevati kable od enega naselja v drugo (4 gospodinjstva!), bi bilo verjetno zelo neekonomično.

Pred leti se je omenjalo tehnologijo WiMax, a se menda ni uveljavila.

Andrej

Podrobno se s tem še nismo ukvarjali, najbliže smo prišli s postavitvijo WiFi povezave na razdalji nekaj manj kot kilometer. Tudi v tem primeru bi bila to morda rešitev ... Na vsaki strani potrebujete en usmerjevalnik (router) in nanj priključeno usmerjeno anteno. Ti dve anteni morata biti seveda v vidni črti, saj se je pri našem preizkusu pokazalo, da je povezava (oziroma hitrost povezave) odvisna tudi od vremena, ob dežju in megli se znajo prenosi upočasniti.

Dober začetek bo na kakem amaterskem forumu, recimo tu:

forum.hamradio.si/viewforum.php?f=17

Pri antenah pa imamo v mislih kaj takega:

shop.wlan-sat.com/antene/wlan-antene-24g

Podaljševanje signala Wifi

Pred kratkim ste ocenjevali WLAN repeater FRITZ. Poročam, da mi je uspelo povezavo "podaljšati" tudi z navadnim Wifi usmerjevalnikom, ki ga svojim uporabnikom prilaga Telemach. Zmore namreč zmogljivost Wireless Bridge (WDS). Zadevo sem postavil v avto kampu, kjer je signal Wifi pri moji prikolici prešibak za prenosnik, vendar očitno dovolj močan, da ga dobro ulovijo v usmerjevalnik vgrajene antene. Seveda je usmerjevalnik pod streho. Osnovno omrežje je dosegalo nekako od -80 do -90 dBm z veliko izpadi, med umerjevalnikom in drugimi napravami pa je bil seveda signal potem občutno boljši - od -20 do -40 dBm.

Tako je neuporaben (prešibek signal) WiFi v kampu postal povsem dobro uporaben. OK, prepustnost omrežja je pač takšna, kot jo kamp ima, odvisna še od množičnosti rabe, osnovne povezave, ki jo imajo ...

Deluje tudi, ko ima kamp strani za prijavo v omrežje, saj se stvar obnaša enako kot prijava v osnovni WLAN, le da je pač signal boljši.

Rok

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji