Objavljeno: 18.12.2012 | Monitor December 2012

Pisma bralcev

Procesorji

Hvala, ker ste na test procesorjev vnesli tudi preizkus z Adobe Lightroomom. Ni sicer tisto, kar sem želel (preview rendering), a dovolj blizu, da ste potrdili moj sum.

LR trpi za enako boleznijo že od nastanka, namreč algoritem obdelave je nelogično linearen. Program ne zna med branjem datoteke RAW z diska ali pisanjem datoteke na disk renderirati prejšnje ali naslednje datoteke. Posledica tega je, da disk med renderiranjem miruje in med branjem ali zapisovanjem datoteke miruje procesor. Morda je tak algoritem še smiseln z dvojedrnim procesorjem, vsekakor pa ne pri štirijedrnem. Še slabše so izkoriščeni procesorji z več jedri ali nitmi.

Uporabniki to hibo delno odpravljamo tako, da renderiranje 1000 fotografij razdelimo na dva dela in prisilimo LR, da izvaja dve opravili hkrati. S tem sicer le delno odpravimo omenjeno pomanjkljivost, a je porabljeni čas na koncu kljub vsemu bistveno krajši.

Potem je tu še renderiranje predogleda. Ko moram pregledati in kritično oceniti 3000 fotografij, postane nekaj sekund za renderiranje vsakega posnetka neznosnih. Res je, da je mogoče renderiranje v polni ločljivosti izvesti ob uvozu datotek v katalog, a to drži le, dokler na datoteki ne izvedem nekaj filtrov. Takrat zopet čakam ... Rešitev je, da spet renderiram predoglede z izvedenimi filtri in korekcijami, to pa seveda zopet traja. 

Skupaj z informacijami iz spleta mi je vaš članek pomagal pri odločitvi o nadgradnji računalnika. Kolebal sem med 3770K (v kombinaciji s hlajenjem za 50 evrov in SSD za 160 evrov) in 3570K (v kombinaciji s hlajenjem za 80 evrov in SSD za 230 evrov). Glede na to, da je vir mojih frustracij predvsem LR, je 3570K boljši nakup.

Anton

Kateri tiskalnik?

Kupujem večfunkcijski laserski črno-beli tiskalnik v razredu 100-200 evrov za domačo rabo, oziroma za poslovanje mikropodjetja.

Kaj kupiti glede na ceno izpisa, tonerja, enostavnost rabe ...

Andrej

Za manjše količine tiskanja bo ta trenutek Samsungov SCX-3405 kar dobra izbira, saj je zelo poceni (113 evrov). Cena izpisa je malenkost dražja kot pri nekaterih tekmecih, a tu govorimo o centu na list (ali še manj), to pa pomeni, da bomo razliko pri ceni naprave dosegli šele po več deset tisoč izpisih (pa še to je vprašanje, kako pokriti so ti izpisi, torej koliko je na njih dejanskega besedila). Članek je na voljo tudi v našem spletu.

Imajo Okna skrita vrata?

Uporabljam Windows 7. V sistem se prijavim z geslom. Danes zjutraj sem zagnal sistem. Monitor je bil ugasnjen. Sonce je posvetilo na tipkovnico in odkrilo kup prahu. Prijel sem mehko krpo in tipkovnico obrisal. Tudi tipke.

Ko sem prižgal še monitor, se je pod okenčkom za vnos gesla prikazalo lepo sporočilo v rdeči barvi:

pasword hint: "moje geslo"

Torej je Windows kar sam povedal geslo.

Imam več vprašanj:

- Kaj sem sploh "odtipkal"?

- Koliko je Windows sploh varen?

- Ali ima Windows skrita vrata, ki nam, navadnim smrtnikom, ostanejo skrita, posvečenim pa ne, in so vse zgodbe o geslih en velik nateg?

Dane

Najverjetneje ste se zatipkali pri vnosu gesla, zato so vam Okna prikazala "hint", pomoč, da bi se gesla lažje spomnili.

"Hint" pa je seveda nekaj, kar ste sami nekoč vpisali, ko ste vpisali tudi samo geslo.

Morda takrat niste razumeli, kaj hoče od vas, in ste namesto besedilnega opisa/nasveta kar še enkrat vpisali samo geslo.

Skratka, ne vidimo nobene teorije zarote ;)

Telefon z ločljivostjo 1080p

Bral sem novico o prvem telefonu z ločljivostjo 1080p. Brskal sem na spletni strani podjetja Oppo, a nisem našel sledu o telefonu Oppo Find 5.

Ali ga niso še predstavili?

Vid

Oppo Find 5 je (za zdaj) namenjen le vzhodnemu trgu. Ali ga bomo na zahodu ugledal in kdaj, ni znano. Tudi zato so informacije o njem omejene na strani s čudnimi znaki, ki jo večina izmed nas razume le ob pomoči storitve Google Translate. Informacije je "izdal" CEO Oppo Mobile, Chenming Yong.

Projektor s tv sprejemnikom

Zanima me, ali je na voljo projektor z anteno. Projektor bi rad postavil na zunanji terasi, kjer nimamo priključka za tv programe. Prosim za info o tem, kakšne so možnosti, da pridemo do tv programov.

Mitja

V resnici bi bilo najbolje na projektor priklopiti kak prenosni računalnik s kartico/sprejemnikom DVB-T.

Kindle in PDF?

Mi lahko, prosim, pomagate pri nakupu najustreznejšega bralnika .pdf besedil? (Kindle?) Ker .pdf ni najbolj prijazen format, me zanima tudi, ali ga je, denimo, mogoče pretvoriti v kakega očem bolj prijaznega in podprtega na katerem od priporočenih bralnikov?

Zelo bom vesel vašega odgovora, ker dobivam protislovne informacije in imam dovolj "samooklicanih stručkotov".

Miro

Za branje PDFjev bo v resnici edino ustrezna le kakšna tablica (iPad ali kateri izmed androidnih modelov, ki smo jih preizkusili v prejšnji številki).

Kindle in drugi e-bralniki so za branje PDFov enostavno premajhni, delna izjema je edini "veliki" Kindle - model DX, ki ima 9-palčni zaslon (namesto običajnega 6-palčnega). Na njem je mogoče PDFe pogojno dobro brati, ker jih ni treba redno povečevati in pomanjševati.

Orodja za pretvorbo PDFov v e-knjige (format .mobi ali .epub) sicer so na voljo, a ob bolj ali manj vsakem PDFu, ki je količkaj kompleksen (beri, nima le besedila in, recimo, ene slike na stran), ne delujejo. Izdelek na koncu "razpade".

Najboljši tak pretvornik je program Calibre, ki je brezplačen in ga lahko preizkusite, še preden se odločite za nakup same naprave. Vzemite PDF, ki vas zanima, pretvorite ga v format Kindle (.mobi) in si s priloženim predvajalnikom oglejte, kaj bo nastalo iz njega.

Dvojni zagon Windows 8?

Imam dve vprašanji. Prvo: ali je mogoče na enem disku imeti Windows 7, na drugem pa Windows 8 ali nasprotno, seveda na enem računalniku? Ker delam s 24-palčnimi monitorji, se bom verjetno zelo težko privadil na novi Windows 8?

Drugo. Na tablici (prvič kupljeni) mi je jasno, da bo nameščen Windows 8 (verjetno 64-bitni, čeprav bi jaz imel raje 32-bitnega). Tu je samo en disk. Katera dva OSa je mogoče namestiti na en disk. Vprašujem zato, ker mi bo rabil predvsem zato, da si ga bom zvečer odnesel v posteljo in z njim obnavljal tuje jezike. Imam toliko kupljenih CD-jev, ki z novim Windows 8 zagotovo ne bodo delovali, še na 64-bitnem Windows 7 ne delujejo. Na starem dobrem XP PRO pa še vedno vsi. Prosim za odgovor. Hvala.

 

Branko

Odgovor našega strokovnega urednika, ki je do nedavna še uporabljal Windows 8:

Tako zadevo imam zdaj jaz doma trenutno. Enkrat en disk, drugič drugi. Nič dvojnega zagona. Za zdaj. Čeprav je možen, postopke pa so opisali na spletni straneh LifeHacker, PCMag, Cnet ...

Možna je tudi virtualizacija (recimo novi VMware Workstation 9) in je dobra izbira, če je zadaj dovolj dobra strojna oprema.

Kar zadeva tablice: da, verjetno bodo vse imele Windows 8 prednaložen. Toda prav dvojni zagon take tablice na Windows 7 se mi ne zdi praktičen postopek, ker verjetno Windows 7 ne bo podpiral vseh gonilnikov (zaslon na dotik?). Mislim, da Windows 8 poleg tega (vsaj v načinu Desktop) ne bo tako zelo nezdružljiv z obstoječimi programi. Kaj narediti s CDji, saj tablice ne bodo imele optičnih enot, to je bolj vprašanje. Če je združljivost s programi vprašljiva, bi raje šel na virtualni OS in v njem poganjal bodisi Windows 7 ali celo Windows XP. Mislim, da bo večina tablic s procesorji Intel Core to naredila brez težav. Tiste z Intel Atomi znajo biti, kar se tega tiče, bolj problematične.

Kateri tablični računalnik?

Potrebovala bi tablični računalnik, ki ima dodatno slo tipkovnico in podpira sistem Windows. Da lahko moj otrok prenaša podatke in ureja doma na hišnem računalniku, slika zapiske v zvezkih ali na tabli v učilnici, snema pogovor - razlago in lahko na tablico zapisuje matematične, fizikalne, kemijske formule ... Otrok bi vse to nujno potreboval v šoli, da bi lahko sledil učnemu procesu, je namreč dislektik in ima težjo obliko disgrafije ... 10-prstno tipkanje pa že obvlada ...

Ker se jaz na to ne spoznam in je na trgu zelo veliko ponudbe in zelo malo strokovnjakov, ki bi mi lahko svetovali, se obračam na vas ...

Marija

Bojimo se, da nič takšnega (še?) ne ni na voljo.

Tablice so danes večinoma Applove (iPad) ali Googlove (Android) in nimajo Windows.

Sploh pa nimajo slovenske tipkovnice.

Na voljo so sicer tablice Windows (7), morda ima celo katera tudi slo tipkovnico, vendar so zelo na meji (ne)uporabnosti. Morda bo kaj bolje v naslednjem letu, ko bodo tudi na naše police prišle tablice z novim sistemom Windows 8.

Vendar dvomimo.

Vsekakor bi vam svetovali raje navaden (morda manjši) prenosnik, pa čeprav nanj ne bo mogoče risati (formule ...). Če je slednje nujno, pa si raje omislite kakšno tablico z Androidom, to vas bo stalo 250 evrov in več.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji