Objavljeno: 26.11.2013 | Monitor December 2013

Pisma bralcev

Skopost v informatiki

V vaši reviji št. 10/13 sem si prebral pismo bralca Boštjana. Spominja me na zgodbo, ki jo je pred časom objavil gospod Ž. v svojem blogu:

V naši ulici so nekoč stale tri table z napisom TV servis. V tistih časih so se televizorji kvarili na en sam način, ponavadi je crknila ena od elektronk. Zamenjati jo je bilo treba z novo (podobno kot žarnico) in servis je bil opravljen. Sčasoma so se televizorji posodobili in elektronke so nadomestili tranzistorji. »Ja, gospa tega se ne da popraviti, odnesti boste morali na uradni servis.« Vse tri table so izginile iz naše ulice in adijo, biznis.

Eno generacijo zatem je bil v isti ulici sosedov mulec v službi pri nekem zasebnem servisnem podjetju za računalnike. Dokler je namizne PCje servisiral s križnim izvijačem in menjal skurjene kartice, v najslabšem primeru napajalnik ali, ojoj, matično ploščo, je posel cvetel. Menjava matične plošče je bila zelo draga, saj je bilo treba odviti vsaj ducat vijakov!

Kasneje so se razširili prenosniki in nastale so težave. Teh se ni dalo s križnim, temveč le s torx izvijačem in stari mojstri so ostali brez dela. In je firma šla „cugrund“. Spet adijo, biznis!

Sosedovi mulci so dandanes iznajdljivi. In ni vrag, da se ne bi našel eden, ki bi bil konkurenčnejši od g. Boštjana. 35 EUR za eno uro? Zakaj že?

»Žal vam tega ne moremo popraviti. Ne najdemo napake. Iz neznanega razloga stvar ne deluje.« To so največkrat izgovori domačih in celo uradnih mojstrov z dolgoletno prakso, ki se jim ne ljubi šariti po računalniškem drobovju.

Ja, včasih je enostavneje kupiti novo. Je ceneje, deluje, pa še v garanciji je.

Bernard

Mrtva pika

Na novem Samsungovem monitorju mi že od samega začetka sredi zaslona stalno sveti rdeča pika (glej fotografijo).

Med deskanjem po internetu in pri običajnem delu je popolnoma neopazna, zelo moteča pa postane med gledanjem filmov ali igranjem iger, ko je slika bolj temna (nočni prizori) ali ozadje zatemnjeno.

Je to hardver, softver ali navadna  šlamparija pri izdelavi?

Kaj storiti?

Maks

Tako »hude« pike sicer že dolgo nismo videli, a gre za strojno okvaro monitorja, da.

Monitor ima nekaj milijonov pik, včasih katera tudi ne deluje (prav).

Lahko poskusite, če ga v trgovini vzamejo nazaj, toda pravnih vzvodov, če je bil kupljen v »fizični« trgovini, nimate. V garancijskih pogojih namreč ponavadi piše, da so okvare do nekaj malega pik »normalne« in niso vzrok za garancijsko zamenjavo. Vsekakor je danes taka pika na novem monitorju že zelo redka.

Možno pa je, da ob monitorju niste dobili slovenskih navodil za uporabo in garancijskega lista (v slovenščini), kar je po zakonu obvezno, in na to se lahko sklicujete, ko se boste v trgovini »pogajali« o vračilu …

Galaxy S4 Google Edition

V enem izmed teh člankov ste omenili Galaxy S4, predelan v Google Edition. Tudi sam sem kupil ta telefon pri Mobitelu, model GT-i9505. Doslej sem uporabljal LG Nexus 4, pa mi je čisti Android bolj po volji. Zanima me, kako po predelavi delujejo nadgradnje Androida, ko izide nov sistem – avtomatsko, kot je potekalo pri Nexusu 4, ali bom moral spet iskati pravi ROM in ročno nadgraditi telefon prek kabla?

Pa še kakšen nasvet ali stran s pomočjo bi bila dobrodošla, preden začnem.

Jure

Avtomatske nadgradnje žal ne delujejo, tako da je treba ročni postopek ob novih različicah Androida pač ponoviti. Vsekakor pa je to bolje, kot eno leto ali več čakati na Samsungovo posodobitev ;)

Najbolje se je malce zakopati v forum XDA, kjer se zbirajo znalci na to temo.

Tam poiščete kak ustrezen ROM in navodila za to početje, se poučite, potem pa veselo na delo.

In, da, iskanje po XDA je najboljše kar prek Googla. Recimo »xda s4 google edition«.

Zaklenjen iPhone

Zanimam se za nakup iPhona 4s in sem na ebayu opazil, da je zaklenjen na AT&T omrežje VELIKO cenejši. Ali ga je mogoče kupiti in kasneje odkleniti tudi za slovenska omrežja (Bob, Simobil, Mobitel)?

Vid

Naš strokovnjak za Apple pravi, da zanesljivega načina za t. i. »Unlock« ni. Dodaja še:

Na ebayu se kar precej kupcev osmoli in kupijo ukradenega. V iOS 7 je to zelo nerodna zgodba, kajti če je imel prejšnji lastnik napravo prijavljeno v iCloud in iOS 7, je vse OK le, dokler ne vpišeš uporabniškega imena in gesla za iCloud. Po tem pa ga nikakor ni mogoče uporabljati. Niti če ga formatiraš, ponastaviš, karkoli ... Ko ga želiš aktivirati za uporabo, bo to nujno vpisati. Celo uradni servisi imajo postopek, po katerem je telefon treba naprej odpeti (unlink) iz iCloud in »Find My Phone«. Drugače ga servis sploh ne sprejme.

Težave s prenosnikom

Pred letom dni sem septembra kupil prenosnik Asus k53tk-sx130v, prenosnik je odličen, še vedno je najhitrejši v naši družini, pa vendar me je po letu dni začelo skrbeti, kako dolgo še. Prenosnik pestijo tri težave, naštel jih bom po pomembnosti.

1. Pregrevanje, sprva se mi je temperatura zdela sprejemljiva, nekaj raziskave po internetu pa je pokazalo, da se motim. Samo primer – prenosnik je bil vso noč ugasnjen, prižgal sem ga pred 5 minutami, odprl sem vašo spletno stran in, ko pišem, ima že 85 stopinj Celzija! Povprečno je torej njegov procesor 2 uri na dan na 100 %, temperatura pa se ustali pri 94–95 stopinjah. Najvišja izmerjena pa je 98 stopinj (dvomim, da je kriv prah).

2. Vhodi USB so, domnevam, da zaradi temperature, nehali delovati pravilno, večkrat se mi zgodi, da moram miško petkrat iztakniti in spet vtakniti. (Preizkusil sem 4 miške in 3 vhode USB) pri USBjih je isto.

3. Zvočna kartica sicer zazna slušalke in zvočnike, a je zvok popačen, šumeč in veliko tišji.

Rok

Da, te težave kažejo, da bi znalo biti kaj več kot le prah. No, lahko da se je začelo s prahom na ravno pravih mestih, a se nam sliši, kot da bi kaj na matični plošči počasi »umiralo«. Ne vem, do kdaj imate garancijo, a sami bi poizkusili najprej servis, vsaj da preverijo dogajanje z USBji in zvočnim izhodom.

Tudi procesor ne bi smel biti kar po dve uri na 100 %, načeloma bi moral le občasno skočiti tako visoko, drugače bo krivec programska »nesnaga« (ni nujno, da ravno virus, a lahko je tudi to), ki zahteva procesorska sredstva. Za primerjavo – naš i7 je trenutno pri 36 stopinjah, največ pa skoči do 73. Je pa res, da so namizni procesorji bolj hlajeni kot tisti v prenosnikih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji