Objavljeno: 28.5.2013 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor Junij 2013

Prehod v najemništvo

Prehod v najemništvo

Storitve v oblaku so, kot kaže, trajno spremenile poslovni model, s katerim izdelovalci ponujajo programsko opremo. Podjetje Adobe se je nedavno odločilo, da bo odslej programe iz paketa Creative Suite, med katerimi je tudi znameniti slikarski program Photoshop, ponudilo le v obliki naročnine, prek dveri v oblaku Creative Cloud. Drugače povedano, Photoshopa v prihodnje ne bo več mogoče zgolj »kupiti«. Microsoft je skoraj obenem oznanil pričakovanje, da bo večina uporabnikov prostovoljno preklopila na storitve v oblaku najkasneje do konca tega desetletja. Med vrsticami brano, pa precej prej. Ali je to za uporabnike res bolje, je stvar razprave. Zagotovo pa ni ceneje.

❘❙❚❘❙❘❘  09 - 05 - 2013

Facebook se v zadnjem času ukvarja z zadevami, ki jih je na prvi pogled zelo težko povezati z glavno dejavnostjo, družabnim omrežjem. Denimo z razvojem odprte kode za omrežna stikala v okviru projekta Open Compute Project (OCP). Menda želijo tako priti do omrežne opreme s ceno in lastnostmi, ki so primernejši za podatkovne potrebe omrežja, kakšno je Facebook. Velikan družabne ponudbe se tudi spogleduje z nakupom izraelske družbe Waze, ki sicer ponuja programsko opremo za cestno navigacijo, pri kateri usmerjanje uporablja informacije o prometu drugih članov. Kot kaže, Facebook obupno išče nove zamisli za storitve (in vire prihodka) po zgledu drugih velikanov.

❘❙❚❘❙❘❘  11 - 05 - 2013

Videti je, kot da tako imenovani tretji ponudniki programov kar naprej zabijajo nove žeblje v krsto Windows 8 RT. Čeprav Microsoft trdi, da bo vztrajal pri različici Oken za platformo ARM, je vse več takih, ki ne želijo razvijati in ponujati programov zanjo. Nazadnje je odmevala predvsem novica, da je Apple zavrnil možnost, da bi priljubljeni program iTunes ponudil tudi za Windows RT. Platforma brez programov pa je tako rekoč obsojena na propad, ne glede na tehnično odličnost.

❘❙❚❘❙❘❘  10 - 05 - 2013

Kljub temu da letos pričakujemo tako naslednjo generacijo konzol Sony PlayStation kot Microsoft Xbox, se nad področje elektronskih iger zgrinjajo temni oblaki. Vlada namreč bojazen, da prenovljena strojna oprema, času primerno, ne bo ustvarila množičnega povpraševanja, kot smo bili vajeni v preteklosti. Če to izreče direktor družbe Activision, enega od pionirjev na področju, se velja zamisliti. Sploh zato, ker je lep dokaz Nintendo Wii U, precej izboljšana konzola, ki pa tudi po predstavitvi živi, milo rečeno, anonimno življenje. Igralci so pač odtavali, zlasti na telefone in tablice.

❘❙❚❘❙❘❘  08 - 05 - 2013

Yahoo si menda na vse načine prizadeva, da bi razrešil pogodbene obveznosti, ki ga povezujejo z Microsoftovim iskalnikom Bing. Podjetje, ki je bilo pred mnogimi leti pravzaprav prvo ime na področju spletnega iskanja, že leta v ta namen uporablja algoritme in oglaševalsko platformo, ki so razviti v Microsoftu. Prva dama družbe, Marissa Meyer, je menda začela s postopki ločevanja prvi dan, ko je nastopila na vrhu družbe Yahoo. Interno trdijo, da je njihov zaslužek slabši pod okriljem Microsofta, kot če bi si pot začrtali sami ali morda s kakim drugim zavezništvom. Ali je kdo omenil Google? Apple?

❘❙❚❘❙❘❘  02 - 05 - 2013

Konkurenca (beri: Android) je, kot kaže, končno ujela Applove tablice. Tržni delež iPadov je v prvem četrtletju zdrknil z 58,1% v letu 2012 na samo 39,6 % letos. Če štejemo samo posamezne izdelovalce, je iPad sicer še vedno dvakrat bolje prodajan kot prvi tekmec (Samsung, 17,9 %), toda bolj vzbuja pozornost to, da je Android (kajti Microsoft ima samo 1,8 % trga) presegel magično mejo 50 %.

❘❙❚❘❙❘❘  24 - 04 - 2013

Naslednja bitka velikanov računalništva se bo očitno odvijala na področju elektronskih pomočnikov (in pomočnic), ki znajo prepoznati uporabnikov govor in tolmačiti vsebino. Nadaljevanje tega, kar je začel Apple s pomočnico Siri. Google je tako prevzel družbo Wavii, Samsung in Intel pa sta vložila kapital v mlado podjetje Expect Labs. Obe družbi se ukvarjata z naprednimi algoritmi za prepoznavanje govora. Nihče od velikih noče ostati zadaj, če se to izkaže za glavno uspešnico prihodnosti.

❘❙❚❘❙❘❘  27 - 04 - 2013

Toda nove tehnologije, kot sta Google Glass in prepoznavanje govora, ne bodo povsod sprejeli z odprtimi rokami. Medtem ko se kopiči število mest, kjer bodo očitno prepovedali Glass, tako kot so nekoč pametne telefone z vgrajenimi fotoaparati, najbrž ne preseneča niti ugotovitev Inštituta za transport v Teksasu, da prepoznavanje govora v avtomobilu moti voznika skoraj toliko kot pisanje sporočil SMS.

❘❙❚❘❙❘❘  07 - 05 - 2013

Kdor misli, da so spletne storitve nekaj, kar bo na voljo za vekomaj, se močno moti. Analiza dveri Gwern.net je, recimo, pokazala, da že samo Google, ki trenutno velja za enega najbolj zanesljivih in zaupanja vrednih ponudnikov, na leto opusti okoli 35 % svojih storitev. To je precej veliko, čeprav doslej ni odmevalo v javnosti, saj so v preteklosti opuščali predvsem manj znane storitve. Toda opustitev priljubljene novičarske storitve Reader daje misliti, da se utegne to spremeniti. Paziti bo treba, kateri storitvi zaupamo svoje podatke, navade in čas.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji