Objavljeno: 27.11.2012 | Avtor: Vladimir Djurdjič | Monitor November 2012

Najprej krav'ca, potlej štal'ca

Najprej krav'ca, potlej štal'ca

Zdi se, da velika računalniška podjetja postajajo vsak dan bolj podobna znamenitim korejskim velikanom, ki v okviru peščice megakorporacij delajo vse, od kavnih mlinčkov do čezoceanskih ladij. Apple, Google in Microsoft skušajo v eni sapi ponujati programsko opremo, strojno opremo, storitve v spletu in celo digitalne vsebine. Če smo še kaj pozabili, potem bodo verjetno to čez čas dodali v ponudbo. Lep zgled je Microsoft, ki se je očitno ob opazovanju dogajanja pri mogočnih tekmecih zbal za prihodnost in presekal desetletja trajajočo ločnico med programsko in strojno opremo. Če je bil Xbox posebnost, potem bo tablica Surface vsekala dosedanje partnerje neposredno med oči. Zdaj pravijo, da bodo razvijali in izdelovalci svoje telefone, tablice in morda tudi - računalnike. Pa je to za potrošnike res bolje?

3. 10.

Tempo na področju doseganja neodvisnosti od dobaviteljev in partnerjev vsekakor narekuje Apple. Vsi vemo, da so zdaj že kar vrsto let poročeni s podjetjem Intel, vsaj kar zadeva platforme za osebne računalnike. Toda vnovič so se okrepile govorice, da odgovorne za strategijo to zelo moti. Apple naj bi se po eni strani vnovič dogovarjal z družbo AMD, ki lahko ponudi primerljivo zmogljivost po še nižji ceni (oziroma za še večji profit). Še bolj drzen pa je namig, da utegne v prihodnje Apple sam izdelovati procesorje za svoje izdelke. Na to kaže predvsem intenzivno kadrovanje inženirjev s področja načrtovanja mikroelektronskih izdelkov. Nekateri analitiki menijo, da bi utegnil Apple narediti svojo različico procesorjev na temelju arhitekture Arm in bi jih sčasoma uporabljal na vseh platformah, od telefonov do strežnikov, z osebnimi računalniki vmes.

12. 9.

Pravijo, da absolutna moč absolutno skvari tistega, ki jo ima. Zdi se, da se to dogaja tudi z družbo Apple, ki vse bolj "umetno" omejuje nekatere svoje izdelke, pač zato, da bi uporabnike silili v nadgradnje. Lep zgled je na prvi pogled malenkost, funkcija za izdelavo panoramskih fotografij v operacijskem sistemu iOS6. Kljub temu da novi OS deluje tudi na "starejših" telefonih iPhone 3GS in 4, za panoramo potrebujemo vsaj telefon 4S ali, še bolje, iPhone 5. Težko je verjeti, da starejši modeli procesno niso ustrezni za to funkcijo, saj je cel kup novosti v iOS6 najbrž še bolj zahtevnih. Uporabnike pa to boli, saj pomeni, da Apple kupce ne varuje pred zastarelostjo niti dve leti. Kje so časi Nokie 6310, ki jo najbrž še vedno kdo s pridom uporablja ...

2. 10.

Ali se lahko zgodi, da bodo najsodobnejši Ultrabooki v usodi kmalu sledili še do nedavna priljubljenim Netbookom? Naj spomnimo, Asus, ki si je izmislil mini poceni prenosnike, je nedavno sporočil, da bo nehal izdelovati netbooke. V analitski družbi IHS iSuppli pa menijo, da tudi prihodnost Ultrabookov ni prav rožnata, če bodo cene ostale v dosedanjem rangu okoli 1000 dolarjev. Za leto 2012 so tako že znižali projekcijo z 22 na samo 10,3 milijona kosov, za drugo leto pa z 61 na 44 milijonov. Da bi postali tržno zanimivi, bodo morali drugo leto doseči raven 600 dolarjev, in to z zasloni na dotik in okoljem Windows 8. Brez tega ne bodo pomagala niti vsa Intelova prizadevanja in lobiranja pri izdelovalcih.

27. 9.

Se še spominjate, kako se je Microsoft pred leti odzval na pozive tekmecev, da odprejo in podprejo odprte zapise dokumentov, oziroma omogočajo združljivost z dokumenti Worda, Excela in PowerPointa? No, zdaj jim ti konkurenti posredno vračajo milo za drago. Google je oznanil, da od novega leta v storitvi Google Docs ne bo več podpiral izvozov dokumentov v zapisih, starejših od paketa Office 2007 (podprti so torej samo tisti, kjer se končnica konča z "x"). Uvoz iz starejših zapisov bo še mogoč, izvoz pa ne. Uporabniki s starejšimi različicami paketa Office bodo odslej morali naložiti dodatek za podporo novejšim zapisom ali nadgraditi Pisarno.

1. 10.

Ali je 3D prikaz slike morda kljub vsemu precenjen? V Sonyju so očitno spoznali, da 3D morda kljub vsemu ni tako pomemben dejavnik pri nakupu nove tehnologije. Po tem, ko so nekaj let zapored skušali "spodbuditi" trg 3D iger, so naposled obupali in se odločili, da tega ne bodo več počeli. Sony trdi, da je razlog v tem, da je 3D očala nerodno uporabljati in da je v domačem okolju preveč motečih dejavnikov za kakovostno spremljanje 3D vsebin (drugače kot, na primer v kinodvoranah). Nekoliko bolj cinični analitiki k temu dodajajo, da Sony pač ni imel dovolj zanimivih in privlačnih iger, ki bi znale izkoristiti tretjo razsežnost. Zdaj bo zanimivo spremljati, ali je to le Sonyjeva napaka pri oceni ali splošen pojav.

28. 9.

V časih, ko se najbrž že lanskoletna tehnologija zdi nekoliko zastarela, se v računalništvu kljub vsemu nekatere stvari ne spreminjajo tako hitro. To so, denimo, protokoli, na katerih temelji internet. Si predstavljate, da bi nekega dne čez noč spremenili TCP/IP in HTTP z nečim tretjim? Nič več ne bi delovalo, če ne bi bilo vse skupaj skrbno načrtovano. To je nekaj takega, kot če bi želeli pri velikanskem nebotičniku zamenjati temelje. Najbrž je jasno, kolikšna sprememba je novica, da organizacija IETF pripravlja (po desetletjih mirovanja) protokol HTTP 2.0. Ta bo zrcalil spremembo v strukturi modernih strani, ki so vedno bolj dinamične in zato potrebujejo večjo odzivnost. Novi HTTP bo sprva uporabljal TCP kot transportni mehanizem, toda že zdaj so dali vedeti, da se utegne v prihodnje to spremeniti. Ali lahko temu rečemo zametek Web 3.0?

15. 9., 11. 10.

Prehod iz sveta osebnih računalnikov v nekaj drugega se nadaljuje. Na eni strani nam analitske družbe sporočajo, da bo prodaja tradicionalnih računalnikov letos na globalni ravni upadla za 2,1 %, prvič po 11 letih. V zadnjem četrtletju je bil upad menda kar 8,3 % glede na lansko leto. Na drugo stran tehtnice pa lahko damo podatek, da ima Apple prodanih že kar 400 milijonov naprav z iOS. To je že v isti ligi, kot je trenutno nameščena zbirka računalnikov (po zadnji oceni s konca lanskega leta okoli 1,25 milijarde računalnikov). Ali še kdo dvomi, da smo v post-PC časih?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji