• Izpopolnjen Writely

    Writely je spletni urejevalnik besedil, ki ga je avgusta na spletu brezplačno ponudilo zasebno podjetje Upstartle. Ustanovili so ga trije bivši uslužbenci Intuita, ki izdeluje priljubljeno orodje za osebne finance Quicken. Writely uporabnikom omogoča shranjevanje, urejanje, oblikovanje in izmenjavo dokumentov z besedili. Dokumente Microsoftovega Worda lahko prenesemo na strežnik, vsebina in oblika pa se nato pretvorita v obliko HTML.

    Objavljeno: 13.12.2005
  • Microsoftov evropski dan raziskovanja in inovacij

    Microsoftov oddelek Research je v začetku decembra v Bruslju pripravil srečanje na temo Dan raziskovanja in inovacij. Udeleženci so bili, poleg novinarjev, večinoma iz izobraževalnih ustanov, asistenti, profesorji, dekani. Iz Slovenije so nas zastopali predstavniki Ljubljanske in Primorske fakultete.

    Objavljeno: 12.12.2005
  • Napaka v Firefoxu 1.5

    Firefox 1.5 je ob nedavnem izidu dvignil veliko prahu, saj je po dolgem času dobil nove zmogljivosti, obenem pa so njegovi uporabniki začeli na veliko snemati in na spletu objavljati oglaševalske videoposnetke s hvalospevi odprtokodnemu brskalniku. A kljub temu tudi Firefox 1.5 ni povsem odporen na hrošče: če obiščemo spletno stran z namerno zelo dolgim naslovom (Title) se brskalnik po ponovnem zagonu ne zbudi več. Popravek za ne preveč nevarno napako še ni na voljo, ob izidu pa se bo pa samodejno namestil, saj Firefox 1.5 vsebuje sistem za samodejno posodabljanje.

    Objavljeno: 12.12.2005
  • BT in Yahoo! proti Skypu

    Podjetji BT in Yahoo sta predstavili načrte za prenovljeno ponudbo svojih storitev IP-telefonije. Tržišče, ki ga v veliki meri zaznamuje Skype s storitvama SkypeOut in SkypeIn, tako dobiva nova predstavnika, ki bi ga utegnila temeljito prevetriti.

    Objavljeno: 12.12.2005
  • Potegavščina na Wikipediji

    38-letni Brian Chase je želel prelisičiti svojega sodelavca v nekem Nashvillskem dostavnem podjetju. V Wikipedijo je vnesel neresnične podatke o Johnu Seigenthalerju starejšem, nekdanjem uredniku časnika The Tennessean. Sodelavec je trdil, da Seigenthaler prihaja iz družine z ugledno zgodovino, Chase pa je v Wikipedijo zapisal, da je bil celo vpleten v atentata na Johna in Roberta Kennedyja.

    Objavljeno: 12.12.2005
  • Creative Labs Zen Vision:M

    Creative Labs je predstavil nov prenosni večpredstavni predvajalnik Zen Vision:M, s katerim želi premagati najnovejši Applov iPod. Tako kot bolj znameniti izdelek ima tudi Zen Vision:M kot glavni adut dodano podporo za predvajanje video posnetkov. Na 2,5-palčnem zaslonu z 262.144 barvami zna prikazovati posnetke v zapisih MPEG-2, MPEG-4, Xvid, WMV in MJEPG. Poleg tega zna predvajati posnetke narejene z digitalnim sprejemnikom TiVo ToGo, ki je v ZDA zelo priljubljen za snemanje TV oddaj.

    Objavljeno: 11.12.2005
  • Linksys z brezžično hitrostjo 120 Mb/s

    Linksys je predstavil nov brezžični usmerjevalnik WRT54GX4, ki je sposoben prenašati podatke s hitrostjo kar 120 Mb/s, s čemer prekaša zmogljivost ožičenega Fast Etherneta. Nov usmerjevalnik, ki temelji na standardu 802.11g, je zasnovan na tretji generaciji sistemskega nabora MIMO (multiple input, multiple output), ki ga proizvaja podjetje Airgo Networks. Sistemski nabor naj bi bil sposoben prenašati podatke s hitrostjo celo 240 Mb/s, vendar proizvajalec navaja, da je realno moč doseči le okoli polovico te vrednosti. Usmerjevalnik vsebuje tudi omrežno stikalo s štirimi vrati, priključek za širokopasovne povezave in zmogljiv požarni. Poleg najsodobnejših mehanizmov za varnost s tehnologijo SRX omogoča tudi zanesljivo delovanje ob morebitnih prisotnosti drugih usmerjevalnikov v bližini, v primerjavi s predhodno generacijo pa nudi tudi večji domet signala. Za usmerjevalnik je treba v ZDA odšteti 150 dolarjev, za združljivo kartico WPC54GX4 pa 100 dolarjev.

    Objavljeno: 11.12.2005
  • Mobilni standard WiMax ratificiran

    Organizacija IEEE, ki bdi med drugim nad omrežnimi in komunikacijskimi standardi, je ratificirala dokončno različico standarda IEEE 802.16e, ki mu pravijo tudi WiMax. Delo na standardu je bilo dokončano že pred dvema mesecema, vendar je komite IEEE standard potrdil šele v začetku decembra. Ratifikacija pomeni, da lahko pričakujemo združljive izdelke že kmalu v prodaji, saj je večina proizvajalcev čakala na uradno različno standarda, da bi se izognili morebitnim nezdružljivostim. WiMax, ki ga avtorji pozicionirajo kot komplement omrežnim tehnologijam Wi-Fi in telefoniji 3G, mnogi pa kot močnega neposrednega tekmeca, bo omogočal tako večje hitrosti, kot tudi dosegljivost signala pri brezžičnih komunikacijah. WiMax naj bi hitrosti prenosa večje od 20 Mb/s, tipično pa bodo uporabniki imeli na voljo prepustnosti med 1 Mb/s in 4 Mb/s. V primerjavi z tehnologijo Wi-Fi je signal precej bolj daljnosežen, saj naj bi domet brez večji težav presegal 5 km, ob primernih pogojih in antenah pa celo 20 do 25 km.

    Objavljeno: 10.12.2005
  • Windows Live Local in Google Transit

    Microsoft in Google nadaljujeta dvoboj na področju internetne kartografije in storitev, ki so s tem povezane. Microsoft je tako uradno umestil dosedanji pilotski projekt MSN Virtual Earth v novi portal Windows Live, storitev pa bo imela naziv Windows Live Local. Ob preimenovanju so servisu dodali še nekaj zelo zanimivih možnosti, zlasti posnetke pod kotom 45 stopinj, s čimer lahko iskalec naslova vidi tudi pročelje stavbe in pomembnejše točke na fotografiji iskanega okolja. Gradivo so dobili pri družbi Pictometry, na ta način pa so za zdaj pokrili večja ameriška mesta in zanimive točke na zemljevidu. Izboljšali so tudi navigacijo s pomočjo napotkov in izračuna poti. Windows Live Local je tudi tesno povezan z iskalnikom MSN Search, zlati za pomoč pri iskanju lokalnih informacij, na primer prikaza naslovov trgovin v posameznem mestu.

    Objavljeno: 10.12.2005
  • Začetek registracije domen .eu

    Organizacija Eurid je začela s sprejemanjem prijav za registracijo domen s končnico .eu, ki jih podpira Evropska Unija. Sprejem prijave so razdelili na dve fazi, v prvi, ki bo trajala pet mesecev (Eurid temu pravi "sončni vzhod"), pa bodo lahko svojo domeno registrirali le tisti, ki so na prednostnem seznamu, tipično javne organizacije in lastniki blagovnih znamk. O konfliktih, torej več prijavah za isto ime, bo odločala posebna komisija. Druga faza se začne 7. aprila 2006, ko bo novo domeno lahko registriral vsakdo, po načelu kdor prvi pride, prvi melje. Zanimanje za novimi domenami .eu je zelo veliko, saj je EURid v nekaj urah od začetka sprejemanja zabeležil že čez 100.000 zahtevkov.

    Objavljeno: 9.12.2005
  • Novosti v Gmailu

    Google nadaljuje z dodajanjem novih zmogljivosti svojemu poštnemu servisu Gmail, ki pa ima še vedno status "beta" izdelka. Najbolj zanimiva novost je novo orodje Web Clip, ki omogoča spremljanje novic in blogov v zapisih RSS/Atom. Uporabnik tako ob spremljanju elektronske pošte lahko prebira tudi novosti v RSS dovodih, pri čemer orodje prikazuje obenem povezavo na izvorno stran in datum ter čas nastanka nove vsebine.

    Objavljeno: 9.12.2005
  • Nokiinih 100.000 € za razvijalce

    Nokia je danes objavila natečaj Forum Nokia S60 3rd Edition Challenge za razvoj glasbenih, poslovnih in Flash programov za podlago Series 60, 3. različice (S60 3rd Edition Platform).

    Objavljeno: 8.12.2005
  • Cisco pospešuje dostop do programov

    Podjetje Cisco je na svoji redni letni konferenci predstavilo novo tehnologijo Cisco Application Network Services (ANS), ki bo omogočala podjetjem hitrejši dostop do poslovnih in drugih programov prek lokalnih, zlasti pa WAN povezav. Cisco namerava tehnologijo vgraditi v vse svoje izdelke, kot so stikala, usmerjevalniki in brezžična omrežna oprema. ANS je eden od prvih proizvodov novega oddelka družbe Cisco, ki načrtuje integracijo omrežnih in programskih storitev, ob tem pa je sestavni del širše storitvene arhitekture Service Oriented Network Architecture (SONA), ki tesno sodeluje s protokoli za spletne storitve, kot je na primer SOAP.

    Objavljeno: 8.12.2005
  • Nakup preostalega deleža v Si.mobilu

    Podjetje mobilkom austria se je z solastniki dogovoril o nakupu preostalega deleža v Si.mobilu pred prvotno načrtovanim rokom. Avstrijsko podjetje naj bi tako do konca maja 2007 kupilo preostalih 25% (minus eno delonico). Družba je v Si.mobil kot lastnik prvič vstopila februarja 2001 in ima v lasti 75% plus eno delnico od decembra 2001.

    Objavljeno: 8.12.2005
  • Izšel je Windows Server 2003 R2

    Microsoft je poslal v proizvodnjo novo različico strežniškega operacijskega sistema, ki ima zaradi številnih pomembnih novosti tudi novo ime Windows Server 2003 R2. Nova različica, ki temelji na kodi Windows Serverja 2003 s kompletom popravkov SP1 ima številne novosti na področju upravljanja sistemov v oddaljenih poslovnih enotah, upravljanja identitet in dostopa, virtualizacije, hrambe podatkov in spletnih tehnologij.

    Objavljeno: 8.12.2005
  • APEK o sporu

    Agencija za pošto in elektronske komunikacije Republike Slovenije skladno z zakonom o elektronskih komunikacijah nadaljuje postopek nadzora o izpolnjevanju obveznosti, ki jih je družbi Telekom Slovenije d. o. o. z odločbo naložila kot operaterju s pomembno tržno močjo na upoštevnem medoperaterskem trgu. Razvezan dostop do krajevne zanke in podzanke z namenom zagotavljanja širokopasovnih in govornih storitev.

    Objavljeno: 7.12.2005
  • Sunovi strežniki Niagara in odprtkodni procesor UltraSparc T1

    Sun je na svoji zdaj že redni četrtletni konferenci Network Computing Q405 objavil strežnike z delovnim imenom Niagara, ki temeljijo na novih procesorjih UltraSparc T1. Novi strežniki, ki imajo uradne nazive Sun Fire T1000 in T2000, vsebujejo nove procesorje, od katerih ima vsak po osem jeder, z večnitno izvedbo pa lahko tako izvajajo do 32 procesnih niti sočasno. Nova arhitektura je omogočila precejšen prihranek prostora in energije, saj novi procesorji porabijo le 72W, občutno manj kot neposredni primerljivi tekmeci (Intelov Xeon denimo porabi okoli 100W).

    Objavljeno: 7.12.2005
  • Microsoft Dynamics CRM 3.0 že v prodaji

    Microsoft nekoliko hitreje kot pričakovano objavil končno različico paketa za upravljanje odnosov s strankami Microsoft Dynamics CRM 3.0. Nova različica prinaša tesnejšo povezljivost s pisarniškim paketom Office in povsem nova orodja za prilagoditev programskega paketa specifičnim potrebam posameznih podjetij. CRM 3.0 prinaša nova orodja za pospeševanje trženja, kot so seznami poslovnih priložnosti, orodja za spremljanje prodajnih akcije in orodja za analizo odgovorov kupcev oziroma uporabnikov.

    Objavljeno: 7.12.2005
  • Telekomov odgovor na pritožbo T-2

    Telekom Slovenije v sporočilu za javnost odgovarja na pritožbe podjetja T-2, ki s posredovanjem agencije APEK zahteva odpravo domnevne kršitve in odstranitev vseh prenapetostnih zaščitnih varovalk oziroma drugih naprav, vgrajenih na paricah polnega razvezanega dostopa do krajevne zanke. V Telekomu Slovenije vztrajajo, da je prenapetostna zaščita nujno potrebna zaradi varnosti omrežja, kar je zapisano v vzorčni ponudbi in prilogi k pogodbi za razvezan dostop do krajevne zanke in skupno lokacijo.

    Objavljeno: 7.12.2005
  • Xen 3.0

    Podjetje Xensource je objavilo tretjo različico odprtokodne rešitve za virtualizacijo operacijskih sistemov na Intelovi platformi, s katero ciljajo predvsem na poslovne uporabnike. Xen 3.0 prinaša kopico novosti, med drugim pa avtorji trdijo, da rešitev vsebuje najhitrejši hypervisor - programski modul, ki služi kot vmesnik med navideznimi računalniki in strojno opremo. Nova različica poleg tega prinaša podporo za večje strežniške sisteme s tja do 32 procesorji, podporo za 64-bitne procesorje, večji podprti fizični naslovni prostor, podporo za "vročo" priključitev procesorjev za izravnavo bremen, prav tako pa podpira Intelovo tehnologijo VT-x za pospeševanje virtualizacijskih sistemov, ki jo bo Intel vgradil v bodoče procesorje. Xensource naj bi kmalu dodal tudi podporo za tehnologijo Pacifica, konkurenčni odgovor na to temo s strani družbe AMD.

    Objavljeno: 6.12.2005
  • Dell pripravlja 30-palčni monitor

    Dell naj bi v kratkem predstavil nov računalniški monitor, ki se bo lahko pohvalil s kar 30-palčno diagonalo, s čemer bo tekmoval z podobno ponudbo družbe Apple. Da gre za računalniški monitor in ne kamuflirani televizor LCD priča predvsem podatek, da bo monitor zmogel ločljivost 2560 x 1600, kar je bistveno več od kateregakoli "televizijskega" zaslona. Kljub velikosti bo nudil razmeroma kratek odzivni čas (14 ms), svetlost 400 cd na kvadratni meter in kontrastno razmerje 700:1. Načrtovalci so povrh vsega v monitor vgradili USB razdelilnik s štirimi vhodi, bralnik za kar 9 različnih tipov pomnilniških kartic in vmesnik DVI-D za povezavo s primerno grafično kartico na računalniku. V ZDA naj bi bil na voljo od konca decembra za ceno predvidoma 2.500 dolarjev.

    Objavljeno: 6.12.2005
  • Adobe zaključuje prevzem Macromedie

    Podjetje Adobe je po nekaj manjših zapletih in dodatnih analizah pristojnih ameriških organov dobil zeleno luč za zaključek prevzema družbe Macromedia. Praktično sočasno z najavo zaključka prevzema so tudi objavili prve programske komplete, ki so plod sinergije orodij obeh podjetij. Adobe Design Bundle tako vsebuje Adobe Creative Suite 2 Premium in Macromedia Flash Professional 8, Adobe Web Bundle pa združuje Creative Suite 2 Premium in Macromedia Studio 8. Oba kompleta sta že v prodaji, Adobe pa obljublja nekoliko kasneje še tretjega - Adobe Video Bundle, ki bo poleg video orodij prav tako vseboval Macromedia Flash Professional, pripravljen pa bo v začetku leta 2006.

    Objavljeno: 6.12.2005
  • 300 milijonov foto telefonov v letu 2005

    Pri družbi Gartner so z analizo trga izračunali, da so proizvajalci v letu 2005 prodali skoraj 300 milijonov telefonov z vgrajenimi digitalnimi fotoaparati, kar je 14% več kot v letu 2004. Predvsem pa ta kategorija izdelkov predstavlja že 38% vseh prodanih mobilnih telefonov na svetu, v razvitih trgih, kot je evropski pa že skoraj 55% vse prodaje. Ker se bodo v bodoče stroški vgradnje digitalnih fotoaparatov v telefone prepolovili, pri Gartnerju menijo, da bodo taki izdelki leta 2009 predstavljali v Evropi že skoraj 90% celotne prodaje. ZDA na tem področju zaostajajo za Evropo, močno pa prednjačijo azijske države - na Japonskem foto telefoni predstavljajo že danes 92% prodaje.

    Objavljeno: 5.12.2005
  • Nero Photoshow Deluxe 4

    Nemški proizvajalec Nero je objavil novo različico orodja za urejanje in predstavitve digitalnih fotografij in video posnetkov Nero Photoshow Deluxe 4. Orodje omogoča spletnih predstavitev večpredstavnega gradiva, kot tudi pripravo DVD posnetkov, ki jih lahko gledamo z navadnim DVD predvajalnikom na televizorju. Poleg same priprave predstavitev v Photoshowu najdemo tudi orodja za manjše popravke fotografij, dodajanje zvočne podlage, animacij, besedil, okvirjev in drugih grafičnih okrasov. Vgrajeni so dodatni učinki,tako za fotografije, kot video posnetke. Za objavo na spletu je v paket vključenih 12 različnih predlog spletnih strani, lahko pa dodamo še svoje. Cena paketa je 40 dolarjev, nadgradnje iz dosedanjih različic pa stanejo 30 dolarjev.

    Objavljeno: 4.12.2005
  • Boljše razvrščanje elektronske pošte

    Microsoftov laboratorij Microsoft Resarach je objavil novo brezplačno orodje, ki zna boljše razvrščati elektronsko pošto po pomenu za uporabnika. Novo orodje z imenom SNARF (Social Network and Relationship Finder) razvršča elektronsko pošto glede na različne parametre, ki kažejo na medsebojno povezanost prejemnika in pošiljatelja. Program tako uporablja bazo prejetih elektronskih sporočil za ugotavljanje oseb, ki bolj pogosto komunicirajo s prejemnikom in jih zato razvršča višje v spisku prioritet. SNARF zna tudi izločiti manj pomembno pošto na podlagi tega, ali je poslana posamezniku ali daljšemu poštnemu spisku. Orodje omogoča razvrščanje sporočil še na številne druge načine, poleg tega pa omogoča bolj učinkovit pregled pogovorov. Sporočila so v tem primeru prikazana kot niz povezanih sporočil, podobno kot to počnejo orodja za spletne forume. SNARF je na voljo brezplačno, za delovanje pa potrebuje poštni odjemalec Outlook 2002/2003 ali drugi MAPI združljiv poštni odjemalec.

    Objavljeno: 4.12.2005
  • Modni prenosniki

    Pri podjetju Intel so prepričani, da bodo kupci prenosnih računalnikov v prihodnje več dali na videz in obliko, s čemer bodo prenosniki postali vse bolj tudi modni dodatki. V ta namen so se povezali z znano ameriško modno hišo Toray Ultrasuede, s katero so pripravili prototip prenosnika z mehko površino ohišja. Prototip je prevčelen s posebno mikro tkanino Ultramicorfiber Ultrasuede, ki je primerna za prevleko računalnika, hkrati pa daje celoti poseben značaj. Čeprav za zdaj še ni konkretnih načrtov za serijsko proizvodnjo, raziskave trga kažejo na to, da 76% potencialnih kupcev želi, da bi tehnologija odražala njihov osebni stil in želje. Intel s tem posredno tudi odgovarja na uspešno Appleovo strategijo, kjer analitiki uspešnost prodaje vsaj toliko pripisujejo tehnologiji, kot skrbi za oblikovanje in modni stil.

    Objavljeno: 3.12.2005
  • T-2 odgovarja Telekomu

    Iz podjetja T-2 smo dobili naslednje pojasnilo:

    Objavljeno: 2.12.2005
  • BenQ Mobile CEE tudi na slovenskem trgu

    BenQ, ki je prevzel Siemensovo enoto mobilnih telefonov, je ustanovil slovensko podružnico BenQ Mobile CEE, ki ima sicer sedež na Dunaju in pokriva 17 držav srednje in vzhodne Evrope. Podjetje, ki bo sprva imelo tri zaposlene, bo skrbelo za trženje Siemensovih mobilnih telefonov, ki bodo od pomladi 2006 na voljo pod skupno blagovno znamko Benq-Siemens. Na podlagi dogovora s Siemensom lahko namreč Benq Mobile skupno blagovno znamko uporablja vse do septembra 2010.

    Objavljeno: 2.12.2005
  • VMWare podpira 64 bitov

    Izšla je končna različica VMware Workstation 5.5, ki prinaša predvsem izboljšano podporo 64-bitnim in dvoprocesorskim sistemom. Nova različica je sposobna poganjati 64-bitne različice operacijskih sistemov, čemur prejšnje različice sploh niso bile kos.

    Objavljeno: 2.12.2005
  • Skype 2.0 Beta

    Skype je predstavil razvojno različico beta istoimenskega programa različice 2.0. Glavna novost je podpora video-klicem.

    Objavljeno: 2.12.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji