Novice

 • Festoon združuje Skype in Google

  Podjetje Santa Cruz Networks, ki je pred časom naredilo dodatek za Skype s podporo za video klice, je pripravilo novo orodje, ki povezuje dva izmed najbolj priljubljenih odjemalcev - Skype in Google Talk. Nov dodatek za Skype z imenom Festoon Unity omogoča zvočne in video povezave posameznikov ali skupin do šestih uporabnikov ne glede na to, ali uporabljajo storitve servisov Skype ali Google Talk. Festoon Unity je s tem postal prvi tovrstni izdelek, ki povezuje različne komunikacijske sisteme na področju video in zvočnih povezav, saj so ti večinoma omejeni na komunikacijo z uporabniki znotraj istega omrežja oziroma storitve. Festoon omogoča tudi izmenjavo fotografij in dokumentov, kar prav tako dopolnjuje oba krovna izdelka z novimi funkcionalnostmi.

  Objavljeno: 23.12.2005več
 • Microsoftu grozi kazen Evropske Unije

  Evropska Unija je pozvala Microsoft, da mora najkasneje v petih tednih ugoditi določilom razsodbe v protimonopolnem sodnem procesu, ki je bila izdana marca 2004. V koliko Microsoft ne bo izpolnil sodnih zahtev, ga namerava Evropska Unija kaznovati s penali, ki bodo znašali kar 2,4 milijona dolarjev na dan prekoračitve oziroma kršitve. EU Microsoftu očita, da doslej še ni ugodil vsem zahtevam, zlati glede razkritja, kako se lahko ne-Windows strežniki povezujejo v delovne skupine z računalniki Windows brez omejitev.

  Objavljeno: 23.12.2005več
 • Lenovo z novim direktorjem

  Kitajska družba Lenovo, ki je prevzela IBMov oddelek za osebne računalnike, ima novega direktorja, ki zamenjuje dosedanjega prvega moža Stephana Warda, nekdanjega uslužbenca družbe IBM. Namesto njega se je na vodilno mesto povzpel William Amelio, dosedanji direktor družbe Dell za poslovanje v Aziji. Čeprav se je zamenjava zgodila uradno zaradi Wardove upokojitve, analitiki menijo, da korak kaže na ambicije lastnikov družbe Lenovo, da podjetje naredi še večje korake v ponovnem osvajanju tržnega deleža.

  Objavljeno: 23.12.2005več
 • V 2006 trije novi Palm Trei

  Palm je med predstavitvijo finančnih rezultatov tudi napovedal, da bo v prihodnjem letu predstavil tri nove pametne telefone Treo, poleg že napovedanega Treo 700w, ki bo poganjal Windows Mobile. Konkretne informacije še niso znane, predstavnik podjetja je le zagotovil, da bodo novi modeli vsebovali hitrejše brezžične povezave, kar po vsej verjetnosti pomeni UMTS in WiFi.

  Objavljeno: 23.12.2005več
 • Video očala za 3G

  Francoski operater Orange je predstavil prvi vizor, posebna očala, ki omogočajo prikaz slike iz zaslona mobilnega telefona. Očala delujejo zgolj s telefonom Samsung D600E in poleg ogleda slike zaslona vključujejo tudi slušalke. S telefonom se povežejo preko kabla. Cena za to igračko je 229 evrov, kar je 120 evrov več kot sam telefon, navdušenci pa očal zagotovo ne bodo smeli uporabljati med vožnjo.

  Objavljeno: 22.12.2005več
 • Telekom je kriv

  T-2 je dobil pomembno bitko s Telekomom, vojne pa še ne.

  Objavljeno: 22.12.2005več
 • OpenOffice.org 2.01 tudi v slovenščini

  Izšla je prva različica popravkov pisarniškega paketa OpenOffice.org 2, ki pa vsebuje tudi nekatere pomembne novosti. OpenOffice.org 2.01 je na voljo v številnih dodatnih jezikih, med katerimi je tudi slovenščina. Za upravitelje informacijskih sistemov je izredno pomembna novost orodje, s katerim lahko vključujejo ali izključujejo posamezne funkcionalnosti paketa za rabo v poslovnem okolju. S tem je mogoče pripraviti namenske nastavitve paketa z posamezne skupine uporabnikov. Nova različica prinaša še izboljšano podporo in združljivost z Microsofotovim Wordom (zlasti na področju številčenja in vrstičnega označevanja) ter nove bližnjice za tipkovnico. Čeprav je OpenOffice.org 2 za zdaj na voljo le za okolja Windows, Unix in Linux, so avtorji objavili tudi razvojno knjižnico (SDK) za računalnike Macintosh.

  Objavljeno: 22.12.2005več
 • Seagate kupuje Maxtorja

  Podjetje Seagate je sporočilo, da namerava za 1,9 milijarde dolarjev kupiti tekmeca Maxtorja. Najava o prevzemu oziroma združitvi, saj si bodo lastniki družb izmenjali delnice, prihaja ravno v času, ko je trg pomnilniških enot in zlasti diskov v razcvetu. Povpraševanje po diskih narašča predvsem na področju izdelkov za zabavno elektroniko, pa naj gre za mobilne glasbene predvajalnike, digitalne videorekorderje ali pa igralne konzole. Ko bo proces prevzema zaključen, bodo sedanji lastniki družbe Seagate imeli 84% deležev nove družbe, preostanek pa delničarji Maxtorja. Skupno podjetje bo imelo čez 11 milijard dolarjev letnega prometa in vodilni tržni delež na področju diskov. Zanimivo pa je, da povečanje tržnega deleža ni bil glavni cilj lastnikov. V ospredju je predvsem boljši izkoristek proizvodnih zmogljivosti, s čimer naj bi letno prihranili vsaj 300 milijonov dolarjev-

  Objavljeno: 22.12.2005več
 • Podcasti na RTV Slovenija

  Multimedijski center RTV Slovenija je svojo ponudbo obogatil s podcasti. V tej obliki lahko uporabniki računalnikov in mobilnih predvajalnikov poslušajo radijski oddaji Radio Ga Ga in Toplovod, sledilo pa bo še več oddaj iz produkcije Radia Slovenija. Podcasti so zvočne datoteke v zapisu mp3, ki se s pomočjo tehnologije RSS samodejno naložijo na uporabnikov računalnik, takoj ko so objavljene na spletu. Izbrano radijsko oddajo pa lahko uporabnik posluša, kadar želi. Najbolj priljubljen in uporaben način poslušanja je s pomočjo mp3 predvajalnikov, seveda ob podpori programskega odjemalca.

  Objavljeno: 22.12.2005več
 • Google kupil delež v AOL

  Google je sklenil dogovor s družbo Time Warner, s katerim bo dobil možnost nakupa deleža družbe AOL v višini 5 odstotkov, za kar bodo odšteli milijardo dolarjev. AOL naj na podlagi tega v svojem iskalniku, ki temelji na Googleovi tehnologiji, prodajal dodatne oglase poleg tistih, ki jih trži sam Google. Slednji naj bi poleg tega na svojih portalih promoviral spletne strani in storitve družbe AOL, zlasti med sponzoriranimi povezavami v iskalnih rezultatih. Nekateri veliki delničarji pa se z usmeritvijo vodstva Time Warnerja ne strinjajo in že napovedujejo tožbe. Nekatere svetovalne družbe namreč menijo, da bi AOL največ pridobil z drugimi partnerstvi, na prvem mestu pa omenjajo podoben dogovor, ki naj bi pred časom kovali skupaj z družbo Microsoft.

  Objavljeno: 21.12.2005več