• Apple nadgrajuje strežnike in pomnilniške sisteme

    Apple je le teden dni pred sejmom MacWorld objavil prenovljene strežnike Xserver in končno začetek prodaje pomnilniških sistemov Xsan. Novi strežniki Xserve imajo ohišje višine 1U za vgradnjo v strežniške omare, vsak sistem pa ima lahko do dva procesorja PowerPC G5 s taktom 2,3 GHz in 512 KB predpomnilnika na samem procesorju.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • Lenovo o strategiji za osebne računalnike in prenosnike

    Nekaj tednov po sporazumu med družbama IBM in Lenovo o prodaji PC oddelka družbe IBM, so v kitajskem podjetju spregovorili o nekaterih kratkoročnih načrtih. Lenovo je že začel pospešeno graditi svojo prodajno mrežo in prisotnost izven Kitajske, sprva pa želijo >>napasti<< ZDA in Evropo. Že v prvi polovici nameravajo vzpostaviti omrežje in partnerske kanale v posameznih državah, obenem pa načrtujejo agresivno predstavitev novih modelov. Kratkoročno bo Lenovo sledil dosedanji filozofiji ThinkVantage, kar pomeni, da bodo za zdaj računalniki ThinkCentre in prenosniki ThinkPad podobni kot doslej.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • CompactFlash 3.0

    Združenje CompactFlash Association (CFA) je predstavilo tretjo revizijo standarda za pomnilniške kartice, ki omogoča zdaj prenos podatkov s hitrostjo kar 66 MB/s. Doslej so kartice podpirale hitrosti do 16 MB/s, CompactFlash 3.0 pa to presega z uporabo vmesnikov Ultra DMA 66, torej enakega kot pri diskih IDE. Podjetje SanDisk je prvo, ki bo novo specifikacijo uporabili v izdelku in sicer kartici velikosti 8 GB. Hitrejše kartice potrebujejo predvsem zmogljivi digitalni fotoaparati, ki dosegajo vse višje ločljivosti, s tem pa rabijo hitrejši prenos podatkov.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • Gigabit prek električnega omrežja?

    Inženirji ameriške univerze Penn State University razvijajo novo tehnologijo, ki bo omogočala prenos podatkov prek električnega omrežja s hitrostjo domala 1 Gb/s. Dosedanje raziskave kažejo, da lahko hitrosti zagotovijo prek omrežja srednje napetosti, pogoj pa je le ta, da bi na približno vsak kilometer omrežja uporabili posebne ojačevalnike, ki bodo skrbeli za kakovost signala in odpravo motenj. Če bo tehnologija dozorela do komercialne rabe, bo predstavljal resno alternativo telekomunikacijskim tehnologijam DSL in brezžičnim omrežnim prenosom.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • Prihaja Super 3G

    Skupina vodilnih proizvajalcev mobilnih telefonov in telekomunikacijskih operaterjev je začela z razvojem naslednika tretje generacije mobilne telefonije. Standard so poimenovali Super 3G, omogočal pa naj bi prenos podatkov z desetkrat višjo hitrostjo, kot še sveža tehnologija tretje generacije. Telefoni Super 3G naj bi bili dovolj zmogljivi, da bodo lahko omogočali spremljanje televizijskega programa prek brezžičnih omrežij, seveda pa tudi cel niz drugih večpredstavnih in interaktivnih aplikacij. Imeli bodo zaslone z visoko ločljivostjo, vendar nižjo porabo energije. Med podporniki je na začetku 26 podjetij, med katerimi najdemo Vodafone, NEC, Siemens in NTT DoCoMo. Izdelke lahko pričakujemo šele v obdobju 2007-2009, analitiki pa opozarjajo, da bodo morali operaterji računati na visoke stroške za nadgradnje svojih omrežij.

    Objavljeno: 9.1.2005
  • Standard za ključe USB

    Družbi M-Systems in SanDisk sta predstavili novo specifikacijo z imenom U3, s katero bo mogoče prenašati podatke in programe med različnimi računalniki. Medtem, ko so danes priljubljeni ključi USB namenjeni predvsem za prenos podatkov, se novo združenje U3 trudi s promocijo programskega vmesnika (API), s katerim bo mogoče med računalniki prenašati tudi programe in jih poganjati brez nameščanja. Na tak način bi lahko preprosto gostovali na kateremkoli računalniku, kar lahko odpravi potrebe po prenašanju prenosnikov. Združenje, ki zdaj novači nove podpornike, namerava pripraviti tudi poseben grafični vmesnik Launch Pad, ki se bo samodejno pognal ob priključitvi ključa USB, omogočal pa bo varen dostop do programov in podatkov.

    Objavljeno: 9.1.2005
  • Varnostne luknje v Mozilli in Firefoxu

    Uporabniki so v zadnjem času našli kar nekaj varnostnih lukenj v spletnih brskalnikih Mozilla in Firefox. Najresnejša je v modulu za prebiranje novice po protokolu NNTP v brskalniku Mozilla, kjer lahko pride do prekoračitve medpomnilnika, kar lahko privede do izvršbe kode nameščene s strani hackerjev. Obvarujemo se, če uporabljamo Mozillo 1.7.5 ali Firefox 1.0 oziroma novejše različice. Oba brskalnika imata tudi napako v načinu prikaza vira pri prenosu datotek, kar zopet lahko privede do prenosa trojanskih konjev. Zadnja napaka pa prizadene Firefox in njegov poštni odjemalec Thunderbird, kjer je mogoče začasne datoteke preprosto prebirati in s tem dostopati na nedovoljen način do zasebnih informacij. Popravki so že v pripravi.

    Objavljeno: 9.1.2005
  • W3C s spletnim priročnikom

    W3C (World Wide Web Consortium) je izdala priročnik Architecture of the World Wide Web (Volume One), v katerem so natančno razložene spletne tehnologije in standardi. Priročnik ni namenjen samo razvijalcem spletne programske opreme, temveč tudi tistim, ki želijo svoje znanje povezati z internetnim področjem. Drugi del priročnika (Volume 2) bo pokrival naprednejše teme, kot so spletne storitve in splet za mobilne telefone.

    Objavljeno: 8.1.2005
  • Microsoftova antispyware in antvirus orodja

    Microsoft je objavil razvojno različico orodja za boj proti vohunskim programom, v kratkem pa bo sledil tudi nov program za boj proti virusom. Microsoft AntiSpyware je novo orodje, ki je nastalo na osnovi izdelkov nedavno kupljenega podjetja Giant AntiSpyware, končno različico pa pri Microsoftu načrtujejo za poletje.

    Objavljeno: 8.1.2005
  • Itanium brez podpore za Okna

    Microsoft je oznanil, da ne bo objavil načrtovane različice okolja Windows XP za 64-bitne procesorje Intel Itanium. Namesto tega bodo za platformo Itanium objavili samo strežniško različico Windows Server 2003, ni pa še jasno kako bo s podporo pri naslednjih različicah okolja Windows. Microsoftova odločitev je kljub vsemu velik udarec za Intel, ki postavlja pod vprašaj prihodnost tega procesorja. Nekateri analitiki menijo, da korak pomeni Intelovo odločitev o drugi smeri v 64-bitno računalništvo, ki so jo nakazali s 64-bitno opremljenimi procesorji Xeon. Intel naj bi še v letu 2005 predstavil tudi 64-bitno opremljene naslednike Pentiuma 4, ki bo najbrž najbolj zaželen procesor pri prihajajočem operacijskem sistemu Windows >>Longhorn<<.

    Objavljeno: 8.1.2005
  • WaveSat s prvim pravim WiMax čipom

    Podjetje WaveSat je pričelo s prodajo čipov, ki kot prvi nudijo popolno podporo širokopasovnemu brezžičnemu standardu IEEE 802.16-2004, bolj znanemu kot WiMax. Čipe DM256, ki so namenjeni tako baznim postajam kot tudi manjšim napravam, so po ceni 35 dolarjev na enoto že naročili mnogi izdelovalci brezžične opreme. Naprave s tem čipom bodo morale imeti anteno nameščeno zunaj stavb, zato WaveSat čip že izboljšuje.

    Objavljeno: 7.1.2005
  • Povpraševanje po mobilnih telefonih bo manjše

    Japonsko združenje JEITA za leto 2005 napoveduje manjšo rast prodaje mobilnih telefonov kot v preteklem letu. Globalne zahteve po mobilnikih naj bi se povečale za samo 5,8 odstotka, medtem ko je bila v preteklem letu rast kar 12,9-odstotna. V letu 2004 je bilo tako prodanih 566,5 milijona enot, za leto 2005 pa pričakujejo, da se bo število povzpelo na slabih 600 milijonov.

    Objavljeno: 7.1.2005
  • W3C izdala standard za XML

    Organizacija World Wide Web Consortium (W3C), ki predlaga in izdaja standarde na področju spletnih tehnologij, je izdala nov standard, ki bo pripomogel k večji učinkovitosti dokumentov v zapisu XML. Standard XML Inclusions (Xinclude 1.0) omogoča programerjem združevanje dokumentov ter večkratno uporabo vsebine, kar prihrani ogromno časa. Xinclude so že podprla podjetja, kot so Microsoft, BEA Systems, Sun Microsystems in Arbortext.

    Objavljeno: 7.1.2005
  • KnowNow za preprosto povezovanje programskih rešitev

    Zaradi vedno večjih potreb podjetij po povezavi programskih rešitev med seboj se na trgu pojavlja vedno več izdelkov in rešitev, ki omogočajo tako povezovanje. Podjetje KnowNow ponuja svojo preprosto rešitev na tem področju. Njihova rešitev KnowNow 3 Enterprise Edition temelji na strežniku, ki podpira protokol HTTP, rešitev pa je zelo preprosta in prilagodljiva. Ker podpira le protokol HTTP, ni potrebe po javanskih vmesnikih ali kontrolnikih ActiveX oziroma drugih dodatnih programčkih. Razvijalci izdelujejo vmesnike za povezavo programskih rešitev ločeno za vsako programsko rešitev, tako da je povezljivost vseh programskih rešitev v podjetju mogoče narediti v več korakih, pri čemer vsak naslednji korak gradi na prejšnjem. KnowNow je na voljo za platforme Okna, Linux in Solaris.

    Objavljeno: 6.1.2005
  • CES 2005 odpira vrata

    V Las Vegasu so se odprla vrata največjega sejma zabavne elektronike Consumer Electronics Show (CES). Tako kot smo že vajeni že nekaj zadnjih let, je CES vse bolj osrednji razstavni dogodek tudi za računalniško industrijo, saj potrjuje konvergenco računalniških izdelkov s tistimi za zabavno elektroniko. V ospredju so zatorej televizorji z visoko ločljivostjo (HD TV), ki dobivajo vse več lastnosti večpredstavnih računalnikov, video rekorderje pa so zamenjali DVD zapisovalniki, ki imajo vse bolj pogosto vgrajene tudi diske kot primerne nosilce za digitalno snemanje oddaj.

    Objavljeno: 6.1.2005
  • Umik Transmete iz trga procesorjev?

    Podjetje Transmeta naj bi v bližnji prihodnosti prenehalo s proizvodnjo procesorjev. Svojo pozornost naj bi podjetje iz proizvodnje lastnih izdelkov preusmerilo v licenciranje tehnologij in patentov drugim podjetjem, ki bi na podlagi Transmetine tehnologije razvijali lastne izdelke. Sprememba poslovnega modela je odziv na slabo finančno stanje v podjetju, ki je v zadnjem četrtletju leta 2004 s proizvodnjo procesorjev zaslužilo 3,3 milijone dolarjev, s prodajo tehnologije pa 3,7 milijona, kljub temu pa se je v tem obdobju izguba podjetja vseeno povečala za skoraj 30 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 6.1.2005
  • Siebel prodorneje na trg majhnih in srednjih podjetij

    Podjetje Siebel, ponudnik izdelkov in rešitev na področju CRM, se namerava v prihodnosti resneje posvetiti trgu majhnih in srednjih podjetij, ki po nekaterih ocenah predstavlja 50 odstotkov celotnega trga CRM. V ta namen gradijo mrežo partnerskih podjetij, ki bodo zadolžena za prodajo Siebelovih rešitev majhnim in srednjim podjetjem v okviru vnaprej predpisane zemljepisne razdelitve. Raziskave trga so namreč pokazale, da majhna in srednja podjetja raje kupujejo od lokalnih posrednikov, ki so zmožni hitro in poceni nuditi storitve izobraževanja in podpore. Z zemljepisno delitvijo pa bo Siebel poskrbel, da partnerska podjetja ne bodo tekmovala med seboj. Nadzor nad partnerskimi podjetji bo prevzelo 70 posebej za to zadolženih na novo zaposlenih skrbnikov v podjetju Siebel. Razen tega bodo v podjetju Siebel tudi poenostavili način priprave ponudb, sklepanja pogodb in naročanja za majhna in srednja podjetja.

    Objavljeno: 5.1.2005
  • Prve osnovne plošče za Pentium M

    Tajvansko podjetje DFI je med prvimi, ki je začelo s proizvodnjo osnovne plošče za navadne računalnike, na katero je mogoče priključiti mobilni procesor Pentium M. Plošča z imenom 855GME-MGF je predhodnica širšega pohoda tehnologije Pentium M v namizne računalnike, kar analitiki napovedujejo za letošnje leto. Procesorji Pentium M namreč delujejo pri nižjih frekvencah, porabijo manj energije, a nudijo visoko zmogljivost, zato meno menijo, da je to Intelova preferenčna smer tudi na področju namiznih procesorjev.

    Objavljeno: 5.1.2005
  • Astaro Security Linux 5.1

    Podjetje Astaro je predstavilo novo izvedbo Linuxa, ki je namenjena predvsem področju varnosti v računalniških omrežjih. Astaro Security Linux 5.1 je specializiran operacijski sistem za internetne prehode in strežnike, ki je osredotočen na varnostne funkcije, saj poleg drugega vsebuje požarni zid, vstopno točko in prehod za navidezne zasebne povezave (VPN), protivirusni program, orodje za detekcijo vdorov, orodje za boj pred nezaželeno pošto in filtriranje vsebin. Nova različica je pridobila še orodja za spremljanje omrežnega prometa in pretoka podatkov, orodja za nadzor omrežja (prek SNMP) ter boljša orodja za boj proti nezaželeni pošti, vključno s podporo za specifikacijo Sender Policy Framework. Celotno upravljanje sistema je možno prek spletnega vmesnika.

    Objavljeno: 5.1.2005
  • SAP pripravlja novosti na področju podpore proizvodnje

    Podjetje SAP za leto 2005 napoveduje več novosti na področju rešitev za proizvodnjo. Ena izmed novosti bo nadzorna plošča za vodje tovarn. Rešitev bo omogočala upravnikom v tovarni vpogled v zgoščene podatke o stanju proizvodnega procesa, vključevala pa bo tudi možnost obveščanja o odstopanjih in drugih vnaprej predpisanih dogodkih. V prihodnosti nameravajo v podjetju SAP ponuditi še podobne nadzorne plošče upravnikom vzdrževanja, kontrole kakovosti in drugim nosilcev poslovnih funkcij v proizvodnem procesu.

    Objavljeno: 4.1.2005
  • Microsoftov projekt Bigtop

    Microsoft v svojih laboratorijih že preizkuša novo tehnologijo za razpredeno računalništvo (grid computing), vendar je končni rezultat vsaj še nekaj let daleč. Čeprav pri Microsoftu javno ne želijo govoriti o projektu Bigtop, v okviru tega nastaja platforma za učinkovito povezavo razmeroma poceni računalnikov v učinkovita in računsko zelo zmogljiva razpredena omrežja. Bolj kot samo platforma Microsoftove inženirje ta hip zanimajo predvsem orodja za pripravo tovrstnih programov.

    Objavljeno: 4.1.2005
  • Prvi kombinirani nosilec Blu-ray/DVD

    Japonski proizvajalec JVC je razvil prvi nosilec, ki na sebi vsebuje tako podatke po standardu DVD, kot prihajajočem Blu-ray. To so dosegli tako, da podatke shranjujejo kar na treh optičnih slojih. Na prvem je prostor za 25 GB podatkov v zapisu Blu-ray, na drugem in tretjem pa dvoslojni zapis DVD s skupno zmogljivostjo 8,5 GB. Skupno je tako mogoče shraniti do 33,5 GB podatkov, pri čemer je zagotovljena združljivost z obstoječimi DVD enotami. Dosežek je bil mogoč zaradi posebnega patentiranega optičnega filma, ki nudi precej višjo odsevnost, kot dosedanji. Sistem je poleg tega narejen tako, da je prvi sloj viden le pri uporabi modrih laserjev, medtem ko z uporabo rdečih laserjev bralnik prebere le DVD informacije. Nov nosilec je še posebej zanimiv za filmsko industrijo, ki bi lahko na istem nosilcu ponudila filme tako v navadni kot visoki ločljivosti.

    Objavljeno: 4.1.2005
  • Novell v svojih novih sistemih združuje Netware in Suse Linux

    Novell je objavil razvojno različico svojega strežnika Open Enterprise Server, ki ga sestavljajo tako elementi Novellovega sistema Netware kot tudi operacijskega sistema Suse Linux. Novi strežniški sistem omogoča uporabnikom poganjanje mešanega omrežja Netware in Linux, pri čemer administracija poteka s pomočjo skupnega orodja. Končna različica strežnika naj bi bila na voljo februarja 2005, celoten paket pa je prvi korak v Novellovi strategiji prehoda iz sistema Netware na Linux, ki jo je objavil jeseni 2004.

    Objavljeno: 3.1.2005
  • Novi evropski superračunalnik

    Štirje evropski raziskovalni inštituti bodo v okviru organizacije Distributed European Infrastructure for Supercomputing Applications povezali svoje štiri superračunalnike in tako dobili četrti najzmogljivejši računalnik na svetu. Tako se bodo izognili visokim stroškom razvoja in izdelave tovrstne >>zverine<<. Z novim računalnikom bodo omogočene vsem štirim inštitutom raziskave, ki jih do sedaj zaradi omejene računske moči svojih računalnikov niso mogli izvajati. V drugi polovici leta naj bi se skupini pridružila še vrsta drugih raziskovalnih ustanov v Evropi, s čimer bodo zmogljivost povezanih računalnikov še povečali.

    Objavljeno: 3.1.2005
  • Novi IBMov strežnik z 32 Xeoni

    IBM bo v prvi polovici leta 2005 predstavil novo družino strežnikov, ki naj bi bila opremljena z 32 procesorji Intel Xeon. Naslednik družine eServer xSeries 445 bo tako lahko poganjal 32- in 64-bitno programsko opremo. Datum predstavitve naj bi sovpadal z Intelovo predstavitvijo naslednje generacije procesorjev Xeon, ki jih razvija pod razvojnim imenom Potomac, obenem pa naj bi takrat že bile na voljo tudi 64-bitne različice operacijskega sistema Windows. Z novo družino strežnikov pri IBMu merijo na zahtevnejše kupce, ki pa se niso pripravljeni odpovedati združljivosti z obstoječo 32-bitno programsko opremo.

    Objavljeno: 3.1.2005
  • Intel z novimi nabori družine 915

    Intel je napovedal, da bo v januarju predstavil dva nova sistemska nabora. 915PL in 915GL bosta temeljila na obstoječih naborih 915P in 915G, za razliko od njiju pa nova nabora ne bosta podpirala pomnilnik DDR2. Po ostalih lastnostih bosta nova nabora enaka obstoječima, tako da bosta podpirala 800-megaherčno sistemsko vodilo in vmesnik PCI Express. Nabora, namenjena manj zahtevnim kupcem, bosta za tretjino cenejša od neokleščenih različic.

    Objavljeno: 2.1.2005
  • Nova različica Backup Now! 4 Deluxe Suite že na voljo

    NTI je predstavil četrto različico programskega paketa Backup Now! Deluxe Suite. Gre za programski paket za izdelavo varnostnih kopij datotek, ki se uporablja predvsem za arhiviranje na nosilce DVD. V novi različici so avtorji med drugim dodali podporo zapisovalnikom s 16-kratno hitrostjo zapisovanja, po novem pa so podprti tudi dvoplastni nosilci. Avtorji so tudi olajšali arhiviranje elektronske pošte in uporabniških podatkov v poštnih programih, izboljšali pa do tudi arhiviranje na oddaljena mesta, kot so FTP strežniki. Novi Backup Now! je na voljo za 80 dolarjev, OEM različico programa pa bodo nekateri proizvajalci DVD zapisovalnikov priložili svojim izdelkom.

    Objavljeno: 2.1.2005
  • SiS in VIA z novimi nabori za Athlon 64

    SiS in VIA sta proizvajalcem osnovnih plošč pričela dobavljati nove sistemske nabore za procesorje Athlon 64 in Athlon 64 FX, katerih skupna značilnost je podpora vodila PCI Express. Podjetji tako sledita ATIju in nVidii, ki sta tovrstne nabore že predstavila. Že v začetku leta 2005 lahko tako pričakujemo osnovne plošče z naboroma SiS756 in VIA K8T890. S prehodom vseh večjih proizvajalcev naborov na vodilo PCI Express vodilo AGP tako počasi odhaja v zgodovino.

    Objavljeno: 2.1.2005
  • Rekordna spletna prodaja

    Iz celega sveta poročajo, da je internetna prodaja daril v prednovoletnem obdobju dosegala nove rekorde. Sodeč po družbi Verisign, ki opravlja avtorizacijo spletnih transakcij, je predpraznično razpoloženje samo v ZDA kupce olajšalo za 8,8 milijarde dolarjev, kar je 24% več kot konec leta 2003. Kupci internetnim trgovinam vse bolj zaupajo, povečala pa se je predvsem prodaja izdelkov zabavne elektronike. Povprečno so kupci porabili 145 dolarjev na nakup, zrasla pa je predvsem prodaja dražjih izdelkov.

    Objavljeno: 1.1.2005
  • Intel podpira digitalne domove

    Z namero, da bi spodbudili prodajo zabavne elektronike temelječe na računalniški osnovi, so pri Intelu konec leta vložili sveža sredstva v tri proizvajalce izdelkov za domačo rabo. Intelovega priliva sredstev so bili deležni družba Synacor, ki se ukvarja z večpredstavnimi spletnimi dvermi, izraelsko podjetje Gtecko, ki proizvaja programsko opremo za tehnični podporo izdelkom zabavne elektronike in družba Zinio, ki prodaja digitalne različice ševilnih priljubljenih revij in časopisov. Intel je tako zaokrožil investicije, v okviru katerih je lani vložil 200 milijonov dolarjev za spodbujanje nastanka izdelkov za digitalne domove.

    Objavljeno: 1.1.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji