Objavljeno: 6.1.2005

CES 2005 odpira vrata

V Las Vegasu so se odprla vrata največjega sejma zabavne elektronike Consumer Electronics Show (CES). Tako kot smo že vajeni že nekaj zadnjih let, je CES vse bolj osrednji razstavni dogodek tudi za računalniško industrijo, saj potrjuje konvergenco računalniških izdelkov s tistimi za zabavno elektroniko. V ospredju so zatorej televizorji z visoko ločljivostjo (HD TV), ki dobivajo vse več lastnosti večpredstavnih računalnikov, video rekorderje pa so zamenjali DVD zapisovalniki, ki imajo vse bolj pogosto vgrajene tudi diske kot primerne nosilce za digitalno snemanje oddaj.

Na letošnjem CESu je moč videti poplavo prenosnih večpredstavnih predvajalnikov, ki želijo na video področju ponoviti uspeh, ki ga je dosegel Apple z glasbenim predvajalnikom iPod. Poleg Microsoftove Platforme Portable Media Center je vse več tovrstnih sistemov zasnovanih na Linuxu. Boj se bije tudi na področju optičnih nosilcev, kjer DVDje čaka zamenjava za standarde Blu-ray in HD-DVD.

Na CESu je moč videti tudi prototip dolgo napovedovanega holografskega nosilca družbe InPhase, ki obljublja hranjenje kar 200 GB do 1,6 TB podatkov na optični nosilec premera 12 centimetrov. V nasprotju s pričakovanji je nekoliko manj novosti na področju digitalni fotoaparatov, zato pa je toliko več novosti med pametnimi mobilnimi telefoni, ki imajo vse zmogljivejše fotoaparate, miniaturne diske kot pomnilniške nosilce in vse hitrejše vmesnike za prenos podatkov.

Diski v tej luči doživljajo novo mladosti in uspešno kljubujejo pomnilnikom Flash RAM, Hitachi pa je celo najavil, da bo v drugi polovici leta objavil disk Microdrive velikosti 10 GB. Proizvajalci se sicer trudijo kupce pritegniti z novimi rekordi, kot ja na primer nov rekorder OLED monitor velikosti 21 palcev, ki prihaja iz Samsunga. Vodilni proizvajalci računalnikov, med katerimi sta v ospredju predvsem HP in Sony, so predstavili novo modele za domačo rabo, med katerimi je vse več sistemov HTPC.

Komunikacije v domeni naprav zabavne elektronike pa potekajo vse bolj brezžično, kar poenostavlja priključitev naprav v bivalnih prostorih. Ko govorimo o komunikacijah pa ne moremo tudi mimo poplave izdelkov za internetno telefonijo (VoIP), ki zlasti v ZDA postajajo eden od hitov v letu 2005. Spisek novosti pa je še precej daljši, zato bomo o dogajanju na sejmu CES poročali tudi v naslednjih dneh.

http://www.cesweb.org

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji