• Novi prenosniki Dell Latitude

    Dell je po pričakovanju predstavil nove modele prenosnih računalnikov, ki uporabljajo najnovejše mobilne procesorje družbe Intel. Prenove je bila deležna družna prenosnikov Latitude, ki zdaj vsebuje modele D410, D610 in D810. Po obliki so vsi modeli podobni predhodnikom, vendar imajo pomembno novosti. Model D410 je tako mogoče opremiti z zmogljivim akumulatorjem, ki prenosniku omogoča trajanje delovanja čez 9 ur. Procesorji so na voljo s takti do 2,13 GHz, večja je izbira diskov, k celotni zmogljivosti pa močno prispeva grafika na vodilu PCI Express. Cene novih modelov se gibljejo v ZDA od 1.670 dolarjev za model D410, 1.380 za D610 in 1.550 za model D810, ki tako kot doslej premore 15,4-palčni zaslon z razmerjem 16:9.

    Objavljeno: 2.2.2005
  • Google še naprej nadvse uspešen

    Google je v zadnjem četrtletju 2004 več kot podvojil prodajo v primerjavi z enakim obdobjem leta 2003. Podjetje je v treh mesecih ustvarilo 1,03 milijarde dolarjev prometa, proti 512,2 milijona dolarjev v letu 2003. Še bolj presenetljiv pa je skok dobička, ki se je v enakem primerjalnem obdobju povečal iz 27 milijonov na 204 milijone dolarjev. Tudi na letni osnovi je Google več kot prekašal napovedi, saj so zabeležili promet 3,19 milijarde dolarjev proti 1,47 milijarde v letu 2003. Analitiki tudi za leto 2005 napovedujejo podobno stopnjo rasti, zato gredo delnice družbe Google na borzah za med.

    Objavljeno: 2.2.2005
  • Creative DiVi CAM 316

    Podjetje Creative Technology je predstavilo nov kompaktni kamkorder, ki je hkrati digitalni fotoaparat, spletna video kamera, predvajalnik MP3 in snemalnik zvoka. Creative DiVi CAM 316 omogoča snemanje video posnetkov v zapisu MPEG 4 z ločljivostjo 640 x 480 pik, poleg tega pa ima vgrajeno tipalo s 3,1 milijoni pik za digitalne fotografije (z interpolacijo pik omogoča celo navidezno ločljivost 6,6 milijona pik).

    Objavljeno: 2.2.2005
  • CES 2005: Kraljestvo digitalne zabave

    Razstavo si je ogledalo več kot 130.000 obiskovalcev, kar pomeni, da sejem po velikosti na svetu danes prekaša le CeBit. Rekordno je bilo tudi število razstavljavcev, kar 2400. V ospredju so bili vsekakor televizorji z visoko ločljivostjo (HDTV), ki dobivajo vse več lastnosti večpredstavnih računalnikov, video rekorderje pa so zamenjali DVD zapisovalniki, v katere so vse pogosteje vgrajeni tudi diski kot primerni nosilci za digitalno snemanje oddaj.

    Objavljeno: 1.2.2005
  • Oracle OpenWorld 2004

    Programi za informacijsko dobo. Oracle je sprejel izziv razvoja nove vrste uporabniške programske opreme, ki temelji na drugačni obdelavi in predstavitvi podatkov, kot smo bili vajeni v preteklosti. Nova programska oprema je, zbrana okrog enotnega, optimiziranega podatkovnega modela, razvita z vizijo učinkovitega črpanja vseh potrebnih informacij, ki lahko postanejo znanje za pravilne in pravočasne poslovne odločitve.

    Objavljeno: 1.2.2005
  • Leto 2004 v ogledalu

    Kljub številnim novostim in dogodkom bi težko dejali, da je bilo leto 2004 revolucionarno, saj v vsem letu nista bila prikazana nobena nova tehnologija ali izdelek, ki bi radikalno spremenila smer uporabe računalnikov in računalniško opremljenih naprav. Namesto tega smo bili priča nadaljevanju v preteklih letih nakazanih smeri razvoja in dokončni uveljavitvi nekaterih tehnologij, ki so bile pred časom šele v zametkih. Nekateri menijo, da je tako stanje na trgu posledica tega, da je računalniška tehnologija dozorela in ni več gnana s tako silovitim tempom razvoja, ki nas je še pred nedavnim silil v to, da smo morali svoje računalnike in pripadajočo opremo menjati domala vsako leto, če smo želeli ostati v stiku z razvojem strojne in programske opreme.

    Objavljeno: 1.2.2005
  • Prenova prenosnikov Apple PowerBook

    Apple je predstavil prenovljeno družino prenosnikov PowerBook, ki prinašajo boljšo opremo in nižjo ceno. V nasprotju s pričakovanji Apple v nove prenosnike ni vgradil mobilnih procesorjev PowerPC G5, marveč se je odločil za ponudbo nekoliko hitrejših različic obstoječih procesorjev G4. Ti odslej delujejo pri taktu 1,67 GHz, PowerBooki pa imajo tudi večje diske (do 100 GB), pomnilnik (v osnovi 512 MB), zmogljivejše grafične vmesnike (ATI Mobile Radeon 9700) in zapisovalnike DVD (do 8x). Vsi modeli imajo vgrajene brezžične vmesnike bluetooth in 802.11g.

    Objavljeno: 1.2.2005
  • Peter Testen novi predsednik uprave Hermes SoftLaba

    Nadzorni svet družbe Hermes SoftLaba je za novega predsednika uprave imenoval Petra Testena, sedanjega predsednika nadzornega sveta družbe, ki opravlja to funkcijo od novembra 2003. Pred tem je bil glavni direktor in podpredsednik HP International Sales Europe, zadolžen za vzhodno Evropo, Bližnji vzhod in Afriko, po združitvi podjetij HP in Compaq pa je Testen vodil novoustanovljeno področje za prodajo storitev v regiji EMEA. Od 1. aprila 2005 bo uprava podjetja Hermes SoftLab sestavljena iz treh članov: Petra Testena, predsednika uprave, Branke Jerše, finančne direktorice in Gregorja Smrekarja, direktorja operacij. Nova uprava med prve naloge šteje konsolidacijo položaja pri obstoječih strankah, aktivno pa iščejo dodatne priložnosti za rast posameznih poslovnih segmentov, zlasti na m mednarodnih trgih.

    Objavljeno: 1.2.2005
  • Združevanje ameriških telekomunikacijskih velikanov

    Družba SBC Communications je objavila namero, da za okoli 16 milijard dolarjev kupi znamenito telekomunikacijsko podjetje AT&T. Z nakupom si obetajo predvsem prodor na globalni trg, kjer ima AT&T že zelo razvejano omrežje. Nakup pa je na nek način hkrati tudi ponovna združitev, saj je SBC Communications eno od podjetij, ki so nastale iz nekdanje družbe Bell, ki so v ZDA leta 1984 zaradi monopolnega položaja razbili na več manjših hčerinskih podjetij. AT&T je ostal največji pravni naslednik, ki pa je imel od tedaj veliko vzponov in padcev. SBC Communications pa se je osredotočil na lokalne klice, kjer imajo enega od vodilnih položajev. Razmere so v dveh desetletjih močno spremenile, tekmecev je precej, zato analitiki pričakujejo, da bo združitev dobila zeleno luč pristojnih organov.

    Objavljeno: 1.2.2005
  • Intel bo pohitel s predstavitvijo dvojedrnih procesorjev

    Intel naj bi po prvotnih načrtih dvojedrne procesorje predstavil šele v začetku leta 2006, vendar pa so pri podjetju z razvojem dlje, kot so najprej nakazali. Pentiumi 4 družine 800, kot se bodo novi dvojedrni procesorji najverjetneje imenovali, naj bi bili namreč na voljo že v drugem četrtletju leta 2005, hkrati s sistemskima naboroma i945 in i955X. S tem so prehiteli AMD, ki naj bi prve dvojedrne procesorje predstavil šele v drugi polovici letošnjega leta.

    Objavljeno: 31.1.2005
  • Digitalna glasba v razcvetu

    Spletna prodaja digitalne glasbe se je v letu 2004 močno povečala, saj se je končno število prodanih skladb ustavilo šele pri 200 milijonih. Trenutno obratuje 230 spletnih trgovin z legalno glasbo, skupaj pa so v letu 2004 zaslužile okoli 330 milijonov dolarjev (večina denarja gre v roke glasbenih založb). Največji kos pogače si je s svojo trgovino iTunes in glasbenim predvajalnikom iPod odrezal Apple. V spletu je kljub temu še vedno okoli 870 milijonov ilegalnih glasbenih datotek.

    Objavljeno: 31.1.2005
  • Priljubljenost pomnilnika DDR2 narašča

    Samsung, največji proizvajalec DRAM pomnilniških modulov, namerava v prihodnje čedalje več svojih proizvodnih zmogljivosti nameniti izdelavi pomnilnika DDR2. Podjetje, ki ima kar 30-odstoten delež proizvodnje pomnilniških modulov, naj bi namreč že v drugi polovici leta izdelalo več modulov DDR2 kot DDR. S povečanjem proizvodnje naj bi namreč cene DDR2 hitro padle na raven pomnilnika DDR, s tem pa bo novi pomnilnik postal tudi bolj priljubljen pri kupcih. Pri Samsungu pričakujejo, da se bo DDR2 najprej uveljavil pri prenosnikih, do konca leta pa naj bi se trdno zasidral tudi v namiznih računalnikih.

    Objavljeno: 31.1.2005
  • VMware 5 pred izzidom

    VMware, orodje za poganjanje navideznih računalnikov znotraj okolja Windows ali Linux, bo v kratkem na voljo v peti različici. Istoimensko podjetje je namreč že predstavilo javno razvojno različico VMware 5. V primerjavi s predhodnikom petica prinaša kar nekaj novosti. Avtorji so olajšali nadzor in nastavljanje pri velikem številu navideznih računalnikov, navidezne stroje pa lahko lažje povezujemo med sabo ali prenašamo med različnimi računalniki z nameščenim okoljem VMware. Izboljšali so tudi podporo strojni opremi: tako lahko sedaj navidezni računalniki uporabljajo spletne kamere, mikrofone in zvočnike, izboljšali pa so tudi podporo prikazu grafike, saj bodo navidezni stroji zmogli simulirati 3D pospešeno grafiko.

    Objavljeno: 30.1.2005
  • Skype vse bolj priljubljen v poslovnem svetu

    Brezplačni program za spletno telefonijo Skype je v podjetjih čedalje bolj priljubljen. Orodje ima že 23 milijonov uporabnikov, analitiki pa računajo, da bo v letu 2008 več kot 200 milijonov ljudi uporabljalo Skype. V zadnjem času je opazen porast uporabnikov, ki Skype uporabljajo za poslovne klice, kar nekaj podjetij pa ga je posvojilo kot nadomestek za klasično oz. IP telefonijo za klice znotraj podjetja. Pri Skypeu so se že odzvali na porast priljubljenosti pri poslovnih uporabnikih, tako da bo podjetje v bližnji prihodnosti predstavilo rešitve, namenjene tovrstnim kupcem: osnovnim zmožnostim programa naj bi dodali naprednejše oblike komuniciranja, kot je npr. videotelefonija. Novosti bodo na voljo samo za doplačilo.

    Objavljeno: 30.1.2005
  • Microsoft z rekordnim dobičkom

    Microsoft je objavil rekordne poslovne rezultate za zadnje četrtletje v letu 2004. Podjetje je imelo v zadnjih treh mesecih lanskega leta 10,8 milijard dolarjev prometa, medtem ko je dobiček znašal skoraj 3,5 milijard. Microsoft je zabeležil rast tako dobička kot prometa na vseh področjih programske opreme, prvič pa je z dobičkom posloval tudi oddelek za zabavno elektroniko, kar analitiki pripisujejo rekordni prodaji igralnika XBox pred novim letom. Največjo rast je programski gigant zabeležil na področju strežniške programske opreme.

    Objavljeno: 30.1.2005
  • Wi-Fi prevzel pobudo

    Najnovejša raziskava je pokazala, da 52 odstotkov gospodinjstev v ZDA z domačim omrežjem uporablja brezžično tehnologijo Wi-Fi, medtem ko jih 50 odstotkov ostaja na žičnem Ethernetu. Le okoli 5 odstotkov domov je omreženih prek električnih kablov, saj ta tehnologija velja za manj privlačno rešitev. Seštevek odstotkov je večji od 100, saj nekateri domovi uporabljajo več tehnologij. K prevladi tehnologije Wi-Fi so pripomogli ponudniki širokopasovnih povezav, ki svojim naročnikom ponujajo enostavno postavitev brezžičnih omrežij.

    Objavljeno: 29.1.2005
  • "Magični" PowerDirector 4

    CyberLink je razvil že četrto različico video urejevalnika PowerDirector, namenjenega domači uporabi. Programskemu paketu so dodali nove zmožnosti, hkrati pa proces urejanja še poenostavili. Med pomembnejše novosti sodijo orodja Magic Tools, ki se uporabljajo neposredno pri urejanju videa. Orodje Magic Clean uporablja tehnologiji Eagle Vision 2 za poudarjanje barv in svetlosti videa ter Noise Reduction za odstranjevanje šumov, omogoča pa tudi urejanje slik in odpravljanje rdečih oči. Magic Cut samodejno združi dolge filmčke brez dogajanja v krajši in bolj zanimiv video, medtem ko uporabnik nastavi le trajanje končnega izdelka. Za popestritev filmčkov je na voljo Magic Music, ki iz lastne knjižnice na podlagi trajanja videa izbere najprimernejšo glasbo, Magic Motion pa zbirko fotografij pretvori v predstavitev z raznovrstnimi učinki.

    Objavljeno: 29.1.2005
  • Zapleti pri dogovoru med IBMom in Lenovom

    Ameriška vlada bo pred IBMovo prodajo oddelka za osebne računalnike kitajskemu gigantu Lenovo preverila, ali pri prodaji ne gre za ogrožanje državne varnosti. Komisija, ki ji bo predsedoval John Snow, ameriški sekretar za finance, bo preverila morebitne posledice prodaje. Vlada je ukrepala na pobudo nekaterih republikanskih politikov, ki menijo, da bi v prihodnje kitajska vlada lahko nacionalizirala del ali celoten Lenovo in položaj podjetja na trgu izkoristila za oslabitev ameriških podjetij, ki proizvajajo PCje. Vlada upošteva tudi, da je IBM eden pomembnejših dobaviteljev strojne opreme za državne ustanove in agencije, s prodajo IBMovega PC oddelka pa se lahko zgodi, da bodo zvezne ustanove ZDA pri vzdrževanju opreme odvisne od podjetja, katerega lastnik je Kitajska.

    Objavljeno: 29.1.2005
  • Voljatel z nacionalno telefonijo

    Voljatel je prvo podjetje, ki poleg Telekoma ponuja storitve fiksne telefonije preko obstoječega telefonskega omrežja. Podjetje je namreč pridobilo licenco za nacionalne in mednarodne klice ter lasten blok številk (01) 6xxxxxx. Cene klicev znotraj omrežja in v Telekomovo fiksno omrežje so enake kot pri Telekomu, medtem ko so klici v tujino in v omrežja mobilnih operaterjev cenejši. Za vklop v Voljatelovo omrežje zadostuje obstoječi telefonski priključek, uporabniki pa morajo samo skleniti novo naročniško razmerje. V osnovnem paketu mesečne naročnine ni.

    Objavljeno: 29.1.2005
  • AMD v rdečih številkah

    AMD je imel v zadnjem četrtletju leta 2004 30 milijonov dolarjev izgube, čeprav je bil promet podjetja najvišji v njegovi zgodovini in je znašal 1,26 milijarde dolarjev. Izguba je posledica slabše prodaje pomnilniških modulov flash in preteklim dolgovom, saj je AMD kar precej denarja namenil odplačilu dolgov. Precej boljše kot enota za pomnilnike flash pa se je odrezal oddelek za procesorje, ki je imel rekorden promet in dobiček, rast prometa pa je bila v primerjavi z enakim obdobjem leta 2003 kar 26-odstotna. V podjetju niso objavili finančne napovedi za prvo četrtletje 2005, predstavnik AMDja pa je potrdil, da pričakujejo nekoliko nižji promet tako pri prodaji pomnilniških modulov kot tudi procesorjev, saj po novem letu na trgu zavlada manjše zatišje.

    Objavljeno: 28.1.2005
  • Tudi Western Digital z miniaturnimi diski

    Western Digital bo v naslednjih mesecih predstavil svoje prve diske z manjšimi zunanjimi merami. Diski s premerom enega palca bodo na voljo v obliki kartic Compact Flash vrste II oz. vgrajeni neposredno v naprave, kot so MP3 predvajalniki. WD bo ponudil več modelov, najzmogljivejši med njimi pa bo imel za 6 GB pomnilniškega prostora. Cene novih diskov še niso znane.

    Objavljeno: 28.1.2005
  • Poštni odjemalec Evolution za Okna

    Novell razvija odprtokodni poštni odjemalec Evolution za okolje Windows, medtem ko je različica za Linux že na voljo. Manjša skupina razvijalcev dela na projektu že več mesecev, toda šele sedaj so se ga lotili bolj resno. Upajo, da bodo prvi rezultati vidni še to leto, čeprav Novell v razvoj ne vlaga veliko, prav tako pa po izdaji ne namerava nuditi tehnične podpore. Ni skrivnost, da si podjetje z brezplačnimi programi (Firefox, OpenOffice) želi pridobiti čim več uporabnikov njihovega operacijskega sistema Linux.

    Objavljeno: 28.1.2005
  • Nova različica Veritas Backup Exec

    Veritas je predstavil novo različico svojega programa za zaščito podatkov in izdelavo varnostnih kopij Backup Exec. Program je v deseti različici na voljo v dveh različnih paketih. Backup Exec 10 for Windows Servers je namenjen zaščiti podatkov v omrežju. Program omogoča izdelavo varnostnih kopij v lokalnem omrežju ali na oddaljeni lokaciji, program pa lahko nadzorujemo preko dodatnega administracijskega orodja kjerkoli v omrežju. Podprto je tudi arhiviranje SAN sistemov.

    Objavljeno: 27.1.2005
  • Intel z dvojedrnimi procesorji v začetku leta 2006

    Intel naj bi po napovedih prvi dvojedrni procesor za namizne računalnike, ki ga razvija pod kodnim imenom Presler, predstavil v začetku leta 2006. Obenem naj bi predstavil tudi dvojedrni procesor za prenosne računalnike. Presler bo izdelan v 65-nanometrski tehnologiji, njegova poraba energije pa naj bi bila precej manjša kot pri današnjih 90-nanometrskih procesorjih. Takt delovanja novih procesorjev naj bi bil najmanj 3,6 GHz.

    Objavljeno: 27.1.2005
  • Nintendo z manjšim zaslužkom

    Nintendo je v zadnjem četrtletju leta 2004 dosegel precej slabše finančne rezultate od pričakovanj. Podjetje je kljub nekoliko višjem prometu imelo 43% manjši dobiček kot v enakem obdobju predlani. Podjetje je slabše poslovne rezultate pripisalo slabši prodaji igralnika GameCube in visokemu tečaju ameriškega dolarja nasproti jenu. Ob objavi rezultatov prednovoletne prodaje so zmanjšali tudi pričakovan dobiček za fiskalno leto 2005 (ki se v podjetju konča 31. marca 2005): prodaja v letu 2005 se bo v primerjavi z letom poprej zmanjšala za slabe 4%, dobiček pa kar za dobrih 22 %.

    Objavljeno: 27.1.2005
  • Panasonic z zrcalnorefleksnim fotoaparatom

    Panasonic bo v sodelovanju z Olympusom razvil digitalni zrcalnorefleksni fotoaparat, ki bo predvidoma predstavljen na sejmu PMA v začetku leta 2006. Novi aparat bo podpiral Olympusov štiritretjinski standard objektivov. Obe podjetji sta se tudi zavezali k skupnem razvoju nekaterih sestavnih delov za digitalce, med drugim ohišij, objektivov in dodatkov, Panasonic pa bo tudi aktivno podprl standard 4/3. Objektive za Panasonicov aparat naj bi izdelalo podjetje Leica, ki že sedaj sodeluje pri razvoju Panasonicovih kompaktnih aparatov.

    Objavljeno: 27.1.2005
  • Več kot uspešen zaključek leta za IBM

    IBM je v zadnji četrtini leta 2004 zabeležil 12-odstotno povečanje dobička na dobre 3 milijarde dolarjev. Minulo četrtletje je bilo za podjetje eno izmed najbolj uspešnih sploh. Največje rasti je bila deležna strojna oprema, med katero gre še posebej omeniti strežnike xSeries in pSeries, ki se jim je prodaja povečala za 25 oziroma 15 odstotkov. IBMov letni dobiček je znašal 8,4 milijarde dolarjev, leto poprej pa "le" 7,6 milijarde dolarjev.

    Objavljeno: 26.1.2005
  • Sony uveljavlja standard UMD

    Sony namerava tehnologijo UMD (Universal Media Disc), ki jo uporablja njihova mobilna konzola PlayStation Portable (PSP), uvrstiti med odprte standarde. Gre za 2,4-palčne optične nosilce UMD, ki zmorejo hraniti do 1,8 GB podatkov, ter vso pripadajočo tehnologijo. Na ta način bodo lahko mnoga podjetja izdelovala predvajalnike s podporo ploščam UMD (vse razen igralnih konzol). Sony pričakuje, da bodo glasbene založbe in filmski studii izdajali vsebine na novih nosilcih, s tem pa obogatili ponudbo iger za PSP še z glasbo in filmi.

    Objavljeno: 26.1.2005
  • Standard WiMax bo zamujal

    Standard WiMax, namenjen postavitvi brezžičnih omrežij z velikim dosegom in visokimi hitrostmi prenosa, bo uporabnikom na voljo pozneje, kot so pobudniki standarda načrtovali. Podjetja, ki izdelujejo strojno opremo WiMax, bodo za preizkušanje združljivosti med izdelki različnih proizvajalcev in pridobitev atestov potrebovali okoli šest mesecev dlje, kot so pričakovali. Poznavalci zamudo pripisujejo predvsem preveč optimističnim načrtom proizvajalcev, medtem ko pri sami tehnologiji zapletov ni. Kljub temu, da standard 802.16 še ni uradno dorečen, pa nekateri proizvajalci že postavljajo prva poskusna omrežja. Večjo razširjenost strojne opreme za WiMax lahko vseeno pričakujemo šele v letu 2006, Intel pa naj bi sistemski nabor za prenosnike s podporo omrežjem WiMax izdal šele leta 2007.

    Objavljeno: 26.1.2005
  • MemoryStick s 4 GB

    Sony je ponudil nov model pomnilniške kartice MemoryStick Pro velikosti 4 GB. Podjetje trdi, da nove kartice delujejo tudi pri ekstremno nizkih (do 25 stopinj Celzija pod ničlo) in visokih (do 65 stopinj Celzija) temperaturah. Da bi bile kartice združljive z vsemi najnovejšimi napravami, je na voljo več različic z različnimi vmesniki. Nova 4-gigabajtna pomnilniška kartica bo v prodaji za okoli 1000 evrov v začetku marca.

    Objavljeno: 25.1.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji