Objavljeno: 1.2.2005

CES 2005: Kraljestvo digitalne zabave

Razstavo si je ogledalo več kot 130.000 obiskovalcev, kar pomeni, da sejem po velikosti na svetu danes prekaša le CeBit. Rekordno je bilo tudi število razstavljavcev, kar 2400. V ospredju so bili vsekakor televizorji z visoko ločljivostjo (HDTV), ki dobivajo vse več lastnosti večpredstavnih računalnikov, video rekorderje pa so zamenjali DVD zapisovalniki, v katere so vse pogosteje vgrajeni tudi diski kot primerni nosilci za digitalno snemanje oddaj.

Kot rečeno, je televizija z visoko ločljivostjo ena največjih prodajnih uspešnic v ZDA, zato ni čudno, če je bilo na tem področju moč videti marsikaj zanimivega. Na primer nadaljevanje večne tekme, kdo bo naredil televizor z največjo diagonalo. Novi rekorder je Samsung, ki je prikazal plazemski televizor z diagonalo kar 2,6 m. Tehnologija zaslonov LCD pa je tik za petami, saj je Sharp na sejmu že kazal prototip z diagonalo 1,65 m. Prihajajo pa tudi televizorji in računalniški monitorji OLED; največjega je prikazal Samsung - po diagonali meri 55 cm. OLED pa ni edini kandidat za televizorje prihodnosti: Sony je podprl tehnologijo LCoS, Toshiba pa je prikazala prve televizorje z zasloni SED (surface-conduction electron emitter display), ki obljubljajo največjo ločljivost in kar najboljšo sliko.

Samsung

Veliko povpraševanje po HDTV televizorjih je seveda povečalo ponudbo, to pa je močno vplivalo na nižanje cen. 34-plačni HDTV z ločljivostjo 1080i je tako mogoče dobiti že za 1400 dolarjev, medtem ko so bile še pred letom dni cene tudi več kakor trikrat višje. Texas Instruments je celo prikazal tehnično ogrodje, ki bo omogočilo znižanje cen pod 1000 dolarjev.

Za uspeh HDTV je pomembno tudi to, da prihaja zanj tudi dovolj gradiva, še zlasti filmov v visoki ločljivosti, kar bo najbrž spodbudilo tudi navdušence, ki jih sam TV program ne zanima. Warner Brothers bo tako že letos poleti objavil prvi naslov v visoki ločljivosti, ta čast pa bo doletela naslednji film o Batmanu. Objavili ga bodo na prihajajočem nosilcu HD-DVD, kar je lepa zmaga tega zapisa proti drugemu taboru, ki podpira Blu-ray. Zagovorniki nasprotnega tabora, zapisa Blu Ray, pa so pridobili na svojo stran založnike iger (Electronic Arts) in računalniška podjetja (HP, Sun, TI). Vsi pa napovedujejo prve izdelke že konec prve polovice letošnjega leta.

Ker pa je gradiva v ločljivosti HDTV še vedno razmeroma malo, so se nekateri izdelovalci domislili zanimivih naprav. Samsung je predstavil DVD predvajalnike DVD-HD850 in DVD-HD950, ki običajne posnetke DVD pretvorijo v realnem času in na digitalni ravni v posnetke HDTV ločljivosti do 1080i. Še bolj zanimiv je video pretvornik Sony Qualia 001, ki obljublja celo izboljšavo poljubnih "navadnih" video posnetkov, tudi TV programa, v zapis HDTV. Žal bo slednji zagotovo naprodaj le na Japonskem.

Če odmislimo tekmo za naslednike nosilcev DVD, je za kupce danes precej bolj realna in najbrž tudi zelo zanimiva alternativa v obliki prevajalnikov DivX. Odkodirnike vgrajujejo tudi že vsi veliki izdelovalci, cene pa se še naprej nižajo. Pioneer tako za 130 dolarjev ponuja DVD predvajalnik s podporo filmom DivX, ploščam DVD-Audio in SA-CD. Kiss je predstavil nove predvajalnike DivX, ki podpirajo tudi predvajanje posnetkov HDTV, zanimiv pa je model DP-678, ki združuje zapisovalnik DVD, disk in brezžični vmesnik 802.11 a/b/g. DivX pa kmalu ne bo več namenjen zgolj predvajanju, temveč bo s podpisom pogodbe z nekaterimi velikimi izdelovalci omogočal tudi neposredno snemanje v tem zapisu. Sicer pa je pri predvajalnikih in zapisovalnikih DVD velika zgodba tudi vmesnik HDMI (High Definition Multimedia Interface), ki povezuje sliko in zvok med predvajalnikom in zaslonom z enim samim kablom, povsem v digitalni obliki. Med poglavitnimi pobudniki je Sony, ki bo v prihodnje vse svoje zmogljivejše modele imel s tem vmesnikom.

Mitsubishi Pocket Projector

HDTV mrzlica pa se seli tudi na druga področja, na primer na projektorje, kjer je vse več modelov s podporo video signalu HDTV 1080p, ki velja za najboljšega. Ker so projektorji vse bolj zaželena kategorija izdelkov tudi v domačem okolju, nastajajo vse bolj zanimive izpeljanke. Podjetje Optoma tako za manj kot 1500 dolarjev ponuja napravo z imenom MovieTime Player, ki združuje projektor z ločljivostjo 840 × 480 pik (razmerje 16 : 9) z vgrajenim DVD predvajalnikom in ozvočenjem. Tako rekoč hišni kino v napravi "vse v enem". Podoben koncept ponuja HP s projektorjem Instant Cinema Digital Projector, le da ima boljše ozvočenje in za tretjino višjo ceno.

Na tem področju pa ne moremo mimo projektorja Pocket Projector, ki ga je predstavila družba Mitsubishi. Velik je kot žepna knjiga, kljub temu pa lahko ustvaril 42-palčno sliko z ločljivostjo 800 × 600 pik. Poleg tega naj bi stal celo manj kot 1000 dolarjev. Podobno načrtuje tudi Infocus. Toda velikost tu ni vse - oba projektorja temeljita na najnovejšem DLP vezju družbe Texas Instruments in imata veliko posebnost - LED diode namesto žarnic. Čeprav te za zdaj še ne ponujajo prav pretirane svetilnosti, potrebujejo precej manj hlajenja in imajo življenjsko dobo nekajkrat večjo od žarnic.

Računalništvo

CES pa ni samo zbirališče za navdušence in ponudnike zabavne elektronike, temveč vse bolj tudi računalniški sejem. Letošnja navzočnost predstavnikov računalniške industrije je presegla vse dosedanje rekorde, nekateri izdelovalci pa so prav ta trenutek čakali za predstavitev nove strategije, zlasti za trg domače rabe. V ospredju sta bila predvsem HP in Sony, ki sta predstavila nove modele za domačo rabo, med katerimi je vse več sistemov HTPC (Home Theater PC). HP je med drugim prikazal prototip z izmenljivimi diski, podporo optičnim nosilcem Blu-ray in vgrajenim sprejemnikom za HDTV, naprodaj pa naj bi bil menda že pred koncem leta. Sony pa je predstavil nove računalnike in prenosnike iz družine VAIO, izmed katerih izstopa VAIO V, ki ima računalnik vgrajen v 17- ali 20-palčni monitor LCD, ki ima poleg vsega TV sprejemnik in tehnologijo Motion Reality za boljši prikaz gibljive slike, kar so si sposodili iz televizorjev WEGA. Napol v senci pa so izbranim pri Sonyu prikazali tudi Vaio VGN-U750p, ročni računalnik, ki pa poganja okolje Windows XP Tablet PC Edition in ima zaslon z ločljivostjo 800 × 600 pik, tehta pa le okoli pol kilograma. Doslej je bil rezerviran za japonski trg, zdaj pa bo na voljo tudi drugod.

Sony VAIO V

Večina sistemov HTPC pa je še vedno preveč podobna računalnikom PC in le redki so po videzu skladni z obliko in velikostjo elementov zabavne elektronike. Eden najlepših je morda novi Sonoma Meda Center XPC iz podjetja Shuttle. Družba je sicer že vrsto let specializirana za miniaturne računalnike, tako da ji zmogljivega PCja (Pentium M, podpora za PCI Express, grafika SLI ...) ni bilo težko spraviti v ohišje, ki navzven deluje kot rahlo višji DVD predvajalnik. Žal kaže, da pride na vrsto šele leta 2006, menda pa bo podpiral tudi prikaz slike na televizorjih HDTV. Ko smo že pri sistemih HTPC, velja omeniti zelo ličen daljinski upravljavec Logitech Harmony 880, ki je vsekakor vreden ogleda - vgrajen ima barvni zaslon za menuje, programiramo ga prek interneta, krmili pa lahko tudi digitalne videorekorderje, računalnike in seveda televizorje HDTV.

Microsoft je imel na sejmu zopet eno poglavitnih vlog, čeprav je na otvoritvi Bill Gates imel spet kopico težav z opremo za demonstracije in je občinstvo zopet imelo priložnost videti zloglasne "modre zaslone" (nekateri se že sprašujejo, ali to delajo namenoma). Microsoft je na sejmu promoviral predvsem naprave in spletne storitve, povezane z lastnimi večpredstavnimi zapisi Windows Media. Vidno vlogo so imeli tudi tu seveda računalniki HTPC, različica okolja Windows Media Center) in prenosne naprave Portable Media Center.

Za slednje so tako napovedali novo storitev v okviru spletnih dveri MSN, prek katere bodo lahko uporabniki kupili filme v digitalni obliki. Predstavljena je bila tudi pobuda PlaysForSure, s katero želijo poudariti, da so te naprave zabavne elektronike združljive z Microsoftovo tehnologijo (predvsem Windows Media 9). Zanimivo znotraj Microsoftovih pobud pa je, da so se povsem ognili poskusu izdelave alternative Applovemu iPodu, ki postaja vse večja referenca na področju večpredstavnosti.

Archos PMA 400

Poleg Microsoftove podlage Portable Media Center je bilo moč videti več prenosnih predvajalnikov, zasnovanih na Linuxu. Eden najbolj zanimivih je novi Archos PMA 400, ki ima priklopno postajo, s katero lahko snemamo TV programe neposredno na predvajalnik in jih nato prenašamo s sabo. Seveda zna predvajati tudi filme DivX, posnetke MP3, prikazovati fotografije in še marsikaj. Ima pa tudi brezžični omrežni vmesnik in z zaslonom, občutljivim za dotik, rabi tudi kot ročni računalnik. FIC pa je predstavil zanimiv prenosni predvajalnik Vassili, ki temelji na povsem novem procesorju AMD Alchemy Au1200. Premore 3,6-palčni zaslon, 20 GB disk, TV izhod in vmesnik USB 2.0. Zaradi zelo mahne porabe energije akumulator zagotavlja več kot 12 ur delovanja, stal pa bo 500 dolarjev.

Linux se seli tudi v navadne računalnike HTPC. Enega najzanimivejših je prikazala družba Lafayette. Sistem MediaReady 5000 zna predvajati filme, glasbo, fotografije, snemati pa zna tudi televizijski program prek vgrajenih TV tunerjev. SageTV, ki je eden najbolj znanih programov za HTPC v okolju Windows, je odslej na voljo tudi za Linux. Poleg programa ponujajo tudi celotne sisteme HTPC, od katerih so najcenejši že zelo poceni - stanejo 400 dolarjev. Linux pa je tudi v novi večpredstavni napravi HP HDTV Media Hub, ki rabi kot predvajalnik video posnetkov in glasbe, fotografij, kot digitalni video rekorder in internetni terminal. Na voljo bo v drugi polovici leta.

Apple je bil na sejmu navzoč predvsem posredno, saj je imel le teden dni zatem svoj dogodek MacWorld. Kljub temu je CES presenetil s tem, koliko novih dodatkov je bilo predstavljenih za predvajalnike iPod. Prodaja teh malih prenosnih naprav je namreč tolikšna, da je potegnila za sabo množico malih izdelovalcev. Enega najzanimivejših dodatkov je predstavila družba Nyko. Z njim se iPod spremeni v prenosni predvajalnik video posnetkov. Poleg stojala in odkodirnika ima dodatek z imenom MoviePlayer še dodatni barvni zaslon LCD za spremljanje posnetkov.

Vsekakor zelo zanimivo do tedaj, ko bo Apple predstavil svoj video predvajalnik. Mnogi menijo, da je to le še stvar časa. Omeniti velja še Nyko iBoost, ki ponuja dodatni zunanji akumulator in iPodu podaljša trajanje delovanja na 16 ur. Zanimive so tudi Belkinove brezžične slušalke, ki so z iPodom povezane prek vmesnika bluetooth. Tisti, ki jim slušalke niso dovolj, si lahko omislijo več različnih kompletov, ki iPod spremenijo v pravi Hi-Fi stolp, kot je, recimo, Altec Lansing inMotion iM4 Portable Speaker System.

Logitech Harmony 880

Ipod je tako skoraj zasenčil druge tekmece, čeprav je bilo videti cel kup zanimivih novosti, kot so novi mini predvajalniki z diski iz podjetij Creative Labs in iRiver. Vse več je tudi posnemovalcev iPoda Photo, ki znajo prikazati tudi fotografije. Tak je, recimo, novi Benq Joybee 720, v katerega sta za povrh vgrajena še radio in reža za kartice SD/MMC, ki jih lahko prenesemo neposredno iz fotoaparata.

Igre

CES je seveda tudi kraljestvo iger. Letos so bili v ospredju predvsem mobilni igralniki, na čelu z modeli Nintendo DS in še svežim Sonyjevim Portable PlayStationom (PSP). Čeprav so vsi govorili tudi o Microsoftovem Xboxu 2 in Sonyjevem PlayStationu 3, uradno ni bilo potrjeno nič otipljivega.

Kljub temu da trg nadzorujejo zelo veliki izdelovalci, je vselej priložnost tudi za male ponudnike. Družba Gizmondo je tako predstavila mobilno igralno konzolo, zasnovano na podlagi Windows CE.Net, ki ima poleg drugega 3D pospeševalnik družbe nVidia. Poleg iger podpira tudi predvajanje glasbe in video posnetkov, s tehnične plati pa nekateri menijo, da je stvar celo bolj dovršena kot precej bolj znani Nintendo DS in Sony PSP.

Lafayette MediaReady 5000

Zanimiv pojav so igralne konzole, ki namesto zadnje super moderne 3D grafike omogočajo igranje "klasičnih iger" iz časov Atarijev, Commodorjev in prvih igralnih konzol NES. Na sejmu CES je bilo kar nekaj izdelovalcev, ki so prikazali igralnike za te že skoraj pozabljene igre, kot so Pac-Man, Dig-Dug in druge. Menda je nostalgikov toliko, da jim streže že cela mala industrija.

Shrambe

Na sejmu CES je bilo videti tudi precej magnetnih diskov vseh mer in zmogljivosti. Od tistih najmanjših s premerom manj kot en palec (Toshiba - 0,85 palca in zmogljivost 2 GB), ki niso več namenjeni samo večpredstavnim predvajalnikom, temveč tudi mobilnim telefonom (Samsung), USB ključem in igralnim konzolam, do tistih največjih, ki tolčejo rekorde v zmogljivosti. Diski v tej luči doživljajo novo mladost in uspešno kljubujejo pomnilnikom Flash RAM, Hitachi pa je celo napovedal, da bo v drugi polovici leta objavil disk Microdrive velikosti 10 GB.

Hitachi je predstavil prvi disk velikosti 500 GB, in to z vmesnikom SATA II (3 Gb/s). Podjetje Buffalo Technology pa ponuja osebni pomnilniški sistem NAS, ki prek gigabitnega omrežnega vmesnika ali vmesnika USB 2.0 za manj kot 1000 dolarjev ponudi 1 TB (1000 GB) prostora, skupaj s podporo RAIDu.

Gizmondo

Na CESu je moč videti tudi prototip dolgo napovedovanega holografskega nosilca družbe InPhase, ki obljublja hranjenje kar od 200 GB do 1,6 TB podatkov na optični nosilec premera 12 centimetrov. V nasprotju s pričakovanji je nekoliko manj novosti na področju digitalni fotoaparatov, zato pa je toliko več novosti med pametnimi mobilnimi telefoni, ki imajo vse zmogljivejše fotoaparate, miniaturne diske kot pomnilniške nosilce in vse hitrejše vmesnike za prenos podatkov. Precej bliže začetku prodaje pa so enote Blu-ray za osebne računalnike. Prikazali so jih pri Pioneerju in Philipsu, slednji pa pripravljajo celo tako s trojnim laserjem, ki lahko zapisuje tudi na nosilce CD in DVD.

Komunikacije

Komunikacije v domeni naprav zabavne elektronike potekajo vse bolj brezžično, kar poenostavlja priključitev naprav v bivalnih prostorih. Ko govorimo o komunikacijah, pa ne moremo tudi mimo poplave izdelkov za internetno telefonijo (VoIP), ki zlasti v ZDA postajajo eden od hitov letošnjega leta.

Precej novosti je tudi na področju brezžičnih vmesnikov. Videti je bilo prve izdelke skladne s standardi UWB in WiMax Izdelovalci pa se postopoma pripravljajo na prihod novega standarda 802.11n, ki bo bistveno povečal hitrosti in doseg signala. Linksys, Negear, Belkin in Dlink so napovedali izdelke, ki uporabljajo inovacijo z imenom MIMO (Multiple Input, Multiple Output), katere bistvo je uporaba več anten za vzporedno oddajanje več brezžičnih signalov, ki so nato združeni v en tok. S tem dosegajo precej večje prepustnosti (tipično 108 Mb/s in večjo pokritost signala).

Samsung i730

Na CESu je bilo kar nekaj zanimivih telefonov, čeprav ne smemo pozabiti, da so bili tam izdelovalci z vsega sveta, zato je vprašanje, koliko prikazanega bo na voljo v ZDA, kaj šele v Evropi. Samsung je tako prikazal prototip telefona, ki izgovorjene besede spreminja v sporočila SMS. Samsung je tudi prikazal telefon z okoljem Windows Mobile, digitalnim fotoaparatom in tipkovnico, ki spominja na majhen ročni računalnik. Mnogi ga imajo za najresnejšega tekmeca priljubljenim Palmovim Treom. Zelo podoben je Benq P50, le da je večji in bolj podoben ročnim računalnikom. Zložljiva tipkovnica je tudi v telefonu LG F9100, le da je skrita na boku in je zato bolj priročna pri tipkanju. Dekletom pa bo zelo všeč GE GlamCAM, ki je bolj podoben modnemu dodatku kot mobilnemu telefonu - pokrov tipkovnice in zaslona ima na notranji strani celo ogledalce.

"Cool" sejem

CES je eden tistih sejmov, na katerih tehnika ni vselej v ospredju. Pomembna je tudi oblika in sicer tako imenovani "cool" faktor. Ta je bil kar precej opazen pri video telefonu Ojo, ki ga je predstavila Motorola. Telefon ima 5,6-palčni zaslon, ki je postavljen na tanko nosilno roko, v katero je vgrajena tipkovnica. Sistem deluje tako prek navadnih telefonskih povezav kot prek interneta, stal pa bo okoli 800 dolarjev.

Najbolj nenavadna naprava pa za konec - Brotherjev šivalni stroj Innov-is 4000D omogoča, da na blago našijete poljubno sliko JPEG, sprejme pa jih kar prek pomnilniškega ključa in vmesnika USB. Najbrž kaj takega lahko vidimo le na sejmu CES.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji