• Prvi PocketPC z zmogljivim fotoaparatom

    Podjetje Asus je predstavil nov ročni računalnik PockePC z okoljem Windows Mobile, ki se ponaša z zmogljivim fotoaparatom in tipalom z 1,3 milijoni pik. Z modelom MyPal A730 je poleg tega moče zajemati video posnetke in jih prikazovati na 3,7-palčnem zaslonu z ločljivostjo VGA (480 x 640 pik). Vgrajen je zmogljiv procesor Intel PXA270, za povezljivost pa je na voljo vmesnik bluetooth. Za hranjenje podatkov in razširitve sta na voljo reži za kartice Compact Flash in SD Media.

    Objavljeno: 16.1.2005
  • Apple z G5 prenosniki v drugem četrtletju 2005

    Iz Tajvana prihaja novica, da bo Apple v drugem četrtletju najbrž predstavil povsem novo generacijo prenosnikov iBook in PowerBook z zmogljivimi procesorji PowerPC 970, bolj znanim pod imenom G5. Današnji prenosniki imajo vgrajene procesorje G4 z najvišjim taktom 1,5 GHz, s čimer že precej zaostajajo za zmogljivostjo namiznih Macov. Ker je PowerPC pete generacije energijsko zelo požrešen in toplotno zelo razsipen model je zelo verjetno, da bo Apple v prenosnikih prvič uporabil povsem nov rod procesorjev PowePC 970FX narejenih v 90-nm arhitekturi. S tem naj bi dosegli manjšo porabo energije, pa tudi višje takte, po nekaterih podatkih kar do 2,5 GHz.

    Objavljeno: 16.1.2005
  • Prve plošče BTX na prodajnih policah

    Intel je predstavil prve osnovne plošče, ki ima elemente razporejene v skladu s standardom BTX. BTX ima v primerjavi s ploščami ATX nekoliko premešan položaj posameznih sestavnih delov na plošči, tako da se predvsem procesor računalnika bolje hladi, celota pa naj bi zaradi enostavnejšega zračenja delovala precej tišje. Nove plošče prihajajo s precejšnjo zamudo, saj je samo specifikacijo BTX Intel predstavil že pred časom.

    Objavljeno: 16.1.2005
  • Longhorn bo združuje različice Oken

    Microsoft naj bi v prihodnji različici okolja Windows z delovnim imenom Longhorn opustil dosedanje različice za domačo rabo s priponami Home in Media Center Edition. Poleg tega naj bi opustili tudi posebno različico za tablične računalnike TabletPC Edition, posebnosti vseh treh različici pa bodo združeni v osnovni različici Longhorna. Čeprav pri Microsoftu uradno ne želijo potrditi podatkov o izvedbah Longhorna, so nekatere lastnosti znane zaradi skorajšnjega prihoda prve uradne razvojne (beta) različice. Ob vsem dopuščajo možnosti, da bo Longhorn na lahko imel več podob, vendar bo te mogoče programsko izbirati in preklapljati, poleg tega pa bodo izbrali tudi drugačno imenovanje. Trenutno še vedno velja, da je izid Longhorna moč pričakovati v letu 2007.

    Objavljeno: 15.1.2005
  • Nov grafični procesor S3

    S3 Graphics je predstavil nov grafični procesor DeltaChrome S8 ULP, katerega značilnost je zelo majhna poraba in temu primerno nizke temperature med delovanjem. Procesor tako zmore delovati brez hladilnih reber in ventilatorjev, kljub temu pa ponuja popolno združljivost s standardom DirectX 9.0. Procesor z osmimi cevovodi za obdelavo pik in štirimi senčilniki oglišč podpira TV izhod, združljiv s standardom HDTV. Prve kartice z novim procesorjem iz tovarn podjetja VIA (ki je sodelovalo pri razvoju procesorja) lahko pričakujemo v prvi četrtini leta 2005.

    Objavljeno: 15.1.2005
  • Belkin s prvimi izdelki 802.11n

    Belkin je predstavil prve naprave za brezžična omrežja, ki so združljive s sicer še ne dokončno potrjenim standardom 802.11n. Izdelki družine Pre-N (med njimi je usmerjevalnik z brezžično dostopno točko ter brezžična omrežna vmesnika PCI in PC Card) naj bi bili v prihodnosti nadgradljivi na standard 802.11n, že sedaj pa po navedbah proizvajalca ponujajo osemkrat večji doseg in šestkrat višjo hitrost prenosa od izdelkov 802.11g. Nov standard je združljiv s predhodnimi, tako da se lahko v omrežje povežemo tudi s sedaj uporabljanimi omrežnimi vmesniki. Za vse izdelke Pre-N Belkin ponuja doživljenjsko garancijsko dobo.

    Objavljeno: 15.1.2005
  • Apple nad pričakovanji

    Apple je v zadnjem četrtletju presegel pričakovanja analitikov in zabeležil rekordno prodajo, zlati pa zaslugi velikega povpraševanja po predvajalnikih iPod. Družba je ustvarila promet v višini 3,49 milijarde dolarjev in 295 milijonov dolarjev dobička, v primerjavi z 3,1 milijarde dolarjev prometa in 63 milijonov dobička v zadnjem četrtletju 2003. Samo v enem četrtletju je Apple uspel prodati kar 4,5 milijonov predvajalnikov iPod, kar je petkrat več kot v zadnjem kvartalu 2003. Prav tako so prodali 1,046 milijona računalnikov Macintosh, kar je 26% bolje od leta 2003. Prodaja digitalne glasbe v spletni trgovini iTunes pa je prinesla kar lepih 177 milijonov dolarjev.

    Objavljeno: 14.1.2005
  • Yahoo in Microsoft lovita Google

    Sodeč po raziskavi analitske družbe Keynote Systems sta spletna iskalnika Yahoo in MSN pridobila tržni delež glede na iskalnik Google. Slednji ostaja še vedno daleč na prvem mestu, toda oba tekmeca sta očitno našla nove poti za pridobivanje naklonjenosti uporabnikov. Oba tekmeca sta pridobila zlasti zaradi bolj prilagodljivih prikazov rezultatov in dodatnih storitev, ki jih Google ne ponuja.

    Objavljeno: 14.1.2005
  • SD kartica z vmesnikom USB

    Podjetje SanDisk je predstavilo pomnilniško kartico SD Card, ki ima pod posebnim pokrovom skrit vmesnik USB za neposredno priključitev na računalnik. Na ta način se izognemo potrebi, da bi za uporabo kartice na računalniku morali uporabljati posebne bralnike kartice. Poteze bodo veseli zlasti uporabniki digitalnih fotoaparatov na potovanjih, ki bodo lahko tako preprosto prenesli fotografije na poljuben računalnik, brez dodatnih bralnikov ali nameščanja programske opreme. SanDisk pričakuje, da bo lahko kartico ponudil v izvedbah do 1 GB pomnilniškega prostora.

    Objavljeno: 14.1.2005
  • SAP in Microsoft tesneje povezana

    SAP je predstavil novo razvojno orodje, Portal Development Kit for Microsoft .Net, ki omogoča, da programerji programe za SAPovo okolje NetWeaver razvijajo kar v Microsoftovem Visual Studiu 2003. SAP je že pred časom napovedal, da bo v prihodnje na področju tehnologije in združljivosti tesneje sodeloval z Microsoftom, Portal Development Kit pa je prvi izdelek, ki to strategijo udejanja tudi v praksi. Kljub temu pa podjetji zatrjujeta, da ne gre za prvi korak k združitvi obeh gigantov. Portal Development Kit je na voljo kot brezplačen dodatek za Visual Studio 2003, programu pa bodo kmalu sledili tudi dodatki za Microsoftove programe BizTalk, Exchange in SharePoint, ki naj bi jih prav tako tesneje povezali s SAP NetWeaverjem.

    Objavljeno: 13.1.2005
  • Prihaja Intel "Sonoma"

    Intel bo predvidoma čez teden dni predstavil novo generacijo mobilnih procesorjev Pentium M in kompleta Centrino. Izdelki, ki so nastali v okviru projekta z delovnim imenom Sonoma vključujejo tudi nov čip za brezžične komunikacije in nov sistemski nabor z vgrajeno grafiko, ki je dvakrat zmogljivejša kot pri sedanji generaciji izdelkov. Novi procesorji Pentium M bodo delovali z višjimi delovnimi takti - tja do 2,13 GHz (Pentium M 770), večji pa bo tudi predpomnilnik, ki bo v osnovi velik 2 MB. Skupno naj bi nova družina vsebovala pet različnih procesorjev, poleg tega pa še posebni različici z nizko in ultra nizko napetostjo delovanja, s tem pa tudi manjšo porabo energije.

    Objavljeno: 13.1.2005
  • Kodak EasyShare One

    Kodak je predstavil nov digitalni fotoaparat EasyShare One, ki naj bi uporabnike spodbudil k tiskanju in omrežnem posredovanju digitalnih fotografij. Fotoaparat namreč podpira vmesnik Wi-Fi (prek dodatne kartice), pri čemer lahko prek brezžične povezave posreduje fotografije na tiskalnik ali računalnike na omrežju. Posebnost je tudi zelo velik vrtljivi zaslon LCD z diagonalo kar treh palcev, ki je povrh vsega občutljiv na dotik, zato po menujih izbiramo kar s pritiski na zaslonske tipke. Sicer pa gre za izdelek, ki ima tipalo s štirimi milijoni pik in 3x optični zum, v osnovi pa je vgrajen 256 MB velik pomnilnik, ki ga lahko še razširimo s karticami SD. V prodaji bo junija za ceno 600 dolarjev, brezžični vmesnik pa bo stal še dodatnih 100 dolarjev.

    Objavljeno: 13.1.2005
  • Red Hat bo ponudil imeniški strežnik z odprto kodo

    Red Hat se pripravlja, da bo nedavno kupljeni nekdanji imeniški strežnik družbe Netscape objavil z odprto kodo. Čeprav je v okviru odprtokodnih projektov na voljo že nekaj imeniških strežnikov, kot je OpenLDAP, mnogi pričakujejo prav strežnik, kot je dosedanji Netscape Directory Server, ki nudi precej boljšo stopnjevano razširljivost (skalabilnost), s tem pa tudi podporo za omrežja z večjim številom uporabnikov. Red Hat, ki je strežniške izdelke od družbe Netscape kupil septembra za ceno 20,5 milijonov dolarjev pričakuje, da bo odpra koda pod licenco GPL na voljo že pred koncem leta.

    Objavljeno: 13.1.2005
  • MacWorld 2005 z obilico novosti

    Prvi mož družbe Apple Steve Jobs se tudi na letošnjem MacWorldu ni izneveril tradiciji, saj je po pričakovanju javnosti predstavil obilico novosti. Tako kot doslej so pred konferenco na plan privrela številna ugibanja in namigi, ki pa so se tokrat izkazali vsi po vrsti za pravilne. Med novostmi tako najdemo nov, najmanjši predvajalnik digitalne glasbe doslej, novega člana družine iMac, ki je hkrati tudi najcenejši Macintosh doslej, pomembne novosti pa najdemo tudi na področju programske opreme.

    Objavljeno: 12.1.2005
  • Samsungov upogljiv LCD

    Samsung je razvil novo tehnologijo zaslonov LCD, ki so narejeni iz upogljivega plastičnega materiala namesto stekla. Za zdaj je na voljo prototip z diagonalo 5 palcev, vendar pri Samsungu trdijo, da bodo lahko naredili tudi večje in manjše zaslone do leta 2007, ko bo tehnologija nared za proizvodnjo. Plastični zaslon je hkrati lažji in bolj robusten od današnjih zaslonov LCD, zato je še posebej primeren za uporabo v mobilnih napravah. Pomembno je tudi, da tehnologija omogoča nižanje teže, saj prototip tehta le tretjino teže običajnega zaslona LCD.

    Objavljeno: 12.1.2005
  • IBM podaril 500 patentov

    Pri družbi IBM so se odločili, da bodo v javno last prepustili kar okoli 500 patentov na področju programske opreme, s čemer naj bi spodbudili inovacije in nadaljnji razvoj odprtokodnih rešitev. S to gesto obenem pozivajo druge proizvajalce, naj enako storijo s svojimi patenti in omogočijo dostop do ključnih podsistemov širši skupnosti razvijalcev. Nekateri kritiki pa so že izrazili, da je IBMova poteza dobro izračunana poteza z ustvarjanje ugodnega javnega mnenja, saj isto podjetje v Evropi sodeluje z institucijami in projekti, ki so osnova za sporno zakonodajo o patentni zaščiti programske kode. Podarjeni patenti so poleg tega le majhen delček široke zbirke patentov. IBM je sam o v letu 2004 registriral čez 3.248 novih patentov.

    Objavljeno: 12.1.2005
  • Tudi Yahoo s svojim namiznim iskalnikom

    Po zgledu družb Google, Microsoft in AOL je tudi podjetje Yahoo predstavilo novo orodje za učinkovito iskanje podatkov po dokumentih shranjenih na lokalnih računalnikih. Yahoo! Desktop Search je na voljo kot dodatek za poštne odjemalce Outlook in Outlook Express ter kot samostojno iskalno orodje na namizju. Podatke lahko iščemo v okoli 200 različnih vrstah datotek in programih za elektronsko pošto, posebnost glede na tekmece pa je zagotovo orodje za ožanje števila zadetkov, ki deluje v realnem lasu. Ob tipkanju črk ali drugih znakov v iskalne vrstice program sam oža nabor zadetkov in s tem omogoča hitrejši dostop do informacij. Orodje za zdaj še nima vključene možnosti kombiniranega iskanja po lokalni in spletni vsebini, vendar je to v načrtu za dokončno različico.

    Objavljeno: 12.1.2005
  • Izšel je Pingo 3.1

    Avtorji slovenske distribucije Linuxa z imenom Pingo so pripravili novo različico 3.1. Pingo še naprej temelji na osnovi distribucije Fedroa Core 2, prinaša pa novo jedro Linuxa 2.6.9. Polg tega so v Pingu 3.1 zdaj tudi pisarniški paket OpenOffice.org 1.1.2, spletni brskalnik Mozilla Firefox 1.0 in cel kupd drugih izboljšav in popravkov.

    Objavljeno: 11.1.2005
  • Laser v čipu

    Intelovi razvijalci so uspeli zgraditi optični laser v silicijevem čipu, kar lahko pomeni velik korak naprej za cenejše in hitrejše komunikacije. Dosedanji laserji za optične povezave so razmeroma drage naprave, ki uporabljajo številne eksotične in drage materiale, zato so uporabljeni le v specializiranih napravah. Laserji v obliki čipa bi lahko na tem področju pomenili veliko revolucijo, zaradi miniaturizacije pa bi jih bilo mogoče uporabiti tudi za hitre komunikacije med samimi elektronskimi vezji, kar odpravlja pomanjkljivosti in omejitev električnega prenosa podatkov. Kljub uspehu pa množične proizvodnje še ni mogoče pričakovati prav kmalu.

    Objavljeno: 11.1.2005
  • Turion 64 -- AMDjev odgovor na Centrino

    AMD je razkril načrte za nov mobilni procesor z imenom Turion 64, ki predstavlja neposredni odgovor na Intelovo zdaj že uveljavljeno tehnologijo Centrino. Čeprav bodo tehnične podrobnosti o čipu pri AMDju razkrili šele ob dokončni predstavitvi predvidoma še v prvem četrtletju 2005, je že zdaj jasno, da bo nejgova glavna odlika majhna poraba energije, zaradi česar bo še posebej zanimiv za lahko in mini prenosnike. Kljub temu je AMD za osnovo vzel jedro AMD64, ki omogoča izvajanje 64-bitnih ukazov, enaki kot pri dosedanjih modelih Athlon 64 in Sempron.

    Objavljeno: 11.1.2005
  • Intel z lastnimi Media Center računalniki

    Intel je v okviru sejma CES predstavil večpredstavne računalnike, ki jih bo prodajal pod svojim imenom. Računalniki so opremljeni z osnovno ploščo, grafičnim procesorjem ATI X300 in 16-kratnim DVD zapisovalnikom. Kupec mora tako dodati samo procesor, pomnilnik in disk, da dobi celoten računalnik. Nove računalnike bo Intel prodajal preko dveh pooblaščenih prodajalcev, predvidena cena pa bo okoli 800 dolarjev.

    Objavljeno: 11.1.2005
  • Apple nadgrajuje strežnike in pomnilniške sisteme

    Apple je le teden dni pred sejmom MacWorld objavil prenovljene strežnike Xserver in končno začetek prodaje pomnilniških sistemov Xsan. Novi strežniki Xserve imajo ohišje višine 1U za vgradnjo v strežniške omare, vsak sistem pa ima lahko do dva procesorja PowerPC G5 s taktom 2,3 GHz in 512 KB predpomnilnika na samem procesorju.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • Lenovo o strategiji za osebne računalnike in prenosnike

    Nekaj tednov po sporazumu med družbama IBM in Lenovo o prodaji PC oddelka družbe IBM, so v kitajskem podjetju spregovorili o nekaterih kratkoročnih načrtih. Lenovo je že začel pospešeno graditi svojo prodajno mrežo in prisotnost izven Kitajske, sprva pa želijo >>napasti<< ZDA in Evropo. Že v prvi polovici nameravajo vzpostaviti omrežje in partnerske kanale v posameznih državah, obenem pa načrtujejo agresivno predstavitev novih modelov. Kratkoročno bo Lenovo sledil dosedanji filozofiji ThinkVantage, kar pomeni, da bodo za zdaj računalniki ThinkCentre in prenosniki ThinkPad podobni kot doslej.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • CompactFlash 3.0

    Združenje CompactFlash Association (CFA) je predstavilo tretjo revizijo standarda za pomnilniške kartice, ki omogoča zdaj prenos podatkov s hitrostjo kar 66 MB/s. Doslej so kartice podpirale hitrosti do 16 MB/s, CompactFlash 3.0 pa to presega z uporabo vmesnikov Ultra DMA 66, torej enakega kot pri diskih IDE. Podjetje SanDisk je prvo, ki bo novo specifikacijo uporabili v izdelku in sicer kartici velikosti 8 GB. Hitrejše kartice potrebujejo predvsem zmogljivi digitalni fotoaparati, ki dosegajo vse višje ločljivosti, s tem pa rabijo hitrejši prenos podatkov.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • Gigabit prek električnega omrežja?

    Inženirji ameriške univerze Penn State University razvijajo novo tehnologijo, ki bo omogočala prenos podatkov prek električnega omrežja s hitrostjo domala 1 Gb/s. Dosedanje raziskave kažejo, da lahko hitrosti zagotovijo prek omrežja srednje napetosti, pogoj pa je le ta, da bi na približno vsak kilometer omrežja uporabili posebne ojačevalnike, ki bodo skrbeli za kakovost signala in odpravo motenj. Če bo tehnologija dozorela do komercialne rabe, bo predstavljal resno alternativo telekomunikacijskim tehnologijam DSL in brezžičnim omrežnim prenosom.

    Objavljeno: 10.1.2005
  • Prihaja Super 3G

    Skupina vodilnih proizvajalcev mobilnih telefonov in telekomunikacijskih operaterjev je začela z razvojem naslednika tretje generacije mobilne telefonije. Standard so poimenovali Super 3G, omogočal pa naj bi prenos podatkov z desetkrat višjo hitrostjo, kot še sveža tehnologija tretje generacije. Telefoni Super 3G naj bi bili dovolj zmogljivi, da bodo lahko omogočali spremljanje televizijskega programa prek brezžičnih omrežij, seveda pa tudi cel niz drugih večpredstavnih in interaktivnih aplikacij. Imeli bodo zaslone z visoko ločljivostjo, vendar nižjo porabo energije. Med podporniki je na začetku 26 podjetij, med katerimi najdemo Vodafone, NEC, Siemens in NTT DoCoMo. Izdelke lahko pričakujemo šele v obdobju 2007-2009, analitiki pa opozarjajo, da bodo morali operaterji računati na visoke stroške za nadgradnje svojih omrežij.

    Objavljeno: 9.1.2005
  • Standard za ključe USB

    Družbi M-Systems in SanDisk sta predstavili novo specifikacijo z imenom U3, s katero bo mogoče prenašati podatke in programe med različnimi računalniki. Medtem, ko so danes priljubljeni ključi USB namenjeni predvsem za prenos podatkov, se novo združenje U3 trudi s promocijo programskega vmesnika (API), s katerim bo mogoče med računalniki prenašati tudi programe in jih poganjati brez nameščanja. Na tak način bi lahko preprosto gostovali na kateremkoli računalniku, kar lahko odpravi potrebe po prenašanju prenosnikov. Združenje, ki zdaj novači nove podpornike, namerava pripraviti tudi poseben grafični vmesnik Launch Pad, ki se bo samodejno pognal ob priključitvi ključa USB, omogočal pa bo varen dostop do programov in podatkov.

    Objavljeno: 9.1.2005
  • Varnostne luknje v Mozilli in Firefoxu

    Uporabniki so v zadnjem času našli kar nekaj varnostnih lukenj v spletnih brskalnikih Mozilla in Firefox. Najresnejša je v modulu za prebiranje novice po protokolu NNTP v brskalniku Mozilla, kjer lahko pride do prekoračitve medpomnilnika, kar lahko privede do izvršbe kode nameščene s strani hackerjev. Obvarujemo se, če uporabljamo Mozillo 1.7.5 ali Firefox 1.0 oziroma novejše različice. Oba brskalnika imata tudi napako v načinu prikaza vira pri prenosu datotek, kar zopet lahko privede do prenosa trojanskih konjev. Zadnja napaka pa prizadene Firefox in njegov poštni odjemalec Thunderbird, kjer je mogoče začasne datoteke preprosto prebirati in s tem dostopati na nedovoljen način do zasebnih informacij. Popravki so že v pripravi.

    Objavljeno: 9.1.2005
  • W3C s spletnim priročnikom

    W3C (World Wide Web Consortium) je izdala priročnik Architecture of the World Wide Web (Volume One), v katerem so natančno razložene spletne tehnologije in standardi. Priročnik ni namenjen samo razvijalcem spletne programske opreme, temveč tudi tistim, ki želijo svoje znanje povezati z internetnim področjem. Drugi del priročnika (Volume 2) bo pokrival naprednejše teme, kot so spletne storitve in splet za mobilne telefone.

    Objavljeno: 8.1.2005
  • Microsoftova antispyware in antvirus orodja

    Microsoft je objavil razvojno različico orodja za boj proti vohunskim programom, v kratkem pa bo sledil tudi nov program za boj proti virusom. Microsoft AntiSpyware je novo orodje, ki je nastalo na osnovi izdelkov nedavno kupljenega podjetja Giant AntiSpyware, končno različico pa pri Microsoftu načrtujejo za poletje.

    Objavljeno: 8.1.2005
 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji